Αναζήτηση
Δίπλες
+2
irene
Rena
6 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Δίπλες
Χριστουγεννιάτικο γλυκό αλλά και παραδοσιακό. Στον τόπο καταγωγής μου, τη Μάνη, οι δίπλες ήταν οι απόλυτες σταρ της χαράς και του γάμου. Η ιστορία τους χάνεται πίσω στον χρόνο, τόσο πίσω που λέγεται ότι όταν τα αυγά ήταν δυσεύρετα στη Μάνη, οι νοικοκυρές έκαναν το ζυμάρι τους με σκέτο νερό και αλεύρι.
Υλικά για 60 κομμάτια δίπλες
10 αυγά χωριάτικα
1½ κιλό αλεύρι (περίπου) για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3 βανίλλιες
καλό λάδι για το τηγάνισμα
1 κιλό μέλι για το μέλωμα, καρύδι και κανέλλα.
Eκτέλεση
Πρώτα-πρώτα κτυπάμε πολύ καλά τ’ ασπράδια και προσθέτουμε σε αυτά τους κρόκους κτυπημένους με την ζάχαρη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι, τις βανίλλιες και λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με το χέρι.
Θέλει προσοχή, γιατί η ζύμη σφίγγει πολύ εύκολα. Πρέπει να είναι μέτρια προς το σκληρό. Αφού ζυμώσουμε πολύ καλά το ζυμάρι, λαδώνοντας τα χέρια μας συχνά για να μην κολλάνε, ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη ή με το ειδικό μηχάνημα. Τα φύλλα πρέπει να είναι λεπτά και να απλωθούν ένα-ένα σε επιφάνεια στρωμένη με ύφασμα για να μην κολλήσουν.
Για το τηγάνισμα, θα χρειαστούμε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι, με μπόλικο ελαιόλαδο. Η φωτιά μας θα πρέπει να είναι δυνατή, αλλά να μην καπνίζει το λάδι. Κόβομε τα φύλλα της ζύμης, τετράγωνα κομμάτια 8Χ8cm περίπου ή λωρίδες και τα τηγανίζουμε, διπλώνοντας τα σε διάφορα σχήματα.
Το κλασικό σχήμα είναι ο κύλινδρος αλλά και τα μαντηλάκια, οι φιόγκοι και τα γαρύφαλλα. Ένα-ένα κομμάτι που ψήνεται το βγάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίζουν τα λάδια του.
Για το μέλωμα, ετοιμάζουμε ένα ζεστό σιρόπι από 1 κιλό μέλι 3/4 ποτηριού νερό (να βράσουν 2').
Βουτάμε μια-μια τις δίπλες στο σιρόπι και τις βάζουμε ξανά σε τρυπητό να στραγγίσουν. Τις στολίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι και κανέλλα και τις παρουσιάζαμε μέσα σε μεγάλους δίσκους ή καλαθάκια.
Όταν προορίζονται για γάμο, τις αραδιάζουμε σε μεγάλα πανέρια στρωμένα με ασπροκεντημένο λινό ύφασμα και τις στολίζομε με κουφέτα και λουλούδια.
Η συνταγή και τα λαογραφικά στοιχεία είναι από το www.mani.org.gr
Οι φωτογραφίες είναι της Irene που δοκίμασε τη συνταγή.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Rena στις Τρι Νοε 11, 2014 3:42 am, 1 φορά
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Δίπλες
Αχ Ρένα με κατέστρεψες! Δύο δύο τις τρώω...
irene- Moderator
-
Αριθμός μηνυμάτων : 496
Registration date : 12/07/2009
Απ: Δίπλες
Χαίρομαι που σου άρεσαν Ρηνάκι μου. Και σου έχουν πετύχει τέλεια! Και του χρόνου
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Δίπλες
Ξελιγώθηκα κορίτσια. Φοβερες, μας αρέσουν πολύ.
boxeraki- Beautiful Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 176
Registration date : 26/08/2009
Απ: Δίπλες
Σούπερ παραδοσιακό γλυκάκι απαραίτητο στο γιορτινό τραπέζι.
Μπράβο Irene, γιατί από ότι γνωρίζω είναι μπελαλίδικο παρασκεύασμα κυρίως την ώρα του τηγανίσματος.
Εγώ δεν τις έχω επιχειρήσει ποτέ, αν και αγαπημένο γλυκό της κόρης μου. Βολευόμαστε με ζαχαροπλαστεία, αν και όχι πάντα με επιτυχία μπορώ να πω.
Και του χρόνου!
Μπράβο Irene, γιατί από ότι γνωρίζω είναι μπελαλίδικο παρασκεύασμα κυρίως την ώρα του τηγανίσματος.
Εγώ δεν τις έχω επιχειρήσει ποτέ, αν και αγαπημένο γλυκό της κόρης μου. Βολευόμαστε με ζαχαροπλαστεία, αν και όχι πάντα με επιτυχία μπορώ να πω.
Και του χρόνου!
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: Δίπλες
Χριστούλη μου..τώρα με το καληνύχτα έπεσα επάνω τους...κακούργες...θα το χάσω το παιδί...
Και του Χρόνου...
Και του Χρόνου...
SpIrToKoYto- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 3109
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 13/07/2009
Απ: Δίπλες
Και του χρόνου κορίτσια. Υπέροχες
antonis63- Beautiful Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 208
Registration date : 12/07/2009
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης