delicieuses
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Φοκάτσια

+5
EfiK
AnaCook
Ειρήνη
Αsteri
Rena
9 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Φοκάτσια Empty Φοκάτσια

Δημοσίευση από Rena Παρ Φεβ 19, 2010 5:02 am

Φοκάτσια 33ymfzb

Η φοκάτσια είναι ένα είδος ιταλικού ψωμιού που μοιάζει με πίτσα σε ελληνικότερη εκδοχή, κάτι σα τη γνωστή μας λαδένια Κιμώλου.
Μπορεί να περιέχει διάφορα μυρωδικά της αρεσκείας μας όπως ρίγανη, βασιλικό, δεντρολίβανο και δύο- τρία είδη υλικών ανάλογα με την όρεξη και την προτίμηση μας.

Η παρακάτω περιέχει ντομάτα, κρεμμύδι κι ελιές αλλά εσείς μπορείτε να τη φτιάξετε μόνο με ντομάτα και κρεμμύδι, να της βάλετε πιπεριές, λιαστή ντομάτα ακόμη και κάποιο λευκό τυρί αν το θέλετε.

Φοκάτσια DSC02231a

Για τη ζύμη

1/2 κ.γ. ξερή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 ml χλιαρό νερό
λίγο σκορδο σε σκόνη
1/2 κ.γ. αλάτι


Για τη γέμιση

1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε φέτες
ρίγανη
3 ντομάτες
ελιές
ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χονδρό αλάτι για το πασπάλισμα

σιμιγδάλι για το άνοιγμα της ζύμης

Φοκάτσια Af2b4a74

Εκτέλεση

Βάζουμε λίγο από το χλιαρό νερό σ' ένα μπολ και διαλύουμε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη.

Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη μαζί με το αλάτι και προσθέτουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε καλά να έχουμε μια ζύμη ομοιογενή. Τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι μια επίπεδη επιφάνεια και ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο με τη βοηθεία του πλάστη.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, ξεκινάμε να ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης. Σωτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο λάδι (εγώ προτιμώ να το αφήνω να σκουραίνει γιατί μου αρέσει η γεύση του έτσι). Απλώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί τη ζύμη μας και με τα δάκτυλα πατάμε να κάνουμε λακουβίτσες. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο σκόρδο σε σκόνη και στη συνέχεια με λιγη ρίγανη. Απλώνουμε το κρεμμύδι στην επιφάνεια της ζύμης και στη συνέχεια τη ντομάτα και τις ελιές. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσει το ζυμάρι μας.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Rena στις Τρι Φεβ 17, 2015 10:30 am, 1 φορά
Rena
Rena
Admin
Admin

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φοκάτσια Empty Απ: Φοκάτσια

Δημοσίευση από Αsteri Παρ Φεβ 19, 2010 5:44 am

Ωρε μάνα μουυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ Shocked
Αsteri
Αsteri
SuperiorMember
SuperiorMember

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 334
Τόπος : Μεταμόρφωση Αττικής
Registration date : 27/08/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φοκάτσια Empty Απ: Φοκάτσια

Δημοσίευση από Ειρήνη Παρ Φεβ 19, 2010 6:22 am

Μου άνοιξε η όρεξη τώρα. Τέλεια την έχεις κάνει Ρενάκι.
Ειρήνη
Ειρήνη
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φοκάτσια Empty Απ: Φοκάτσια

Δημοσίευση από AnaCook Παρ Φεβ 19, 2010 6:49 am

σουπερ!!εγω την κανω με μπεικον και δεντρολιβανο....
AnaCook
AnaCook
Member
Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 118
Τόπος : agrinio
Registration date : 02/02/2010

http://cookthebook.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φοκάτσια Empty Απ: Φοκάτσια

Δημοσίευση από EfiK Παρ Φεβ 19, 2010 7:23 am

Είσαι αδίστακτη!!
Ολα τα πιτσοειδή (με Ι παρακαλώ, γιατί υπάρχουν και κάτι παμπόνηρα μυαλά εδώ μέσα.... halo ) τα λατρεύω!
Και μανιταράκια, και πιπερίτσες, και λιαστή τομάτα, και αγκιναράκια κονσέρβας και ότι κατεβάσει η γκλάβα μας μπαίνει και γίνεται Ανάσταση!!!!
Τέλεια είναι!! lol!
EfiK
EfiK
Moderator
Moderator

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 4318
Τόπος : Αγ. Ανάργυροι
Registration date : 13/08/2009

http://epipantosepistitou-efik.blogspot.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φοκάτσια Empty Απ: Φοκάτσια

Δημοσίευση από Λίλα Παρ Φεβ 19, 2010 7:31 am

Φανταστική Ρένα μου, σήμερα έβλεπα μια συνταγή της λαδένιας και μου άνοιξε η όρεξη!!!!!! Φοκάτσια Lol
Λίλα
Λίλα
Star Member
Star Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 3297
Τόπος : Κρανίδι
Registration date : 12/07/2009

http://lilaspurplethoughts.blogspot.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φοκάτσια Empty Απ: Φοκάτσια

Δημοσίευση από ntina Παρ Φεβ 19, 2010 9:21 am

ρενα μου τελειο.........το τελειο μεζεδακι για τους απροσμενους επισκεπτες......και χωρις τυρι..........και χθες ψαχναμε με την παρεα κατι νηστισιμο και εντυπωσιακο................ευχαριστωωωωωωωωωωωωω! /beer
ntina
ntina
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φοκάτσια Empty Απ: Φοκάτσια

Δημοσίευση από Rena Παρ Φεβ 19, 2010 10:28 am

Χαίρομαι που σας άρεσε και σίγουρα θα την ευχαριστηθείτε. Έχει πολύ όμορφη γεύση και θα έλεγα να μην παραλείψετε το σκόρδο στη ζύμη, την κάνει πολύ ιδιαίτερη.

Cook μου κι εμένα μου αρέσει με δεντρολίβανο, για μπέηκον δε το είχα σκεφτεί.

Έφη πολύ ευρηματικό μυαλό έχεις βρε παιδάκι μου, όσο για το Ι δεν άκουσα κανέναν άλλον να μιλήσει παλιοπονήρω Razz

Tέλεια η λαδένια Λιλού μου.

Ντινάκι κι εγώ για το γιο που νηστεύει την έφτιαξα, νομίζω θα αρέσει και σε σας.
Rena
Rena
Admin
Admin

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φοκάτσια Empty Απ: Φοκάτσια

Δημοσίευση από SpIrToKoYto Παρ Φεβ 19, 2010 11:27 am

εναλλακτική της πίτσας...μπράβο μικρή μου...την είχα ξεχάσει τελείως τη φοκάτσια...ας πάρω κι ενα κομμάτι μη σε προσβάλλω... kiss
SpIrToKoYto
SpIrToKoYto
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 3109
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 13/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φοκάτσια Empty Απ: Φοκάτσια

Δημοσίευση από anastazie Σαβ Φεβ 20, 2010 7:40 am

Πολύ λαχταριστή!
anastazie
anastazie
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 790
Registration date : 12/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης