Αναζήτηση
ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΩΝΙΕΖΕ
+2
EfiK
T.A.G
6 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΩΝΙΕΖΕ
Νομίζω οι συστάσεις είναι περιττές....
Υλικά (για 6-8 άτομα):
Για τον κιμά:
60ml ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 καρότο, ψιλοκομμένο
4 κλωνάρια σελινόριζα (σέλερυ), ψιλοκομμένα
5 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτά φετάκια
450γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
450γρ. χοιρινός κιμάς
120γρ. παντσέτα, λιωμένη σε κιμά (το ζητάτε από το χασάπη σας)
500γρ. ντομάτα πελτέ σε κονσέρβα (σωστά διαβάζετε)
240ml γάλα
120ml άσπρο ξηρό κρασί
1 κ.γ. φρέσκα φύλλα θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
Για την κρέμα μπεσαμέλ:
5 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
30γρ. αλεύρι
720ml γάλα
2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Για τα λαζάνια:
περίπου 450γρ. φύλλα λαζάνια, αυτά που δεν χρειάζονται βράσιμο (αλλιώς, τα κλασσικά βράζοντάς τα για 6 λεπτά και αφήνοντας να στεγνώσουν)
240γρ. τριμμένη παρμεζάνα
λάδι για το ταψί
Μέθοδος:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190ºC.
Σε μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ζεσταίνετε το λάδι. Προσθέστε τα κρεμμύδια, το σέλερυ και το σκόρδο και τα σωτάρετε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τους κιμάδες, αυξάνετε τη θερμοκρασία και σωτάρετε καλά ώστε οι κιμάδες να πάρουν χρώμα, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα και "σπάζοντας" τον κιμά σε κομματάκια.
Όταν τσιγαρισθεί ο κιμάς, γυρίστε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, το γάλα, το κρασί, το θυμάρι και 240ml χλιαρό νερό. Σιγοβράζετε το ραγού για 1-1,5 ώρα (εάν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή προσθέστε λίγο ακόμα χλιαρό νερό). Αλατοπιπερώστε και τραβήξτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σε άλλη κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο, προσθέστε το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να μαλακώσουν. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το μείγμα να πάρει χρυσαφί χρώμα, για περίπου 6-7 λεπτά.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα καλά σε μέτρια φωτιά χωρίς να το αφήσετε να βράσει.
Ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα στην κατσαρόλα με το αλεύρι, μια κούπα κάθε φορά, ανακατεύοντας ταυτοχρόνως μέχρι να έχετε μια σάλτσα πολύ απαλή. Αφήστε να πάρει βράση και μαγειρέψτε για 30 δευτερόλεπτα ακόμα. Τραβήξτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αλατοπιπερώστε και προσθέστε και το μοσχοκάρυδο.
Παίρνετε ένα πυρέξ διαστάσεων 22 Χ 33 εκ. και το λαδώνετε καλά παντού.
Ξεκινάτε βάζοντας στον πάτο μια στρώση σάλτσα ραγκού, μια στρώση λαζάνια, μια λεπτή στρώση κρέμα μπεσαμέλ και μια στρώση παρμεζάνας (πρέπει να φυλάξετε κάπου 240ml από την κρέμα για την επάνω στρώση).
Κάνετε, με τον ίδιο τρόπο, 3-4 στρώσεις από λαζάνια, τελειώνοντας με σάλτσα ραγκού, την υπόλοιπη μπεσαμέλ στην τελευταία στρώση και σκορπίζετε στην επιφάνεια τα τελευταία 60γρ. παρμεζάνας.
Βάζετε στο φούρνο και ψήνετε για 45 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει. Βγάζετε κι αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 20 λεπτά πριν σερβίρετε
Υλικά (για 6-8 άτομα):
Για τον κιμά:
60ml ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 καρότο, ψιλοκομμένο
4 κλωνάρια σελινόριζα (σέλερυ), ψιλοκομμένα
5 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτά φετάκια
450γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
450γρ. χοιρινός κιμάς
120γρ. παντσέτα, λιωμένη σε κιμά (το ζητάτε από το χασάπη σας)
500γρ. ντομάτα πελτέ σε κονσέρβα (σωστά διαβάζετε)
240ml γάλα
120ml άσπρο ξηρό κρασί
1 κ.γ. φρέσκα φύλλα θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
Για την κρέμα μπεσαμέλ:
5 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
30γρ. αλεύρι
720ml γάλα
2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Για τα λαζάνια:
περίπου 450γρ. φύλλα λαζάνια, αυτά που δεν χρειάζονται βράσιμο (αλλιώς, τα κλασσικά βράζοντάς τα για 6 λεπτά και αφήνοντας να στεγνώσουν)
240γρ. τριμμένη παρμεζάνα
λάδι για το ταψί
Μέθοδος:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190ºC.
Σε μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ζεσταίνετε το λάδι. Προσθέστε τα κρεμμύδια, το σέλερυ και το σκόρδο και τα σωτάρετε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τους κιμάδες, αυξάνετε τη θερμοκρασία και σωτάρετε καλά ώστε οι κιμάδες να πάρουν χρώμα, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα και "σπάζοντας" τον κιμά σε κομματάκια.
Όταν τσιγαρισθεί ο κιμάς, γυρίστε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, το γάλα, το κρασί, το θυμάρι και 240ml χλιαρό νερό. Σιγοβράζετε το ραγού για 1-1,5 ώρα (εάν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή προσθέστε λίγο ακόμα χλιαρό νερό). Αλατοπιπερώστε και τραβήξτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σε άλλη κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο, προσθέστε το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να μαλακώσουν. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το μείγμα να πάρει χρυσαφί χρώμα, για περίπου 6-7 λεπτά.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα καλά σε μέτρια φωτιά χωρίς να το αφήσετε να βράσει.
Ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα στην κατσαρόλα με το αλεύρι, μια κούπα κάθε φορά, ανακατεύοντας ταυτοχρόνως μέχρι να έχετε μια σάλτσα πολύ απαλή. Αφήστε να πάρει βράση και μαγειρέψτε για 30 δευτερόλεπτα ακόμα. Τραβήξτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αλατοπιπερώστε και προσθέστε και το μοσχοκάρυδο.
Παίρνετε ένα πυρέξ διαστάσεων 22 Χ 33 εκ. και το λαδώνετε καλά παντού.
Ξεκινάτε βάζοντας στον πάτο μια στρώση σάλτσα ραγκού, μια στρώση λαζάνια, μια λεπτή στρώση κρέμα μπεσαμέλ και μια στρώση παρμεζάνας (πρέπει να φυλάξετε κάπου 240ml από την κρέμα για την επάνω στρώση).
Κάνετε, με τον ίδιο τρόπο, 3-4 στρώσεις από λαζάνια, τελειώνοντας με σάλτσα ραγκού, την υπόλοιπη μπεσαμέλ στην τελευταία στρώση και σκορπίζετε στην επιφάνεια τα τελευταία 60γρ. παρμεζάνας.
Βάζετε στο φούρνο και ψήνετε για 45 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει. Βγάζετε κι αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 20 λεπτά πριν σερβίρετε
Απ: ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΩΝΙΕΖΕ
Με τέτοιες λιχουδιές γνωριζόμαστε πάρααααα πολύ καλά όλοι μας, πίστεψέ με!!!
Υπέροχο!!!
Υπέροχο!!!
Απ: ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΩΝΙΕΖΕ
Το αγαπημένο μου, μόνο που δεν βάζω την παντσέτα (δεν ξέρω γιατί- μάλλον δεν έτυχε) τώρα που μου το θύμησες θα το δοκιμάσω κι έτσι.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΩΝΙΕΖΕ
Πολυαγαπημένο φαγητό όλης της οικογένειας και το μαγειρεύω αρκετά συχνά με κάποιες μικροδιαφορές στην εκτέλεση.
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΩΝΙΕΖΕ
Θα το δοκιμάσω κι εγώ με την πανσέτα θα δίνει αλλο αερα στη συνταγή.
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΩΝΙΕΖΕ
Λατρεύουμε λαζάνια
anastazie- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 790
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΩΝΙΕΖΕ
Καλό μεσημέρι σε όλες.
Λοιπόν, κι εγώ την παντσέτα δεν τη χρησιμοποιούσα παλαιότερα. Τελικά, σε συνταγές με κιμά (όπως αυτή η συνταγή ή για ρολό κιμά ή ακόμα και για μπιφτέκια) δίνει κάτι ιδιαίτερο και στη γεύση και στο πόσο αφράτο γίνεται το μείγμα. Είναι μάλλον το λιπάκι που έχει η παντσέτα και βοηθάει
Λοιπόν, κι εγώ την παντσέτα δεν τη χρησιμοποιούσα παλαιότερα. Τελικά, σε συνταγές με κιμά (όπως αυτή η συνταγή ή για ρολό κιμά ή ακόμα και για μπιφτέκια) δίνει κάτι ιδιαίτερο και στη γεύση και στο πόσο αφράτο γίνεται το μείγμα. Είναι μάλλον το λιπάκι που έχει η παντσέτα και βοηθάει
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης