Αναζήτηση
ΠΟΥΛΛΑ - ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ
4 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΠΟΥΛΛΑ - ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ
Παραδοσιακή συνταγή από τη Σκανδιναβία όπου την προσφέρουν με τσάι ή καφέ σε γιορτινές περιόδους όπως το Πάσχα. Τα τσουρέκια γενικότερα, ανεξαρτήτως προέλευσης, έχουν δουλειά και υπομονή.... Και επειδή δεν είμαστε όλες εξοικειωμένες με τέτοιου είδους δημιουργίες παρακάτω υπάρχουν πλήρεις οδηγίες με τα ανάλογα σχήματα για να διευκολυνθείτε
Υλικά (για 2 τσουρέκια):
1 1⁄3 κούπες γάλα, χλιαρό
2⁄3 κούπας ζάχαρη
4 κ.γ. κάρδαμο σκόνη
2 φακελάκια σκόνη ξηρής μαγιάς
3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
6 1⁄2 κούπες αλεύρι
1 κ.γ. αλάτι
5 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους και σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.σ. κρέμα γάλακτος, παχύρρευστη
1 κρόκο αυγού
κρυσταλλική ζάχαρη και φιλέ αμυγδάλου για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Στο μπωλ του μίξερ, με ενσωματωμένο το κατάλληλο εξάρτημα, ανακατέψτε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη, 3 κ.γ. από το κάρδαμο και τη μαγιά. Τα ανακατεύετε και τα αφήνετε να σταθούν για 10 λεπτά μέχρι να αφρίσουν λόγω της μαγιάς.
Προσθέστε τα αυγά κι ανακατέψτε πάλι. Ρίξτε το αλεύρι και το αλάτι κι ανακατέψτε μέχρι να σχηματισθεί μια ζύμη. Αλλάξτε το εξάρτημα βάζοντας στη θέση του τον γάντζο για ζύμες και ζυμώστε τα υλικά στη μέτρια ταχύτητα για 2 λεπτά. Καθώς ζυμώνετε, σιγά σιγά προσθέτετε και το βούτυρο σε δόσεις, φροντίζοντας να ζυμώνετε μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο πριν προσθέσετε την επόμενη δόση, κάπου 3–4 λεπτά. Μόλις βάλετε την τελευταία δόση βούτυρο συνεχίζετε το ζύμωμα για ακόμα 4 λεπτά.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα βουτυρωμένο μπωλ και σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη. Αφήνετε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο. Χτυπήστε με τη γροθιά σας τη ζύμη για να φύγει ο αέρας, σκεπάζετε ξανά με διαφανή μεμβράνη κι αφήνετε στην άκρη για μισή ώρα μέχρι να φουσκώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Στρώστε δυο ρηχά ταψιά με αντικολλητικό ταψί φούρνου.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια επιφάνεια και τη χωρίζετε σε 2 ίσα μέρη. Αφήνετε το 1 κομμάτι στην άκρη για αργότερα και το δεύτερο το χωρίζετε ξανά σε 3 ίσα κομμάτια. Ρολάρετε το πρώτο κομμάτι πρώτα στις παλάμες σας και μετά πάνω στην επιφάνεια σχηματίζοντας ένα κορδόνι μήκους 40,5εκ. Επαναλαμβάνετε το ίδιο και με τα άλλα δυο κομμάτια.
Βάλτε τα τρία κορδόνια ζύμης το ένα δίπλα στο άλλο, κάθετα προς εσάς όπως τα βλέπετε, και τσιμπάτε τις τρεις επάνω άκρες μεταξύ τους (στο σημείο δηλ. που είναι μακρύτερα από εσάς) για να ενωθούν.
Τραβάτε το πρώτο αριστερό κορδόνι μαζί με το μεσαίο μακριά από το τρίτο (δεξιά) σε μια γωνία 45°.
Σηκώνετε το πρώτο (αριστερά) κορδόνι και το περνάτε πάνω από το μεσαίο (που ήταν ακριβώς δίπλα του) φέρνοντάς το να κάτσει πλέον δίπλα στο κορδόνι που από την αρχή ήταν μόνο του στη δεξιά σας πλευρά.
Σηκώστε τώρα το (εξ αρχής) δεξιό κορδόνι, το περνάτε πάνω από αυτό που τώρα θεωρείται το μεσαίο και το αφήνετε να κάτσει δίπλα από την εσωτερική πλευρά του κορδονιού που πλέον θεωρείται το πρώτο αριστερό.
Επαναλαμβάνετε με το νέο εξωτερικό αριστερό κορδόνι, παίρνοντας το εξωτερικό κορδόνι από κάθε νέο παράλληλο ζευγάρι και το περνάτε πάνω από κάθε νέο μεσαίο κορδόνι ώστε να σχηματίσετε μια κοτσίδα.
Συνεχίζετε να "πλέκετε" κατά τον ίδιο τρόπο, προσπαθώντας να κρατήσετε την ίδια ένταση τραβήγματος της ζύμης σε όλη τη διαδικασία. Να μην είναι δηλαδή αλλού αραιό κι αλλού πολύ σφιχτό γιατί αυτό μπορεί να χαλάσει το τελικό σχήμα του τσουρεκιού στη διάρκεια του ψησίματος.
Μόλις φθάσετε στο τέλος του πλεξίματος, τσιμπήστε με τα δάχτυλά σας τις άκρες των κορδονιών για να ενωθούν και σπρώξτε τις κάτω από το τσουρέκι. Τσιμπήστε και διπλώστε κατά τον ίδιο τρόπο και από την άλλη πλευρά.
Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και με το άλλο κομμάτι ζύμης για το δεύτερο τσουρέκι και τα μεταφέρετε προσεχτικά στα ταψιά.
Σκεπάστε χαλαρά τα τσουρέκια με διαφανή μεμβράνη και αφήνετε στην άκρη για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν ελαφρά.
Σε ένα μικρό μπωλ χτυπάτε το υπόλοιπο κάρδαμο μαζί με την κρέμα γάλακτος και τον κρόκο αυγού. Με ένα πινελάκι περνάτε την επιφάνεια των τσουρεκιών με αυτό το μείγμα. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με τη ζάχαρη και τα αμύγδαλα.
Ψήνετε ένα ένα τα τσουρέκια για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να σκουρήνουν στην επιφάνεια. Αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα για 10 λεπτά και μετά σερβίρετε.
Υλικά (για 2 τσουρέκια):
1 1⁄3 κούπες γάλα, χλιαρό
2⁄3 κούπας ζάχαρη
4 κ.γ. κάρδαμο σκόνη
2 φακελάκια σκόνη ξηρής μαγιάς
3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
6 1⁄2 κούπες αλεύρι
1 κ.γ. αλάτι
5 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους και σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.σ. κρέμα γάλακτος, παχύρρευστη
1 κρόκο αυγού
κρυσταλλική ζάχαρη και φιλέ αμυγδάλου για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Στο μπωλ του μίξερ, με ενσωματωμένο το κατάλληλο εξάρτημα, ανακατέψτε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη, 3 κ.γ. από το κάρδαμο και τη μαγιά. Τα ανακατεύετε και τα αφήνετε να σταθούν για 10 λεπτά μέχρι να αφρίσουν λόγω της μαγιάς.
Προσθέστε τα αυγά κι ανακατέψτε πάλι. Ρίξτε το αλεύρι και το αλάτι κι ανακατέψτε μέχρι να σχηματισθεί μια ζύμη. Αλλάξτε το εξάρτημα βάζοντας στη θέση του τον γάντζο για ζύμες και ζυμώστε τα υλικά στη μέτρια ταχύτητα για 2 λεπτά. Καθώς ζυμώνετε, σιγά σιγά προσθέτετε και το βούτυρο σε δόσεις, φροντίζοντας να ζυμώνετε μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο πριν προσθέσετε την επόμενη δόση, κάπου 3–4 λεπτά. Μόλις βάλετε την τελευταία δόση βούτυρο συνεχίζετε το ζύμωμα για ακόμα 4 λεπτά.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα βουτυρωμένο μπωλ και σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη. Αφήνετε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο. Χτυπήστε με τη γροθιά σας τη ζύμη για να φύγει ο αέρας, σκεπάζετε ξανά με διαφανή μεμβράνη κι αφήνετε στην άκρη για μισή ώρα μέχρι να φουσκώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Στρώστε δυο ρηχά ταψιά με αντικολλητικό ταψί φούρνου.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια επιφάνεια και τη χωρίζετε σε 2 ίσα μέρη. Αφήνετε το 1 κομμάτι στην άκρη για αργότερα και το δεύτερο το χωρίζετε ξανά σε 3 ίσα κομμάτια. Ρολάρετε το πρώτο κομμάτι πρώτα στις παλάμες σας και μετά πάνω στην επιφάνεια σχηματίζοντας ένα κορδόνι μήκους 40,5εκ. Επαναλαμβάνετε το ίδιο και με τα άλλα δυο κομμάτια.
Βάλτε τα τρία κορδόνια ζύμης το ένα δίπλα στο άλλο, κάθετα προς εσάς όπως τα βλέπετε, και τσιμπάτε τις τρεις επάνω άκρες μεταξύ τους (στο σημείο δηλ. που είναι μακρύτερα από εσάς) για να ενωθούν.
Τραβάτε το πρώτο αριστερό κορδόνι μαζί με το μεσαίο μακριά από το τρίτο (δεξιά) σε μια γωνία 45°.
Σηκώνετε το πρώτο (αριστερά) κορδόνι και το περνάτε πάνω από το μεσαίο (που ήταν ακριβώς δίπλα του) φέρνοντάς το να κάτσει πλέον δίπλα στο κορδόνι που από την αρχή ήταν μόνο του στη δεξιά σας πλευρά.
Σηκώστε τώρα το (εξ αρχής) δεξιό κορδόνι, το περνάτε πάνω από αυτό που τώρα θεωρείται το μεσαίο και το αφήνετε να κάτσει δίπλα από την εσωτερική πλευρά του κορδονιού που πλέον θεωρείται το πρώτο αριστερό.
Επαναλαμβάνετε με το νέο εξωτερικό αριστερό κορδόνι, παίρνοντας το εξωτερικό κορδόνι από κάθε νέο παράλληλο ζευγάρι και το περνάτε πάνω από κάθε νέο μεσαίο κορδόνι ώστε να σχηματίσετε μια κοτσίδα.
Συνεχίζετε να "πλέκετε" κατά τον ίδιο τρόπο, προσπαθώντας να κρατήσετε την ίδια ένταση τραβήγματος της ζύμης σε όλη τη διαδικασία. Να μην είναι δηλαδή αλλού αραιό κι αλλού πολύ σφιχτό γιατί αυτό μπορεί να χαλάσει το τελικό σχήμα του τσουρεκιού στη διάρκεια του ψησίματος.
Μόλις φθάσετε στο τέλος του πλεξίματος, τσιμπήστε με τα δάχτυλά σας τις άκρες των κορδονιών για να ενωθούν και σπρώξτε τις κάτω από το τσουρέκι. Τσιμπήστε και διπλώστε κατά τον ίδιο τρόπο και από την άλλη πλευρά.
Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και με το άλλο κομμάτι ζύμης για το δεύτερο τσουρέκι και τα μεταφέρετε προσεχτικά στα ταψιά.
Σκεπάστε χαλαρά τα τσουρέκια με διαφανή μεμβράνη και αφήνετε στην άκρη για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν ελαφρά.
Σε ένα μικρό μπωλ χτυπάτε το υπόλοιπο κάρδαμο μαζί με την κρέμα γάλακτος και τον κρόκο αυγού. Με ένα πινελάκι περνάτε την επιφάνεια των τσουρεκιών με αυτό το μείγμα. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με τη ζάχαρη και τα αμύγδαλα.
Ψήνετε ένα ένα τα τσουρέκια για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να σκουρήνουν στην επιφάνεια. Αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα για 10 λεπτά και μετά σερβίρετε.
Απ: ΠΟΥΛΛΑ - ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ
Υποκλίνομαι!!!! Με τέτοια περιγραφή και φωτογραφίες (φαντάζομαι τον κόπο που έκανες!) θα είναι εύκολο για όλους. Μπράβο Αννούλα μου!
Ανυπομονώ να μας έρθεις και να τα πούμε κι από κοντά
Ανυπομονώ να μας έρθεις και να τα πούμε κι από κοντά
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΠΟΥΛΛΑ - ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ
Το ελπίζω Ρένα μου... Διότι, όπως κι εγώ άλλωστε, δεν είναι όλες εξοικειωμένες με τέτοιου είδους ζύμες και δημιουργίες. Εμένα με πιάνει ένα δέος με ότι έχει σχέση με μαγιά και ζυμάρι που πρέπει να φουσκώσει κλπ κλπ.... Όσο για τις φωτό δεν τις έχω σχεδιάσει εγώ. Το φαντάζεσαι; Να μπορώ να σχεδιάσω τη συνταγή αλλά να μη μπορώ να την εκτελέσω;! Η συνάδελφος που μου έδωσε τη συνταγή της μητέρας της μου δάνεισε κι ένα γυναικείο περιοδικό από τη δεκαετία του '70 (με συνταγές, κοπτική ραπτική, κεντήματα κλπ) και είχε αυτά τα σκίτσα!!! Κοίτα να δεις τι έχει φυλάξει η μαμά της τόσα χρόνια!! Είναι άλλωστε μέθοδος κλασσική για τσουρέκια, έτσι δεν είναι;
Κι εγώ ανυπομονώ για τον ερχομό μου και τη συνάντησή μας. Μόλις κλείσω από δω θα σου στείλω μήνυμα όπως σου υποσχέθηκα νωρίτερα
Κι εγώ ανυπομονώ για τον ερχομό μου και τη συνάντησή μας. Μόλις κλείσω από δω θα σου στείλω μήνυμα όπως σου υποσχέθηκα νωρίτερα
Απ: ΠΟΥΛΛΑ - ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ
Περιγραφική συνταγή και σίγουρα νόστιμη. Θα τα δοκιμάσω τη Μεγαλοβδομάδα μαζί με αυτά της πεθεράς μου, εκείνη το έχει με τις μαγιές.
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΠΟΥΛΛΑ - ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ
Εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Πολύ ωραία συνταγή.
anneta43- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 652
Registration date : 12/07/2009
Παρόμοια θέματα
» Εύκολο Τσουρέκι
» ΚΡΙΝΓΚΕΛ - ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ "ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ"...
» EΚΜΕΚ ΜΕ ΤΣΟΥΡΕΚΙ 2
» Τσουρέκι σττον αρτοπαρασκευαστή
» Παγωτό τσουρέκι
» ΚΡΙΝΓΚΕΛ - ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ "ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ"...
» EΚΜΕΚ ΜΕ ΤΣΟΥΡΕΚΙ 2
» Τσουρέκι σττον αρτοπαρασκευαστή
» Παγωτό τσουρέκι
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης