Αναζήτηση
Πιροσκί
+3
Ειρήνη
Nena
Rena
7 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Πιροσκί
Υλικά
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1 kg περίπου)
2 φακ. ξηρή μαγιά ή 80 γρ φρέσκια
5 κουτ. γλ. ζάχαρη
3 αυγά
320 γρ γάλα
2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
5 κουταλιές βιταμ.
Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε μερικές κουταλιές αλεύρι και τη μαγιά μαζί με 1 κ.γλ. ζάχαρη και ½ κ. γλ. αλάτι. Ανακατεύουμε ώστε να έχουμε ένα χυλό όχι πολύ αραιό και αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένο για να φουσκώσει.
Στο μεταξύ σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο λειωμένο, τα αυγά το γάλα χλιαρό το υπόλοιπο αλάτι και τη ζάχαρη. Μόλις διπλασιαστεί η μαγιά μας σε όγκο την προσθέτουμε στη λεκάνη με τα υλικά μας. Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μία ζύμη ελαστική που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό αν είναι σφιχτή ή λίγο αλεύρι αν κολλάει πολύ. Αφήνουμε για μισή ώρα σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί.
Για το τύλιγμα παίρνουμε ποσότητα ζύμης στην παλάμη μας ανοίγουμε σε πιτάκι και γεμίζουμε με τα υλικά της αρεσκείας μας. Φροντίζουμε τα χέρια μας να είναι λαδωμένα -αυτό βοηθάει το ζυμάρι να ανοίξει ευκολότερα. Αν προτιμάτε ανοίξτε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη. Υπολογίστε ότι η μπαλίτσα ζύμης που θα πάρετε στο χέρι σας θα διπλασιαστεί και θα φουσκώσει στο τηγάνισμα.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.
Γέμιση
Για πιροσκί με λουκάνικο: βάζουμε λουκανικάκια κοκτέηλ για πιροσκάκια ή φρανκφούρτης αν φτιάξουμε μεγαλά κομμάτια.
Για πιροσκί με πατάτα: Βρασμένες και λειωμένες αλατοπιπερωμένες πατάτες ανακατεμένες με τσιγαρισμένο φρέσκο κρεμμυδάκι κι άνηθο.
Για πιροσκί με κιμά: Τσιγαρίζουμε τον κιμά με μπόλικο κρεμμύδι κι ανακατεύουμε να γίνει σπυρωτός. Προσθέτουμε μπαχάρι έναν κύβο βοδινού και πιπέρι. Στο μίγμα του κιμά αν μας αρέσει μπορούμε να προσθέσουμε μια σφιχτή μπεσαμέλ και μπόλικο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα. Για να γεμίσουμε τα πιροσκί αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. (Για αυτά με τη μπεσαμέλ υπολογίστε για μισό κιλό κιμά ½ φλιτζάνι μπεσαμέλ-το τυρί κατά βούληση)
Για πιροσκί με τυρί : Θρυμματίζουμε φέτα μαζί με ανθότυρο ανακατεύουμε με ένα αυγό και ρίχνουμε λίγο πιπέρι. Αν μας αρέσει προσθέτουμε λίγο άνηθο
Εναλλακτικά γεμίζουμε:
• Mε φέτες ζαμπόν και τυρί του τοστ
• Μπέηκον-παρμεζάνα
Για νηστίσιμα πιροσκί αντικαθιστούμε στη ζύμη τα αυγά και το γάλα με νερό και το βιτάμ με λάδι.
Για τη γέμιση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε
• Σπανάκι με κρεμμυδάκι & άνηθο
• Μανιτάρια σωταρισμένα με κρεμμύδι ή σκέτα
• Πατάτα ως άνω
Tips: • Τα πιτάκια που θα πλάσουμε να είναι λεπτά γιατί αλλιώς ψήνονται εξωτερικά και μέσα είναι λασπώδη.
• Όταν βάλουμε τη γέμιση στα πιτάκια τα δουλεύουμε καλά με το χέρι μέχρι να κολλήσει η ζύμη. Προσέχουμε ιδιαίτερα αυτά με το τυρί και τον κιμά για να μην ανοίξουν και χυθεί η γέμιση.
• Για να τα ξεχωρίζουμε αν βάλουμε δύο ειδών γέμιση μπορούμε να πλάσουμε τα μισά μακρόστενα και τα υπόλοιπα στρογγυλά.
• Γίνονται περίπου 60 μίνι πιροσκάκια ή 35-40 μεγάλα.
Καλή επιτυχία!
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Rena στις Τρι Απρ 26, 2016 10:16 am, 6 φορές συνολικά
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Πιροσκί
Αμάν τι μου κάνεις και είναι και δύσκολη η ώρα. Βρε Ρένα, μα να τα έχω προσπαθήσει αλλά να μη τα καταφέρνω ποτε? Πως γίνεται? Συνήθως τα φτιάχνω με τυρί κι όλη η γέμιση χύνεται στο τηγάνι μου ..κλαψψψ Πως να το κάνω?
????????- Επισκέπτης
Απ: Πιροσκί
Η ζύμη φαίνεται τέλεια. Δεν τα έχω φτιάξει αλλά ίσως να δοκιμάσω. Δε φαίνεται τόσο δύσκολο τελικά.
????????- Επισκέπτης
Απ: Πιροσκί
SofiaS έγραψε: Συνήθως τα φτιάχνω με τυρί κι όλη η γέμιση χύνεται στο τηγάνι μου ..κλαψψψ Πως να το κάνω?
Σοφία για να μη σου χύνεται η γέμιση πρέπει να δουλεύεις τα πιτάκια καλά στο χέρι σου ώστε να κλείσουν καλά. Επίσης πρόσεξε μήπως κάνεις υπερβολικά λεπτή τη ζύμη οπότε σκάνε, ανοίγουν τρυπούλες και χύνεται το τυρί στο τηγάνι. Καλή επιτυχία
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Πιροσκί
Τα φτάχνω σπανίως, είναι άπαιχτα!
Αυτή η ζύμη είναι από τις πιο νόστιμες!
Αυτή η ζύμη είναι από τις πιο νόστιμες!
????????- Επισκέπτης
Απ: Πιροσκί
Καμιά φορά θεωρείς κάποιους ανθρώπους δεδομένους και πως, επειδή τους αγαπάς, δεν θα τους χάσεις ποτέ. Ο αδελφός της μαμάς μου είχε παντρευτεί ρωσίδα. Αυτή λοιπόν, μας έφτιαχνε τα ωραιότερα πιροσκί. Η μαμά μου τα εύρισκε πολύ νόστιμα όπως όλο μας, αλλά μπελαλίδικα κι έτσι δεν κράτησε ποτέ την συνταγή. Πάνε όλες τώρα πια. Εκείνη όμως η θεία, τα έκανε μόνο με κιμά και μέσα στον καβουρδισμένο κιμά, με το κρεμμυδάκι του κ.λπ., έβαζε άνηθο και ψιλοκομμένο σφιχτό αυγό. Ποίημα. Πιστέψτε με. Στην εποχή μου υπήρχε στη Σταδίου καφε/μπαρ το Πετρογκραδ, όπου τα έφτιαχναν ακριβώς τα ίδια.
Nena- Simple Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 29
Registration date : 09/01/2010
Απ: Πιροσκί
Νένα τα θυμάμαι τα πιροσκί με τον κιμά, άνιθο και αυγό σε αυτό το καφέ. Επίσης υπήρχε και ένας μέγαλος φούρνος στην πλ. Αμερικής, "Σαραφίδης" λεγόταν που τα έφτιαχνε ακριβώς έτσι. Τι μου θύμισες τώρα. Τα λάτρευα.
Ρενάκι και εσύ όμως ασυναγώνιστη. Γεια στα χέρια σου!
Ρενάκι και εσύ όμως ασυναγώνιστη. Γεια στα χέρια σου!
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: Πιροσκί
Κορίτσια το καφέ δεν έτυχε να το επισκεφτώ ποτέ αλλά ούτε και το φούρνο που αναφέρεις Ειρηνούλα. Τα πιροσκί όμως με κιμά, πολύ κρεμμύδι κι αυγό τα έχω ακούσει κι εγώ. Θα τα δοκιμάσω κάποια στιγμή.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Πιροσκί
για να μη χύνεται η ζύμη ανακατεύεις το τυρί με 1 η 2 ασπράδια αυγού και προσθέτεις και 1 κουταλιά της σούπας αλεύριΕπισκέπτ έγραψε:Αμάν τι μου κάνεις και είναι και δύσκολη η ώρα. Βρε Ρένα, μα να τα έχω προσπαθήσει αλλά να μη τα καταφέρνω ποτε? Πως γίνεται? Συνήθως τα φτιάχνω με τυρί κι όλη η γέμιση χύνεται στο τηγάνι μου ..κλαψψψ Πως να το κάνω?
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Απ: Πιροσκί
Μπορώ να μην τα τηγανήσω και να τα βάλω στο φούρνο?
aspa- Simple Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 34
Registration date : 16/03/2010
Απ: Πιροσκί
Δε το έχω δοκιμάσει ποτέ Άσπα, αλλά νομίζω πως δε γίνεται. Θα είναι σα να κάνεις λουκουμάδες στο φούρνο...Αν το δοκιμάσεις πες μας για το αποτέλεσμα.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Πιροσκί
Όχι μη τα ψήσεις, πετρώνουν στο φούρνο δε γίνονται αφράτα. Το είχα δοκιμάσει κι εγώ τα έβαλα σε χαρτί ψησίματος για να μην κολλήσουν και τα λάδωσα απέξω με τα χέρια μπας και τα καλοπιάσω αλλά που....
anneta43- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 652
Registration date : 12/07/2009
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης