Αναζήτηση
SPAGHETTI con BOΤTARGA (Γνήσια) / Σπαγγέττι με Αυγοτάραχο από το Σφακιανό
+4
sofia
Sevasti
simerouda
Rena
8 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
SPAGHETTI con BOΤTARGA (Γνήσια) / Σπαγγέττι με Αυγοτάραχο από το Σφακιανό
Πρίν προχωρήσω στην περιγραφή αυτού του θαυμάσιου φαγητού θα σας διηγηθώ μια ιστορία.
Πρίν από αρκετά χρόνια, (γύρω στο 2002), η εταιρεία μου με έστειλε, στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας, να κάνω μια επιθεώρηση σε ένα φορτηγό πλοίο το οποίο είχε βγεί στην αγορά για πούλημα.
Έφθασα λοιπόν στο Κάλιαρι, μετά κόπων και βασάνων, (μέσω Ρώμης).
Μια παρένθεση που αξίζει τον κόπο να σας πώ. Στο αεροδρόμιο στην Αθήνα είχα αγοράσει δύο hamburgers «Big Mac”, για να τα φάω μετά , (διότι ποτέ δεν τρώγω το φαγητό της «Alitalia”) και τα έβαλα στην χειραποσκευή που είχα μαζί μου, με σκοπό να το φάω αργότερα στο αεροπλάνο, όπως και έγινε.
Φθάνοντας στην Ρώμη λοιπόν, και μετά που παρέλαβα τις αποσκευές μου και πήγαινα προς τις εσωτερικές πτήσεις, βλέπω ξαφνικά, να μου ορμάει ένα λυκόσκυλο της αστυνομίας και εν ριπή οφθαλμού να με περικυκλώνουν 5-6 «καραμπινιέροι» αρματωμένοι και με τα όπλα να με σημαδεύουνε. Ώχ λέω, μαλάκα με κανένα μαφιόζο θα μοιάζεις και άντε καθάρισε τώρα. Με μπουζουριάζουνε, λοιπόν, και με κλείνουνε σε ένα δωμάτιο και να μου ψάχνουνε τα πάντα. Εν τω μεταξύ ο σκύλος να 'χει λυσσάξει και να θέλει να μπεί μέσα στην τσάντα μου. Να μην τα πολυλογώ αφού δεν βρήκανε τίποτα και πάνω που παθαίνανε εγκεφαλικό οι karabinieri, τους λέω: « ρε σείς έτσι κι’ ετσι τα χαμπουργερς μυρίζει ο σκύλος άντε να του δώσετε να φαει μην πάρετε κανένα στο λαιμό σας. Χαχαχχααχαχα.
Φθάνω στο Κάλιαρι, με περιμένανε μετά βαΐων και κλάδων, κάνω ότι ητανε να κάνω, και μετά με πήγανε σε μια παραδοσιακή Ιταλική «τραττορία» για φαγητό, όπου η σπεσιαλιτέ της ήτανε ψαρικά και “spaghetti ala bottarga” και ξετρελάθηκα.
Aπό τότε, έφαγα τον κόσμο να βρώ την συνταγή αλλά τίποτα μέχρι που πρίν 15 μέρες ήρθε εδώ, που είμαι, στην Κίνα ένας επιθεωρητής των Lloyd’s Ιταλός.
Μια και δεν είμαστε και πολλοί ευρωπαίοι εδώ γνωριστήκαμε και με την κουβέντα μου είπε ότι: Είναι από την Σαρδηνία και το χόμπυ του είναι η μαγειρική, χαχαχαχαχαα, και το αποτέλεσμα σας το δίνω παρακάτω
Υλικά:
400 γρμ. Σπαγγέττι ή Λιγγουΐνι
100 γρμ. Αυγοτάραχο, από αυγά κέφαλλου ή τόννου ή ότι βρείτε τελικώς,
20 φύλλα, (ή μισό φλυτζάνι, πλατύφυλλου μαϊντανού, Μόνο τα φύλλα, όχι τα κοτσάνια) και κρατήστε και λίγη ποσότητα παραπάνω για το γαρνίρισμα.
2 μεγάλα σκόρδα ψιλοκομμένα
3/4 του φλυτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές χοντρό αλάτι, (αν έχετε, ή μπορείτε να βρείτε θαλασσινό ακόμα καλύτερα)
1 κουταλιά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο
1 μικρή κόκκινη ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά, αν θέλετε, (το γνήσιο είναι να…θέλετε)
χυμό ενός λεμονιού
Eκτέλεση:
Βάλτε το νερό να βράσει, μέχρι να χοχλάσει, ρίξτε μέσα 2 κουταλιές θαλασσινό αλάτι χονδρό και βράστε τα μακαρόνια, aldente.
Σε ένα μικρό, (30-40 χιλ.) τηγανάκι, ζεστάνετε το λάδι, σε χαμηλή φωτιά και σοτάρετε το σκόρδο και την κόκκινη πιπερίτσα, περίπου για δύο λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αποδεσμεύσουν τα αρώματά τους, και κατεβάστε τα από τη φωτιά.
Σουρώστε τα μακαρόνια και βάλτε τα σε μια λεκανίτσα, (προσωρινώς), ρίξτε το μείγμα, από το τηγανάκι, στα μακαρόνια και ανακατέψτε τα καλά και κατόπιν προσθέστε τον μαϊντανό. Ζεστάνετε καλά το φαγητό ανακατεύοντας το καλά.
Στο μεταξύ έχετε κατασκευάσει, από χοντρό αλουμινόχαρτο, ένα κάτι σαν σκεύος που να μοιάζει με βάρκα, (γόνδολα). και μεταφέρετε μέσα τα μακαρόνια ζεστά.
Σκορπίστε πάνω τους το αυγοτάραχο να πάει παντού στην επιφάνεια και κατόπιν ραντίστε από πάνω το χυμό λεμονιού, γαρνίρετε με μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το τυρί ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ σ’ αυτό το φαγητό
Spaghetti, Linguini, Macaroni, Pasta, AL DENTE
Παρένθεση: Πώς να βράσετε σωστά τα μακαρόνια “aldente *
Παίρνουμε μία μεγάλη βαθειά κατσαρόλα, (κατά προτίμηση αλουμινένια), και την γεμίζουμε με νερό, αναλόγως με το πόση ποσότητα μακαρόνια θα βράσουμε. Σαν ένδειξη σας λέω: 1 λίτρο νερό για κάθε 100 γρμ Μακαρόνια και το νερό να είναι τόσο όσο όταν θα βάλουμε τα μακαρόνια να βράσουν να συνεχίζει το νερό να βράζει. ¨όταν βράσει το νερό και χοχλάζει προσθέτουμε αρκετό αλάτι, (περίπου 10 γρμ. για κάθε λίτρο νερό έτσι ώστε το νερό να γίνει ελαφρώς αλμυρό και μετά ρίχνουμε τα μακαρόνια μέσα.
Ανακατεύουμε ταχτικά για να μην κολλήσουνε μεταξύ τους. Όταν είναι έτοιμα βάζουμε την κατσαρόλα κάτω από το κρύο νερό, για πολύ λίγο για να σταματήσουμε τη βράση, όταν τα στραγγίσουμε δε, να μην τα αφήσουμε να στεγνώσουν τελείως αλλά να παραμείνουν λίγο υγρά. Αυτό βοηθά στην περίπτωση που έχουμε σάλτσα να ρίξουμε πάνω η οποία τα στεγνώνει αμέσως μόλις έρθει σε επαφή με τα ζεστά μακαρόνια και κάτι άλλο, όποτε κάνετε μακαρόνια που μετά θα τους βάλετε πάνω σάλτσα ποτέ να μην τα λαδώνετε ή να τα περνάτε με βούτυρο κλπ.
Το σπαγγέττι πρέπει να μαγειρεύεται πάντοτε al dente. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι τρυφερά απ’ έξω και ελαφρώς να κρατάνε στο κέντρο, (όταν τα δαγκώσουμε).
Να θυμάστε ότι, οι περισσότεροι χρόνοι που αναγράφεται, στις διάφορες συσκευασίες μακαρονιών, είναι μόνο ενδεικτικός. Προσωπικώς, προσθέτω 1 με 2 λεπτά από την ώρα που λέει το πακέτο, αλλά καλό θα είναι 1 λεπτό πρίν από την ώρα που λέει η συσκευασία, να δοκιμάσετε ένα μακαρόνι και εάν είναι ακόμα πολύ σκληρό προσθέστε τον χρόνο που χρειάζεται.
Η ποσότητα για κάθε άτομο θα πρέπει να είναι μεταξύ 80 και 100 γραμμάρια
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Rena στις Δευ Μάης 12, 2014 2:11 am, 1 φορά
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: SPAGHETTI con BOΤTARGA (Γνήσια) / Σπαγγέττι με Αυγοτάραχο από το Σφακιανό
Tυχερός Κυριάκο μου στάθηκες και εσύ, τυχεροί κι εμείς που μας δίνεται η ευκαιρία να έχουμε μια τέτοια συνταγή. Ευχαριστούμε πολύ
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: SPAGHETTI con BOΤTARGA (Γνήσια) / Σπαγγέττι με Αυγοτάραχο από το Σφακιανό
Κυριάκο υποκλίνομαι. Just respect...άναυδη έχω μείνει. Σε ευχαριστώ φίλε
simerouda- SuperiorMember
-
Αριθμός μηνυμάτων : 358
Registration date : 12/07/2009
Απ: SPAGHETTI con BOΤTARGA (Γνήσια) / Σπαγγέττι με Αυγοτάραχο από το Σφακιανό
Δεν είχα ακούσει ξανά για τέτοια μακαρονάδα. Με αυγοτάραχο ε? Γεμάτη θαλασσινά αρώματα θα είναι. Σούπερ Κυριάκο
Sevasti- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1095
Registration date : 12/07/2009
Απ: SPAGHETTI con BOΤTARGA (Γνήσια) / Σπαγγέττι με Αυγοτάραχο από το Σφακιανό
Έχουμε δοκιμάσει μια τέτοια συνταγή. Δυστυχώς όχι στην Ιταλία, οπότε δεν ξέρω αν ήταν η αυθεντική ήταν όμως πεντανόστιμη. Τώρα με τη δική σου συνταγή μπορώ να κάνω τη σύγκριση. Ευχαριστώ Κυριάκο!
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: SPAGHETTI con BOΤTARGA (Γνήσια) / Σπαγγέττι με Αυγοτάραχο από το Σφακιανό
Δεν είναι οι συνταγές που ποστάρεις Κυριάκο μου που με αφήνουν άφωνη κάθε φορά. Είναι ο τρόπος που τις περιγράφεις, είναι η πρωτοτυπία τους, μα το κυριότερο είναι το μεράκι που βγαίνει μέσα από αυτές τις συνταγές. Ένα μεγάλο μπράβο και από μένα και περιμένω και άλλα καλύτερα!!
Απ: SPAGHETTI con BOΤTARGA (Γνήσια) / Σπαγγέττι με Αυγοτάραχο από το Σφακιανό
Λίλα έγραψε:Δεν είναι οι συνταγές που ποστάρεις Κυριάκο μου που με αφήνουν άφωνη κάθε φορά. Είναι ο τρόπος που τις περιγράφεις, είναι η πρωτοτυπία τους, μα το κυριότερο είναι το μεράκι που βγαίνει μέσα από αυτές τις συνταγές. Ένα μεγάλο μπράβο και από μένα και περιμένω και άλλα καλύτερα!!
ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ.
raymonda- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 501
Registration date : 12/07/2009
Απ: SPAGHETTI con BOΤTARGA (Γνήσια) / Σπαγγέττι με Αυγοτάραχο από το Σφακιανό
raymonda έγραψε:Λίλα έγραψε:Δεν είναι οι συνταγές που ποστάρεις Κυριάκο μου που με αφήνουν άφωνη κάθε φορά. Είναι ο τρόπος που τις περιγράφεις, είναι η πρωτοτυπία τους, μα το κυριότερο είναι το μεράκι που βγαίνει μέσα από αυτές τις συνταγές. Ένα μεγάλο μπράβο και από μένα και περιμένω και άλλα καλύτερα!!
ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ.
Φίλε χάρη, Λίλα μας, sοfia μας, sevasi μας, να εισατε πάντα καλά, τα όμορφα λογια σας με συγκινούν. Σας αγαπώ όλες και όλους, φιλακιαααααααααααααααααααααα πολλάαααααααααααααα.
Σας έχω έτοιμη και την καπνιστή πάπια Πεκίνου τη γνήσιαααααααα, ερχεταιιιιιιιιιιιιιι χαχαχχαχα
Σφακιανός- Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 75
Τόπος : Χανιά - Κρήτης , (Ανώπολις - Σφακιά)
Registration date : 12/07/2009
seranaki- SuperiorMember
-
Αριθμός μηνυμάτων : 372
Registration date : 27/08/2009
Παρόμοια θέματα
» Spaghetti al forno, (Spaghetti or linguini in the oven)
» Σφακιανό Τσιγαριαστό, (ή γιαχνιστό)
» ΣΦΑΚΙΑΝΟ ΠΙΛΑΦΙ ή ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟ
» Κατσικάκι Σφακιανό με Γιαούρτι
» Καρμπονάρα αλα Καλαβρέζε - (Γνήσια Καρμπονάρα από την Καλάβρια της Ιταλίας)
» Σφακιανό Τσιγαριαστό, (ή γιαχνιστό)
» ΣΦΑΚΙΑΝΟ ΠΙΛΑΦΙ ή ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟ
» Κατσικάκι Σφακιανό με Γιαούρτι
» Καρμπονάρα αλα Καλαβρέζε - (Γνήσια Καρμπονάρα από την Καλάβρια της Ιταλίας)
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης