Αναζήτηση
Ο ΤΡΥΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ
5 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Ο ΤΡΥΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή γίνεται ο τρύγος του θυμαρίσιου μελιού.
Σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας μερικές εικόνες από τη διαδικασία που υπάρχει μέχρι να φτάσει στο σπίτι σας το αγνό και μυρωδάτο μελάκι.
Οι μέλισσες μόλις γεμίσουν το πλαίσιο της κυρήθρας με μελάκι του αφαιρούν την υγρασία και μετά το σφραγίζουν με κερί που παράγουν μόνες τους, το γνωστό μελισσοκέρι. Στη φωτογραφία είναι αυτό το άσπρο που κλείνει τις τρυπούλες της κυρήθρας. Με ένα ειδικό θερμαινόμενο μαχαίρι, κόβουμε το κερί για να μπορέσουμε να βγάλουμε το μελάκι.

Αφού αφαιρέσουμε όσο περισσότερο κερί μπορούμε με το μαχαίρι, μένει το πλαίσιο γεμάτο μελάκι, γυαλιστερό και λαχταριστό.

Τότε είναι η ώρα που τα πλαίσια θα μπούν στην μηχανή και με τη φυγόκεντρο δύναμη θα διαχωριστεί το μελάκι από τις κυρήθρες.

Και θα βγεί από την κάνουλα λαχταριστό και μυρωδάτο. Μη μου πείτε οτι δε ζηλεύετε λιγουλάκι?

Εδώ μπορείτε να δείτε τον διάσημο βασιλικό πολτό. Είναι αυτό το άσπρο κρεμώδες που φαίνεται πάνω στην κυρήθρα. Η ποσότητα που βλέπετε είναι όση υπάρχει μέσα σε μια κυψέλη. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί είναι δυσεύρετος και πανάκριβος.

Ελπίζω να σας άρεσε και θα χαρώ να σας λύσω όσες απορίες τυχόν έχετε!
Απ: Ο ΤΡΥΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ
λιλα σε ευχαριστω που μου ξύπνησες παιδικές αναμνήσεις.Το μέλι είναι αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής μας διατροφής,είτε στο πρωινό είτε στα ροφήματα,στο γιαούρτι .κλπ.κάθε χρόνο καταναλώνομε 20 κιλά μέλι΄Πολύ το ζήλεψα το τρεχούμενο και ολόφρεσκο μελάκι
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Εντυπωσιάστηκα....speechless πως το λέμε...
Θα το διαβάσω με την ησυχία μου και θα επανέλθω 

Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Ούτε που φανταζόμουν ότι είχε τέτοια διαδικασία. Ώστε ο βασιλικός πολτός είναι αυτό το μικρό που διακρίνεται? Λογική τότε η τιμή του αν αναλογιστεί κανείς το μικρό της ποσότητας. Άξια μελισσοκόμος κυρία μου!
nikolas- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 910
Registration date : 31/07/2009
Λίλα μου με τα χεράκια σου τα φτιαχνεις όλα αυτά? Τι πιο ωραίο, νόστιμο και αγνό. Μπράβο κοπέλα μου, σε ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας.
anastazie- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 790
Registration date : 12/07/2009
Το μέλι στην μηχανή το βγάζω εγώ, το μαχαίρι όμως δεν το μπορώ με τίποτα. Το αναλαμβάνει ο άντρας μου αυτό το στάδιο!!!!!
λιλα αυτο το μέλι μπορούμε να το βρούμε σε καταστήματα η απλως το εχετε για δική σας χρήση.;
ntina- Supreme Member
-
Ντίνα μου το μέλι το πουλάμε από το σπίτι, δεν έχουμε τόση παραγωγή για να δώσουμε σε καταστήματα!
Και όταν ανεβαίνω Αθήνα κουβαλάω και παραγγελίες μαζί!!!!
Και όταν ανεβαίνω Αθήνα κουβαλάω και παραγγελίες μαζί!!!!
ευχαριστω αν κάποια στιγμη έλθω αργολίδα θα επικοινωνίσω μαζί σου
ntina- Supreme Member
-
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης