Αναζήτηση
Πανετόνε-Το Ιταλικό Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι
+5
Sevasti
Rena
despoina_67
seranaki
chefoulla
9 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Πανετόνε-Το Ιταλικό Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι

Υλικά
• 350 γρ. αλεύρι δυνατό
• ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1 κύβος φρέσκια μαγιά
• 3 κουταλιές της σούπας νερό (χλιαρό)
• 70 γρ. ζάχαρη άχνη
• 2 αυγά (ολόκληρα)
• Κρόκοι αυγών
• Μερικές σταγόνες εσάνς βανίλιας
• Ξύσμα λεμονιού
• Ψιλοκομμένα κομμάτια φλούδας πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε 300 γρ. αλεύρι με το αλάτι. Τρίβουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε στο νερό προσθέτοντας τη στο αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπημένα αυγά.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι. Αφήνουμε το ζυμάρι να διογκωθεί για 45 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέσα σε μια πλαστική σακούλα.
Προσθέτουμε τους κρόκους αυγών, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο. Πρέπει το ζυμάρι μας να είναι μαλακό και κολλώδες. Ζυμώνουμε σε αλευρωμένο πάγκο το ζυμάρι μας για 10 περίπου λεπτά και το τοποθετούμε σε δοχείο όταν δεν κολλάει πια στα χέρια και στον πάγκο. Σκεπάσουμε το δοχείο με πλαστικά ή με υγρό πανί και αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο του για 2 ώρες.
Πιέζουμε το ζυμάρι με τις γροθιές μας, το ξανασκεπάζουμε και το αφήνουμε για άλλη μια ώρα.
Πιέζουμε πάλι το ζυμάρι με τις γροθιές μας .Το αναποδογυρίζουμε πάνω στον αλευρωμένο πάγκο μας .Ανακατεύουμε τις σταφίδες και τα ψιλοκομμένα κομμάτια φλούδας πορτοκαλιού με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τα προσθέτουμε στο ζυμάρι μας. Ζυμώνουμε και πάλι για 2-3 λεπτά με αλευρωμένα χέρια.
Σφαιροποιούμε το ζυμάρι μας και το τοποθετούμε σε φόρμα πανετόνε ή σε στρογγυλή βουτυρωμένη φόρμα. Με κοφτερό μαχαίρι σταυρώνουμε το ζυμάρι μας , το σκεπάζουμε με υγρό πανί ή με πλαστικό και το αφήνουμε να διπλασιάσει τον όγκο του. Προσοχή ! το πανί ή το πλαστικό δεν πρέπει να ακουμπήσει το ζυμάρι.
Θερμαίνουμε το φούρνο στους 200 .Λιώνουμε λίγο βούτυρο και αλείφουμε την επιφάνεια του ζυμαριού μας .Στο κέντρο του σταυρού, βάζουμε ένα μικρό κομμάτι βούτυρο και ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Όταν το πανετόνε αρχίσει να ξανθαίνει, το αλείφουμε και πάλι με λιωμένο βούτυρο. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 ˚C και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά. Ένα βυθιζόμενο μαχαίρι μεσ’ το πανετόνε, θα πρέπει να ξαναβγεί στεγνό.
Βγάζουμε το πανετόνε απ’ το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεροποιηθεί για 5 λεπτά. Κατόπιν το βγάζουμε προσεκτικά από τη φόρμα του. Το αφήνουμε να κρυώσει γερμένο στα πλάγια πάνω σε σχάρα.
H συνταγή είναι από το zymes.gr
chefoulla- Beautiful Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 259
Registration date : 12/07/2009
Απ: Πανετόνε-Το Ιταλικό Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι
Έχει μια διαδικασία, αλλά θα είναι πεντανόστιμο!
seranaki- SuperiorMember
-
Αριθμός μηνυμάτων : 372
Registration date : 27/08/2009
Απ: Πανετόνε-Το Ιταλικό Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι
Ευχαριστούμε, chefoulla, για αυτή την ωραία συνταγή. Δεν ξέρω αν θα προσπαθήσω να το φτιάξω, γιατί το θεωρώ πολύ δύσκολο γλυκό. Εμείς στο σπίτι, κάθε χειμώνα καταναλώνουμε αμέτρητα πανετόνε. Παίρνουμε τη γνωστή ιταλική μάρκα, στο μπλε κουτί. Όταν ανοίγω το κουτί, απορώ πώς μπορούμε να φτιάξουμε τέτοιο πράγμα στο σπίτι μας. Γίνεται τεράστιο και σαν αφρός. Είναι πάντως πάρα πολύ νόστιμο και χαρακτηριστικό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Να έχετε υπόψιν σας πως μετά τα Χριστούγεννα, τα σούπερ μάρκετ, τα πουλούν με προσφορά για να μην τους μείνουν. Συνήθως παίρνουμε τρία στην τιμή των δύο.
despoina_67- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1327
Registration date : 03/11/2009
Απ: Πανετόνε-Το Ιταλικό Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι
Πολύ νόστιμο πράγματι. Δέσποινα υπάρχουν ειδικές φόρμες για πανετόνε κάτι σαν αυτή παρακάτω

Και βέβαια μπορούμε να φτιάξουμε και ατομικά χρησιμοποιώντας τα γνωστά μαφινοταψιά.

Και βέβαια μπορούμε να φτιάξουμε και ατομικά χρησιμοποιώντας τα γνωστά μαφινοταψιά.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Πανετόνε-Το Ιταλικό Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι
Εμείς που πήγαμε χθες στο σούπερ κάναμε την πρώτη μας αγορά για φέτος. Είναι ένα πανετόνε μωρό. Θα σας το βγάλω φωτογραφία.
Ρένα, ευχαριστώ για την πληροφορία.
Ρένα, ευχαριστώ για την πληροφορία.
despoina_67- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1327
Registration date : 03/11/2009
Απ: Πανετόνε-Το Ιταλικό Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι
Πολύ εντυπωσιακό. Δε το έχω δοκιμάσει ούτε έτοιμο ούτε σπιτικό. Μάλλον θα αγοράσω όμως γιατί είναι λίγο χρονοβόρο.
Sevasti- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1095
Registration date : 12/07/2009
Απ: Πανετόνε-Το Ιταλικό Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι
Αν σας πω ότι δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, τι θα πείτε?
Και πάντα το βλέπω στα Σ/Μ, αλλά δεν είμαι υπέρ των ετοιματζίδικων γλυκών και δεν το έχω πάρει ποτέ, αν όμως λέει η Δέσποινα ότι το αγοράζει συνέχεια το συγκεκριμένο, θα πάρω για να το δοκιμάσουμε!
Για να το φτιάξω φέτος ούτε λόγος λόγω των γνωστών συνθηκών...ίσως του χρόνου!!!
Και πάντα το βλέπω στα Σ/Μ, αλλά δεν είμαι υπέρ των ετοιματζίδικων γλυκών και δεν το έχω πάρει ποτέ, αν όμως λέει η Δέσποινα ότι το αγοράζει συνέχεια το συγκεκριμένο, θα πάρω για να το δοκιμάσουμε!
Για να το φτιάξω φέτος ούτε λόγος λόγω των γνωστών συνθηκών...ίσως του χρόνου!!!
Απ: Πανετόνε-Το Ιταλικό Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι
Έφη, μοιάζει με το δικό μας το τσουρέκι. Πάρα πολύ. Αλλά έχει λίγο πιο ιδιαίτερη γεύση. Ειδικά αυτό με τα φρού γλασέ μέσα είναι εξαιρετικό. Αν βρω μια συνταγή που έχω με πανετόνε έτοιμο, θα την αναρτήσω σίγουρα.
despoina_67- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1327
Registration date : 03/11/2009
Απ: Πανετόνε-Το Ιταλικό Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι
Eφάκι μικρό και θαυματουργό, θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε και μάλιστα πριν τις γιορτές για να σιγουρέψω την επιτυχία του.
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: Πανετόνε-Το Ιταλικό Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι
Τι υπερπαραγωγή είναι αυτή καλέ?
έμεινε τπτ ή θα μείνω με την όρεξη? 


Xara- SuperiorMember
-
Αριθμός μηνυμάτων : 316
Registration date : 12/07/2009
Απ: Πανετόνε-Το Ιταλικό Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι
Τι ωραίο και αφράτο που φαίνεται.
Το πανετόνε μοιάζει με τσουρέκι στη υφή του αλλά η γεύση διαφέρει.
Καμιά φορά το αγοράζω από το σ/μ τις μικρές ατομικές συσκευασίες γιατί μόνο εγώ και η κόρη μου το τρώμε.
Το πανετόνε μοιάζει με τσουρέκι στη υφή του αλλά η γεύση διαφέρει.
Καμιά φορά το αγοράζω από το σ/μ τις μικρές ατομικές συσκευασίες γιατί μόνο εγώ και η κόρη μου το τρώμε.
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009

» Εύκολο Τσουρέκι
» Εκμέκ με τσουρέκι
» EΚΜΕΚ ΜΕ ΤΣΟΥΡΕΚΙ 2
» Τσουρέκι σττον αρτοπαρασκευαστή
» Παγωτό τσουρέκι
» Εκμέκ με τσουρέκι
» EΚΜΕΚ ΜΕ ΤΣΟΥΡΕΚΙ 2
» Τσουρέκι σττον αρτοπαρασκευαστή
» Παγωτό τσουρέκι
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης