Αναζήτηση
Christollen
+9
antigoni
despoina_67
despoina
EfiK
Sevasti
antonis63
Ειρήνη
Rena
chefoulla
13 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Christollen
Μυρωδάτο Γερμανικό χριστουγεννιάτικο κέικ χριστόλεν (christollen) που σερβίρεται παντού και θεωρείται το νοστιμότερο σε όλη τη χώρα. Το αυθεντικό Christollen κατάγεται από τη Δρέσδη.
Υλικά
1 kg αλεύρι
120 γρ μαγιά
450 γρ βούτυρο
300 γρ ζαχαρη
300 γρ αμύγδαλα
20-25 πικραμύγδαλα
250 γρ σταφίδα μαύρη
250 γρ σταφίδα ξανθή
250 γρ κόντιτα
6 κ.σ. ρούμι
1 κ.σ. αλάτι
ξύσμα 2 λεμονιών
250 ml χλιαρό γάλα
Βούτυρο και άχνη για το πασπάλισμα στο τέλος
Εκτέλεση
Βάζουμε τη μαγιά με λίγη ζάχαρη, λίγο αλεύρι και λίγο χλιαρό γάλα και την αφήνουμε να ανέβει. Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε τα κόντιτα (αν δεν είναι ήδη κομμένα) και τα αμύγδαλα. Πλένουμε τις σταφίδες, τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε μαζί με τα αμύγδαλα και τα κόντιτα στο ρούμι.
Στη συνέχεια ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη το βούτυρο και το αλάτι και προσθέτουμε τη μαγιά και το υπόλοιπο γάλα μας. Ζυμώνουμε ελαφρά και αφήνουμε τη ζύμη να ανέβει. Προσθέτουμε τα υλικά που έχουμε μουσκέψει στο ρούμι και το ξύσμα των λεμονιών. Ξαναφήνουμε να φουσκώσει.
Σχηματίζουμε ένα ρολό (σα φρατζολάκι) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 και ψήνουμε για άλλα 45 λεπτά. Με μια οδοντογλυφίδα ελέγχουμε αν έχει ψηθεί εσωτερικά. Μόλις βγει από το φούρνο κι όσο είναι ακόμη ζεστό το περιχύνουμε με βούτυρο για να μη στεγνώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Το τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη ή το βάζουμε σε ένα τάπερ και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 3 εβδομάδες πριν φαγωθεί.
chefoulla- Beautiful Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 259
Registration date : 12/07/2009
Απ: Christollen
Πωπω Έφη μου κολασμένο!!! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, με βλέπω να το ετοιμάζω αρχές του άλλου μήνα.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Christollen
Αχ, χριστουγεννιάτικα αρώματα από την Έφη. Τέτοια θέλω!
Και φωτογραφία πολύ ωραία επίσης. White Christmas.
Και φωτογραφία πολύ ωραία επίσης. White Christmas.
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: Christollen
Μύρισαν Χριστούγεννα. Μπράβο στη μικρούλα μας που μας βάζει στο κλίμα
antonis63- Beautiful Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 208
Registration date : 12/07/2009
Απ: Christollen
Εφάκι μου, γλυκό φαίνεται τέλειο. Θέλω οπωσδήποτε να το δοκιμάσω. Προς το παρόν τσιμπολογώ από εδώ
Sevasti- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1095
Registration date : 12/07/2009
Απ: Christollen
Μπαίνει στα προσεχώς...3 εβδομάδες τυλιγμένο σίγουρα, δεν έγινε λάθος, έτσι?
Δεν το έχω ξαναακούσει και θέλω να σιγουρευτώ.
Δεν το έχω ξαναακούσει και θέλω να σιγουρευτώ.
Απ: Christollen
Έφη όχι δεν είναι λάθος. Το κριστόλεν είναι παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό. Στη Γερμανία ξεκινούν τους εορτασμούς στις 6 Δεκεμβρίου, του Αγίου Νικολάου. Το προηγούμενο βράδυ τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα στο τζάκι για να τα βρουν την επομένη γεμάτα με φρούτα και στόλεν, Επιπλέον φτιάχνουν διαφόρων ειδών κέικ και μπισκότα με τζίντζερ τα λεμπκούχεν, στα οποία δίνουν γιορτινά σχηματάκια.
despoina- Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 68
Registration date : 12/07/2009
Απ: Christollen
Οκ, σε ευχαριστώ. Εχω δει το Δεκέμβρη στα ΣΜ διάφορα έτοιμα αλλά δεν θέλω ούτε να τα δοκιμάσω...Αλλά το σπιτικό πρέπει να είναι όνειρο και θα το δοκιμάσουμε οπωσδήποτε...΄Μόλις φτιαχτεί, θα σας πω!
Απ: Christollen
Καταπληκτικό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε.
despoina_67- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1327
Registration date : 03/11/2009
Απ: Christollen
Αχ βρε Εφούλα μας! Πρώτον η συνταγή καταπληκτική και δεύτερον μου αρέσει πολύ που ξεκινάμε νωρίς να δίνουμε και να παίρνουμε ιδέες. Ευχαριστούμε
antigoni- Beautiful Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 161
Registration date : 05/08/2009
Απ: Christollen
Μπράβο σιγά σιγά να μπαίνουμε σε περίοδο εορταστική!
nikolas- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 910
Registration date : 31/07/2009
Απ: Christollen
Φέτος θα φτιάξω κι εγώ κριστόλεν με συνταγή της φίλης μου της Νέλλης! Πειρασμός είναι! Η φωτό τέλεια!
Απ: Christollen
Καταπληκτικό φαίνεται...αλλά ήθελα να ήξερα ποιός σαδιστής ζαχαροπλάστης είναι αυτός που μας κάνει να περιμένουμε 3 βδομάδες... :x
SpIrToKoYto- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 3109
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 13/07/2009
Απ: Christollen
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗ ΦΤΙΑΞΩ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ Η ΜΑΓΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ 120 ΓΡ; ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΝΩΠΗ, ΕΤΣΙ; ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥ 50 ΓΡ. ΜΑΓΙΑ ΝΩΠΗ.
VIVIAN- Beautiful Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 242
Τόπος : ΑΘΗΝΑ
Registration date : 19/10/2010
Απ: Christollen
Vivian δε το έφτιαξα τελικά πέρυσι, αλλά και σε άλλες συνταγές που έχω δει η μαγιά είναι πολύ παραπάνω από όσο συνηθίζουμε εμείς. (Απαντώ εγώ γιατί η Εφούλα που μας έδωσε τη συνταγή μπαίνει πολύ αραιά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων)
Καλή επιτυχία και περιμένουμε τα αποτελέσματα σε 3 εβδομάδες
Καλή επιτυχία και περιμένουμε τα αποτελέσματα σε 3 εβδομάδες
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης