Αναζήτηση
Φοκάτσια
+5
EfiK
AnaCook
Ειρήνη
Αsteri
Rena
9 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Φοκάτσια
Η φοκάτσια είναι ένα είδος ιταλικού ψωμιού που μοιάζει με πίτσα σε ελληνικότερη εκδοχή, κάτι σα τη γνωστή μας λαδένια Κιμώλου.
Μπορεί να περιέχει διάφορα μυρωδικά της αρεσκείας μας όπως ρίγανη, βασιλικό, δεντρολίβανο και δύο- τρία είδη υλικών ανάλογα με την όρεξη και την προτίμηση μας.
Η παρακάτω περιέχει ντομάτα, κρεμμύδι κι ελιές αλλά εσείς μπορείτε να τη φτιάξετε μόνο με ντομάτα και κρεμμύδι, να της βάλετε πιπεριές, λιαστή ντομάτα ακόμη και κάποιο λευκό τυρί αν το θέλετε.
Για τη ζύμη
1/2 κ.γ. ξερή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 ml χλιαρό νερό
λίγο σκορδο σε σκόνη
1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε φέτες
ρίγανη
3 ντομάτες
ελιές
ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χονδρό αλάτι για το πασπάλισμα
σιμιγδάλι για το άνοιγμα της ζύμης
Εκτέλεση
Βάζουμε λίγο από το χλιαρό νερό σ' ένα μπολ και διαλύουμε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη.
Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη μαζί με το αλάτι και προσθέτουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε καλά να έχουμε μια ζύμη ομοιογενή. Τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι μια επίπεδη επιφάνεια και ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο με τη βοηθεία του πλάστη.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, ξεκινάμε να ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης. Σωτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο λάδι (εγώ προτιμώ να το αφήνω να σκουραίνει γιατί μου αρέσει η γεύση του έτσι). Απλώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί τη ζύμη μας και με τα δάκτυλα πατάμε να κάνουμε λακουβίτσες. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο σκόρδο σε σκόνη και στη συνέχεια με λιγη ρίγανη. Απλώνουμε το κρεμμύδι στην επιφάνεια της ζύμης και στη συνέχεια τη ντομάτα και τις ελιές. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσει το ζυμάρι μας.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Rena στις Τρι Φεβ 17, 2015 10:30 am, 1 φορά
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Φοκάτσια
Ωρε μάνα μουυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ
Αsteri- SuperiorMember
-
Αριθμός μηνυμάτων : 334
Τόπος : Μεταμόρφωση Αττικής
Registration date : 27/08/2009
Μου άνοιξε η όρεξη τώρα. Τέλεια την έχεις κάνει Ρενάκι.
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Είσαι αδίστακτη!!
Ολα τα πιτσοειδή (με Ι παρακαλώ, γιατί υπάρχουν και κάτι παμπόνηρα μυαλά εδώ μέσα.... ) τα λατρεύω!
Και μανιταράκια, και πιπερίτσες, και λιαστή τομάτα, και αγκιναράκια κονσέρβας και ότι κατεβάσει η γκλάβα μας μπαίνει και γίνεται Ανάσταση!!!!
Τέλεια είναι!!
Ολα τα πιτσοειδή (με Ι παρακαλώ, γιατί υπάρχουν και κάτι παμπόνηρα μυαλά εδώ μέσα.... ) τα λατρεύω!
Και μανιταράκια, και πιπερίτσες, και λιαστή τομάτα, και αγκιναράκια κονσέρβας και ότι κατεβάσει η γκλάβα μας μπαίνει και γίνεται Ανάσταση!!!!
Τέλεια είναι!!
Φανταστική Ρένα μου, σήμερα έβλεπα μια συνταγή της λαδένιας και μου άνοιξε η όρεξη!!!!!!
ρενα μου τελειο.........το τελειο μεζεδακι για τους απροσμενους επισκεπτες......και χωρις τυρι..........και χθες ψαχναμε με την παρεα κατι νηστισιμο και εντυπωσιακο................ευχαριστωωωωωωωωωωωωω!
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Χαίρομαι που σας άρεσε και σίγουρα θα την ευχαριστηθείτε. Έχει πολύ όμορφη γεύση και θα έλεγα να μην παραλείψετε το σκόρδο στη ζύμη, την κάνει πολύ ιδιαίτερη.
Cook μου κι εμένα μου αρέσει με δεντρολίβανο, για μπέηκον δε το είχα σκεφτεί.
Έφη πολύ ευρηματικό μυαλό έχεις βρε παιδάκι μου, όσο για το Ι δεν άκουσα κανέναν άλλον να μιλήσει παλιοπονήρω
Tέλεια η λαδένια Λιλού μου.
Ντινάκι κι εγώ για το γιο που νηστεύει την έφτιαξα, νομίζω θα αρέσει και σε σας.
Cook μου κι εμένα μου αρέσει με δεντρολίβανο, για μπέηκον δε το είχα σκεφτεί.
Έφη πολύ ευρηματικό μυαλό έχεις βρε παιδάκι μου, όσο για το Ι δεν άκουσα κανέναν άλλον να μιλήσει παλιοπονήρω
Tέλεια η λαδένια Λιλού μου.
Ντινάκι κι εγώ για το γιο που νηστεύει την έφτιαξα, νομίζω θα αρέσει και σε σας.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
εναλλακτική της πίτσας...μπράβο μικρή μου...την είχα ξεχάσει τελείως τη φοκάτσια...ας πάρω κι ενα κομμάτι μη σε προσβάλλω...
SpIrToKoYto- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 3109
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 13/07/2009
Πολύ λαχταριστή!
anastazie- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 790
Registration date : 12/07/2009
Σελίδα 1 από 1