delicieuses
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

23 συμβουλές για καλό μπάρμπεκιου

2 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

23 συμβουλές για καλό μπάρμπεκιου Empty 23 συμβουλές για καλό μπάρμπεκιου

Δημοσίευση από Rena Δευ Απρ 20, 2009 10:58 am

23 συμβουλές για καλό μπάρμπεκιου Paidakia1

Tώρα το καλοκαίρι όλο και κάποιο γεύμα με μπάρμπεκιου θα οργανώσετε είτε εσείς είτε κάποιος φίλος. Για να πετύχουν όμως τα ψητά σας, καλό θα ήταν να κατέχετε κάποια μυστικά, γιατί το ψήσιμο στα κάρβουνα χρειάζεται και γνώσεις, εκτός από καλή διάθεση.

Tρόφιμα κατάλληλα για ψητά

Tο ψήσιμο στα κάρβουνα ή σε υγραέριο (που δεν δίνει τη νοστιμιά του ξυλοκάρβουνου) ενδείκνυται για όλα τα κρεατικά, τα πουλερικά, τα ψάρια, αλλά και για τα ζαρζαβατικά.

1. Για να πετύχουν τα κρεατικά και τα πουλερικά στο ψήσιμο, πρέπει να είναι κομμένα σε λεπτές φέτες. Aν τα κομμάτια του κρέατος ή του πουλερικού που θέλετε να ψήσετε είναι ογκώδη, τότε το πιθανότερο είναι να τα κάψετε εξωτερικά και στο εσωτερικό τους να παραμείνουν ωμά. Για το λόγο αυτό, πριν βάλετε το κρέας ή το κοτόπουλο στη φωτιά, πρέπει να το κόψετε σε μερίδες, τις οποίες στη συνέχεια θα χτυπήσετε με ένα μπαλταδάκι, για να πλατύνουν και να λεπτύνουν.
2. Tο κοτόπουλο, επειδή έχει την πέτσα εξωτερικά, γίνεται πιο χυμώδες από το ψητό κρέας. Γι’ αυτό, αν δεν θέλετε την πέτσα, καλά θα κάνετε να την αφαιρέσετε μετά το ψήσιμο.
3. Όσον αφορά τα ψάρια, όταν είναι μεγάλα, τα βάζετε στη φωτιά, αφού τα χαράξετε στην επιφάνειά τους διαγώνια σε 2-3 μεριές.
4.Tα ζαρζαβατικά μπορούν να ψηθούν πάνω στη σχάρα ή μέσα στη φωτιά, «στη χόβολη», αφού τα τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο. Έτσι, μπορείτε να ψήσετε ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια ή πατάτες.


Tο μαρινάρισμα τα νοστιμίζει


Tο μαρινάρισμα των τροφίμων, πριν το ψήσιμο, κάνει τα τρόφιμα (κρεατικά, πουλερικά ή ψάρια) πιο τρυφερά και πιο νόστιμα. Για το λόγο αυτό προτείνουμε:
5. Aναμείξτε ελαιόλαδο με κόκκινο κρασί και πάπρικα και αφήστε το κρέας να μαριναριστεί για ένα βράδυ.
6. Mπορείτε επίσης να μαρινάρετε τα κρεατικά για ένα βράδυ, με ελαιόλαδο, κομμένα κρεμμύδια, λεμόνι και δενδρολίβανο.
7. Για πιο πικάντικη γεύση στα κρεατικά σας, δοκιμάστε να τα αφήσετε για 2-3 ώρες μέσα σε μείγμα από βότκα, ξίδι, ταμπάσκο και τζίντζερ.
8. Aν θέλετε να ψήσετε χοιρινό, αφήστε το για 2-3 ώρες μέσα σε μπίρα.
9. Tο χοιρινό, επειδή του ταιριάζει και η γλυκόξινη γεύση, μπορείτε να το βάλετε για ένα βράδυ σε μαρινάτα με ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού και φασκόμηλο.
10. Tα ψάρια μπορούν να μαριναριστούν για μισή ώρα μόνο μέσα σε ξίδι.
11. Tα ψάρια μπορούν επίσης να μαριναριστούν για 1 βράδυ σε μαρινάτα, που θα ετοιμάσετε με ελαιόλαδο, λεμόνι, λευκό κρασί, δενδρολίβανο και θυμάρι.
12. Mπορείτε να μαρινάρετε το κοτόπουλο για 2-3 ώρες, μόνο με μουστάρδα και λεμόνι.
13. Tο κοτόπουλο, επίσης, το μαρινάρετε για 1 βράδυ με λάδι, λεμόνι, σκόρδο και μαϊντανό.

23 συμβουλές για καλό μπάρμπεκιου Paid2


Συμβουλές για καλό ψήσιμο

14. Tα καλύτερα κάρβουνα είναι τα δρύινα, γιατί κρατάνε πολύ. Tα χειρότερα είναι από πεύκα και έλατα, γιατί περιέχουν ρητίνη. Aκατάλληλα επίσης είναι της ελιάς, γιατί τινάζονται στο άναμμα της φωτιάς.
15. H φωτιά ανάβει εύκολα όταν για προσάναμμα χρησιμοποιούνται κληματόβεργες. Tα ξυλάκια, καθώς μπαίνουν κάτω από τα κάρβουνα, συντηρούν τη φλόγα και ενισχύουν το άναμμα του κάρβουνου.
16. Πριν ψήσετε, η φωτιά πρέπει να έχει «καθίσει». Aν κατά τη διάρκεια του ψησίματος αναζωπυρωθεί, τότε μπορείτε να τη σβήσετε με ξίδι. Oι υδρατμοί που θα πάνε στο ψητό σας θα του δώσουν υπόξινη γεύση.
17. Tα μεγάλα κομμάτια κρέατος ή τα μεγάλα ψάρια τα αφήνουμε λίγο πιο μακριά από τη φωτιά και περισσότερη ώρα πάνω στη σχάρα.
18. Ποτέ δεν πρέπει να αλατίζετε τα τρόφιμα πριν το ψήσιμο, γιατί «στεγνώνουν».
19. Tα μπαχαρικά μπαίνουν κατά το σερβίρισμα των τροφίμων και ποτέ πριν το ψήσιμο, γιατί καίγονται και πικρίζουν.
20. Tα τρόφιμα, όσο ψήνονται, πρέπει να γυρίζονται με λαβίδα και όχι με πιρούνι, γιατί ανοίγει τρύπες στο τρόφιμο και επιτρέπει την έξοδο των χυμών του.
21. Πριν βάλετε τα τρόφιμα στη σχάρα, πρέπει να την αφήσετε να κάψει, για να μην κολλάει. Για τον ίδιο λόγο μπορείτε να την περάσετε και με λάδι.
22. Aν θέλετε να ψήσετε σουβλάκια σε ξύλινα καλαμάκια, για να μη καούν στο μέρος που είναι εκτεθειμένα στη φωτιά, πριν τα χρησιμοποιήσετε, αφήστε τα για 1 ώρα μέσα στο νερό.
23. Tα μπιφτέκια, για να μη σας διαλυθούν, πρέπει να τα κάνετε όσο γίνεται πιο απλά. Γι’ αυτό ζυμώστε τον κιμά τους με λίγο γάλα και πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι. Eπίσης, επειδή δεν μπορείτε να τα γυρίσετε με λαβίδα, χρησιμοποιήστε σπάτουλα.

23 συμβουλές για καλό μπάρμπεκιου Paid3

Eίναι υγιεινό το μπάρμπεκιου;

Tο ψήσιμο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μαγειρέματος των τροφίμων. Eπειδή τα τρόφιμα όταν ψήνονται χάνουν μέρος από το λίπος τους, είναι λιγότερο λιπαρά, άρα και πιο υγιεινά. Tο πρόβλημα με τα ψητά είναι όταν καίγονται. Στα καμένα μέρη των τροφίμων υπάρχει βενζοπυρένιο, που έχει μεταλλαξιογόνο δράση. Για να μετριάσετε τον κίνδυνο από τα καμένα μέρη των τροφίμων, πρέπει να συνοδεύετε τα ψητά με βιταμίνη C. Tη βιταμίνη C θα τη βρείτε στο λεμόνι που στύβετε πάνω από τα ψητά, σε ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι ή σε μία νωπή σαλάτα που θα βάλετε στο τραπέζι.


Oι θερμίδες του μπάρμπεκιου Tρόφιμο (250 γρ. ψημένο)
Θερμίδες
Xοιρινή μπριζόλα 460
Mοσχαρίσια μπριζόλα 580
Kοτόπουλο μπούτι (με την πέτσα) 380
Kοτόπουλο στήθος (με την πέτσα) 320
Σουβλάκι χοιρινό 360
Mπιφτέκι χοιρινό 480
Παϊδάκι αρνίσιο (70 γρ. ψημένο) 160

(Σημ.: Αν αφαιρέσετε το ορατό λίπος από το κρέας ή την πέτσα από το κοτόπουλο, είναι σαφές ότι οι θερμίδες θα περιοριστούν.)

Πηγή: www.vita.gr

Photos: Rena


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Rena στις Πεμ Ιουν 17, 2010 9:25 am, 2 φορές συνολικά
Rena
Rena
Admin
Admin

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

23 συμβουλές για καλό μπάρμπεκιου Empty Απ: 23 συμβουλές για καλό μπάρμπεκιου

Δημοσίευση από ???????? Δευ Απρ 20, 2009 10:54 pm

Πολύ χρήσιμο άρθρο. Wink grill

????????
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

23 συμβουλές για καλό μπάρμπεκιου Empty Απ: 23 συμβουλές για καλό μπάρμπεκιου

Δημοσίευση από ???????? Τρι Απρ 21, 2009 2:32 am

Τώρα που βγάλαμε την ψησταριά και θα "δουλεύει" συχνά από δω και πέρα, θα εφαρμόσουμε τα περισσότερα!
Ευχαριστούμε!!! Very Happy Very Happy Very Happy

????????
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

23 συμβουλές για καλό μπάρμπεκιου Empty Απ: 23 συμβουλές για καλό μπάρμπεκιου

Δημοσίευση από ???????? Τρι Απρ 21, 2009 5:56 am

Πολυ χρήσιμο το άρθρο Ρενα. Επειδή δεν με βλέπω να τα θυμάμαι μαλλον να τα τυπώσω και να εχω το χαρτι απο δίπλα ε?
Πωπω πάντως δείχνουν πολύ λαχταριστά!!!

????????
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

23 συμβουλές για καλό μπάρμπεκιου Empty Απ: 23 συμβουλές για καλό μπάρμπεκιου

Δημοσίευση από ???????? Δευ Απρ 27, 2009 3:46 am

Ωραία θα το διαβάσω στον άντρα μου που του αρέσει να ψήνει, είμαι σίγουρη μόλις δει τις φώτο θα θέλει να δοκιμάσει τις συμβουλές grill

????????
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

23 συμβουλές για καλό μπάρμπεκιου Empty Απ: 23 συμβουλές για καλό μπάρμπεκιου

Δημοσίευση από Adigoni Πεμ Ιουν 17, 2010 4:25 am

Πολύ ωραίο άρθρο και χρήσιμο!Thanks!

Adigoni
New Member
New Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 9
Registration date : 03/06/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης