delicieuses
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Κονσερβοποίηση στο Σπίτι

Πήγαινε κάτω

Κονσερβοποίηση στο Σπίτι Empty Κονσερβοποίηση στο Σπίτι

Δημοσίευση από helen Τρι Απρ 20, 2010 12:12 am

Κονσερβοποίηση στο Σπίτι 1549_01

Κονσερβοποίηση στο Σπίτι

Κονσερβοποίηση:


Η κονσερβοποίηση είναι ένας τρόπος συντήρησης των τροφίμων κατά τον οποίο ένα τρόφιμο τοποθετείται εντός δοχείου, σφραγίζεται και υφίσταται θερμική επεξεργασία για να καταστραφούν τα αίτια που προκαλούν αλλοίωση του τροφίμου. Τα αίτια αυτά είναι οι μικροοργανισμοί και τα ένζυμα κυρίως.


Η συντήρηση των τροφίμων με κονσερβοποίηση είναι αποτελεσματική αν αυτή έχει επιτελεσθεί σωστά. Η κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων δεν είναι ΑΣΤΕΙΟ. Μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια ή και ΘΑΝΑΤΟ. Τα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας, όπως τα λαχανικά, πρέπει να υφίστανται θερμική επεξεργασία στους 115°C ή ανώτερες, οι οποίες είναι μεγαλύτερες από το σημείο βρασμού του νερού. Έτσι η θέρμανση πρέπει να γίνεται σε βραστήρες πίεσης (αποστειρωτήρες).


Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή οξύτητα, όπως φρούτα, χυμοί φρούτων, πίκλες κλπ, μπορούν να υποστούν θερμική επεξεργασία σε νερό που βράζει.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας, μπορεί να αναπτυχθεί ο μικροοργανισμός Clostridium botulinum, ο οποίος παράγει μια ισχυρή τοξίνη, θανατηφόρο για τον άνθρωπο και τα ζώα. Τούτο μπορεί να συμβεί αν η θερμική επεξεργασία που έγινε δεν ήταν σωστή, υπήρχε ο μικροοργανισμός, αναπτύχθηκε και παρήγαγε την τοξίνη. Για το λόγο αυτό: ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΥΠΟΨΙΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΑ. Είναι προτιμότερο να χάσετε μια κονσέρβα παρά την υγεία σας.


Κονσερβοποίηση στο Σπίτι:

Η κονσερβοποίηση τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά ή ακόμη και κρέας, εφαρμόζεται από χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ανθρώπων στον κόσμο. Είναι ένας σπουδαίος τρόπος για την εξοικονόμηση χρημάτων και τη χρησιμοποίηση προϊόντων που καλλιεργείτε κατά τους χειμερινούς μήνες. Όμως, για να απολαύσετε τα δικά σας προϊόντα, πρέπει να εφαρμόσετε ασφαλείς και κατάλληλες τεχνικές κονσερβοποίησης. Αν εφαρμοσθούν τέτοιες τεχνικές, θα απολαμβάνετε τα δικά σας προϊόντα καθ’ όλο το έτος.

Το πρώτο και πιο σπουδαίο σας βήμα είναι να μάθετε και να ακολουθήσετε μια υγιεινή μέθοδο κονσερβοποίησης. Η ακατάλληλη κονσερβοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιωμένα τρόφιμα ή ακόμη και επικίνδυνα για την υγεία σας.

Πριν ξεκινήσετε την κονσερβοποίηση στο σπίτι σας υποδεικνύουμε να συμβουλευθείτε το εργαστήριό μας ή κάποιο εργαστήριο σχεδιασμού θερμικών επεξεργασιών ή κάποια υπηρεσία ή κάποιο ειδικό.

Κατάλληλη Κονσερβοποίηση:

Η Κατάλληλη Κονσερβοποίηση ξεκινά μα τα παρακάτω βήματα:

Καθαρίστε και αποστειρώστε τα σκεύη, εργαλεία και εξοπλισμό. Εξαντλητικό πλύσιμο των εργαλείων. Αποστείρωση των υλικών κονσερβοποίησης (βάζα, καπάκια, φλάντζες κλπ) σε βραστό νερό Αποκλεισμός μικροβίων.
Καθαρίστε και προετοιμάστε το τρόφιμο κατάλληλα. Διαλέξτε νωπά και υγιή φρούτα και λαχανικά.
λύνετε και προετοιμάστε ακολουθώντας τις οδηγίες για κονσερβοποίηση.
Κατά την προετοιμασία, υποδεικνύεται το προ-μαγείρεμα αντί της χρήσης απ’ ευθείας νωπού προϊόντος.
Εξασφαλίστε ότι η οξύτητα του προϊόντος είναι επαρκής. Η απουσία υψηλής οξύτητας μπορεί να προάγει επικίνδυνα βακτήρια. Αν γνωρίζετε το επίπεδο της οξύτητας, προσθέστε οξύ αν χρειάζεται. Ένας συνήθης τρόπος για να αυξήσετε την οξύτητα είναι να προσθέσετε χυμό λεμονιού.
Επεξεργαστείτε τα προϊόντα καταλλήλως. Μετά την πλήρωση και σφράγιση, θερμάνετε, κατά περίπτωση, σε βραστό νερό ή σε βραστήρα πίεσης επί τον απαραίτητο χρόνο. Μπορείτε να αυξήσετε το χρόνο θέρμανση ΟΧΙ, όμως να τον ελαττώσετε.

Αποθήκευση:

Μετά την επεξεργασία, τα δοχεία (βάζα ή μεταλλικές κονσέρβες) αφήνονται να κρυώσουν αργά.
Μετά την ψύξη, σκουπίστε τα δοχεία για να απομακρυνθεί κάθε υπόλειμμα από την επιφάνεια.
Αποθηκεύσατε τα δοχεία σε δροσερό μέρος και μακριά από το ηλιακό φως και τη ζέστη.
Οι κονσέρβες που παρασκευάσατε μπορούν να αποθηκευθούν για 6 με 12 μήνες. Μπορούν να αποθηκευθούν για περισσότερο, αλλά δεν υποδεικνύεται.


Οι πληροφορίες προέρχονται από το Εργαστήριο Επεξεργασίας Τροφίμων Foodtech και το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Αθηνών

helen
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 728
Registration date : 26/08/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης