delicieuses
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΠΡΑΣΟ

5 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

ΠΡΑΣΟ Empty ΠΡΑΣΟ

Δημοσίευση από Elli Πεμ Σεπ 23, 2010 5:13 am

ΠΡΑΣΟ 25gdvs2

Το πράσο είναι ποώδες, διετές, ιθαγενές φυτό και ανήκει στο γένος Άλλιο
και στην οικογένεια των Λειριοειδών (Liliaceae).

Έχει στενή συγγένεια με το κρεμμύδι και είναι ανθεκτικό φυτό με ζωηρή ανάπτυξη.
Η καταγωγή του είναι από τη Μέση Ανατολή και από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου
και διαδόθηκε στην Ευρώπη από τους Ρωμαίους.
Καλλιεργείται για το βολβό και τα φύλλα του.

Ο πολλαπλασιασμός του πράσου γίνεται με σπόρο.
Τον πρώτο χρόνο, από ένα βλαστό αναπτύσσονται μακριά φύλλα σε σχήμα λόγχης
και μία παχιά σαρκώδη βάση.
Οι σαρκώδεις βάσεις των φύλλων καλύπτουν η μία την άλλη και σχηματίζουν ένα σχεδόν κυλινδρικό,
παχύ και μακρύ βολβό.

Ο βολβός αυτός φτάνει σε μήκος τα 40-50 εκατοστά.
Στη βάση του βολβού αναπτύσσεται ένας θύσανος με ρίζες που προχωρούν σε μεγάλο βάθος.
Κατά το δεύτερο χρόνο, ανάμεσα από τά φύλλα αναπτύσσεται ένα μακρύ στέλεχος
που καταλήγει σε μία μεγάλη ταξιανθία, η οποία έχει 300-400 λευκά ή ρόδινα άνθη.

Ο καρπός του πράσου είναι κάψα και περικλείει πολλά μαύρα σπόρια.
Η σπορά μπορεί να γίνει είτε απευθείας στο χωράφι, είτε σε ειδικό ψυχρό σπορείο
κατά το μήνα Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο.
Μετά τη σπορά πρέπει να περάσουν 2 – 3 μήνες, μέχρι να βγουν τα φυτάρια.
Η μεταφύτευση γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, όχι όμως απευθείας, καθώς τα φυτάρια,
πρέπει να μείνουν σε ειδικό ξηρό μέρος και να ξεραθούν.

Η συγκομιδή γίνεται το χειμώνα.
Το πράσο είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αντέξει
και σε θερμοκρασία κοντά στους 0 βαθμούς.

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες πράσου.
Στην Ελλάδα οι κυριότερες είναι:


Τα πράσα καλέμια, με μακρύ τρυφερό βλαστό που καλλιεργούνται στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα πράσα Άργους, με μακρύ παχύ βλαστό, των οποίων καλλιέργειες βρίσκουμε σε όλη
την Ελλάδα και κυρίως στη Μακεδονία.

Τα πράσα Αρτάκης, των οποίων ο βολβός τους είναι κοντός και καλλιεργούνται
στη Νότια Ελλάδα αλλά σε μικρή έκταση.

Τα γιγάντια Ιταλίας, με το μεγαλύτερο παχύ βολβό.

Το πράσο μαγειρεύεται είτε ολόκληρο, είτε μόνο ο βολβός του, και χρησιμοποιείται σε σούπες,
ως συμπλήρωμα σε πατάτες, με ρύζι (πρασόρυζο), ενώ φτιάχνει και καταπληκτικές σάλτσες.
Η γεύση του μοιάζει με αυτή του κρεμμυδιού αλλά είναι πιο ήπια και πιο γλυκιά.
Elli
Elli
Member
Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 95
Registration date : 03/09/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΡΑΣΟ Empty Απ: ΠΡΑΣΟ

Δημοσίευση από Rena Πεμ Σεπ 23, 2010 10:41 am

Αυτά τα πράσα τα έχω απωθημένο από παιδί, όταν η μαμά μου μαγείρευε πρασόρυζο το οποίο μισούσα. Πέρυσι όμως ή πρόπερυσι? το δοκίμασα μαζί με σέλινο και χοιρινό αυγολέμονο και μου άρεσε. Γι αυτό που λέγεται κάψα, τον καρπό ούτε καν το γνώριζα κι έχει και σποράκια ε....θα ψάξω μήπως βρω καμία φωτο να δω.
Rena
Rena
Admin
Admin

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΡΑΣΟ Empty Απ: ΠΡΑΣΟ

Δημοσίευση από Elli Παρ Σεπ 24, 2010 2:36 am

Το χοιρινό πρασοσέλινο, αυγολέμονο είναι σούπερ φαγητό.
Αλλά Ρένα, δοκίμασε να φτιάξεις τα πράσα με χοιρινό, γιαχνί!!
Με ντοματούλα φρέσκια, σέλινο κομμένο, καρότα.
Το είχα δοκιμάσει σε μια ταβέρνα στο Καρπενήσι και μετά το έφτιαξα.
Είναι τέλειο φαγάκι, δοκίμασε και θα με θυμηθείς.. Wink
Σκέφτομαι την άλλη εβδομάδα να το φτιάξω, αν το φτιάξω θα βάλω συνταγούλα.
Elli
Elli
Member
Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 95
Registration date : 03/09/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΡΑΣΟ Empty Απ: ΠΡΑΣΟ

Δημοσίευση από Rena Παρ Σεπ 24, 2010 4:08 am

Ωραίο ακούγεται. Θα περιμένω τη συνταγή Smile
Rena
Rena
Admin
Admin

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΡΑΣΟ Empty Απ: ΠΡΑΣΟ

Δημοσίευση από Ειρήνη Παρ Σεπ 24, 2010 4:23 am

Εμένα πάλι μου αρέσουν πολύ τα πράσα και το χειμώνα τους δίνω και καταλαβαίνουν!!
Και στο σπανακόρυζο πάνε, και στη σπανακόπιτα, και πρασόπιτα ωραία γίνονται, μέχρι και στη φασολάδα τα βάζω!
Ειρήνη
Ειρήνη
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΡΑΣΟ Empty Απ: ΠΡΑΣΟ

Δημοσίευση από golfo Σαβ Οκτ 02, 2010 12:16 pm

εγω τα λατρευω τα πρασα,ειδικα τωρα που πρωτοβγαινουν και ειναι η εποχη τους.
και παντα τα βραζω το πρωτο νερακι και το πεταω να φυγει η αψαδα τους.
ειναι υπεροχα οταν τα φτιαχνω με κεφτεδες αυγολεμονο,υπεροχη συνταγη,απο την γιαγια μου.
golfo
golfo
New Member
New Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 9
Τόπος : preveza
Registration date : 22/09/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΡΑΣΟ Empty Απ: ΠΡΑΣΟ

Δημοσίευση από ntina Σαβ Οκτ 02, 2010 12:21 pm

τέτοιες συνταγες ειναι ανεκτίμητες,θα μπορούσες να μας την δώσεις;
ntina
ntina
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΡΑΣΟ Empty Απ: ΠΡΑΣΟ

Δημοσίευση από golfo Κυρ Οκτ 03, 2010 3:39 am

ναι θα την προσθεσω απλα θελω λιγο χρονο μεχρι να μπορεσω να μαθω και αυτο το σαιτ γιατι μπερδευομαι λιγο.
σιγουρα θα σας την γραψω και μαλιστα θα κοιταξω να σας βαλω και φωτο.
ευχαριστω
golfo
golfo
New Member
New Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 9
Τόπος : preveza
Registration date : 22/09/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης