Αναζήτηση
Γαλατόπιτα Γιαννιώτικη
+3
EfiK
Λίλα
Rena
7 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Γαλατόπιτα Γιαννιώτικη
Υλικά
Για 24 κομμάτια * (δείτε τα tips)
2 λίτρα γάλα
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
2 βανιλέτες
1 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
6 αβγά
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
5 φύλλα κρούστας (τη δοκίμασα με χωριάτικο φύλλο για πίτες)
4 κουταλάκια του γλυκού κανέλας σκόνη για το φύλλο
4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη για το φύλλο
½ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο για να αλείψουμε το φύλλο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα σε σιγανή φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς. Χτυπάμε τη ζάχαρη με 4 από τα αυγά και προσθέτουμε τη βανίλια. Αποσύρουμε το σιμιγδάλι από τη φωτιά και προσθέτουμε αργά το μίγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Βάζουμε το μίγμα πάλι σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πηχτό και κρεμώδες. Το βάζουμε στην άκρη. Ανακατεύουμε την κανέλα σε σκόνη και τη ζάχαρη για το φύλλο.
Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με βούτυρο και απλώνουμε δύο φύλλα στο ταψί, με τις άκρες τους να κρέμονται έξω από το ταψί. Τα αλείφουμε με βούτυρο. Απλώνουμε ένα τρίτο φύλλο στο ταψί και το πασπαλίζουμε με 2 κουταλάκια του γλυκού του μίγματος κανέλας και ζάχαρης. Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα. Απλώνουμε το κρεμώδες μίγμα στο ταψί πάνω από τα φύλλα και διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων. Χτυπάμε τα υπόλοιπα 2 αυγά και τα περιχύνουμε πάνω από το κρεμώδες μίγμα. Πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλλα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 45 λεπτά αν τη φτιάξουμε με φύλλο κρούστας και για μία ώρα αν τη φτιάξουμε με χωριάτικο φύλλο.
Η συνταγή είναι από το gourmet με τροποποιήσεις δικές μου.
* Η ποσότητα είναι για ένα μεγάλο ταψί. Εγώ χρησιμοποίησα ένα μεγάλο πυρέξ και γι αυτό έχει και ύψος η πίτα. Εσείς υπολογίστε ανάλογα το τι θέλετε. Συνιστώ όμως να τη φτιάξετε σε μεγάλυτερο ταψί από ότι το μεγάλο πυρέξ ή να μειώσετε τη δόση ώστε να βγει μια λεπτή στρώση κρέμας. Επίσης την προτείνω ανεπιφύλακτα με χωριάτικο φύλλο για πίτες αντί φύλλο κρούστας.
Αντί για σκέτη μπορείτε να τη δοκιμάσετε πασπαλισμένη με άχνη και κανέλλα.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Rena στις Δευ Αυγ 11, 2014 12:20 am, 1 φορά
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Γαλατόπιτα Γιαννιώτικη
Ως Ηπειρώτισσα στην καταγωγή θα συμφωνήσω οτι το ύψος της πίτας πρέπει να είναι πιο χαμηλό. Ως γλυκατζού όμως θα πω.....φέρε 2 κομματάκια τώρα να φάμε!!!!
Απ: Γαλατόπιτα Γιαννιώτικη
Λιλάκι μαζί σου! Εγώ πρώτη φορά την έφτιαξα και μας άρεσε πολύ, αλλά όπως έγραψα και όπως πολύ σωστά είπες το χρειάζεται χαμηλό το μπόι της. Όχι ότι μας χάλασε, αντιθέτως, αλλά λέμε πιο είναι το καλύτερο. Τα κομματάκια θα προσπαθήσω να στα φυλάξω γι' αύριο
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Γαλατόπιτα Γιαννιώτικη
Κι εγώ σαν την Κική τους έχω αδυναμια. Πολύ νόστιμη φαίνεται.
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: Γαλατόπιτα Γιαννιώτικη
Πολύ ωραία πίτα. Η πεθερά μου την έφτιαχνε χωρίς φύλλο ήταν κάτι σαν κρέμα αλλά από πάνω έβαζε ζάχαρη και κανέλλα και έκανε μια πολυ όμορφη κρούστα.
anneta43- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 652
Registration date : 12/07/2009
Απ: Γαλατόπιτα Γιαννιώτικη
καλέ Ρενάκι τι ωραία πιτούλα που είναι αυτή !!!
όπως λένε και τα παιδιά εμας δεν νας πειράζει καθόλου που βγήκε χοντρούλα !!!!! φοβάσαι μην και δεν την τσακίσουμε ????
χιχιχιχιχ
όπως λένε και τα παιδιά εμας δεν νας πειράζει καθόλου που βγήκε χοντρούλα !!!!! φοβάσαι μην και δεν την τσακίσουμε ????
χιχιχιχιχ
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης