delicieuses
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Πήγαινε κάτω

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Empty ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Δημοσίευση από nostos Την / Το Τετ Ιαν 13, 2010 10:23 am

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Παρά τα οχυρά που έχουν κατακτήσει, δεν έχει αυξηθεί η ικανοποίηση από τη ζωή τους.

Τα τελευταία 40 χρόνια οι γυναίκες έχουν κατακτήσει πολλά οχυρά. Η γυναίκα του 2009 έχει σε σύγκριση με τη γυναίκα της δεκαετίας του 1970 καλύτερη μόρφωση, καλύτερο μισθό, μεγαλύτερη σεξουαλική και αναπαραγωγική ελευθερία, σαφώς μεγαλύτερη δυνατότητα αυτοδιάθεσης. Γιατί λοιπόν δεν είναι περισσότερο ευτυχισμένη; Γιατί είναι συχνά λιγότερο ευτυχισμένη;

«Το Παράδοξο της Μειούμενης Γυναικείας Ευτυχίας». Αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης που δημοσίευσαν πρόσφατα δύο επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, οι Μπέτσι Στίβενσον και Τζάστιν Γούλφερς. Μελετώντας πολυάριθμες κοινωνικές έρευνες που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ και 12 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ικανοποίηση που νιώθουν οι γυναίκες για τη ζωή τους δεν συμβαδίζει με τις προόδους στις κοινωνικές συνθήκες και τις υλικές ανέσεις. Στις ΗΠΑ, η γυναικεία ευτυχία έχει μειωθεί «τόσο απόλυτα όσο και συγκριτικά με εκείνη των ανδρών»: ενώ τη δεκαετία του 1970, οι γυναίκες δήλωναν σαφώς πιο ευτυχισμένες από τους άνδρες, τώρα για πρώτη φορά τα επίπεδα της ευτυχίας τους είναι ελαφρώς χαμηλότερα από εκείνα των ανδρών. Στην Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, άνδρες και γυναίκες δηλώνουν σήμερα ελαφρώς πιο ευτυχείς- η ευτυχία των γυναικών, ωστόσο, μειώθηκε συγκριτικά με εκείνη των ανδρών, με άλλα λόγια τα επίπεδα ευτυχίας των ανδρών αυξήθηκαν σαφώς περισσότερο. Τι φταίει λοιπόν για αυτήν την τάση; Η «διπλοβάρδια»;
Η θεωρία της «διπλής βάρδιας» θέλει τις γυναίκες να λυγίζουν κάτω από την πίεση της δουλειάς τους έξω από το σπίτι, σε συνδυασμό με τη «διπλοβάρδια» μέσα στο σπίτι. Όπως επισημαίνουν ωστόσο οι Στίβενσον και Γούλφερς, οι έρευνες δείχνουν πως οι συνολικές ώρες εργασίας (εντός και εκτός σπιτιού) ανδρών και γυναικών έχουν μειωθεί από το 1965: πράγματι, οι ώρες εργασίας των γυναικών έξω από το σπίτι έχουν αυξηθεί, οι ώρες που αφιερώνουν στο σπίτι όμως έχουν μειωθεί· ταυτόχρονα, «οι άνδρες εργάζονται σήμερα λιγότερες ώρες εκτός σπιτιού και περισσότερες μέσα στο σπίτι».

Η ψαλίδα των μισθών;

Μπορεί η ψαλίδα των αμοιβών ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες να έχει κλείσει, είναι όμως ακόμα παρούσα. Και οι έρευνες δείχνουν πως τα χρήματα παίζουν ρόλο στην ευτυχία: οι ευκατάστατοι είναι πιο ευτυχείς από τους πολύ φτωχούς. Από τη στιγμή όμως που τα χρήματα αρκούν για την κάλυψη των βασικών αναγκών, η διαφορά μειώνεται. Επομένως; Όπως επισημαίνει στους «Sunday Τimes» η Κάρεν Πάιπ, καθηγήτρια Εξελικτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ, «οι γυναίκες μεγαλώνουν έτσι ώστε να θέλουν να ευχαριστούν τους άλλους. Δεν θέλουν να δείχνουν άπληστες. Όταν λοιπόν αναγκάζονται να υιοθετήσουν μια δυναμική στάση απέναντι στο χρήμα- διεκδικώντας αυτά που τους αξίζουνπολλές βιώνουν μια εσωτερική σύγκρουση».

Οικογενειακά προβλήματα;

Η αύξηση που παρουσιάζουν τα ποσοστά των διαζυγίων και της συγκατοίκησης χωρίς γάμο είναι αντιστρόφως ανάλογη προς τα επίπεδα ευτυχίας των γυναικών. Μήπως λοιπόν παίζει σημαντικό ρόλο; Αν έπαιζε, απαντούν οι ερευνητές, θα βρίσκαμε περισσότερη δυστυχία στις μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους και τις διαζευγμένες. Όμως η συγκριτική μείωση της γυναικείας ευτυχίας «είναι άσχετη με την ηλικία και την οικογενειακή κατάσταση». Περισσότερη ειλικρίνεια;

Υπάρχει η πιθανότητα οι γυναίκες να είναι απλώς περισσότερο ειλικρινείς όσον αφορά την ικανοποίηση που νιώθουν για τη ζωή τους από ό,τι ήταν παλαιότερα. Όπως σημειώνουν οι Στίβενσον και Γούλφερς, «οι γυναίκες μπορεί να νιώθουν σήμερα πιο άνετα να ομολογήσουν την αλήθεια, να ξεφουσκώνουν δηλαδή τις φουσκωμένες απαντήσεις που έδιναν παλαιότερα».

Όλα αυτά μαζί συν την πίεση;

«Η κυρίαρχη θεωρία», επισημαίνει ο Άντριου Όσβαλντ, «είναι πως οι ζωές των γυναικών έχουν γίνει πολύ πιο περίπλοκες από πολλές απόψεις, ενώ οι άνδρες καλούνται να ισορροπήσουν λιγότερες μπάλες στον αέρα». «Η πίεση είναι πολύ μεγαλύτερη, από παντού», συμφωνεί η καθηγήτρια Εξελικτικής Ψυχολογίας Κάρεν Πάιπ. «Προσπαθούμε να έχουμε και καριέρα και οικογένεια και καλή εμφάνιση. Ίσως προσπαθώντας να τα έχουμε όλα, νιώθουμε ότι θέσαμε στον εαυτό μας έναν αδύνατο στόχο».

Μήπως τίποτε από όλα αυτά;

Όπως επισημαίνει στην «Guardian» η Σάντι Ντόιλ, ένα από τα αρχέγονα επιχειρήματα των πολέμιων του φεμινισμού είναι πως οι επιπλέον ελευθερίες που προσέφερε στις γυναίκες η πρόοδος του φεμινιστικού κινήματος θα αποδειχθούν τελικά καταστροφικές για τις ζωές των γυναικών... Με μια πιο προσεκτική ματιά, επισημαίνει η Ντόιλ, διαπιστώνει κανείς πως σήμερα άνδρες και γυναίκες βιώνουν παρόμοια επίπεδα ευτυχίας: «Με άλλα λόγια, καθώς γυναίκες και άνδρες έγιναν περισσότερο ισότιμοι, οι υποκειμενικές τους εμπειρίες από τη ζωή έγιναν και αυτές περισσότερο... ισότιμες. Και αυτό είναι όλο».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη
ΤΑ ΝΕΑ
nostos
nostos
Supreme Member
Supreme Member

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 3156
Τόπος : Αθηνα
Registration date : 26/08/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Empty Απ: ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Δημοσίευση από Rena Την / Το Τετ Ιαν 13, 2010 10:41 am

Εξαιρετικό άρθρο Γιάννη. Η όλη ουσία για μένα επικεντρώνεται σε δύο σημεία. Το γεγονός ότι οι γυναίκες στην προσπάθεια τους να κρατήσουν ικανοποιημένους τους γύρω τους ξεχνούν πως να ευχαριστούν τον ίδιο τον εαυτό τους και πως "να τον χαίρονται" και στην τελευταία φράση "οι υποκειμενικές εμπειρίες από τη ζωή έγιναν κι αυτές περισσότερο..ισότιμες".
Rena
Rena
Admin
Admin

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Empty Απ: ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Δημοσίευση από nostos Την / Το Τετ Ιαν 13, 2010 11:49 am

Rena έγραψε:Εξαιρετικό άρθρο Γιάννη. Η όλη ουσία για μένα επικεντρώνεται σε δύο σημεία. Το γεγονός ότι οι γυναίκες στην προσπάθεια τους να κρατήσουν ικανοποιημένους τους γύρω τους ξεχνούν πως να ευχαριστούν τον ίδιο τον εαυτό τους και πως "να τον χαίρονται" και στην τελευταία φράση "οι υποκειμενικές εμπειρίες από τη ζωή έγιναν κι αυτές περισσότερο..ισότιμες".
....

Θα συμφωνησω μαζι σου..αλλα θελω να προσθεσω και μια αλλη σκεψη...ο σημερινος τροπος ζωης εχει επιβαλλει στην γυναικα πιο πολλους ρολους απο αυτους που ειχε στο παρελθον...Σημερα η γυναικα "επιβαλλεται" να εχει μια πετυχημενη επαγγελματικη καρριερα...να ειναι μια σωστη μητερα εντος η εκτος γαμου...να ειναι μια σωστη συζυγος και νοικοκυρα..μια τελεια ερωμενη..παραλληλα δε,θα πρεπει να φροντιζει την εμφανιση της...ολα αυτα λοιπον εξασκουν μια πιεση στην γυναικα που μοιραια να "υπολειτουργει"σε καποιο απο τα πιο πανω πεδια δρασης της..η αν δεν συμβαινει αυτο τοτε δεν μπορει να χαρει στο επακρο αυτα για τα οποια εχει δωσει αγωνες για να τα κατακτησει..και αν πιστεψουμε και αυτα που λενε οι ειδικοι οτι δηλαδη η γυναικα ειναι πιο ανασφαλης απο τον ανδρα..τοτε επιβαρυνεται ακομη πιο πολυ η ηδη βεβαρημενη πιεση που της εξασκειται...η γυναικα σημερα παρ'ολο που εχει κατακτησει την ισοτητα της σε πολλα επιπεδα..παραλληλα πιστευω οτι εχει γινει και πιο τρωτη..και εχει πιο πολλα αδιεξοδα να αντιμετωπισει.για παραδειγμα θα αναφερω τουτο..η σημερινη γυναικα πλητεται πιο πολυ..και πολυ πιο ευκολα απο την ανεργεια απο οτι ο ανδρας..δεν μπορει σημερα μια γυναικα να νοιωθει βολικα οταν καποια στιγμη χανει την οικονομικη της αυτοτελεια.
nostos
nostos
Supreme Member
Supreme Member

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 3156
Τόπος : Αθηνα
Registration date : 26/08/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης