Αναζήτηση
Κατσαπούρι ή Χατσαπούρι
+7
Maria B.
sofia
Sevasti
antigoni
raymonda
SpIrToKoYto
Rena
11 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Κατσαπούρι ή Χατσαπούρι
Το κατσαπούρι ή χατσαπούρι είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Ρωσίας.
Ζύμη
700g αλεύρι
500g ξινόγαλα ή εναλλακτικά γιαούρτι στραγγιστό
2 αυγά
50g λειωμένο βούτυρο
1 κ.σ. αλάτι
1 κύβο μαγιάς
Γέμιση **
200g ρικότα
200g μοτσαρέλα
600g φέτα
κυβάκια βούτυρο
Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τα αυγά το βούτυρο και το αλάτι.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και τη μαγιά που την έχουμε διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε για 15 λεπτά τη ζύμη να φουσκώσει.
Στο μεταξύ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης σε ένα μπωλ, εκτός από το βούτυρο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια ισομεγέθη και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη φύλλα στρογγυλά στο μέγεθος ενός μεσαίου πιάτου. Ρίχνουμε στο κάθε φύλλο γέμιση στο κέντρο και μερικά κομματάκια βούτυρο και ξεκινάμε να κλείνουμε το ζυμάρι μας σε πουγκάκια.
Όταν κλείσουμε το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι στο σημείο της ένωσης και γυρίζουμε ανάποδα. Με τον πλάστη το πατάμε να πλατιάσει.
Τηγανίζουμε σε βούτυρο και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει.
Σημειώσεις
** Το τυρί που χρησιμοποιούν στη Ρωσία για το κατσαπούρι ονομάζεται suluguni. Είναι ένα σχετικά ξινούτσικο, αλατισμένο τυρί (θα μπορούσε να συσχετιστεί με τη δική μας ξινομυζήθρα). Εάν έχετε πρόσβαση σε κάποιο μαγαζί με Ρώσικα προϊόντα θα το βρείτε εκεί. (Στην Καλλιθέα έχει αρκετά)
*** Πέρα των προτεινόμενων τυριών για τη γέμιση μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μαλακά κίτρινα τυριά (κασέρι, γραβιέρα, μοτσαρέλα, ένταμ). Το αποτέλεσμα είναι εξαίσιο αλλά και πολύ παχυντικό.
**** Το κατσαπούρι μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και συναντάται στις εξής μορφές:
- Μπορεί να ψηθεί στο φούρνο σε βουτυρωμένο ταψάκι
- Μπορεί να μην είναι στρογγυλό όπως βλέπετε στη φωτογραφία (αυτό ονομάζεται Imeruli και είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος.
Υπάρχουν επίσης τα:
Acharuli το οποίο πλάθεται στο γνωστό σε όλους μας σχήμα του πεϊνιρλί, ψήνεται στο φούρνο και λίγο πριν το τέλος του ψησίματος του προσθέτουμε ένα αυγό πάνω από το τυρί και αφήνουμε να ψηθεί.
Megruli το οποίο μοιάζει με το Imeruli αλλά σερβίρεται με έξτρα τυρί τριμμένο στην κορυφή.
Achma το οποίο αποτελείται από στρώσεις ζύμης-τυριών και μοιάζει σαν πυργάκι ζύμης
Ossuri το οποίο περιέχει και πατάτα πέρα από τα τυριά.
Ευχαριστώ τη συνάδελφο μου Μαίρη που τη μοιράστηκε μαζί μας.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Rena στις Κυρ Μάης 17, 2015 12:28 am, 2 φορές συνολικά
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Κατσαπούρι ή Χατσαπούρι
Ρενάκι μου,μου έσπασες τη μύτη...
Πάω να δω τον Νονό γιατί προβλέπω ο δικός μου να μου ζητάει κατσαπούρι βραδιάτικα...
Ευχαριστω για την παρέα..
Καλό βράδυ σε όλους..
Πάω να δω τον Νονό γιατί προβλέπω ο δικός μου να μου ζητάει κατσαπούρι βραδιάτικα...
Ευχαριστω για την παρέα..
Καλό βράδυ σε όλους..
SpIrToKoYto- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 3109
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 13/07/2009
Απ: Κατσαπούρι ή Χατσαπούρι
Ρενάκι, το είχα δοκιμάσει σε ένα μαγερειό στην Καλλιθέα (καλά τα λες, εκτός από "μπακάλικα" ας το πω, γιατί τα περισσότερα είναι σε αυτό το στυλ, έχει και ωραία ταβερνάκια εκεί) είναι ..οτι και να πω λίγο. Απίστευτη γεύση και δε μοιάζει με τις δικές μας ζύμες. Ισως να φταίει το ξινόγαλο Δεν ξέρω...δε συγκρίνεται όμως. Μπράβο για τη συνταγή, μπράβο για τις λεπτομέρειες και μπράβο στη συνάδελφο. Αλήθεια από τη Ρωσία είανια?
raymonda- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 501
Registration date : 12/07/2009
Απ: Κατσαπούρι ή Χατσαπούρι
Θα πρέπει να είναι νοστιμότατο αλλά από λιπαρά ε? Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες. Ευχαριστώ.
antigoni- Beautiful Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 161
Registration date : 05/08/2009
Απ: Κατσαπούρι ή Χατσαπούρι
Παναγίτσα μου, τι είναι τούτο!
Παίρνω ένα κομματάκι για πρωινό
Πόσα κομμάτια βγαίνουν με αυτό το αλεύρι ?
Παίρνω ένα κομματάκι για πρωινό
Πόσα κομμάτια βγαίνουν με αυτό το αλεύρι ?
Sevasti- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1095
Registration date : 12/07/2009
Απ: Κατσαπούρι ή Χατσαπούρι
Ναι Ρένα πές μας..πόσα κομμάτια...για να ξέρουμε να φτιάξουμε το 1/10 της δόσης...οτι γλυτώσουμε...
SpIrToKoYto- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 3109
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 13/07/2009
Απ: Κατσαπούρι ή Χατσαπούρι
Εγώ πάλι θα πω να μου φτιάξει η πεθερούλα όλη τη δόση, εξάλλου δεν έχω τύψεις, δεν λένε ότι οι εγκυμονούσες πρέπει να τρώνε για δύο? Χαχα πολύ με βολεύει αυτό. Μπράβο Ρενάκι μου.
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: Κατσαπούρι ή Χατσαπούρι
Χάρη έχω ακούσει γι αυτά τα μαγαζιά δεν έχω πάει όμως. Ναι Ρωσίδα η συνάδελφος.
Αντιγόνη δίκιο έχεις για τα λιπαρά αλλά δε το φτιάχνεις και κάθε μέρα. Νομίζω δηλαδή. Η συνάδελφος έλεγε ότι κάθε μέρα στο πρωινό είχαν κατσαπούρι, πως έχουμε εμείς το ψωμοτύρι, κάπως έτσι. Αλλά τότε βέβαια δεν είχαν και πολλές επιλογές. Τώρα όσα χρόνια ζει στην Ελλάδα ούτε που τους περνά κατά νου να το φτιάχνουν συχνά. Στη χάση και στη φέξη.
Σέβη, γύρω στα 10 μεγάλα κομμάτια βγαίνουν. Ίσως και παραπάνω αν τα φτιάξετε μικρότερα.
Spirtokouto μου αρέσει που μπορείς να είσαι εγκρατής. Εγώ μπορεί να φτιαχνα και τη διπλή δόση χαχαχχα.
Αντιγόνη δίκιο έχεις για τα λιπαρά αλλά δε το φτιάχνεις και κάθε μέρα. Νομίζω δηλαδή. Η συνάδελφος έλεγε ότι κάθε μέρα στο πρωινό είχαν κατσαπούρι, πως έχουμε εμείς το ψωμοτύρι, κάπως έτσι. Αλλά τότε βέβαια δεν είχαν και πολλές επιλογές. Τώρα όσα χρόνια ζει στην Ελλάδα ούτε που τους περνά κατά νου να το φτιάχνουν συχνά. Στη χάση και στη φέξη.
Σέβη, γύρω στα 10 μεγάλα κομμάτια βγαίνουν. Ίσως και παραπάνω αν τα φτιάξετε μικρότερα.
Spirtokouto μου αρέσει που μπορείς να είσαι εγκρατής. Εγώ μπορεί να φτιαχνα και τη διπλή δόση χαχαχχα.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Κατσαπούρι ή Χατσαπούρι
Πολύ ωραίο φαίνεται Ρενάκι μου !!!! θα μοσχοβολάει !!! τι μου κάνεις τώρα και λατρεύω όλα τα ψωμοειδή που έχουν τυράκια !!!!!!
γεια στα χέρια σας !!!
γεια στα χέρια σας !!!
Απ: Κατσαπούρι ή Χατσαπούρι
Μαγιά σε σκόνη κάνει ? Κι αν ναι τι ποσότητα? Δείχνει πεντανόστιμο !
antonis63- Beautiful Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 208
Registration date : 12/07/2009
Απ: Κατσαπούρι ή Χατσαπούρι
Αντώνη ναι μπορείς να βάλεις και ξηρή μαγιά. 2 φακελάκια φτάνουν.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Κατσαπούρι ή Χατσαπούρι
Πολύ ζουμερό φαίνεται
boxeraki- Beautiful Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 176
Registration date : 26/08/2009
Απ: Κατσαπούρι ή Χατσαπούρι
η τεχνικη γεμίσματος ειναο ιδια με τις σφακιανές μυζηθρόπιτες ,μονο που μετα το ψήσιμο τους ριχνομε μελι και κανελα και ειναι υπέροχες
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Απ: Κατσαπούρι ή Χατσαπούρι
Όντως είναι πολύ νόστιμο!Το λατρεύω το χατσαπούρι!σ'ευχαριστώ πολύ Rena γι'αυτή τη συνταγή.Την έψαχνα καιρό.Και επειδή διάβασα στα σχόλια πριν μια ερώτηση για την προέλευσή του,το χατσαπούρι είναι από τη γεωργιανή κουζίνα.
3rkaki- New Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1
Registration date : 26/11/2011
Απ: Κατσαπούρι ή Χατσαπούρι
Καλωσόρισες! Σε ευχαριστώ πολύ και για τα εύσημα και για την πληροφόρηση
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης