delicieuses
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Η εκδίκηση της κατσαρόλας από τη Μυρσίνη Λαμπράκη

Πήγαινε κάτω

Η εκδίκηση της κατσαρόλας από τη Μυρσίνη Λαμπράκη Empty Η εκδίκηση της κατσαρόλας από τη Μυρσίνη Λαμπράκη

Δημοσίευση από anneta43 Τετ Νοε 17, 2010 1:26 am

Η εκδίκηση της κατσαρόλας από τη Μυρσίνη Λαμπράκη E5170b0c016082c04c22d923e62fb944

Πώς πέρασε ο Έλληνας από το καπουτσίνο σουπιάς στο χοιρινό αυγολέμονο και γιατί ο σεφ έγινε μάγειρας μέσα σε μια σεζόν; Η Μυρσίνη Λαμπράκη αποκαλύπτει την πιο νόστιμη και οικονομική γαστρονομική τάση και παραθέτει κάθε κίνητρο για την εντάξεις κι εσύ στην καθημερινότητά σου!

Ο προπάππους μου ήταν κατσαρολάς και μάλιστα διάσημος! Έφτιαχνε το καλύτερο γιουβέτσι με μοσχάρι, αλλά και τα πιο νόστιμα σουτζουκάκια της πόλης. Θα μου πείτε ποια η διαφορά του κατσαρολά από τον σεφ; Εδώ μιλάμε για τη νύχτα με την ημέρα. Στις μέρες μας το δεύτερο είδος αφθονεί, ενώ το πρώτο σπανίζει και μάλλον βρίσκεται υπό εξαφάνιση.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, αργά και σταθερά μαζί με την οικονομική κρίση, φαίνεται ότι εκτυλίσσεται στο ελληνικό γαστρονομικό σκηνικό μια διαφορετική -επαναστατική θα έλεγα- προσέγγιση. Λες και ο ουρανίσκος του Έλληνα έπαθε μια μετάλλαξη και από το δήθεν, τους μοδάτους αφρούς από καλαμάρι και το καπουτσίνο σουπιάς όλα πασπαλισμένα με μπόλικη χρυσόσκονη επίδειξης, περάσαμε στην εποχή της προσιτής γαστρονομίας. Λες και μαζί με το κόψιμο του τσιγάρου και των υπερμεγέθων πούρων, αποφασίσαμε να κάνουμε «οικονομία» στο περιττό ....

Την ψυχανεμιζόμουν καιρό αυτή την τάση, τη μυριζόμουν όπως την πρώτη φθινοπωρινή βροχή που ξεσπάει ξαφνικά. Είχα και τον ξάδερφο μου τον Μιχάλη να μου ζαλίζει το κεφάλι λέγοντας μου κάθε τόσο: «Να μην μπορούμε να φάμε, βρε παιδί μου, ένα καλό στιφάδο σε τούτη την πόλη...»

Οι γαστρονομικές μνήμες βλέπεις! Όσο κι αν προσπαθήσαμε να αποστρέψουμε το κεφάλι μας από τον τραχανά και την γαλατόπιτα της μαμάς και από τα γεμιστά της γιαγιάς μας με το χυλωμένο ρυζάκι και τη φουσκωμένη σταφιδούλα, δεν τα καταφέραμε... Γιατί τα κύτταρά μας, όση λευκή τρούφα κι αν φάγαμε, όσο σφαιροποιημένη χωριάτικη σαλάτα κι αν δοκιμάσαμε, κι όσα αστέρια Michelen κι αν «κολλήσαμε» στο πέτο μας, ήρθαν και μας έθεσαν ένα μεγάλο ερώτημα: «Και η ψυχή που θέλει μαμμαδίστικα και καθησυχαστικά οικεία φαγάκια για να αισθανθεί ότι ικανοποιείται ο ουρανίσκος;»

Έτσι ξαναπατήσαμε στη γη κι αρχίσαμε σιγά-σιγά να μην ζητάμε ψιθυριστά λες και ήταν ντροπή ένα καλομαγειρεμένο μπριάμ, ένα αργοψημένο στιφάδο με ολόκληρα μελωμένα κρεμμυδάκια, ένα πληθωρικό αυγολέμονο χοιρινό με σέλινο.

Τα παλιά εστιατόρια που τάιζαν γραφικούς εργένηδες και μοναχικούς της πόλης άρχισαν να έρχονται στο προσκήνιο. Έβαλαν τα καλά τους και ανανεώθηκαν. Αγόρασαν καινούριες στόφες (κουζίνες με δυνατή φωτιά), τα μπεν μαρί γυαλίστηκαν και κάποιες φορές απέκτησαν έναν αέρα φρεσκάδας.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια καινούρια μικρά και μεγάλα εστιατόρια με μενού εστιασμένο σε φαγητά με μαμμαδίστικη γλυκύτητα και ακόμα πιο γλυκές τιμές, που κάνουν καλό στην τσέπη και στην ψυχή μας. Παρ' όλα αυτά, ως παραδοσιακή γκρινιάρα και δισέγγονη κατσαρολά, εγώ θα το πω κι όποιος το καταλάβει το κατάλαβε, γιατί οι ισορροπίες είναι λεπτές. Άλλο κατσαρολάς κι άλλο σεφ...

1. Οικονόμου

Λειτουργεί περισσότερα από 80 χρόνια και αποτελεί σταθερή αξία για τα μαγειρευτά του. Προσφέρει καθημερινά περίπου 15 πιάτα, με σπεσιαλιτέ το κουνέλι στιφάδο και το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες. Τιμή: €13-15. Ανοιχτά Δευτ.-Σάβ. 20:00-01:30. (Τρώων 41, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210 3467555)

2. Χριστίνα δια χειρός... Γ. Τσελεμεντέ

Είναι ένας ολοκαίνουριος χώρος στην Κηφισιά με άκρως ρομαντική διάθεση, στον οποίο θα απολαύσεις 6-7 νοστιμότατα πιάτα κατσαρόλας την ημέρα. Τις εντυπώσεις κλέβουν τα σμυρναίικα σουτζουκάκια και η μελιτζάνα γεμιστή με κοκκινιστό. Την επιμέλεια της κουζίνας έχει ο Γ. Τσελεμεντές, εγγονός του γνωστού Έλληνα σεφ που έγραψε ιστορία. Τιμή: €20-25 με κρασί. Ανοιχτά Τρ.-Σάβ. 13:00-00:30, Κυρ. 13:00-17:00. (Πλ. Αγ. Δημητρίου 17, Κηφισιά, τηλ. 210 8085233)

3. Μάνη... Μάνη

Εδώ όλα θα σου φαίνονται 50-50! Αν αναρωτιέσαι το γιατί, η απάντηση είναι στις μερίδες των πιάτων, στις οποίες μπορείς να επιλέξεις τις μισές. Έτσι, έχεις το περιθώριο να δοκιμάσεις κι άλλες γεύσεις, γλιτώνοντας παράλληλα και χρήματα, αφού θα τα πληρώσεις στη μισή τιμή. Η επιλογή γίνεται ανάμεσα στα 3-4 πιάτα ημέρας. Τιμή: €20-25. Ανοιχτά Τρ.-Σάβ. 13:00-00:00, Κυρ. 13:00-18:00. (Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη, Κουκάκι, τηλ. 210 9218180)

4. Φιλίππου

Η παράδοση στα μαγειρευτά εδώ ξεκινάει από το 1923. Η σχέση τους με την κουζίνα είναι κάτι παραπάνω από «συνηθισμένη», αφού μαγειρεύουν 2 φορές την ημέρα και τα πιάτα ξεπερνούν τα 20. Σπεσιαλιτέ είναι τα κοκκινιστά κεφτεδάκια και τα γεμιστά. Τιμή: €15. Ανοιχτά Δευτ.-Παρ. 13:00-17:00 & 20:15-00:00, Σάβ. 13:00-17:00. (Ξενοκράτους 19 & Πλουτάρχου, Κολωνάκι, τηλ. 210 7216390)

5. Ideal

Αν παρατηρήσεις ότι οι τιμές του είναι πιο χαμηλές από πέρσι, δεν κάνεις λάθος! Ο κος Βλασόπουλος, ιδιοκτήτης του μαγαζιού, μας δίνει επιπλέον κίνητρα για να μείνουμε ικανοποιημένοι -σε όλους τους τομείς. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις αρνάκι φρικασέ. Τιμή: €20. Ανοιχτά καθημερινά 12:00-01:00. (Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, τηλ. 210 3814604)

6. Αλεξάνδρα

Ελάχιστα αθηναϊκά εστιατόρια μπορούν να χαρακτηριστούν κλασικά. Το Αλεξάνδρα είναι ένα από αυτά και κερδίζει τον τίτλο όχι μόνο εξαιτίας των 20 χρόνων παρουσίας, αλλά και λόγω των παραδοσιακών πιάτων του. Ένα από τα πιο υγιεινά και νόστιμα εδέσματά του είναι το κοκκινιστό μοσχαράκι με κολοκυθάκια. Τιμή: €18. Ανοιχτά καθημερινά 12:00-01:30. (Αργεντινής Δημοκρατίας 8Α, Λ. Αλεξάνδρας, τηλ. 210 6420874, 210 6434367)

7. Βλάσσης

Η αύξηση του Φ.Π.Α. δεν έγινε ποτέ εδώ! Απίστευτο; Σίγουρα, όπου κι αν πηγαίνουμε, θα θέλαμε να ξεχάσουμε την «άνοδο» στο 23%, η οποία εδώ δεν έχει επιφέρει καμία αλλαγή. Σερβίρει διαφορετικά πιάτα το μεσημέρι και το βράδυ -περίπου 10 την ημέρα- με σπεσιαλιτέ την παστιτσάδα και τους λαχανοντολμάδες. Τιμή: €25. Ανοιχτά Δευτ.-Σάβ. 13:00-00:30, Κυρ. 13:00-17:00. (Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, τηλ. 210 7256335)

8. Αντίπεινα

Η Κρήτη έχει την τιμητική της εδώ, κυρίως το βράδυ. Το μεσημέρι μπορείς να δοκιμάσεις πάνω από 10 παραδοσιακά πιάτα. Μετά τις 19:00, κρητικά μεζεδάκια, ρακή και ντάκος έρχονται να αντικαταστήσουν τα φαγητά κατσαρόλας. Τιμή: €15. Ανοιχτά Δευτ.-Σάβ. 12:00-01:00, Κυρ. 13:00-18:00. (Λ. Συγγρού 138, Αθήνα, τηλ. 210 9221001)

9. Μετόχι

Όλες οι λιχουδιές της κας Αριστέας είναι εμπνευσμένα από τη Λήμνο, απ' όπου και κατάγεται. Το πιο χρήσιμο εργαλείο της είναι η γάστρα, στην οποία μαγειρεύονται όλα με παραδοσιακές συνταγές. Οι πίτες παρασκευάζονται από χειροποίητο φύλο και το ψωμί είναι ζυμωτό. Τιμή: €20-25. Ανοιχτά Τρ.-Σαβ. 20:00-01:00, Κυρ. 13:00-17:00. (Βύρωνος 13, Κάτω Χαλάνδρι, τηλ. 210 6752775)

10. Κανέλα

Στην Κανέλα θα σου σερβίρουν μόνο εκλεκτά ελληνικά πιάτα. Αφέσου στην απόλαυση απλών γεύσεων, που έχουμε ξεχάσει τελευταία χρόνια, όπως το αρνάκι λεμονάτο και το κοκκινιστό. Η επιλογή σου, σε καθημερινή βάση, μπορεί να είναι ανάμεσα σε 3-4 φαγητά. Τιμή: €13-15. Ανοιχτά καθημερινά 13:00-02:00. (Κωνσταντινουπόλεως 70, Γκάζι, τηλ. 210 3476320)

11. Η Αυλή του Αντώνη

Η πρόσφατα ανακαινισμένη Αυλή του Αντώνη τον τελευταίο ένα χρόνο έχει μειώσει τις τιμές της κατά 10-15%. Καθημερινά η κα Δώρα μαγειρεύει 7-8 ελληνικά πιάτα με δημιουργικές πινελιές, όπως τα φιλετάκια κοτόπουλου με κρέμα γάλακτος και μουστάρδα. Τιμή: €20-25. Ανοιχτά Δευτ.-Παρ. 19:00-00:00, Σάβ.-Κυρ. 13:00-00:30. (Νικολάου Πλαστήρα 10, Νέα Μάκρη, τηλ. 22940 97709)

12. Κουκούτσι

Αν δεν έχεις γευτεί ακόμη μελιτζανοφάι ή γιαούρτι με σος πάπρικας, δεν ξέρεις τι χάνεις! Στο Κουκούτσι θα έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε 8 λαχταριστά και χορταστικά πιάτα κάθε μέρα, τα οποία θα συνοδεύσεις με καλό κρασί -σε μειωμένη σε σχέση με πέρσι τιμή. Διοργανώνει και βραδιές με ζωντανή μουσική. Τιμή: €15-18. Ανοιχτά καθημερινά 13:00-01:00. (Ταξιαρχών 15, Πλ. Ελευθερίας, Κορυδαλλός, τηλ. 210 4950495)

13. Κίτσουλας

Στον Κιτσούλα θα βρεις καθημερινά περίπου 20 διαφορετικά, μαγειρευτά πιάτα. Άλλωστε αποτελεί σταθερή αξία από το 1946 και αξίζει να το δοκιμάσεις. Τιμή: €7-15. Ανοιχτά καθημερινά 13:00-18:00. (Φιλικής Εταιρίας 25, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6814798)

14. Το Στέκι του Αχιλλέα


Επειδή σίγουρα θα θέλεις να δοκιμάσεις τα μαγειρευτά του Αχιλλέα, να ξέρεις ότι η «κατσαρόλα» είναι ανοιχτή μέχρι τις 17:00, ενώ μετά τη θέση της παίρνουν τα ψητά. Tip: Δεν πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σου τα γιουβαρλάκια. Κάθε Σάββατο έχει και ζωντανή μουσική. Τιμή: €12-15. Ανοιχτά καθημερινά 09:00-01:00. (Περικλέους 7, Αγ. Ιωάννης Ρέντη, τηλ. 210 4815334)

15. Μινιατούρα

Μπορεί να είναι τόσο μικρό όσο υποδηλώνει και το όνομά του, ωστόσο, το μεγαλείο του κρύβεται στην κουζίνα και όχι αλλού από τα ίδια τα μαγειρευτά του. Καθημερινά δημιουργούν 7-10 διαφορετικά πιάτα, ενώ αν είσαι τυχερός και πετύχεις την ημέρα που σερβίρουν γεμιστά κολοκυθάκια, μην χάσεις την ευκαιρία να τα δοκιμάσεις! Τιμή: €15. Ανοιχτά καθημερινά 12:30-19:00, Κυρ. κλειστά. (Ρόμβης 21, Αθήνα, τηλ. 210 3233459)

16. Δίκταμος

Για τις πιο παραδοσιακές κρητικές σπεσιαλιτέ κατσαρόλας και μάλιστα με υπόκρουση μαντινάδων, το μεζεδοπωλείο Δίκταμος αποτελεί ιδανική επιλογή. Απόλαυσε κόκορα κρασάτο με ντομάτα, σφακιανό γιαχνί, γαμοπίλαφο με βραστό ζυγούρι κι άλλα αριστουργήματα της παγκοσμίου φήμης κουζίνας της Κρήτης. Ζωντανή μουσική κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Τιμή: €15 με κρασί. Ανοιχτά καθημερινά από τις 19:00. (Αγ. Κωνσταντίνου 63, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9734415, www.diktamos.gr).

Πηγή: athensmagazine.gr
anneta43
anneta43
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 652
Registration date : 12/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης