Αναζήτηση
Γεμιστά Μικρασιάτικα με Κιμά – (παραδοσιακά)
5 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Γεμιστά Μικρασιάτικα με Κιμά – (παραδοσιακά)

Υλικά
10-12 ντομάτες, (όχι πολύ ώριμες)
4-6 πράσινες πιπεριές «καμπάνα»
1/2 κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο
2 κρεμμύδια (στον τρίφτη ή στο μούλτι)
2 σκελίδες σκόρδο λειωμένο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι ζάχαρη για την γέμιση
ζάχαρη για πασπάλισμα του εσωτερικού κάθε ντομάτας
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουταλιά κανέλλα
Κανέλλα για μετά
1 κουταλιά πάπρικα γλυκιά
2 κουταλάκια μοσχοκάρυδο
2 κουταλάκια δυόσμο
1 + 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί μοτσαρέλο (ή γραβιέρα)
1 κύβο κοτόπουλο ΚΝΟΡ, (δική μου επιλογή)
1/2 φλιτζανιού πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1-1/2 φλιτζάνια ρύζι νυχάκι ή καρολίνα
1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι
3/4 φλιτζανιού σταφίδα άσπρη
1 /2 ποτήρι κρασί κόκκινο
φρυγανιά τριμμένη
αλάτι - πιπέρι
4-5 πατάτες προαιρετικώς και αναλόγως με το τεψί, (χώρο), που διαθέτετε

Οδηγίες
Πλένω τις ντομάτες και με ένα ψαλίδι της κουζίνας ψαλιδίζω το κοτσάνι έτσι ώστε να μην προεξέχει από την ντομάτα, (και την πιπεριά).
Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβω την κάθε ντομάτα ΟΧΙ από τον πάτο αλλά από την κορυφή, (για να στέκεται καλύτερα μέσα στο τεψί.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού ξεκουφίζω την ντομάτα και κρατάω την ψύχα χωριστά σε ένα μπώλ.
(Κάνω το ίδιο με τις πιπεριές αφαιρώντας τα πλαϊνά νεύρα και τους σπόρους)
Με τα δύο μου δάκτυλα πασπαλίζω με ζάχαρη εσωτερικώς τις ντομάτες και τις τοποθετώ ανάποδα, (με το άνοιγμα προς τα κατω), σε ένα τεψί, ή πάνω σε χαρτί κουζίνας, για να αποβάλλουν τα υγρά τους.
Πάνω στο ξύλο εργασίας ψιλοκόβω με ένα κοφτερό μπαλταδάκι, ή μεγάλο κοφτερό μαχαίρι, την ψύχα που αφαίρεσα από τις ντομάτες.
Βάζω το λάδι στο τσικάλι και όταν ζεσταθεί προσθέτω το κρεμμύδι, (από τον τρίφτη ή το μούλτι) και το σκόρδο και τα σοτάρω μεχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Ρίχνω μέσα και το ρύζι και τα ανακατεύω όλα μαζί μεχρι να ασπρίσει το ρύζι.
Προσθέτω και τον κιμά και συνεχίζψ να ανακατεύω μέχρι και ο κιμάς να ασπρίσει και σβύνω με το κρασί.
Όταν εξατμισθεί το κρασί ρίχνω μέσα την ψιλοκομμένη ψύχα από τις ντομάτες, την ζαχαρη, μαϊντανό, τα υπόλοιπα μυρωδικά, το κουκουνάρι, 2,1/2 ποτήρια νερό, αλάτι πιπέρι, τον κύβο κνόρ και τον ντοματοπελτέ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΑΦΙΔΕΣ.
Ανακατεύω μερικές φορές, χαμηλώνω την φωτιά και σιγοβράζω για 25-30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. μέχρι να γίνει ένα ζουμερό αλλά όχι νερουλό μείγμα.
Δέκα λεπτά πρίν κατεβάσω την γέμιση από την φωτιά, προσθέτω και τις σταφίδες, τις φ΄ρνω μερικές βόλτες και συνεχίζω το βράσιμο μέχρι να γίνει.
Όταν το φαγητό, (η γέμιση), είναι έτοιμο το κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω ένα φλυτζάνι τυρί παρμεζάνο και ανακατεύω καλά.
Λαδώνω, αλαφρώς, με πινέλλο ένα τεψί και το πασπαλίζω λίγη τριμμένη φρυγανια.
Παίρνω τίς ντομάτες και και τις πιπεριές και με ένα κουτάλι της σούπας γεμίζω μία-μία, με την γέμιση, κατά τα 3/4.
Ρίχνω μέσα σε κάθε ντομάτα και σε κάθε πιπεριά 1 κουταλιά από τον χυμό που μάζεψα όταν ψιλόκοβα τις ντομάτες, κλείνω με το καπάκι τους και τις τοποθετώ στο τεψί.
Καταβρέχω τις ντομάτες με το ντοματόζουμο, περιχύνω 1/2 φλιτζανιού ελαιόλαδο, τις πασπαλίζω με παρμεζάνο και με φρυγανιά, προσθέτω 1 ποτήρι νερό στο τεψί και το βάζω σε προθερμανσμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς για μία ώρα, περίπου.
Ενδιάμεσα, άν θέλω, βάζω πατάτες καθαρισμένες κομμένες «κυδωνάτες».
Τις αφήνω να κρυώσουν και σερβίρω.
Σφακιανός- Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 75
Τόπος : Χανιά - Κρήτης , (Ανώπολις - Σφακιά)
Registration date : 12/07/2009
Απ: Γεμιστά Μικρασιάτικα με Κιμά – (παραδοσιακά)
Πολύ ωραία συνταγή, μπράβο σας!!!!!
Το κουκουνάρι μου αρέσει πολύ, μόνο που είναι πανάκριβο εδώ στην Ελλάδα!!!!
Το κουκουνάρι μου αρέσει πολύ, μόνο που είναι πανάκριβο εδώ στην Ελλάδα!!!!
Φαγάκι- New Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 4
Τόπος : ΑΘΗΝΑ
Registration date : 02/02/2010
Απ: Γεμιστά Μικρασιάτικα με Κιμά – (παραδοσιακά)
ζαλίστηκα με αυτη τη συνταγή ,μου θυμίζει κάτι απο Λωξάνδρα ,θα τη φτιάξω μεθαύριο ,γιατί αύριο είναι του Χριστού και τρώμε ψάρι


ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Απ: Γεμιστά Μικρασιάτικα με Κιμά – (παραδοσιακά)
Αγαπημένο φαγητό, ειδικά παγωμένο είναι το κάτι άλλο.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Γεμιστά Μικρασιάτικα με Κιμά – (παραδοσιακά)
Tέλεια. Ωραία ιδέα. Θα το φτιάξω τώρα για το βράδυ.
aspa- Simple Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 34
Registration date : 16/03/2010

» ΓΕΜΙΣΤΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΚΙΜΑ
» Καλαθάκια γεμιστά με κιμά στο φούρνο
» H ιστορία της ζύμης
» Λαζάνια με κιμά
» Κολοκυθολούλουδα γεμιστά
» Καλαθάκια γεμιστά με κιμά στο φούρνο
» H ιστορία της ζύμης
» Λαζάνια με κιμά
» Κολοκυθολούλουδα γεμιστά
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης