delicieuses
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Η ιστορία του τσαγιού

5 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Η ιστορία του τσαγιού Empty Η ιστορία του τσαγιού

Δημοσίευση από seranaki Δευ Νοε 02, 2009 2:45 am

Προέλευση

Η ιστορία του τσαγιού TeaPot



Οι Κινέζοι πίνουν τσάι εδώ και 5.000 χρόνια. Το πώς ξεκίνησε καλύπτεται από μύθους, ο πιο διαδεδομένος από τους οποίους αφορά τον αυτοκράτορα Shen Nung . Η τυχαία ανακάλυψη του τσαγιού από αυτόν τοποθετείται στο ακριβές, αλλά ακόμα ιστορικά αβάσιμο έτος 2737 π.Χ..

Οι Κινέζοι πίνουν τσάι για λόγους υγείας και απόλαυσης για χιλιάδες έτη. Κανένας δεν ξέρει τι ακριβώς τους τράβηξε την προσοχή στα στιλπνά, πράσινα φύλλα της καμέλιας sinensis, αλλά ένας δημοφιλής μύθος καλύπτει το κενό στη γνώση μας.
Μια ημέρα ο αυτοκράτορας Shen Nung ήταν έτοιμος να πιει βρασμένο νερό, όταν ξαφνικά φύσηξε και έπεσαν μερικά φύλλα στο σκεύος από ένα δέντρο που κρεμόταν από πάνω. Περίεργος όπως ήταν ο αυτοκράτορας αποφάσισε να δοκιμάσει αυτό το περίεργο στην όψη μίγμα. Ανακάλυψε ότι αυτό το παρασκεύασμα ήταν εύγευστο και αναζωογονητικό.

Ένας ινδικός μύθος αποδίδει την ανακάλυψη του τσαγιού στο βουδιστή μοναχό Bodhidharma. Ήταν φυσιολογικά κουρασμένος καθώς μια επταετής περίοδος αϋπνίας έφτανε στο τέλος της. Στην απόγνωσή του μάσησε μερικά φύλλα από ένα κοντινό δέντρο, και αμέσως ένιωσε ανανεωμένος.

Η Ινδία είναι τώρα ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τσαγιού παγκοσμίως, όμως δεν υπάρχει κανένα ιστορικό αρχείο για την κατανάλωση τσαγιού στην Ινδία πριν από το δέκατο ένατο αιώνα. Το πείραμα μασήματος φύλλων του Bodhidharma ποτέ δεν έγινε γωνστό στο ευρύ κοινό.

Ένας άλλος (Ιαπωνικός) μύθος για το στοχαστικό βουδιστή μοναχό, Bodhidharma, περιγράφει πώς έριξε τα γερμένα βλέφαρά του στο έδαφος από την απογοήτευσή του που δεν μπορούσε να μείνει άγρυπνος. Οι θάμνοι τσαγιού εμφανίστηκαν εκεί όπου έπεσαν τα βλέφαρα του. Τα φύλλα αυτών των νέων θάμνων θεράπευσαν ως εκ θαύματος την κούρασή του.

Το τσάι δεν είναι εγγενές στην Ιαπωνία, έτσι αυτός ο μύθος τουλάχιστον παρέχει μια εξήγηση για την ξαφνική εμφάνισή του στα νησιά. Η πραγματικότητα είναι λιγότερο παραστατική: στις αρχές του ενάτου αιώνα, ένας διορατικός Ιάπωνας μοναχός που ονομάζονταν Dengyo Daishi πήρε μαζί του σπόρους τσαγιού καθώς επέστρεφε από την Κίνα.

Η μέθοδος παρασκευής τσαγιού με το ανοιχτό σκεύος η οποία έχει αποδοθεί στον αυτοκράτορα Shen Nung άντεξε πολύ στο χρόνου. Πέρασαν άλλα 4.000 χρόνια προτού να αναπτυχθεί η μέθοδος παρασκευής που χρησιμοποιούμε σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Ming (1368-1644), οι Κινέζοι άρχισαν τα μουλιάζουν τα φύλλα τσαγιού στο βρασμένο νερό. Με μερικές προσαρμογές, οι παραδοσιακές Κινέζικες κανάτες κρασιού έγιναν τέλεια τσαγερά.

Τσάι


Η λέξη ' tea ' (τσάι) και όλες οι παγκόσμιες παραλλαγές του στην ορθογραφία και την προφορά προέρχονται από μια ενιαία πηγή. ''Te'' σημαίνει τσάι στην κινεζική διάλεκτο Amoy. Η λέξη ' cha ' στην διάλεκτο των μανδαρίνων έχει επίσης δημιουργήσει παράγωγα σε όλο τον κόσμο.
Το τσάι έφθασε στην Ευρώπη στις αρχές του δέκατου έβδομου αιώνα. Παρά τις υπερβολλικές αξιώσεις για τις ιατρικές ιδιότητές του, οι Ευρωπαίοι προτιμούσαν τη γεύση του καφέ. Μόνο σε ορισμένους αριστοκρατικούς κύκλους ήταν δημοφιλές το τσάι.

Η άφιξη στην Ευρώπη


Στις αρχές του δέκατου έβδομου αιώνα Ολλανδοί και Πορτογάλοι έμποροι ήταν οι πρώτοι που εισήγαγαν το Κινέζικο τσάι στην Ευρώπη. Οι Πορτογάλοι το φόρτωναν από το λιμάνι Μακάο της Κίνας, ενώ οι Ολλανδοί το έφερναν στην Ευρώπη μέσω Ινδονησίας .
Η ιστορία του τσαγιού Teaship


Το περίεργο παρασκεύασμα που ερχόταν ανάμεσα στα φορτία μεταξιού και μπαχαρικών δεν έγινε αμέσως δημοφιλές. Οι Ευρωπαίοι το δοκίμαζαν αλλά προτιμούσαν τη γεύση του καφέ. Οι επιφυλακτικοί Άγγλοι περίμεναν μέχρι το 1652 προτού να αρχίσουν να εμπορεύονται το τσάι.

Οι Ρώσοι ήταν πρώτοι θιασώτες του τσαγιού. Το τσάι τους έφθανε από ξηράς πάνω σε καμήλες από την Κίνα.

Δεδομένου ότι το πάθος για το τσάι αυξήθηκε στη Ρωσία, ο αριθμός των καμηλών που ταξίδευαν από την Ασία μεγάλωνε. Μέχρι το τέλος του δέκατου όγδοου αιώνα, αρκετές χιλιάδες καμήλες οι οποίες ταξίδευαν σε σχηματισμούς των 200-300 κάθε φορά, διέσχιζαν τα Κινεζικά σύνορα.

Ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος έστειλε τις καμήλες σε μια καλά-κερδισμένη σύνταξη, αλλά το ρομαντικό ταξίδι τους ζει ως δημοφιλές και λεπτό μίγμα μαύρου τσαγιού της Κίνας γνωστό ως Russian Caravan (Ρωσικό Καραβάνι).

Βασιλική προώθηση


Κατά τον δέκατο έβδομο αιώνα στην Ευρώπη δεν υπήρχε τίποτα που να ενισχύει την πώληση ενός προϊόντος από τη βασιλική πατρωνία.
Η κατανάλωση τσαγιού παρουσίασε ένα τυχαίο ξέσπασμα κατά το 1662 όταν ο Άγγλος βασιλιάς Κάρολος ο δεύτερος παντρεύτηκε την Catherine Braganza, μια Πορτογαλίδα πριγκίπισσα η οποία κατανάλωνε φανατικά τσάι. Η Catherine άρχισε να παίρνει το τσάι μαζί της στο δικαστήριο σε λεπτά, διαφανή κινεζικά κύπελλα και δοχεία γεγονός το οποίο ακολούθησαν σύντομα και οι αυλικοί της.
Το τσάι ήταν ήδη ακριβό, αλλά τώρα ήταν μοντέρνο επίσης. Ξαφνικά το τσάι είχε το ύφος και την αποκλειστικότητα. Στα μάτια της ανήσυχης για την εικόνα της αριστοκρατία, ήταν ακαταμάχητο.

Στον δέκατος έβδομο αιώνα στην Ευρώπη, το τσάι ήταν ένα πρακτικό προϊόν με μεγάλες προοπτικές . Το νερό συνήθως ήταν ακατάλληλο για πόση. Για εκείνους που ήθελαν να αποφύγουν τις ασθένειες, οι επιλογές ήταν περιορισμένες: ένα συναρπαστικό φλιτζάνι βρασμένου νερού, ή μπύρα που ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να σκοτώσει τα βακτηρίδια.

Στη Μεγάλη Βρετανία και σε διάφορες άλλες χώρες, όπου η αγγλική μπύρα ήταν ένα κοινό ποτό για πρόγευμα, το τσάι ήρθε ως ευπρόσδεκτη εναλλακτική λύση. Επιτέλους υπήρχε ένα κατασταλτικό της δίψας το οποίο αναζωογονούσε και ενδυνάμωνε, είχε γεμάτη γεύση και ήταν προ πάντων ασφαλές στην πόση.

Στα πλούσια σπίτια του δεκάτου ογδόου αιώνα, η κατανάλωση τσαγιού ήταν μια μεγάλη τελετή.
Τα πολύτιμα φύλλα φυλάσσονταν συχνά κλειδωμένα σε έναν κουτί τσαγιού (caddy), για το οποίο υπήρχε πάντα μόνο ένα κλειδί. Μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ξεκλείδωνε η κυρία του σπιτιού το κουτί για να σερβίρει τσάι ως οικογενειακό κέρασμα, ή για να εντυπωσιάσει έναν σημαντικό φιλοξενούμενο.

Η φίνα πορσελάνη στην οποία σέρβιραν το τσάι υπογράμμιζε τον οικογενειακό πλούτο, ενώ παράλληλα τόνιζε την αίσθηση της τελετής. Ήταν μια ευκαιρία για μια ευγενική γυναίκα να επιδείξει το χλωμό δέρμα και τη λεπτή δομή των οστών της απέναντι στη διαφανή αγνότητα της κινεζικής πορσελάνης. Αυτές οι δύο ιδιότητες ήταν ο τρόπος με τον οποίο η αγνότητα μιας κυρίας μετριόταν σε εκείνες τις ημέρες.

Η ιστορία του τσαγιού Teaceremony

Η κοινωνική ζωή στο πρώτο μισό του δεκάτου ογδόου αιώνα έγινε πιο εξεζητημένη καθώς τα καφεκοπτεία αντικαταστάθηκαν από τους κήπους του τσαγιού. Οι κήποι τσαγιού εισήγαγαν το όραμα του παραδείσου, λεωφόροι με γραμμές δέντρων, περίπατοι υπό το φως φαναριών, μουσική, χοροί, πυροτεχνήματα και καλό φαγητό που συνοδευόταν από ένα φίνο φλιτζάνι τσαγιού.

Οι κήποι του τσαγιού δεν ήταν απλά για διασκέδαση αλλά ήταν και χώροι κοινωνικών επαφών. Μέσα στους εξωτικούς αυτούς χώρους οι βασιλείς και οι μάζες μπορούσαν να κάνουν περίπατο μαζί.

Η κατανάλωση τσαγιού αυξήθηκε δραματικά στις αρχές του δεκάτου ενάτου αιώνα. Η μόδα καθώς και το μειωμένο κόστος ισχυροποίησε μία αγορά την οποία οι προμηθευτές δυσκολευόντουσαν να ικανοποιήσουν. Για να σπάσουν το Κινέζικο μονοπώλιο, οι έμποροι τσαγιού στράφηκαν στην Ινδία ώστε να καλύψουν το κενό.

Ινδία


Δεδομένου ότι η κατανάλωση τσαγιού αυξήθηκε στις αρχές του δεκάτου ενάτου αιώνα, η East India Company έψαξε για νέες πηγές ανεφοδιασμού. Δεδομένου ότι οι Κινέζοι είχαν το μονοπώλιο στην καλλιέργεια τσαγιού, η λύση ήταν να φυτευτεί το τσάι αλλού.
Τα πρώτα πειράματα με τους Κινέζικους σπόρους τσαγιού πραγματοποιήθηκαν στο Assam, στη βορειοανατολική Ινδία. Δεν ήταν επιτυχείς, αν και οι ίδιοι σπόροι αναπτύχθηκαν στη συνέχεια καλά στο Darjeeling, στη βόρεια Ινδία.

Κατόπιν το 1820, οι βοτανολόγοι ανακάλυψαν μερικά μη ταυτοποιημένα δέντρα στο Assam. Έστειλαν δείγματα φύλλων στο Λονδίνο για ανάλυση. Τα δείγματα ταυτοποιήθηκαν αμέσως ως φυτά τσαγιού τα οποία ήταν προηγουμένως άγνωστα στην Ινδία - και έτσι η Ινδική βιομηχανία τσαγιού γεννήθηκε.

Συσκευασία


Μέχρι 1826, το τσάι πουλιόταν πάντα χύμα. Ήταν μια πρόκληση για τους αδίστακτους καταστηματάρχες για να το αλλοιώσουν με πρόσθετες ουσίες. Το 1826 ο John Horniman δημιούργησε μια συσκευασία όπου το τσάι βρισκόταν προ-σφραγισμένο μέσα σε μολύβδινο πακέτο, το οποίο όμως δεν άρεσε στους παντοπώλες. Προτίμησαν να ενισχύουν τα κέρδη τους με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Ο Horniman δοκίμασε έπειτα μια διφορετική προσέγγιση στην αγορά. Έβαλε ιατρικά μηνύματα στη συσκευασία και πούλησε το τσάι του στους φαρμακοποιούς. Αυτοί και οι πελάτες τους ήταν πολύ πιο δεκτικοί στην προσέγγισή του.

Τα φακελάκια τσαγιού λέγεται ότι τυχαία ανακαλύφτηκαν. Ένας εισαγωγέας από τη Νέα Υόρκη που ονομαζόταν Thomas Sullivan έστειλε δείγματα τσαγιού στους πελάτες του μέσα σε μικρές μεταξένιες σακούλες. Στους πελάτες άρεσε σαφώς αυτή η ευκολία και σύντομα ζητούσαν όλο το τσάι τους να είναι τοποθετημένο σε φακελάκια.
Η ιστορία του τσαγιού Teabag
Μετά από 5.000 έτη, η κατανάλωση και η παραγωγή τσαγιού συνεχίζουν να αυξάνονται. Παγκοσμίως, κατά προσέγγιση τρία εκατομμύρια τόνοι τσαγιού συγκομίζονται κάθε έτος.

Δύο παράγοντες οδηγούν αυτήν την περίοδο τη διεθνή αγορά. Στις αναπτυσσόμενες χώρες η κατανάλωση τσαγιού υιοθετείται για τους ίδιους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι το υιοθέτησαν τρεις αιώνες νωρίτερα: είναι ένας νόστιμος τρόπος που εξασφαλίζει πόσιμο νερό. Στις αναπτυγμένες χώρες, η δίψα για ποικιλία και οι νέες γεύσεις αυξάνουν την κατανάλωση εκλεκτών τσαγιών.

www.food-info.net

seranaki
SuperiorMember
SuperiorMember

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 372
Registration date : 27/08/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ιστορία του τσαγιού Empty Απ: Η ιστορία του τσαγιού

Δημοσίευση από seranaki Δευ Νοε 02, 2009 2:57 am



Τσάι


Η ιστορία του τσαγιού 140px-Tea_leaves_steeping_in_a_zhong_%C4%8Daj_05

πράσινο τσάι όπως πίνεται στην Κίνα

Το τσάι είναι ένα παγκόσμια διαδεδομένο ρόφημα και το πιο δημοφιλές ποτό στον κόσμο μετά το νερό. Προέρχεται συνήθως από τα φύλλα του δένδρου τσάι (Camellia sinensis η Camellia thea).

Τύποι

Το πράσινο τσάι είναι το πιο διαδεδομένο στην ανατολική Ασία. Με τη χημική ουσία καθεπσίν εμποδίζει την ανάπτυξη καρκίνου.
Το μαύρο τσάι είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος τσαγιού που καταναλώνεται στις δυτικές χώρες. Δεν έχει την ίδια λειτουργία με το πράσινο τσάι, καθώς η τεχνική επεξεργασία καταστρέφει όλα τα ευεργετικά στοιχεία του.
Στην Ελλάδα είναι ενδημικό το Τσάι του βουνού (Sideritis clandestina subsp. Clandestina), λόγου τις κατανάλωσης κινδυνεύει όμως να εξαφανιστεί. Στην Κρήτη υπάρχει και το βότανο Δίκταμο (Origanum dictamnus) που χρησιμοποιείται για τσάι.

Υγεία
Το τσάι, όπως και ο καφές, περιέχει καφεΐνη ή τεΐνη (η οποια είναι το ίδιο συστατικό). Στον καφέ, η καφεΐνη απελευθερώνεται απότομα στον οργανισμό και δρά για περίπου 2-3 ώρες, ενώ στο τσάι απελευθερώνεται σταδιακά και δρά έως 8 ώρες. Κάποια τσάι θεωρούνται θεραπευτικά σε ασθένειες, όπως το πράσινο τσάι η το Δίκταμο

Πράσινο τσάι

Η ιστορία του τσαγιού 200px-Yamamotoyama_Genmaicha

Πράσινο τσάι όπως σερβίρεται στην Ιαπωνία


Το πράσινο τσάι παρασκευάζεται μέσω αποξήρανσης των φύλλων που συλλέγονται από το φυτό Camelia sinensis. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις χώρες τις ανατολικής Ασίας.

Ιστορία

Ο τρόπος παρασκευασίας του πράσινου τσαγιού ανακαλύφτηκε τον έκτο αιώνα στην Κίνα. Τον ίδιο αιώνα το πράσινο τσάι εισήχθηκε και στην Ιαπωνία όπου κατά τον δέκατο έκτο αιώνα η τελετή τσαγιού πρωτοεμφανίζεται. Την ίδια εποχή το πράσινο τσάι γίνεται και δημοφιλής στην Ευρώπη.

Υγεία

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες (αντιοξειδ.ωτικές ουσίες) και τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά συστατικά που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Τσάι του βουνού

Το φυτό Τσάι του βουνού (Sideritis clandestina subsp. Clandestina) xρησιμοποιείται ευρύτατα στις μεσογειακές χώρες, όπως και στην Ελλάδα ως αφέψημα (τσάι).
Το γένος Σιδηρίτις

To γένος περιλαμβάνει 80 περίπου είδη, που φύονται στις παραμεσογείους χώρες, τις Καναρίους νήσους και την Βόρειο Ασία. Πρόκειται για μονοετείς ή πολυετείς πόες, αποξυλωμένες ενίοτε στη βάση, χνουδωτές. Έχουν άνθη κίτρινα ή λευκά, μικρά, κατά σπονδύλους απομακρυσμένους ή πλησίον αλλήλους χωρίς βράκτια. Ανήκουν στα Χειλανθή. Στην Μεσόγειο το ρόφημα των φυτών αυτών είναι πολύ δημοφιλές και διαδεδομένο.

Στην Ισπανία

Χρησιμοποιούνται επίσης διάφορα αυτοφυή είδη στη λαϊκή θεραπευτική, κυρίως για μακροχρόνια θεραπεία φλεγμονωδών καταστάσεων.

Στην Ελλάδα

Αυτοφύονται περίπου 17 είδη, τα γνωστότερα είναι:


  • τσάι βλαχικο (και στο Άγιο Όρος μπεττόνικα) (Sideritis athoa)
  • τσάι του Μαλεβού ή τσάι του Ταϋγέτου (Sideritis clandestina)
  • μαλοτήρας ή καλοκοιμηθιά ειναι το τσάι της Κρήτης (Sideritis syriaca)
  • τσάι της Εύβοιας ή τσάι απ' το Δέλφι (Sideritis euboea)
  • τσάι του Ολύμπου (Sideritis scardica)
  • τσάι του Παρνασσού ή τσάι του Βελουχιού (Sideritis raeseri)

Όλα τα τσάγια του βουνού κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω της υπερκατανάλωσης.

Δίκταμο

Η ιστορία του τσαγιού 200px-Origanum_dictamnus_%28cropped%29


Το Δίκταμο (η έρωντας) (Origanum dictamnus) είναι ένα ενδημικό φυτό που συναντάται στην Κρήτη και χρησιμοποιείται σαν τσάι. Το όνομά προερχεται από το όρος Δίκτυ (Λασηθιώτικα) όπου παλαιότερα αφθονούσε και η τοπική ονομασια έρωντα αναφερεται στις ελαφρές αφροδισιακές τους ιδιότητες.
Στην Μινωική Κρήτη και την Αρχαία Ελλάδα ήταν ένα από τα σπουδαιότερα φαρμακευτικά φυτά. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε κατά των παθήσεων του στομάχου και του πεπτικού συστήματος, στους ρευματισμούς, τα αρθριτικά, ως επουλωτικό, εμμηναγωγό, τονωτικό και αντισπασμωδικό.

ΠΗΓΗ:http://el.wikipedia.org

seranaki
SuperiorMember
SuperiorMember

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 372
Registration date : 27/08/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ιστορία του τσαγιού Empty Οι βασικότεροι τύποι τσαγιού

Δημοσίευση από Rena Δευ Νοε 02, 2009 3:13 am

Υπολογίζεται ότι πίνονται 15.000 φλιτζάνια τσαγιού το δευτερόλεπτο. Είναι το ρόφημα που ακολουθεί το νερό σε κατανάλωση. Οι 4 σημαντικότερες χώρες παραγωγοί με βάση την παγκόσμια παραγωγή είναι η Ινδία με 31%, η Κίνα με 25%, η Σρι Λάνκα με 10% και η Κένυα με 8%. Διαφορετικοί τύποι ανάλογα με το γούστο του καθενός: πράσινο, μαύρο, άσπρο, σκούρο ή κόκκινο. Στη βάση, ωστόσο, υπάρχει πάντα το ίδιο φυτό, η διαφορετικότητα προέρχεται από την επεξεργασία που έχουν υποστεί τα φύλλα του. H πιο σημαντική είναι η ζύμωση, μια χημική αντίδραση που γίνεται χάρη στα ένζυμα που υπάρχουν στο φρέσκο φύλλο. Σταματώντας ή ελέγχοντας αυτήν τη διαδικασία οι παραγωγοί διαφοροποιούν και το χρώμα του τσαγιού.

Οι βασικότεροι τύποι τσαγιού


Πράσινο: Eκείνο που δεν έχει υποστεί ζύμωση. Τα φύλλα περνούν 3 διαδικασίες: ψησίματος, τυλίγματος και φωτιάς. Η πρώτη έχει στόχο να σκοτωθούν τα ένζυμα που θα προκαλούσαν τη ζύμωση. Αυτό επιτυγχάνεται με απότομο ζέσταμα των φύλλων στους 100οC. Τα φύλλα μαλακώνουν και μπορούν εύκολα να τυλιχτούν, ή να διπλωθούν με το χέρι για να πάρουν σχήμα μικρής μπαλίτσας ή κλαδιού. Τέλος, ξεραίνονται σε ζεστό αέρα μέχρι τα φύλλα να μην κρατήσουν πάνω από 5-6% υγρασία.

Wu Long: Σε αυτά τα τσάγια η διαδικασία της ζύμωσης έχει διακοπεί στη μέση. Πιο ώριμα φύλλα, που επομένως περιέχουν λιγότερες τανίνες και καφεΐνη, χρησιμοποιούνται γι’ αυτή την κατηγορία. Είναι σπεσιαλιτέ της επαρχίας Fujian στην Κίνα και της Ταϊβάν.

Λευκό: Το πιο ντελικάτο τσάι που στην πραγματικότητα είναι στη φυσική του κατάσταση. Εδώ τα φύλλα μαραίνονται, μετά θερμαίνονται σε ζεστό αέρα και στο τέλος ξεραίνονται σε μεγάλα τηγάνια για περίπου μισή ώρα.

Μαύρο: Εδώ η διαδικασία της ζύμωσης ολοκληρώνεται. Ενας μύθος λέει ότι το 17ο αιώνα ένα φορτίο πράσινου τσαγιού από την Κίνα έφτασε στο Λονδίνο έπειτα από ένα πολύ μακρύ ταξίδι και κάτω από όχι ιδιαίτερα καλές συνθήκες. Το τσάι, από πράσινο, έφτασε μαύρο και οι Αγγλοι, που δεν ήταν πολύ καλοί γνώστες του τσαγιού, το πέρασαν για κανονικό, τους άρεσε και παρήγγειλαν ξανά το ίδιο… Τα φύλλα του τσαγιού απλώνονται στο ζεστό αέρα, μετά τυλίγονται και στη συνέχεια περνάνε σε δωμάτια με πολλή υγρασία, όπου ξεκινά η διαδικασία της ζύμωσης. Μετά ψήνονται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και στο τέλος χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα σπασμένα φύλλα και τα ολόκληρα.

Καπνιστό: Τα καπνιστά είναι μαύρα τσάγια. Μια κινέζικη ιστορία μάς πηγαίνει πίσω στο 1820 και στην επαρχία Fujian, όπου ο στρατός είχε επιτάξει μια φυτεία. Ο ιδιοκτήτης της φυτείας, που του ζητήθηκε να αδειάσει μια αποθήκη όπου στέγνωνε το τσάι, βρέθηκε με μια μεγάλη ποσότητα υγρών φύλλων και για να μην τα χάσει αποφάσισε να τα στεγνώσει αμέσως σε μια φωτιά. Τα φύλλα πήραν μια πολύ συγκεκριμένη καπνιστή γεύση. Λίγο καιρό αργότερα ένας έμπορος που περνούσε από την περιοχή δοκίμασε τυχαία το τσάι, εντυπωσιάστηκε από τα αρώματα και το πήρε μαζί του στην Ευρώπη, όπου είχε μεγάλη επιτυχία.

Σκούρο: Ονομάζεται Pu Er και είναι τσάι που φτιάχνεται από μη ενζυματική ζύμωση, δηλαδή διαφορετική απ’ ό,τι στο μαύρο τσάι. Εχει λιγότερη καφεΐνη και είναι το μόνο τσάι που βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.




www.hotel-restaurant.gr
Rena
Rena
Admin
Admin

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ιστορία του τσαγιού Empty Εσείς, πώς πίνετε το τσάι σας;

Δημοσίευση από Rena Δευ Νοε 02, 2009 3:23 am

Εσείς, πώς πίνετε το τσάι σας;

Υπάρχουν πολύ τρόποι για να απολαύσεις ένα φλιτζάνι τσάι. Κάθε λαός έχει τις δικές του συνήθειες και προτιμήσεις. Ανακαλύψετε με ποιού λαού μοιάζουν οι δικές σας!

Η ιστορία του τσαγιού Lipton-tea-cup125x110_tcm117-80322


Σαν Άγγλοι … δυνατό, με γάλα και ζάχαρη για πλούσια γεύση.

Σαν Ρώσοι … κυρίως μαύρο αρωματισμένο με λεμόνι ή κρατώντας στο στόμα μια δόση μαρμελάδας ή ζάχαρης για πιο γλυκιά γεύση!

Σαν Μαροκινοί ... πράσινο, δυνατό και γλυκό, πολλές φορές αρωματισμένο με μέντα.
Σαν Βορειοαφρικάνοι … πράσινο, πολύ-πολύ γλυκό, με γάλα για απόλαυση κάθε ώρα της ημέρας.

Σαν Ιάπωνες...πράσινο σε σκόνη προετοιμάζοντας το με μια «τελετή τσαγιού».

Σαν Θιβετιανοί … αφήνοντας το για ώρα σε γάλα ή νερό ή ανακατεύοντας το με βούτυρο yak σε ειδική καρδάρα.

Σαν Κινέζοι … πράσινο, μαύρο ή Oolong ανάλογα με την περιοχή.

Σαν Ινδοί …. προτιμώντας το Chai, μια δυνατή «πικάντικη» ποικιλία τσαγιού, με πολύ ζάχαρη, γάλα και μπαχαρικά.

Η ιστορία του τσαγιού 74527590

Ξέρετε ότι…

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο μετά το νερό από ένα φλιτζάνι τσάι. Από τα πανάρχαια χρόνια, το τσάι είναι γνωστό για την εσωτερική ηρεμία και τη διαύγεια που χαρίζει από την πρώτη κιόλας γουλιά. Ένα φλιτζάνι τσάι μπορεί να αναζωογονήσει και να τονώσει τις αισθήσεις. Συγχρόνως όμως, έχει και πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας:


  • Το τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή. Όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες συνδέουν το τσάι και τα αντιοξειδωτικά με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, την προστασία των δοντιών μας από την πλάκα και την ουλίτιδα και την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου που επιτίθενται στα κύτταρα και επιταχύνουν τη γήρανση.
  • Μελέτες έχουν δείξει ότι στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής, η ενδεδειγμένη κατανάλωση τσαγιού μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς και τη βελτίωση του κυκλοφορικού συστήματος.
  • Το τσάι είναι ένας σύμμαχος για την εξωτερική ομορφιά καθώς ενυδατώνει τον οργανισμό και κάνει το δέρμα να δείχνει πιο υγειές και λαμπερό.
  • Όλα τα είδη τσαγιού – μαύρο, πράσινο, λευκό, όταν καταναλώνονται χωρίς γάλα και ζάχαρη δεν περιέχουν θερμίδες. Γι’ αυτό, είναι ιδανικά για κάθε πρόγραμμα ελέγχου του βάρους.
  • Ένα φλιτζάνι τσάι περιέχει περίπου τη μισή ποσότητα καφεΐνης σε σχέση με ένα φλιτζάνι καφέ, αλλά προφέρει την ίδια αίσθηση εγρήγορσης.


www.unilever.gr
Rena
Rena
Admin
Admin

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ιστορία του τσαγιού Empty 5 Χρυσοί κανόνες για ένα τέλειο φλιτζάνι τσάι

Δημοσίευση από Rena Δευ Νοε 02, 2009 3:25 am

5 Χρυσοί κανόνες για ένα τέλειο φλιτζάνι τσάι

Η ιστορία του τσαγιού Serving_tea125x110_tcm117-80279

  1. Ξεκινήστε ζεσταίνοντας την τσαγιέρα σας. Ρίξτε στο σκεύος λίγο ζεστό νερό, ανακινήστε και αδειάστε.
  2. Βάλτε στη τσαγιέρα ένα κουταλάκι του γλυκού ή ένα φακελάκι τσάι για κάθε φλιτζάνι που θέλετε να ετοιμάσετε.
  3. Ζεσταίνετε το νερό (τόσο νερό όσο και τα φλιτζάνια τσαγιού που θέλετε να ετοιμάσετε), χωρίς όμως να το αφήσετε να κοχλάσει. Αφού ζεσταθεί, ρίξτε το κατευθείαν πάνω στα φύλλα ή τα φακελάκια του τσαγιού. Αυτό θα βοηθήσει στην απελευθέρωση των φυσικών αρωμάτων του.
  4. Αφήστε το τσάι στο νερό για 3’-5’, ανάλογα με την ποικιλία. Ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος προκειμένου τα φύλλα να απελευθερώσουν όλα τα συστατικά τους.
  5. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι, σουρώστε και σερβίρετε.

www.unilever.gr
Rena
Rena
Admin
Admin

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ιστορία του τσαγιού Empty Απ: Η ιστορία του τσαγιού

Δημοσίευση από helen Δευ Νοε 02, 2009 4:02 am

Πολύ καλή πληροφόρηση. Ευχαριστούμε. Το τσάι είναι από τα αγαπημένα μου ροφήματα χειμώνα-καλοκαίρι. Με λεμόνι πάντα για μένα.

helen
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 728
Registration date : 26/08/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ιστορία του τσαγιού Empty Απ: Η ιστορία του τσαγιού

Δημοσίευση από pelasgos Κυρ Νοε 15, 2009 8:25 am

KATARXHN NA ZITISO SIGNOMI GIA TO OTI DEN GRAFO ELLHNIKA ALLA DEN TO EXO ELPIZO NA EXO THN KATANOHSH SAS

LOIPON MIA POU GINETE ISTORIKI ANADROMOI GIA TO TSAI MERIKES APLES PLHROFORIES.
TH MEGALHTERI KATANALOSI THN EXOYN OI KATOIKOI TOY THIBET .
MESA APO TO DROMO TOY TSAGIOY ENAN DROMO POU ANOIJE 200 XRONIA PRIN TO DROMO TOY METAJIOY H KATOIKOI TOY THIBET PROMITHEONTAN TSAI APO THN KINA KAI THN EPARXIA TOY YUNNAN MESO THS POLHS TOU SIOYTSAN GINOTAN ENA FOBERO EMPORIO POU KATELIGE NA ANTALASOUN TSAI ME ALLOGA.
TO TAI HTAN POLI SHMANTIKO GIA TH DIATROFI TON KATOIKON TOY THIBET
OPOU ANAKATEBOUN AKOMA KAI SIMERA ME BOUTHRO APO YAK GIA NA PERNOUN TA APARAITITA THREPTIKA SISTATIKA KAI BITAMINES POU XRIAZONTE GIATI STO THIBET DEN FITRONI SXEDON TIPOTA KAI HTAN ADINATO NA EPIBIOSOUN MONO ME OTI TOUS EDINAN TO YAK

FANTASTITE OTI SE KATHIMERINI BASI ENAS ANTHROPOS STO THIBET KATANALONI SXEDON 50-60 KOYPES TSAGIOY

EIDATE TI KANI H NET OTAN DEN EXI ALLO PROGRAMMA SE MERES APERGIAS Very Happy

KALH SYNEXEIA SE OLOUS
pelasgos
pelasgos
Simple Member
Simple Member

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 38
Τόπος :
Registration date : 13/11/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ιστορία του τσαγιού Empty Απ: Η ιστορία του τσαγιού

Δημοσίευση από simerouda Κυρ Νοε 15, 2009 9:55 am

Δημήτρη ευχαριστούμε για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Η ιστορία του τσαγιού Icon_smile

Θα μου επιτρέψεις να βοηθήσω στη μετατροπή του κειμένου και για όποιον ενδιαφέρεται για όσους δεν μπορούν να γράψουν στην Ελληνική υπάρχουν διάφοροι convertors σαν τον παρακάτω

http://services.innoetics.com/greeklish/


_________________________________________________________

ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ
ΛΟΙΠΟΝ ΜΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.
ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ THIBET .

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ ΕΝΑΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ Η ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ THIBET "ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΝ" ΤΣΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΟΥ YUNNAN ΜΕΣΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ "ΣΙΟΥΤΣΑΝ" ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΝΑ ΦΟΒΕΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΓΕ ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΟΥΝ ΤΣΑΙ ΜΕ ΑΛΟΓΙΑ.
ΤΟ ΤΑΙ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ THIBET
ΟΠΟΥ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ ΑΠΟ YAK ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ THIBET ΔΕΝ ΦΥΤΡΩΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΔΙΝΑΝ ΤΟ YAK
ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ THIBET ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ 50-60 ΚΟΥΠΕΣ ΤΣΑΓΙΟΥ

ΕΙΔΑΤΕ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η NET ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ Η ιστορία του τσαγιού Icon_biggrin

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
simerouda
simerouda
SuperiorMember
SuperiorMember

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 358
Registration date : 12/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ιστορία του τσαγιού Empty Απ: Η ιστορία του τσαγιού

Δημοσίευση από Rena Κυρ Νοε 15, 2009 10:21 am

Ευχαριστούμε Δημήτρη.

Το Yak τι είναι?

50-60 κούπες τσάι??? Η ιστορία του τσαγιού Icon_eek Πως το καταφέρνουν αυτό, τρομερό...
Rena
Rena
Admin
Admin

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ιστορία του τσαγιού Empty Απ: Η ιστορία του τσαγιού

Δημοσίευση από pelasgos Κυρ Νοε 15, 2009 10:26 am

τα yak ειναι ζωα που μοιαζουν με βισωνες
pelasgos
pelasgos
Simple Member
Simple Member

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 38
Τόπος :
Registration date : 13/11/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ιστορία του τσαγιού Empty Απ: Η ιστορία του τσαγιού

Δημοσίευση από Rena Κυρ Νοε 15, 2009 11:10 am

Eυχαριστώ Η ιστορία του τσαγιού Icon_biggrin
Rena
Rena
Admin
Admin

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης