delicieuses
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Σχόλια τινά περί τής Ελληνικλ Γλώσσης – 1ον

3 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Σχόλια τινά περί τής Ελληνικλ Γλώσσης – 1ον Empty Σχόλια τινά περί τής Ελληνικλ Γλώσσης – 1ον

Δημοσίευση από Σφακιανός Σαβ Αυγ 07, 2010 5:20 pm

Διάβασα στην ιστοσελίδα http://www.astron.gr/comp_lang_gr.htm, ένα άρθρο περί της επαναφοράς της «καθομιλουμένης», (όπως ελέγετο η γλώσσα των εφημερίδων, πρίν από το γλωσσικό πραξικόπημα» της καθιέρωσης της δημοτικής από τον Γ. Ράλλη) και της επαναφοράς συγχρόνως του πολυτονικού συστήματος.

Συμφωνώ κατ' αρχήν (εν γένει) με το γενικότερο πνεύμα του αρθρογράφου πλην της επαναφοράς του πολυτονικού συστήματος, το οποίο υποχρεωθήκαμε να μαθαίναμε στο σχολείο καίτοι ήταν άχρηστο κι ανώφελο και μετά μας πήρε καιρό το να εξοικειωθούμε με το μονοτονικό, πλήν όμως, στο τέλος το καταφέραμε και λυτρωθήκαμε από επαχθείς κι αλυσιτελείς σημειολογίες.

Στην αρχαιότητα η ελληνική γραφή ήταν μόνο κεφαλαιογράμματη και χωρίς τόνους. Το πολυτονικό σύστημα "εφευρέθηκε" από τον Αλεξανδρινό γραμματικό Αριστοφάνη τον Βυζάντιο (τέλος 3ου - αρχές 2ου αιώνα π.Χ.) (αβέβαιη είναι η πατρότητα των πνευμάτων, αν και ίσως να ήτανε και αυτά εφεύρεση του ιδίου), με σκοπό την πιστότερη απεικόνιση του μέτρου στο έργο του Ομήρου και των μελικών ποιητών.
Λόγω της αντικαταστάσεως του μουσικού τονισμού από το δυναμικό ήδη από τα ελληνιστικά χρόνια, η ανάγνωση των κλασικών κειμένων είχε καταστεί ιδιαιτέρως δύσκολη και οι μελετητές χρειάστηκαν κάποια διακριτικά σημάδια για να αναγνωρίζουν τις λέξεις και να αποδίδουν το μέτρο ορθώς. Έτσι καθιερώθηκε σταδιακά η "εφεύρεση" του Αριστοφάνη του Βυζάντιου, η οποία, όμως, χρησιμοποιήθηκε μόνο σε ορισμένα λογοτεχνικά έμμετρα έργα και μάλιστα καθόλου συστηματικώς.
Χρειάστηκαν δέκα ολόκληροι αιώνες για να αρχίσει να γενικεύεται και μόνο τον 10ο μ.Χ. αιώνα είχε πια καθιερωθεί συστηματικώς σε όλα ανεξαιρέτως τα , αρχαιοελληνικά και μη, κείμενα στο πλαίσιο του λεγόμενου "πρώτου βυζαντινού ουμανισμού".
Όμως, σήμερα, δεν υπάρχει κανένας λόγος διατηρήσεως ή επαναφοράς του πολυτονικού συστήματος διότι η νεοελληνική γλώσσα είναι "επίπεδη" κι ομοιόμορφη στην προφορά της χωρίς υγρά "λ", βαθιά φωνήεντα (όπως η Γαλλική, Αγγλική, Γερμανική και Σλαβικές γλώσσες) και άφωνα φωνήεντα, όπως αυτά της Αγγλικής, Γαλλικής κλπ έτσι ώστε να απαιτηθεί η ύπαρξη καθοδηγητικής σημάνσεως με πνεύματα και τονικά σύμβολα.

(Άν σας ενδιαφέρει... Συνεχίζεται)

Σφακιανός
Σφακιανός
Member
Member

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 75
Τόπος : Χανιά - Κρήτης , (Ανώπολις - Σφακιά)
Registration date : 12/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Σχόλια τινά περί τής Ελληνικλ Γλώσσης – 1ον Empty Απ: Σχόλια τινά περί τής Ελληνικλ Γλώσσης – 1ον

Δημοσίευση από Rena Κυρ Αυγ 08, 2010 12:23 am

Θα με ενδιέφερε η συνέχεια Κυριάκο..
Rena
Rena
Admin
Admin

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Σχόλια τινά περί τής Ελληνικλ Γλώσσης – 1ον Empty Απ: Σχόλια τινά περί τής Ελληνικλ Γλώσσης – 1ον

Δημοσίευση από nikolas Κυρ Αυγ 08, 2010 1:28 am

Ωραίο το θέμα σου, αλλά το λινκ είναι ανενεργό. Μήπως κάτι δεν είναι σωστό ?
nikolas
nikolas
Supreme Member
Supreme Member

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 910
Registration date : 31/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης