Αναζήτηση
Τούρτα με κάστανα, της μητέρας μου
Σελίδα 1 από 1
Τούρτα με κάστανα, της μητέρας μου
Υλικά
2 δόσεις παντεσπάνι
Για την Κρέμα (των κάστανων)
• 3/4 κιλού κάστανα
• 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1/2 φλιτζάνι σοκολάτα τριμμένη
• 3 κουταλιές βούτυρο, φρέσκο
• 3 βανίλιες
• 1/3 φλιτζανιού γάλα
• 1/2 φλιτζανιού νερό
• Κονιάκ για το παντεσπάνι
Για το Σιρόπι
• 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1/2 φλιτζάνι νερό
• 1 πορτοκαλόφλουδα
• 5-6 γαρύφαλλα, καρφιά
• 2 ξύλα κανέλας
Για το Παντεσπάνι•
3 φλιτζάνια αλεύρι
• 1,1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
• 8 αυγά
• 3 βανίλιες
• 1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
Οδηγίες
1. Ετοιμάζετε το Παντεσπάνι, (όπως θα δείτε παρακάτω), από την προηγούμενη μέρα και το κόβετε σε 2-3 φύλλα.
2. Κόβετε τον πάτο, (ή χαράζετε από πάνω βαθιά), τα κάστανα και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουνε.
3. Καθαρίζετε τα κάστανα από την εξωτερική και εσωτερική τους φλούδα και τα περνάτε από το μούλτι (ή από σίτα), να γίνουν πολτός.
4. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια καί τη σοκολάτα. Δουλεύουμε με το σύρμα, πάνω σε σιγανή φωτιά, μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
5. Ραντίζουμε το παντεσπάνι με το κονιάκ.
6. Εν τω μεταξύ έχετε ετοιμάσει το σιρόπι και το αφήνετε να κρυώσει.
7. Τοποθετείτε ο πιο χοντρό φύλλο του παντεσπανιού σε μια πιατέλα, το ραντίζετε με το σιρόπι, (κρύο) και το στρώνετε με την κρέμα.
8. Βάζετε το δεύτερο φύλλο, το ραντίζετε με το κονιάκ και με το σιρόπι και το στρώνετε με κρέμα.
9. Εξακολουθείτε με τον ίδιο τρόπο, στρώνετε τελικώς όλη την επιφάνεια και τα πλάγια της τούρτας με κρέμα και σχηματίζετε, (αν θέλετε), με κορνέ διάφορα σχέδια ή συμπληρώνετε το γαρνίρισμα της με σαντιγύ, ή απλώς πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη.
Για το παντεσπάνι
1. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με την μπέϊκιν πάουντερ. Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια και τους βάζετε σε λεκανίτσα μαζί με την ζάχαρη και την βανίλια.
2. Τους δουλεύετε με ξύλινο κουτάλι πού καλά.
3. Χτυπάτε τα ασπράδια να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
4. Λειώνετε και το φρέσκο βούτυρο.
5. Προσθέστε στους κρόκους λίγο αλεύρι, λίγη μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά.
6. Όταν τελειώσουν ρίχνετε και το βούτυρο, ανακατεύετε πάντοτε ελαφρά να μην κόψει η μαρέγκα και
αδειάζετε το μείγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψάκι
7. Το βάζετε σε μέτριο φούρνο για 20-30 λεπτά.
Μυστικά:
‘Οταν επιλέξουμε το πάχος του φύλλου του παντεσπανιού που θέλομε, το κόβουμε αργά και σταθερά με μια κλωστή, (προτιμότερο μια λεπτή μισινέζα), που την κρατάμε και με τα δύο χέρια. Αν θέλουμε προσθέτουμε στο σιρόπι και λίγο ανθόνερο.
2 δόσεις παντεσπάνι
Για την Κρέμα (των κάστανων)
• 3/4 κιλού κάστανα
• 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1/2 φλιτζάνι σοκολάτα τριμμένη
• 3 κουταλιές βούτυρο, φρέσκο
• 3 βανίλιες
• 1/3 φλιτζανιού γάλα
• 1/2 φλιτζανιού νερό
• Κονιάκ για το παντεσπάνι
Για το Σιρόπι
• 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1/2 φλιτζάνι νερό
• 1 πορτοκαλόφλουδα
• 5-6 γαρύφαλλα, καρφιά
• 2 ξύλα κανέλας
Για το Παντεσπάνι•
3 φλιτζάνια αλεύρι
• 1,1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
• 8 αυγά
• 3 βανίλιες
• 1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
Οδηγίες
1. Ετοιμάζετε το Παντεσπάνι, (όπως θα δείτε παρακάτω), από την προηγούμενη μέρα και το κόβετε σε 2-3 φύλλα.
2. Κόβετε τον πάτο, (ή χαράζετε από πάνω βαθιά), τα κάστανα και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουνε.
3. Καθαρίζετε τα κάστανα από την εξωτερική και εσωτερική τους φλούδα και τα περνάτε από το μούλτι (ή από σίτα), να γίνουν πολτός.
4. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια καί τη σοκολάτα. Δουλεύουμε με το σύρμα, πάνω σε σιγανή φωτιά, μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
5. Ραντίζουμε το παντεσπάνι με το κονιάκ.
6. Εν τω μεταξύ έχετε ετοιμάσει το σιρόπι και το αφήνετε να κρυώσει.
7. Τοποθετείτε ο πιο χοντρό φύλλο του παντεσπανιού σε μια πιατέλα, το ραντίζετε με το σιρόπι, (κρύο) και το στρώνετε με την κρέμα.
8. Βάζετε το δεύτερο φύλλο, το ραντίζετε με το κονιάκ και με το σιρόπι και το στρώνετε με κρέμα.
9. Εξακολουθείτε με τον ίδιο τρόπο, στρώνετε τελικώς όλη την επιφάνεια και τα πλάγια της τούρτας με κρέμα και σχηματίζετε, (αν θέλετε), με κορνέ διάφορα σχέδια ή συμπληρώνετε το γαρνίρισμα της με σαντιγύ, ή απλώς πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη.
Για το παντεσπάνι
1. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με την μπέϊκιν πάουντερ. Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια και τους βάζετε σε λεκανίτσα μαζί με την ζάχαρη και την βανίλια.
2. Τους δουλεύετε με ξύλινο κουτάλι πού καλά.
3. Χτυπάτε τα ασπράδια να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
4. Λειώνετε και το φρέσκο βούτυρο.
5. Προσθέστε στους κρόκους λίγο αλεύρι, λίγη μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά.
6. Όταν τελειώσουν ρίχνετε και το βούτυρο, ανακατεύετε πάντοτε ελαφρά να μην κόψει η μαρέγκα και
αδειάζετε το μείγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψάκι
7. Το βάζετε σε μέτριο φούρνο για 20-30 λεπτά.
Μυστικά:
‘Οταν επιλέξουμε το πάχος του φύλλου του παντεσπανιού που θέλομε, το κόβουμε αργά και σταθερά με μια κλωστή, (προτιμότερο μια λεπτή μισινέζα), που την κρατάμε και με τα δύο χέρια. Αν θέλουμε προσθέτουμε στο σιρόπι και λίγο ανθόνερο.
????????- Επισκέπτης
Απ: Τούρτα με κάστανα, της μητέρας μου
Τρελαίνομαι για κάστανα!!!!!!!!!!!!!! Σε ευχαριστώ.
????????- Επισκέπτης
Απ: Τούρτα με κάστανα, της μητέρας μου
Και εμένα τα κάστανα μου αρέσουν πολύ είτε σε γλυκά είτε σε φαγητά. Κρατάω την συνταγή για το χειμώνα
????????- Επισκέπτης
Απ: Τούρτα με κάστανα, της μητέρας μου
Παιδιά κάστανα μπορούμε να βρούμε και τώρα στα S/M κατεψυγμένα. Κυριάκο για το παντεσπάνι είναι απαραίτητη η διαδικασια με το ξεχωρισμα των αβγων? Ποτέ δε μου πετυχαίνει η μαρέγκα
????????- Επισκέπτης
Απ: Τούρτα με κάστανα, της μητέρας μου
Simerouda έγραψε:Παιδιά κάστανα μπορούμε να βρούμε και τώρα στα S/M κατεψυγμένα. Κυριάκο για το παντεσπάνι είναι απαραίτητη η διαδικασια με το ξεχωρισμα των αβγων? Ποτέ δε μου πετυχαίνει η μαρέγκα
χαχαχαχα, ναι είναι αλλά γιατί δεν αγοράζεις παντεσπάνι, έτοιμο;
????????- Επισκέπτης
Απ: Τούρτα με κάστανα, της μητέρας μου
Επίσης υπάρχει μαρμαλάδα κάστανο που τη χρησιμοποιείς και παραλείπεις τη ζάχαρη
????????- Επισκέπτης
Παρόμοια θέματα
» ΚΑΣΤΑΝΑ
» ΚΑΣΤΑΝΑ ΜΑΡΟΝ ΓΛΑΣΕ...
» ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ
» Βελουτέ φασολιών με κάστανα & σύγλινο
» Γαλοπούλα γεμιστή με cranberries και κάστανα
» ΚΑΣΤΑΝΑ ΜΑΡΟΝ ΓΛΑΣΕ...
» ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ
» Βελουτέ φασολιών με κάστανα & σύγλινο
» Γαλοπούλα γεμιστή με cranberries και κάστανα
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης