Αναζήτηση
Τσουρέκια
+8
anneta43
aspa
anastazie
irene
sofia
EfiK
nikolas
Rena
12 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 2
Σελίδα 1 από 2 • 1, 2
Τσουρέκια
Υλικά
1 φλυτζάνι γάλα ζεστό (όχι καυτό)
10 αυγά + 1 κρόκο (για το άλλειμα στο τέλος)
2 κιλά αλεύρι σκληρό
200 γρ. μαγιά νωπή (απ`το φούρνο της γειτονιάς) ή 8 φακελλάκια ξηρή (αλλά δεν είναι το ίδιο
1 και 3/4 φλυτζάνια βούτυρο ζεστό
4 και 1/3 φλυτζάνια ζάχαρη
2 κουτ. σούπας λάδι
2 κουτ. γλυκού μαχλέπι τριμμένο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού μαστίχα τριμμένη σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζουμε τη μαγιά: Τη βάζουμε σε ένα μπωλ μεγάλο, μαζί με 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό και 1 φλυτζανι αλεύρι (που το παίρνουμε απ`τα 2 κιλά που έχουμε). Ανακατεύουμε να ενωθούν. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε για 20’
Σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι, το γάλα. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα αυγά. Με το χέρι ζουλάμε τους κρόκους να σπάσουν και να ανακατευτούν.
Ρίχνουμε 2 φλυτζάνια από το αλεύρι και αφού αναμιχθεί, ρίχνουμε το μίγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε με το χέρι ΠΑΝΤΑ ΑΠΑΛΑ.
Σιγά-σιγά ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, λίγο-λίγο και ανακατεύοντας. ΔΕ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ, ΜΟΝΟ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΑΠΑΛΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ.
Τελευταίο μπαίνει το βούτυρο ζεστό τόσο όσο να αντέχει το χέρι μας. Το ρίχνουμε λίγο-λίγο και παράλληλα ΑΝΑΔΙΠΛΩΝΟΥΜΕ τη ζύμη ώστε να το πάρει όλο μέσα.
Μόνο αναδιπλώνουμε, δε ζυμώνουμε!Λίγο, λίγο και σιγά, σιγά διπλώνουμε τη ζύμη ώστε να πάρει όλο το βούτυρο.
Αφήνουμε 2 ώρες σκεπασμένη να φουσκώσει. Αν αφήσουμε περισσότερη ώρα θα αρχίσει να "κάθεται " η ζύμη. Δεν πειράζει όμως, θα ξαναρχίσει να ανεβαίνει! (καλύτερα να ελέγχουμε πάντως και να μην την ξεχνάμε). Μετά δεν την πλάθουμε καθόλου για να μην "κάτσει".
Τη χωρίζουμε σε 4 ή 5 κομμάτια(κάθε κομμάτι=1 τσουρέκι). Κάθε κομμάτι χωρίζεται σε 3 μέρη. Κάθε μέρος το πλάθουμε σε αλευρωμένο πάγκο, σε μακρύ κορδόνι, με διάμετρο περίπου 2-3 πόντους. Κάθε κορδόνι το αλευρώνουμε εξωτερικά να μην κολλάει. Όχι και πολύ αλεύρωμα, γιατί θα φαίνονται τα αλεύρια στο τέλος.
Πλέκουμε ΧΑΛΑΡΑ σε πλεξίδα τρία κορδόνια.Αφήνουμε να φουσκώσουν για 30` λεπτά οι πλεξίδες.
Μετά, αλείφουμε την επιφάνειά τους με κρόκο αβγού ανακατεμένο με λίγο νερό. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε τριμμένα αμύγδαλα ή αμύγδαλα φιλέ από πάνω.
Ψήνουμε στην αρχή στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και για τα επόμενα 20΄ στους 180 βαθμούς.
Όταν κρυώσουν καλά, τυλίγουμε σε μεμβράνη για να μην ξεραθούν-ή τα τρώμε αμέσως!
Η συνταγή αυτή είχε δημοσιευτεί παλιότερα στο Hungry από την Αγγέλα τη Σαλονικιά.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Rena στις Παρ Απρ 15, 2016 10:06 am, 6 φορές συνολικά
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Τσουρέκια
Αχ βρε Ρένα φαίνονται και σίγουρα θα είναι υπέροχα αλλά εγω προσωπκά διστάζω να τα φτιάξω γιατί δεν έχω ξαναφτιάξει ποτέ.Αλλά επειδή μου αρέσουν πολύ και για όλα υπάρχει πρώτη φορά ίσως να το τολμήσω και....ο θεός βοηθός χιχιχιχ!!!!
????????- Επισκέπτης
Απ: Τσουρέκια
Χαρά μη τα φοβάσαι, φτιάξτα, οι οδηγίες είναι πολύ αναλυτικές και θα σου γίνουν υπέροχα!
????????- Επισκέπτης
Απ: Τσουρέκια
Χαρά μη τα φοβάσαι. Απάνω τους. Οι ζύμες μπορεί να είναι περίεργες αλλά αν τις πάρεις με τσαμπουκά τις κατατροπώνεις Καλή επιτυχία
????????- Επισκέπτης
Απ: Τσουρέκια
Αμάν Ρένα, τι στρουμπουλά αριστουργήματα είναι αυτά! Μύρισε Πάσχα.
Έχω έξω από το παράθυρο του γραφείου μου μια ανθισμένη νερατζιά που μυρίζει μεθυστικά βλέπω και τα καλλιτεχνήματά σου και κάτι παθαίνω πρωί-πρωί.
Την ίδια συνταγή έχει και η μαμά μου η οποία έχει επίσης master στα τσουρέκια και έτσι βολεύομαι με την δική της παραγωγή και δεν τα έχω επιχειρήσει ποτέ. Η συμβολή μου είναι να τα καταβροχθίζω!
Να'σαι καλά και του χρόνου!
Έχω έξω από το παράθυρο του γραφείου μου μια ανθισμένη νερατζιά που μυρίζει μεθυστικά βλέπω και τα καλλιτεχνήματά σου και κάτι παθαίνω πρωί-πρωί.
Την ίδια συνταγή έχει και η μαμά μου η οποία έχει επίσης master στα τσουρέκια και έτσι βολεύομαι με την δική της παραγωγή και δεν τα έχω επιχειρήσει ποτέ. Η συμβολή μου είναι να τα καταβροχθίζω!
Να'σαι καλά και του χρόνου!
????????- Επισκέπτης
Απ: Τσουρέκια
Αμαν!!! Τι ζουμπουρλούδικα τσουρέκια είναι αυτά!!!! Κι εγω δεν τα έχω επιχειρήσει ποτέ. Φτιάχνει η πεθερά μου κάθε χρόνο, οπότε λέω δεν είναι σωστό να την προσβάλλω και να της στερήσω αυτή τη χαρά!!!
????????- Επισκέπτης
Απ: Τσουρέκια
Εγώ πάλι αν δε τα μυρίσω να ψήνονται στο σπίτι δεν ησυχάζω Νομίζω ότι είναι από τα λίγα πράγματα που το παιδί μου θα θυμάται έντονα όσα χρόνια κι αν περάσουν. Οπότε καθε χρόνο αυτές τις μέρες ο φούρνος παίρνει φωτιά
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Τι ωραία συνταγή είναι αυτή με τα τσουρέκια!
Λέω να τη δοκιμάσω. Λαχταριστά φαίνονται τα άτιμα
matriga
matriga
????????- Επισκέπτης
Απ: Τσουρέκια
Ρενάκι μοσχοβόλησε Πάσχα με τα τσουρέκια σου!!!
Λαχταριστά που φαίνονται!!!!
Λαχταριστά που φαίνονται!!!!
????????- Επισκέπτης
Απ: Τσουρέκια
Εγώ κάνω τα τσουρέκια της Βέφας πάντα και τα υλικά είναι ακριβώς τα ίδια με τις εξής διαφορές:
-- έχει επιπλέον 1 κούπα νερό χλιαρό (40 βαθμούς)
-- ζάχαρη έχει 3 1/2 κούπες
-- το γάλα λέει να είναι καυτό
μυστικούλι: προσθέστε στη μαγιά 1-2 κουταλάκια ζάχαρη για να φουσκώσει γρηγορότερα.
-- έχει επιπλέον 1 κούπα νερό χλιαρό (40 βαθμούς)
-- ζάχαρη έχει 3 1/2 κούπες
-- το γάλα λέει να είναι καυτό
μυστικούλι: προσθέστε στη μαγιά 1-2 κουταλάκια ζάχαρη για να φουσκώσει γρηγορότερα.
????????- Επισκέπτης
Απ: Τσουρέκια
Ρένα τι βλέπουν οι γαλάζιες μεγάλες ματάρες μου Ντροπή ούτε μια δίαιτα της προκοπής να μη μπορεί να κάνει κανεις.
Βάνα κι εμείς της Βέφας κάνουμε στην οικογένεια αλλά έτσι φουσκωτά και τσουπωτά δε γίνονται. Λέω να δώσω κι αυτή τη συνταγή στη μάνα. Ωραίο το μυστικό με τη ζαχαρομαγιά.
Βάνα κι εμείς της Βέφας κάνουμε στην οικογένεια αλλά έτσι φουσκωτά και τσουπωτά δε γίνονται. Λέω να δώσω κι αυτή τη συνταγή στη μάνα. Ωραίο το μυστικό με τη ζαχαρομαγιά.
????????- Επισκέπτης
Απ: Τσουρέκια
Ρενάκι, πάντα μου άρεσε αυτή η φωτογραφία σου με τα τσουρέκια, είναι τοσο .. πως να το πω... τοσο ζουμερή !!!!!!
και του χρόνου παιδιά!
επανω τους, δοκιμάστε να φτιάξετε τσουρέκια, μύθος είναι ότι δεν πετυχαίνουν, το μόνο που θέλουν είναι υπομονή και χαίδεμα!!
καλό πασχα να έχουμε!
και του χρόνου παιδιά!
επανω τους, δοκιμάστε να φτιάξετε τσουρέκια, μύθος είναι ότι δεν πετυχαίνουν, το μόνο που θέλουν είναι υπομονή και χαίδεμα!!
καλό πασχα να έχουμε!
????????- Επισκέπτης
Απ: Τσουρέκια
Πρώτη φορά και σου έγιναν έτσι? Τώρα αρχίζω να σκέφτομαι να φτιάξω κι εγώ Μπράβο σου
Ρένα ευχαριστούμε δεν τα είχα δει τα τσουρέκια.
Ρένα ευχαριστούμε δεν τα είχα δει τα τσουρέκια.
????????- Επισκέπτης
Απ: Τσουρέκια
Μπράβο Χαρά!
Δεν έτυχε! Πέτυχε!
Ωραία σχεδιάκια έκανες! Φουσκωτά φουσκωτά και τα δικά σου!
Και του χρόνου!
Δεν έτυχε! Πέτυχε!
Ωραία σχεδιάκια έκανες! Φουσκωτά φουσκωτά και τα δικά σου!
Και του χρόνου!
????????- Επισκέπτης
Απ: Τσουρέκια
Ευχαριστώ για τα σχολιά σας.Καλό Πάσχα σε όλους και του χρόνου να είμαστε καλά να ξαναφτιάξουμε!
????????- Επισκέπτης
Απ: Τσουρέκια
Μπράβο και στις δυό σας. Χαρά μεγάλη επιτυχία Εγώ όπως είπα τύπωσα τη συνταγή και θα την φτιάξουμε το απόγευμα με τη μαμά μου. Ελπίζω να έχουμε την ίδια επιτυχία χιχιχι
????????- Επισκέπτης
Mπραβο Χαρουλίνι !!!!
Χαρουλα μου χρόνια πολλά και του χρόνου ! καλέ τι τέλεια τσουρέκια έκανε΅???
μπραβο σου !! τα καταφερες υπέροχα !!
Δεν μας είπες όμως σου έγινε τίποτα περίεργο ή ολα κύλησαν ομαλά? εμενα συνηθως μου συμβαίνουν διάφορα με την ζύμη όταν φτιάχνω τσουρεκια!!!
μπραβο σου !! τα καταφερες υπέροχα !!
Δεν μας είπες όμως σου έγινε τίποτα περίεργο ή ολα κύλησαν ομαλά? εμενα συνηθως μου συμβαίνουν διάφορα με την ζύμη όταν φτιάχνω τσουρεκια!!!
????????- Επισκέπτης
Απ: Τσουρέκια
Έτοιμα και τα φετινά μας τσουρέκια. Με την ίδια συνταγή πάντα αυτά, δεν την αλλάζω. Καλό Πάσχα να έχουμε όλοι μας!
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Rena στις Πεμ Απρ 02, 2015 1:13 am, 1 φορά
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Τσουρέκια
Θηρία τα τσουρέκια σου Ρένα. Καλοφάγωτα και του χρόνου με υγεία! Καλό Πάσχα.
nikolas- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 910
Registration date : 31/07/2009
Απ: Τσουρέκια
Ευχαριστώ Εφάκι μου. Καλή επιτυχία εύχομαι
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Σελίδα 1 από 2 • 1, 2
Παρόμοια θέματα
» ΧΟΤ ΚΡΟΣ ΜΠΑΝΣ - ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ
» Τσουρέκια χωρίς ζάχαρη στον αρτοπαρασκευαστή με αλεύρι ολικής άλεσης
» Τσουρέκια χωρίς ζάχαρη στον αρτοπαρασκευαστή με αλεύρι ολικής άλεσης
Σελίδα 1 από 2
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης