Πιο αναγνωσμένα θέματα
Αναζήτηση
TOY ΚΙΤΣΟΥ ΤΟ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ - HAMBURGER
+4
helen
nikolas
Rena
KITSOS
8 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
TOY ΚΙΤΣΟΥ ΤΟ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ - HAMBURGER

Ένα φαγητό με κύριο χαρακτηριστικό γεύσης: Το μοσχάρι!!!
Υλικά
1. Μοσχαρίσιο κιμά ΑΑΑ ποιότητας από σπαλομπριζόλα ή ανάλογο κομμάτι που να ΕΧΕΙ έστω και μικρή ποσότητα λίπους και περασμένο ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ από την μηχανή του χασάπη. Υπολογίστε 250 γρ ανά χάμπουργκερ!!!
2. Ψωμάκια της αρεσκείας σας ( δυστυχώς οι επιλογές είναι περιορισμένες)
3. Cheddar ωριμασμένο ή Τυρί κίτρινο σε φέτες.
4. Μπέικον. Μία φέτα ανά χάμπουργκερ είναι αρκετή.
5. Φρέσκα Μανιτάρια ΟΧΙ πλυμένα αλλά σκουπισμένα με καλά στημένο υγρό πανί και κομμένα σε λεπτές φέτες < από 1/2 εκατοστό . Πετάμε το κοτσάνι. Περίπου 2 μανιτάρια ανά χάμπουργκερ ή όσα τραβάει η ψυχή σας. Τα μανιτάρια μειώνουν τριγλυκερίδια και χοληστερίνη!!!
6. Ξερά κρεμμύδια ΛΕΥΚΑ σε ροδέλες με πάχος που να πλησιάζει το μισό εκατοστό ή ανάλογα με το πόσο σας αρέσει το κρεμμύδι και η αίσθηση του τραγανού που έχει.
7. Φύλλα από μαρούλι Iceberg ή άλλο μαρούλι αλλά όχι το κλασικό πλυμένα και στεγνά.
8. Ντομάτες σε ροδέλες. Μια ροδέλα ανά χάμπουργκερ.
9. Κέτσαπ HEINZ και μόνο HEINZ
10. Μαγιονέζα
11. Λίγο σισαμέλαιο .
12. Αλάτι , πιπέρι.
Εκτέλεση.
1. Χωρίζουμε τον ΑΠΛΑΣΤΟ κιμά σε μπαλάκια των 250γραμμαρίων.
2. Αλατοπιπερόνουμε το κάθε μπαλάκι κιμά ΧΩΡΙΣ να το πλάσουμε! Απλά ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις το αλάτι και το πιπέρι.
3. Πατάμε το κάθε μπαλάκι κιμά ώστε να πάρει σχήμα δίσκου και να έχει περίπου 1-2 εκατοστά μεγαλύτερη διάμετρο από αυτή που έχει το ψωμάκι. Το πάχος του μπιφτεκιού να είναι από 2 εκατοστά και πάνω. Οπότε συμπληρώστε κιμά αν χρειαστεί
4. Αφήνουμε τα μπιφτέκια να πάρουν θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον μια ώρα.
5. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το μπέικον. Αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και ψήνουμε το μπέικον το οποίο θα βγάλει το δικό του λίπος και γι’ αυτό δεν βάζουμε λάδι στο τηγάνι. Το ψήνουμε μέχρι να γίνει ΤΡΑΓΑΝΟ οπότε έχει χάσει το περισσότερο λίπος του. Το αφήνουμε στην άκρη μέσα σε χαρτοπετσέτες ώστε να τραβήξουν τα περιττά λίπη .
6. Σε άλλο τηγάνι βάζουμε λίγο σισαμέλαιο μόλις ζεσταθεί ΠΟΛΥ ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Αν θέλετε ρίχνετε λίγο αλάτι. Τα μανιτάρια θα πιούν αμέσως το λάδι. Δεν χρειάζεται να συμπληρώσετε άλλο διότι δεν τα τηγανίζουμε. Απλά να τα ανακατεύετε συνέχεια να μην αρπάξουν. Τα αφήνουμε στην άκρη και τα διατηρούμε ζεστά μέχρι να ψηθούν τα μπιφτέκια.
7. Μετά ψήνουμε τα μπιφτέκια ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ σε ΔΥΝΑΤΗ φωτιά ώστε να κάνουν γρήγορα κρούστα και να κρατήσουν τους χυμούς τους μέσα τους. Μια ηλεκτρική ψησταριά κάνει καλή δουλειά. Αλλιώς τα ψήνουμε στο γκρίλ ή σε τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε λάδι ή βούτυρο. Είναι σημαντικό να μην τα παραψήσετε. Να έχουν τουλάχιστον λίγο ροζ στο κέντρο . Θα έλεγα περίπου 2 λεπτά ανά πλευρά. Κάντε μια δοκιμή γιατί το ψήσιμο είναι το Α και το Ω !!!!
8. Λίγο (10-15 δευτερόλεπτα) πριν βγάλουμε τα μπιφτέκια από την φωτιά απλώνουμε πάνω από κάθε μπιφτέκι και από μια φέτα τυρί για να μαλακώσει-λιώσει.
9. Παράλληλα χωρίζουμε τα ψωμάκια ΕΓΚΑΡΣΙΑ στην μέση αν δεν είναι κομένα και τα ψήνουμε σε στεγνό τηγάνι ή πλάκα από την πλευρά της ψίχας ώστε να ροδίσει.
10. Εφόσον έχουν ψηθεί τα μπιφτέκια και τα ψωμάκια , απλώνουμε τα ψωμάκια σε πάγκο εργασίας με την καψαλισμένη ψίχα να μας κοιτάει.
11. Στην επίπεδη (κάτω) πλευρά του ψωμιού απλώνουμε κέτσαπ . Πάνω στην κέτσαπ τοποθετούμε το μπιφτέκι με το τυρί, πάνω από το τυρί βάζουμε τα μανιτάρια και πάνω από τα μανιτάρια το μπέικον.
12. Στην σφαιρική πλευρά του ψωμιού (πάνω) απλώνουμε μαγιονέζα. Πάνω από την μαγιονέζα την ντομάτα, το μαρούλι και το κρεμμύδι.
13. Το κάθε χάμπουργκερ το σερβίρουμε ανοιχτό στο πιάτο με την φιλοσοφία τα ζεστά με τα ζεστά (μπιφτέκι, τυρί, μανιτάρια, μπέικον) και τα κρύα με τα κρύα (Ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι) ώστε ο καθένας να έχει την ευχαρίστηση να καταφέρει να το ενώσει χωρίς να πέσουν τα υλικά αλλά και για να αισθανθεί ότι συμμετείχε στην δημιουργία του πιάτου!!

KITSOS- New Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 13
Registration date : 14/01/2011
Απ: TOY ΚΙΤΣΟΥ ΤΟ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ - HAMBURGER
Λατρεμένα πάντα από μικρούς και μεγάλους. Τα μπιφτέκια πιστεύω ότι θα είναι πολύ γευστικά έστω και μόνο με το αλατοπιπερο από τη στιγμή που ο κιμάς που διαλέγουμε θα είναι άριστης ποιότητας.
Επειδή από ότι είδα προσπάθησες να βάλεις φωτο στη συνταγή, ρίξε μια ματιά εδώ https://delicieuses.forumgreek.com/t199-topic#1018 κι αν χρειάζεσαι βοήθεια μας λες
Επειδή από ότι είδα προσπάθησες να βάλεις φωτο στη συνταγή, ρίξε μια ματιά εδώ https://delicieuses.forumgreek.com/t199-topic#1018 κι αν χρειάζεσαι βοήθεια μας λες

Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: TOY ΚΙΤΣΟΥ ΤΟ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ - HAMBURGER
Καλώς ήρθες φίλε μου. Ωραία η συνταγή και αναλυτική η περιγραφή.
nikolas- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 910
Registration date : 31/07/2009
Απ: TOY ΚΙΤΣΟΥ ΤΟ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ - HAMBURGER
Δε βάζεις καθόλου μπαχαρικά ε? Δεν έχω δοκιμάσει έτσι. Να σε ρωτήσω για την κέτσαπ γιατί μόνο αυτή τη μάρκα? Έχει κάτι διαφορετικό ή επιλέγουμε πχ καυτερή, γλυκιά ή κάτι άλλο?
helen- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 728
Registration date : 26/08/2009
Απ: TOY ΚΙΤΣΟΥ ΤΟ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ - HAMBURGER
Φαίνεται ότι το έχεις ψάξει οπότε θα έχω τις οδηγίες μου στα υπόψη!
Ευχαριστούμε!
Ευχαριστούμε!
Απ: TOY ΚΙΤΣΟΥ ΤΟ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ - HAMBURGER
Σε αυτή την εκδοχή με τον χονδροκομμένο κιμά σκοπός είναι να γευθούμε το άρωμα και τη γεύση που μπορεί να προσφέρει από μόνο του το μοσχάρι . Καλό θα ήταν να έχει και λίπος το κομμάτι καθώς ανεβάζει στα ύψη την γευστική απόλαυση. Επίσης δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε αν θα βγει σκληρό !!!
Προσοχή πάντως στο ψήσιμο. Μη το ξεράνετε αλλιώς το χάσατε το παιχνίδι. Στο μοσχάρι ταιριάζει ΑΠΟΛΥΤΑ το….. ροζουλί!!!!
Όσο για την κέτσαπ μετά από πάμπολλες δοκιμές θεωρώ ότι αυτή που προτείνω έχει την ιδανική αναλογία υλικών. Ιδανική ισορροπία γλυκού και όξινου ενώ κανένα μυρωδικό μπαχαρικό δεν ξεχωρίζει με αποτέλεσμα να προσδίδει αυτό ακριβώς που πρέπει να προσδίδει μια κέτσαπ. Επίσης υπάρχει και σε βιολογική έκδοση!!!
Σε κάθε περίπτωση αν δεν έχετε δοκιμάσει ευκαιρία είναι να δοκιμάσετε αγοράζοντας μια μικρή συσκευασία και αν δεν σας αρέσει γυρνάτε πάλι σε αυτήν που αγοράζατε μέχρι πρότινος.
Ευχαριστώ όλους και όλες για το καλωσόρισμα. Εύχομαι να έχουμε μια καταπληκτική γευστική διαδρομή……
Προσοχή πάντως στο ψήσιμο. Μη το ξεράνετε αλλιώς το χάσατε το παιχνίδι. Στο μοσχάρι ταιριάζει ΑΠΟΛΥΤΑ το….. ροζουλί!!!!
Όσο για την κέτσαπ μετά από πάμπολλες δοκιμές θεωρώ ότι αυτή που προτείνω έχει την ιδανική αναλογία υλικών. Ιδανική ισορροπία γλυκού και όξινου ενώ κανένα μυρωδικό μπαχαρικό δεν ξεχωρίζει με αποτέλεσμα να προσδίδει αυτό ακριβώς που πρέπει να προσδίδει μια κέτσαπ. Επίσης υπάρχει και σε βιολογική έκδοση!!!
Σε κάθε περίπτωση αν δεν έχετε δοκιμάσει ευκαιρία είναι να δοκιμάσετε αγοράζοντας μια μικρή συσκευασία και αν δεν σας αρέσει γυρνάτε πάλι σε αυτήν που αγοράζατε μέχρι πρότινος.
Ευχαριστώ όλους και όλες για το καλωσόρισμα. Εύχομαι να έχουμε μια καταπληκτική γευστική διαδρομή……
KITSOS- New Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 13
Registration date : 14/01/2011
Απ: TOY ΚΙΤΣΟΥ ΤΟ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ - HAMBURGER
καταπληκτική περιγραφή .Παραλίγο μαζί με το καφέ να φτιάξω και χαμπουργκερ.
ΝΤΑΙΖΗ- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 528
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 16/04/2010
Απ: TOY ΚΙΤΣΟΥ ΤΟ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ - HAMBURGER
Ωραιότατο! Νομίζω ότι το μυστικό είναι το σωστό ψήσιμο.
Επίσης υπερθεματίζω γιά τη κέτσαπ HEINZ και σύμφωνα με το δικό μου γούστο θεωρώ ότι και η μαγίονέζα της ίδιας μάρκας είναι η καλύτερη του εμπορίου.
Μπράβο Κίτσο. Welcome to the club!
Επίσης υπερθεματίζω γιά τη κέτσαπ HEINZ και σύμφωνα με το δικό μου γούστο θεωρώ ότι και η μαγίονέζα της ίδιας μάρκας είναι η καλύτερη του εμπορίου.
Μπράβο Κίτσο. Welcome to the club!
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: TOY ΚΙΤΣΟΥ ΤΟ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ - HAMBURGER
Καλώς ήρθες Κίτσο. Ωραιότατη περιγραφή, κατάφερες να με κάνεις να πεινάω και είναι πρωί ακόμη. Από ότι βλέπω η Ρένα το έφτιαξε κιόλας 

sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης