Αναζήτηση
Άνοιγμα φύλλου στη μηχανή
+4
Λίλα
ntina
ΝΤΑΙΖΗ
Rena
8 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Άνοιγμα φύλλου στη μηχανή
Δεν ξέρω αν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ μηχανή για να ανοίξετε
φύλλο ή αν χρησιμοποιήσατε σας βόλεψε.
Το δοκίμασα εχθές για πρώτη φορά και η πρώτη μου εντύπωση ήταν καλή.
Ενθουσιάστηκα μπορώ να πω γιατί αρχικά, αφού έβαλα το ζυμαράκι για να καθαρίσω
τη μηχανή, είπα να δοκιμάσω με το ίδιο ζυμάρι να δω πως ανταποκρίνεται σε
μεγέθη, σχήματα κλπ για να φτιάξει ζυμαρικά. Μια χαρά ήταν και ωραία λαζάνια
έκανε και μακαρόνια και ψιλά και χοντρά κλπ κλπ και το ζυμαράκι για φύλλο μια
χαρά δουλευόταν. Αλλά, ίσως συμφωνήσει μαζί μου κάποιος που ανοίγει φύλλο, πολύ
χρονοβόρα. Για να φτιάξω καμιά εικοσαριά στριφταράκια με σπανάκι και τυρί μου
πήρε τουλάχιστον μιάμιση ώρα. Αλλά ας
μην μουρμουράω μου άρεσε πολύ που θα μπορώ να φτιάχνω ζυμαρικά και θα τα κόβει
το μηχάνημα στο σωστό σχήμα και κυρίως το ότι ανοίγει φύλλο τόσο ψιλό όσο το
φύλλο κρούστας.
Ας δούμε όμως πως δουλεύει αυτό το μηχάνημα.
Καταρχήν όπως λένε και οι οδηγίες στο κουτί του, πριν από τη
χρήση και αφού φτιάξουμε το ζυμάρι μας, χρησιμοποιούμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης
«σαν καθαριστικό» για να φύγουν τυχόν λάδια από τους κυλίνδρους και γενικά
διάφορα υπολείμματα, που ίσως έχει η μηχανή.
Αφού λοιπόν καθαρίσουμε τη μηχανή είμαστε έτοιμοι να
ξεκινήσουμε.
Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε μικρές μπαλίτσες και βάζουμε το
ρυθμιστή του μηχανήματος στη θέση 1, ώστε οι δύο λείοι κύλινδροι να ανοίξουν
τελείως. Εκεί βάζουμε ένα μπαλάκι ζύμης και γυρίζοντας τη μανιβέλα το περνάμε από τον κύλινδρο 5-6
φορές, διπλώνοντας το φύλλο και πασπαλίζοντας το ενδιάμεσα με λίγο αλεύρι-αν
χρειάζεται βέβαια.
Όταν το φύλλο αρχίζει να αποκτά κανονικό σχήμα αλλάζουμε
θέση στο ρυθμιστή και τον βάζουμε στη θέση 2. Περνάμε μια φορά το φύλλο από
εκεί και συνεχίζουμε στη θέση 3. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να
φτάσουμε στο επιθυμητό πάχος.
Όσο ανεβαίνει το νούμερο στη μηχανή, τόσο πιο λεπτό φύλλο
φτιάχνουμε.
Όταν το φύλλο που βγαίνει από το μηχάνημα φτάσει περίπου στα
25 εκατοστά
το κόβουμε κατά πλάτος με ένα μαχαίρι στο μήκος που θέλουμε εκτός αν θέλουμε να
καλύψουμε το μεγάλο ταψί φούρνου όπου το βάζουμε ολόκληρο και συνεχίζουμε με
τις υπόλοιπες μπαλίτσες από ζυμάρι.
Tips:
Αν η μηχανή δυσκολεύεται να «πάρει» το φύλλο σημαίνει ότι
είναι πολύ μαλακό οπότε χρειάζεται να το αλευρώσουμε λίγο. Αντίθετα αν το
νοιώθουμε πολύ στεγνό προσθέτουμε στο ζυμάρι μας λίγο νεράκι.
Τη μηχανή δεν την καθαρίζουμε ποτέ με νερό.
Για να την καθαρίσουμε χρησιμοποιούμε ένα πινελάκι και χαρτί
κουζίνας στεγνό.
Για αλμυρές πίτες λαδώνουμε τα φύλλα ενώ για γλυκές το
βουτυρώνουμε.
Για τα στριφταράκια της φωτογραφίας βάζουμε στην άκρη του φύλλου λίγη γέμιση και αφού κλείσουμε τα πλαϊνά στρίβουμε σε ρολάκι και κατόπιν τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού.
Τα πρώτα φτιάχτηκαν με αρκετά λεπτό φύλλο (Μηχανή στο Νο 7) και γέμιση σπανάκι-τυρί ενώ τα επόμενα με τυρί και φύλλο μηχανής στο Νο 5. Καλύτερα μας άρεσαν τα δεύτερα.
Δεν μοιάζουν με τριαντάφυλλα?
Εδώ Συνταγή-δοσολογία για
Πιτάκια με καυκαλήθρες
Σπανακοπιτάκια
Ρολάκια με τυρί
και πολλές ακόμη πίτες και ζύμες
Καλή επιτυχία!
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Άνοιγμα φύλλου στη μηχανή
Τέλεια!!!!. Μολις ανοίξουν τα σχολεία θα ξεκινήσω να μάθω να ανοίγω φύλλο με οποιοδήποτε τρόπο.Μέχρι εδω ήτανε.
ΝΤΑΙΖΗ- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 528
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 16/04/2010
Απ: Άνοιγμα φύλλου στη μηχανή
Ρένα μου επειδή χρησιμοποιώ πολλα χρόνια τη μηχανη ,δεν ειναι και τόσο χρονοβόρα η διαδικασια του φύλλου.Αρχίζεις απο το 1 βουτώντας τη μπαλίτσα πρώτα στο αλεύρι το περνας 2 φορές και το ξαναπασπαλίζεις με αλεύρι και το πάς στο 4 και μετά στο 5.Απλωνεις τα φύλλα σε αλευρωμένη επιφάνεια και όταν τα τελειώσεις ,κόβεις το φύλλο και προσθέτεις τη γέμιση .Το κάνεις η στριφτάρι και το γεμίζεις με σπανάκι η το γεμίζεις με ανθότυρο,ζάχαρη και κανέλα ,τα τηγανίζεις και τα περιχύνεις με μέλι και κανέλα.Επίσης τα κόβεις με ενα πιατάκι στρογγυλά η τετράγωνα.Το μυστικό ειναι η ζύμη να ειναι σφικτή.Εγ,ω σε μια ώρα κάνω 60-70 καλτσούνια η στριφτάρια .Αλλά για πρωτη φορά πολύ καλά τα πήγες.Αν θές χρησιμοποίησε και μαύρο σησάμι η μαυροκούκι οπως αλλιώς λέγεται και παίρνουν υπέροχο άρωμα
αν η μηχανή σου ειναι με ηλεκτρικό μοτερ τότε όρεξη μόνο ναχεις να κάνεις φύλλο
αν η μηχανή σου ειναι με ηλεκτρικό μοτερ τότε όρεξη μόνο ναχεις να κάνεις φύλλο
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Απ: Άνοιγμα φύλλου στη μηχανή
Την έχει η μαμά μου τη μηχανή αλλά δεν την έχω δουλέψει ποτέ! Μάλλον ήρθε η ώρα της!!!
Απ: Άνοιγμα φύλλου στη μηχανή
Για το φύλλο δεν ξέρω τα τυροπιτάκια όμως γιαμι
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: Άνοιγμα φύλλου στη μηχανή
Nτινάκο μου για μένα που ανοίγω φύλλο μόνη μου, μου φάνηκε χρονοβόρα η διαδικασία. Στην ώρα αυτή που μου πήρε θα είχα ανοίξει 4 ζύμες φύλλο Ίσως βέβαια να μου φάνηκε έτσι σαν πρώτη φορά. Μια χαρά ήταν πάντως και για ζυμαρικά καλύτερα.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Άνοιγμα φύλλου στη μηχανή
Xρήσιμες οδηγίες, ίσως αξιωθώ να ξεθάψω τη δική μου μηχανή από το ντουλάπι.
Sevasti- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1095
Registration date : 12/07/2009
Απ: Άνοιγμα φύλλου στη μηχανή
Τη μηχανή πάντα την έχω στο μάτι και πάντα την αναβάλλω....δεν είμαι και πολύ σίγουρη για την υπομονή μου ...οπότε μπαίνει στην αναβολή συνέχεια....Μια χαρά μου φαίνονται πάντως!
Άνοιγμα φύλλου στη μηχανή
Μήπως μπορείτε να μου πειτε που μπορώ να αγοράσω αυτή τη μηχανή γιατί αυτές που βρίσκω έχουν πολύ μικρό πλάτος.
klelia- New Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1
Registration date : 19/09/2013
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης