Πιο αναγνωσμένα θέματα
Αναζήτηση
ROUX (ΡΟΥ)
+5
Maria B.
anastazie
Rena
Ειρήνη
Elli
9 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ROUX (ΡΟΥ)

Το ξέρετε ότι ένας ωραίος τρόπος για να δένουμε τις σάλτσες μας,
εκτός από το διαλυμένο corn flour, είναι το roux;
Δεν είναι τίποτε άλλο από μαγειρευμένο μίγμα βουτύρου και αλευριού, σε ίσα μέρη.
Υλικά
Βούτυρο (ή φυτική μαργαρίνη)
Αλεύρι
Εκτέλεση
Λιώνουμε σε ένα τηγάνι βούτυρο ή αν θέλουμε και φυτικό λάδι και όταν ζεσταθεί
προσθέτουμε σταδιακά αλεύρι και το ανακατεύουμε, όπως για την μπεσαμέλ.
Το ανακατεύουμε συνεχώς, ώστε να μη σβολιάσει, να σφίξει και να γίνει σαν ζύμη.
Μην αφήσετε όμως να σκουρύνει πολύ, πρέπει να έχει ξανθό χρώμα.
Επειδή μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και για λευκές σάλτσες,
καλό είναι να είναι ανοιχτόχρωμο.
Για σκούρες σάλτσες, μπορεί να έχει και πιο σκούρο χρώμα.
Το μεταφέρουμε σε άλλο δοχείο μέχρι να κρυώσει εντελώς και το διατηρούμε στο ψυγείο μας.
Για να πυκνώσουμε λοιπόν μια σάλτσα, ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα από το roux
(ανάλογα βέβαια, πόσο δεμένη θέλουμε τη σάλτσα) και την σιγοβράζουμε,
ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί καλά το roux και να έχουμε μια ωραία δεμένη σάλτσα.
Ένας άλλος τρόπος και πιο απλός για να φτιάξουμε το roux,
είναι να ζυμώσουμε απλά το βούτυρο με το αλεύρι, κάνοντας μια σφιχτή σχετικά ζύμη
που διατηρούμε πάντα στο ψυγείο.
Βέβαια ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι ο πρώτος.
Elli- Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 95
Registration date : 03/09/2010
Απ: ROUX (ΡΟΥ)
Η μαμά μου συνήθίζει αυτό το τρόπο δεσίματος της σάλτσας. Εγώ για να πω την αλήθεια, τη ψιλοβαριέμαι τη διαδικασία, και ακολουθώ τον εύκολο και γρήγορο δρομο του corn flour.
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: ROUX (ΡΟΥ)
Δεν θα σε κουράζει Ειρήνη μου
Αν το φτιάξεις μια φορά και το έχεις στο ψυγείο σου θα σε διευκολύνει.
Κι εγώ όταν το πρωτοάκουσα θεωρούσα ότι είναι δουλειά του μπελά
Αλλά πίστεψέ με, όταν το έχεις έτοιμο θα σου "λύνει" τα χέρια.
Αν το φτιάξεις μια φορά και το έχεις στο ψυγείο σου θα σε διευκολύνει.
Κι εγώ όταν το πρωτοάκουσα θεωρούσα ότι είναι δουλειά του μπελά

Αλλά πίστεψέ με, όταν το έχεις έτοιμο θα σου "λύνει" τα χέρια.
Elli- Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 95
Registration date : 03/09/2010
Απ: ROUX (ΡΟΥ)
Ήξερα αυτό τον τρόπο δεσίματος αλλά δεν ήξερα ότι διατηρείται στο ψυγείο. Θα το δοκιμάσω. Ευχαριστώ.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ROUX (ΡΟΥ)
Και γίνεται δηλαδή σαν την μπαλιτσα ζύμης στη φωτο ε? Δε το ήξερα. Μετά διαλύεται εύκολα Έλλη και σε τι ποσότητα το βάζουμε παραπάνω από ένα καρύδι ας πούμε?
anastazie- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 790
Registration date : 12/07/2009
Απ: ROUX (ΡΟΥ)
anastazie έγραψε:Και γίνεται δηλαδή σαν την μπαλιτσα ζύμης στη φωτο ε? Δε το ήξερα. Μετά διαλύεται εύκολα Έλλη και σε τι ποσότητα το βάζουμε παραπάνω από ένα καρύδι ας πούμε?
Η μπαλίτσα της ζύμης anastazie μου που βλέπεις στην φωτογραφία, είναι ήδη κρύα.
Έτσι γίνεται αφού παγώσει και την πλάσεις λίγο πριν την βάλεις ψυγείο.
Βάλτην σε μια μεμβράνη και διατήρησέ την.
Η ποσότητα εξαρτάται από τη ποσότητα της σάλτσας που έχεις να δέσεις και από το
πόσο δεμένη θέλεις τη σάλτσα σου.
Βάλε στην αρχή ένα μπαλάκι στο μέγεθος μιας μεγάλης ελιάς και βλέπεις....
Να ανακατεύεις όμως όσο δένει και σε χαμηλή φωτιά.
Με το "μάτι" το κάνω κι εγώ, ανάλογα με τη σάλτσα και με το πόσο πηχτή την θέλω, είναι θέμα γούστου.

Δες και το βιντεάκι που βρήκα στο YouTube...μετά από το σημείο που δείχνει ότι είναι έτοιμη,
την αφήνεις να παγώσει και την βάζεις στο ψυγείο.
Elli- Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 95
Registration date : 03/09/2010
Απ: ROUX (ΡΟΥ)
καλημέρα, ευχαριστούμε για τις απιστευτες πληροφορίες και το βιντεάκι!!!!
υπέροχα !!
καλημέρα !!!!!!!!!!!!
υπέροχα !!
καλημέρα !!!!!!!!!!!!

Απ: ROUX (ΡΟΥ)
Ευχαριστούμε Έλλη. Πολύ κατατοπιστικά και η συνταγή και το βίντεο.
boxeraki- Beautiful Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 176
Registration date : 26/08/2009
Απ: ROUX (ΡΟΥ)
Σούπερ κολπάκι... Πόσο καιρό διατηρείται στο ψυγείο ξέρουμε?
irene- Moderator
-
Αριθμός μηνυμάτων : 496
Registration date : 12/07/2009
Απ: ROUX (ΡΟΥ)
irene έγραψε:Σούπερ κολπάκι... Πόσο καιρό διατηρείται στο ψυγείο ξέρουμε?
Τυλιγμένη σε μεμβράνη, ώστε να μην ξεραθεί,
μπορεί να διατηρηθεί και 15 ημέρες, ίσως και περισσότερο.
Προσωπικά φτιάχνω μια μικρή ποσότητα και την ανανεώνω.
Ευχαριστώ για τα σχόλιά σας

Elli- Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 95
Registration date : 03/09/2010
Απ: ROUX (ΡΟΥ)
KALISPERA SAS,EGO THA PROTINA APLA NA TO XTIPISETE STO MIKSER,I ANALOGIA INE 1 PROS 1,,KE VEVEA EPITA APO KAPIA EMBIRIA KE SENANTONTAS TO KE STIN ITALIA,I ITALI XRISIMOPIOUN TO NERO POU PROIGOUMENOS EXOUN VRASI TIN PASTA KE TO APOTELESMA GINETE EKSISOU POLI KALO.
ΙΩΑΝΝΗΣ- Simple Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 25
Τόπος : καλλιθεα
Registration date : 20/05/2010
Απ: ROUX (ΡΟΥ)
Το πόσο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο (φυσικά ερμητικά συσκευασμένο ) εξαρτάται από την λιπαρή ουσία που χρησιμοποιούμε.
ΟΛΑ τα βούτυρα και οι μαργαρίνες έχουν ημερομηνία λήξης.
Το βούτυρο έχει την πιο σύντομη. Το αλεύρι έχει και αυτό αλλά έχει μεγάλη διάρκεια.
Οπότε κρατάτε το roux όσο κρατάει το βούτυρο ή η μαργαρίνη.
Απλά κρατήστε την ημερομηνία λήξης ή ακόμα καλύτερα κόψτε το περιτύλιγμα και τοποθετήστε το μέρος που αναγράφει την ημερομηνία λήξης μαζί με το roux.
Το ίδιο κάνουμε και με προϊόντα που τα μεταφέρουμε από την αρχική τους συσκευασία σε τάπερ ή βάζα συντήρησης πχ Αλεύρι, Ρύζι, ‘Όσπρια κλπ.
Βέβαια έχει τύχει να βρω το χαρτάκι με την ημερομηνία λήξης μέσα στο πιάτο με τις φακές αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια.
Απλά επιβεβαιώνω ότι η σύζυγος δεν με ταΐζει ληγμένα!!!
ΟΛΑ τα βούτυρα και οι μαργαρίνες έχουν ημερομηνία λήξης.
Το βούτυρο έχει την πιο σύντομη. Το αλεύρι έχει και αυτό αλλά έχει μεγάλη διάρκεια.
Οπότε κρατάτε το roux όσο κρατάει το βούτυρο ή η μαργαρίνη.
Απλά κρατήστε την ημερομηνία λήξης ή ακόμα καλύτερα κόψτε το περιτύλιγμα και τοποθετήστε το μέρος που αναγράφει την ημερομηνία λήξης μαζί με το roux.
Το ίδιο κάνουμε και με προϊόντα που τα μεταφέρουμε από την αρχική τους συσκευασία σε τάπερ ή βάζα συντήρησης πχ Αλεύρι, Ρύζι, ‘Όσπρια κλπ.
Βέβαια έχει τύχει να βρω το χαρτάκι με την ημερομηνία λήξης μέσα στο πιάτο με τις φακές αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια.
Απλά επιβεβαιώνω ότι η σύζυγος δεν με ταΐζει ληγμένα!!!
KITSOS- New Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 13
Registration date : 14/01/2011
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης