Αναζήτηση
Ματιές Ρουμελιώτικες
Σελίδα 1 από 1
Ματιές Ρουμελιώτικες
Πρόκειται για κλασικό εκλεκτό μεζέ που φτιάχνουμε στα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας στις μεγάλες γιορτές (και όχι μόνο).
Παίρνουμε από το χασάπη μας μια χοιρινή συκωταριά (του ζητάμε τα άντερα να είναι χοντρά, όχι τα λεπτά που φτιάχνουν λουκάνικα).
Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά και κυρίως τα άντερα.
Βράζουμε 10 λεπτά τα εντόσθια να χοντρύνουν. Στη συνέχεια τα κόβουμε ψιλά κομμάτια (βάζουμε το μισό συκώτι, όχι ολόκληρο).
Έχω βάλει εντωμεταξύ 4 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι στο νερό για μισή ώρα περίπου.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε:
ψιλοκομμένο άνηθο, μαϊντανό και 1 πράσο
ένα ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουταλάκι κανέλα
μισό κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
αλάτι-πιπέρι
και το ρύζι
Προσθέτω και τα εντόσθια και ανακατεύω
(Σ’ αυτή τη φάση δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σύμφωνα με τα γούστα μας)
Με ένα χωνί γεμίζουμε με προσοχή το άντερο και αφήνω αρκετό χώρο (δεν το «τιγκάρω») γιατί με το ψήσιμο θα φουσκώσουν τα υλικά. Επίσης δε γεμίζω ως την άκρη άκρη για τον ίδιο λόγο.
Τοποθετώ σε ταψί και βάζω 1 ποτήρι νερό. Με μια οδοντογλυφίδα τρυπάω κατά διαστήματα για να μη μου ανοίξει η ματιά.
Ψήνω στους 170 βαθμούς 1,5 με 2 ώρες, να το δω να σκουρύνει (βλέπε φωτό). Όταν σώνεται το νερό,συμπληρώνω.
Αντί για ρύζι οι παλιότεροι έβαζαν σιτάρι. Γίνονται εξίσου νόστιμες!
Μπορώ να τις διατηρήσω στην κατάψυξη (μαγειρεμένες). Τις τυλίγω με αλουμινόχαρτο και μετά τις βάζω σε σακουλάκια.
Η συνταγή είναι της μανούλας
????????- Επισκέπτης
Απ: Ματιές Ρουμελιώτικες
Τι ωραίο παραδοσιακό πιάτο! Μπράβο Βάνα. Και η φωτο γαργαλιστική!!! Συγχαρητήρια κοριτσάκι
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Ματιές Ρουμελιώτικες
Άναυδος έμεινα, μπράβο! Το έχω δοκιμάσει αυτό το μεζεδάκι αλλά...Βάνα, όταν λες με ένα χωνί γεμίζουμε το άντερο τι εννοείς? Άπειρος ο φουκαράς δεν καταλαβαίνει...
????????- Επισκέπτης
Απ: Ματιές Ρουμελιώτικες
Επειδή είναι δύσκολο να γεμίσεις το άντερο με το κουταλάκι (θα έπρεπε να το βάζεις βαθιά μέσα για να βάλεις όση περισσότερη γέμιση μπορείς), χρησιμοποιούμε ένα χωνί, προσαρμόζεις την άκρη του εντέρου στο στόμιο και γεμίζεις το χωνί με τη γέμιση. Σπρώχνεις τη γέμιση να κατέβει και συμπληρώνεις.
Εντωμεταξύ με τα χέρια μας αναδιατάσσουμε τη γέμιση που έχει μπει στο άντερο, να είναι ισοπαχής και επίσης τη σπρώχνουμε να πάει πιο μέσα.
Εντωμεταξύ με τα χέρια μας αναδιατάσσουμε τη γέμιση που έχει μπει στο άντερο, να είναι ισοπαχής και επίσης τη σπρώχνουμε να πάει πιο μέσα.
????????- Επισκέπτης
Απ: Ματιές Ρουμελιώτικες
Βρε Βάνα που τις θυμήθηκες?Εμείς (η μαμά και πεθερά δλδ) τις φτιάχνουμε τα Χριστούγεννα και πραγματικά είναι θαυμάσιες!Μπράβο κοριτσάκι!!!!
????????- Επισκέπτης
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης