delicieuses
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΧΟΤ ΚΡΟΣ ΜΠΑΝΣ - ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

+4
Rena
Ειρήνη
Sevasti
T.A.G
8 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

ΧΟΤ ΚΡΟΣ ΜΠΑΝΣ - ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ Empty ΧΟΤ ΚΡΟΣ ΜΠΑΝΣ - ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Δημοσίευση από T.A.G Τρι Απρ 05, 2011 12:07 am

Συνηθίζουν να τα ετοιμάζουν τη Μεγάλη Παρασκευή. Είναι πολύ νόστιμα αλλά θέλουν κι αυτά, όπως και τα δικά μας τσουρέκια, την προετοιμασία τους. Λένε ότι η ιστορία τους ίσως να ξεκινά από τους προ-Χριστιανικούς χρόνους κι ότι αυτά τα ψωμάκια ήταν αφιερωμένα στην Θεά Εόστρε και στη συνέχεια το όνομα, δια μέσου των αιώνων, έγινε "Easter" (Πάσχα στα ελληνικά). Ο δε σταυρός που έχουν στην επιφάνεια λέγεται ότι αρχικά εννοούσε τα 4 τέταρτα του φεγγαριού. Όσο περνούσαν τα χρόνια το έθιμο πέρασε και στην Χριστιανική περίοδο και βέβαια ήταν συνηφασμένα με το Πάσχα και το σημάδι στην επιφάνεια είχε να κάνει με τη σταύρωση του Ιησού. Παρ' όλα αυτά, η πρώτη επίσημη καταγραφή του όρου "Χοτ Κρος Μπαν" έγινε μόλις το 1773.

Υλικά (για 12 ψωμάκια):
500γρ. δυνατό αλεύρι για ψωμί
μια πρέζα αλάτι
1 κ.γ. ανάμεικτο μοσχοκάρυδο, μπαχάρι και γαρύφαλο (στην Αγγλία υπάρχει ένα συγκεκριμένο μπαχαρικό που λέγεται "mixed spice", εάν το βρείτε προτιμήστε το)
2 κ.γ. κανέλλα σκόνη
50γρ. μαλακή καφέ ζάχαρη
50γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
25γρ. φρέσκια μαγιά
175ml ζεστό γάλα
1 μεγάλο αυγό
75γρ. σκούρες σταφίδες
25γρ. ανάμεικτα ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού
3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.σ. γάλα
1 κ.γ. καλαμποκέλαιο
2 κ.σ. απλή ζάχαρη

Εκτέλεση:
Κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το αλάτι, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπωλ και τρίψτε μέσα το βούτυρο με τα δάχτυλά σας. Διαλύστε τη μαγιά με λίγο γάλα και αφήστε να αφρίσει.

Κάντε μια λακούβα στο κέντρο του αλευριού, ρίξτε τη διαλυμένη μαγιά, προσθέστε το αυγό, τις σταφίδες, το ξύσμα και το υπόλοιπο γάλα κι ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη.

Αλευρώστε μια καθαρή επιφάνεια και φέρτε τη ζύμη εκεί. Συνεχίστε το ζύμωμα για 8 λεπτά μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική. Βάλτε την σε ένα καθαρό μπωλ, σκεπάστε την με μια καθαρή και ελαφρώς νωπή πετσέτα κι αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 2 περίπου ώρες μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο.

Μόλις φουσκώσει ξαναφέρτε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε ξανά για 2 λεπτά. Χωρίστε τη σε 12 ίσα μέρη και διαμορφώστε την σε στρογγυλά ψωμάκια.

Βάλτε τα σε ένα βουτυρωμένο ρηχό ταψί. Σκεπάστε ξανά με πετσέτα και αφήστε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να διπλασιασθούν σε όγκο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.

Σε ένα μικρό μπωλ βάλτε το έξτρα αλεύρι και σταδιακά προσθέστε μέσα 2 κ.σ. από το γάλα και το καλαμποκέλαιο ανακατεύοντας μέχρι να έχετε ένα απαλό πηχτό μείγμα.

Βάλτε αυτό το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με άνοιγμα 5mm και περάστε τα ψωμάκια στην επιφάνεια με αυτό το γλάσο σχηματίζοντας ένα σταυρό (βλ. φωτό παραπάνω).

Βάλτε στο φούρνο και ψήστε τα ψωμάκια για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάλτε το υπόλοιπο γάλα και τη ζάχαρη, αφήστε τα να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά και σιγοβράστε για 2 λεπτά.

Με ένα πινελάκι περάστε τα ψωμάκια στην επιφάνεια με αυτό το μείγμα μόλις τα βγάλετε από το φούρνο. Τα μεταφέρετε σε σχάρα και τα αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά πριν τα σερβίρετε.

Σημ.: Τα τρώνε και κρύα, αλλά είναι πιο νόστιμα όταν είναι ακόμα ζεστά και στην Αγγλία συνηθίζουν να τα ανοίγουν στη μέση και να τα τρώνε με βούτυρο και μαρμελάδα. Εύκολα μπορούν να ζεσταθούν στο φούρνο μικροκυμάτων την επόμενη μέρα για λίγα δευτερόλεπτα
T.A.G
T.A.G
SuperiorMember
SuperiorMember

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 436
Τόπος : Βέλγιο
Registration date : 18/03/2011

http://www.beingalwayshungry.blogspot.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΧΟΤ ΚΡΟΣ ΜΠΑΝΣ - ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ Empty Απ: ΧΟΤ ΚΡΟΣ ΜΠΑΝΣ - ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Δημοσίευση από Sevasti Τρι Απρ 05, 2011 2:34 am

Ονειρεμένα, απίστευτα φοβερά. Μπράβο και για τη συνταγή και για τα ενδιαφέροντα λαογραφικά στοιχεία.
Sevasti
Sevasti
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 1095
Registration date : 12/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΧΟΤ ΚΡΟΣ ΜΠΑΝΣ - ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ Empty Απ: ΧΟΤ ΚΡΟΣ ΜΠΑΝΣ - ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Δημοσίευση από Ειρήνη Τρι Απρ 05, 2011 3:03 am

Ευχαριστούμε για τις ωραίες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία τους. Τα ψωμάκια αυτά τα έχω φάει και μου αρέσουν πολύ. Γενικά όλα τα αγγλικά bans και scones με ξετρελλαίνουν. Με λίγη clotted cream και κάποια νόστμη αγγλική μαρμελάδα όνειρο ε?
Ειρήνη
Ειρήνη
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΧΟΤ ΚΡΟΣ ΜΠΑΝΣ - ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ Empty Απ: ΧΟΤ ΚΡΟΣ ΜΠΑΝΣ - ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Δημοσίευση από T.A.G Τρι Απρ 05, 2011 3:10 am

Συμφωνώ απολύτως Ειρήνη μου γι' αυτές τις εγγλέζικες λιχουδιές!... Όσο για τα λαογραφικά στοιχεία Σεβαστή μου, λόγω του μπλογκ μου που περιλαμβάνει συνταγές μόνο από το εξωτερικό, προσπαθώ να μαθαίνω την τυχόν ιστορία που υπάρχει πίσω από τις συνταγές. Ιδιαίτερα εάν είναι καθαρόαιμα παραδοσιακές νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον να μαθαίνουμε λίγα πράγματα. Εμείς οι Έλληνες από παράδοση άλλο τίποτα!! Αυτό νομίζω πως μας κάνει να καταλαβαίνουμε καλύτερα το θησαυρό που μπορεί να κρύβεται πίσω από μια συνταγή.
T.A.G
T.A.G
SuperiorMember
SuperiorMember

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 436
Τόπος : Βέλγιο
Registration date : 18/03/2011

http://www.beingalwayshungry.blogspot.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΧΟΤ ΚΡΟΣ ΜΠΑΝΣ - ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ Empty Απ: ΧΟΤ ΚΡΟΣ ΜΠΑΝΣ - ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Δημοσίευση από Rena Τρι Απρ 05, 2011 1:03 pm

Λατρεύω να διαβάζω τα "πίσω" των συνταγών. Ενθουσιάζομαι! Μια παρεμφερή συνταγή είχα διαβάσει προ πολύ καιρού, αλλά ενώ έλεγα θα τη δοκιμάσω ακόμα δεν αξιώθηκα. Μακάρι φέτος, γιατί δεν την έχω γευτεί και θα το ήθελα.
Rena
Rena
Admin
Admin

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΧΟΤ ΚΡΟΣ ΜΠΑΝΣ - ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ Empty Απ: ΧΟΤ ΚΡΟΣ ΜΠΑΝΣ - ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Δημοσίευση από nikolas Τρι Απρ 05, 2011 2:33 pm

Εμένα πάλι, γνωστός λιχούδης, με κάλυψε η φωτο ως αρχή ..μετά είδα και τη συνταγή ..και λέω τώρα, μήπως να τα φτιάξουμε και για τη συνάντηση?
nikolas
nikolas
Supreme Member
Supreme Member

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 910
Registration date : 31/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΧΟΤ ΚΡΟΣ ΜΠΑΝΣ - ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ Empty Απ: ΧΟΤ ΚΡΟΣ ΜΠΑΝΣ - ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Δημοσίευση από sofia Τρι Απρ 05, 2011 11:06 pm

Τελειααα ΧΟΤ ΚΡΟΣ ΜΠΑΝΣ - ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ 893899
sofia
sofia
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΧΟΤ ΚΡΟΣ ΜΠΑΝΣ - ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ Empty Απ: ΧΟΤ ΚΡΟΣ ΜΠΑΝΣ - ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Δημοσίευση από ntina Τετ Απρ 06, 2011 10:57 am

πολύ ωραία για πρωινό αλλά και για κολατσό των παιδιων στο σχολείο με μερέντα
ntina
ntina
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΧΟΤ ΚΡΟΣ ΜΠΑΝΣ - ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ Empty Απ: ΧΟΤ ΚΡΟΣ ΜΠΑΝΣ - ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Δημοσίευση από simerouda Δευ Απρ 11, 2011 3:28 am

Υπέροχα για όλες τις ώρες, και με ιδιαίτερη γεύση, ότι πρέπει για το καφεδάκι
simerouda
simerouda
SuperiorMember
SuperiorMember

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 358
Registration date : 12/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης