Αναζήτηση
ΛΑΧΑΝΟΤΑΒΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ
4 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΛΑΧΑΝΟΤΑΒΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ
Υλικά
1 κιλό τρυφερό χοιρινό κρέας (από σπάλα) χωρίς κόκκαλα
1/3 κούπας λάδι
1/3 κούπας βούτυρο (έβαλα μία τεράστια κουταλιά φυτίνης)
2 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 κούπα χυμός τομάτας
2 κούπες ζωμός κρέατος
1 κ.σ. θυμάρι
2 κ.σ. μαύρη σταφίδα (έβαλα ξανθή)
2 κ.σ. κουκουνάρι (έβαλα όλο το σακουλάκι)
2/3 κούπας ρύζι καρολίνα ή πλιγούρι
1 λάχανο (περίπου 2 κιλά)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χυμός 2 λεμονιών και λίγο ελαιόλαδο επιπλέον
Εκτέλεση
Βράζω το χοιρινό σε 3 κούπες αλατισμένο νερό για 45 περίπου λεπτά, να μισομαλακώσει. Μην κλείσετε την κατσαρόλα και γίνει της κακομοίρας...Την πάτησα...Θέλει ξάφρισμα καλό το κρέας.
Στραγγίζω, κρατάω το ζωμό και κόβω το κρέας σε κομματάκια. Τα λιπάκια τα πέταξα, δεν τα θέλω.
Βάζω το λάδι και το βούτυρο σε κατσαρόλα να ζεσταθούν και σωτάρω το κρεμμύδι να μαραθεί.
Προσθέτω το κουκουνάρι, το κρέας και ανακατεύω για 2 λεπτά πάνω στη φωτιά. Ρίχνω το χυμό τομάτας, το μισό ζωμό, το θυμάρι, τη σταφίδα, το κουκουνάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω. Αφήνω επάνω στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει.
Ρίχνω μέσα το ρύζι ή το πλιγούρι, και κατεβάζω από τη φωτιά.Αφήνω να κρυώσει ελαφρά.
Στο μεταξύ βράζω το λάχανο, να μαλακώσει. Χωρίζω τα φύλλα και αφαιρώ τα σκληρά μέρη.
Στρώνω αρκετά φύλλα καλύπτοντας τον πάτο ενός πυρέξ μεγάλου και απλώνω τη μισή γέμιση.Επαναλαμβάνω τη διαδικασία και τελειώνω στρώνοντας αρκετά φύλλα λάχανου.
Περιχύνω το φαγητό με τον υπόλοιπο ζωμό και με 1/3 κούπας λάδι και το χυμό λεμονιού. Πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σκεπάζω με αντικολλητικό χαρτί (που το έχω βρέξει καλά τσαλακωμένο και μετά το απλώνω προσεκτικά πάνω από το φαγάκι) και ψήνω στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά.
Αν θέλω αφαιρώ το αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζω το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμη ή ώσπου να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια. Σερβίρεται ζεστό.Αν έχουμε λάχανο τουρσί γίνεται ακόμα πιο νόστιμο.
Εχει τη λογική του λαχανοντολμά της τεμπέλας, θα σας τον δώσω κι αυτόν για όσους δεν τον ξέρουν και είναι πολύ ωραίο φαγάκι όχι μόνο σαν χριστουγεννιάτικο, αλλά και σαν καθημερινό.
Τη συνταγούλα μάλλον από παλιό Olive την έχω....ξαναματασυγχωρέστε με που δεν έχω κρατήσει στοιχεία...Ετσι κι αλλιώς, εδώ θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, καμία ανακάλυψη δεν έκανα ξαφνικά της πυρίτιδας, ξεφυλλίζοντας περιοδικά και σερφάροντας ή παρακολουθώντας διάφορες εκπομπές μαγειρικής βλέπω τι μου αρέσει και το κρατάω. Πάντα μαγειρεύεται και οι φωτό είναι ΠΑΝΤΑ δικές μου, είτε ωραίες, είτε κακές.
Καλή σας όρεξη!
Έχει επεξεργασθεί από τον/την EfiK στις Πεμ Δεκ 08, 2011 3:28 am, 1 φορά
Απ: ΛΑΧΑΝΟΤΑΒΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ
Χριστουγεννιάτικο φαγητό, Θρακιώτικο αν θυμάμαι καλά. Το είχα δει από τη Στέλλα Σπανού να το παρουσιάζει με κοτόπουλο. Μου αρέσει ότι περιέχει λάχανο, θα το έχω στα υπόψιν. Το προτιμώ με το χοιρινό.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΛΑΧΑΝΟΤΑΒΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ
Αχ χριστούλη μου που γεννιέσαι μεθαυριο...τί τραβάω η Χριστιανή...
Εφη...αν δεν είχες πυρετούλι...τί θα έφτιαχνες..???
Εφη...αν δεν είχες πυρετούλι...τί θα έφτιαχνες..???
SpIrToKoYto- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 3109
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΛΑΧΑΝΟΤΑΒΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ
Δεν έχω λέμε ....μου πέρασε!!!! χιχιχιχιχι!!!!
είμαι ξανά ετοιμοπόλεμη!
είμαι ξανά ετοιμοπόλεμη!
Απ: ΛΑΧΑΝΟΤΑΒΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ
Πως μου ξέφυγε αυτό εμένα? Πρέπει να είναι σούπερ ε? Κρίμα που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα η ονλαϊν δοκιμή
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΛΑΧΑΝΟΤΑΒΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ
Πωπω με μπρίζωσες τώρα. Το είχα ξεχάσει αυτό Ωραίες φωτος Εφάκι!
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης