Αναζήτηση
Ποντιακά πισία
4 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Ποντιακά πισία
Ρένα ειδικά αφιερωμένη αυτή η συνταγή!!!
Τα πρωτογνώρισα πριν από πολλά, πολλά χρόνια...στην Κατερίνη από τη γιαγιά του καλού μου!
Εκτοτε τα λατρεύω, σε οποιαδήποτε μορφή και εννοείται ότι τα τσακίζω....
Είναι περίπου σαν τηγανόψωμα και σαν αφράτη πίτα από σουβλάκι, κάτι ενδιάμεσο αλλά με τόσο μαγική γεύση που σκας και συνεχίζεις να τρως...
Τρώγονται σκέτα, με τυράκι κλεισμένα σαν πιροσκί, με κιμά ή άλλο κρεατικό, με πατάτα βραστή, με σπανάκι και κρεμμυδάκι και φετούλα....και με ότι άλλο κάνετε εσείς κέφι...βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει...
Εννοείται ότι μιλάμε για λαδίλα, δεν είναι στεγνή πιτούλα, γιατί τηγανίζονται, κοινώς Ζήτω η χοληστερίνη!

Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κ. γλ. κοφτό αλάτι
690 ml νερό (όχι χλιαρό, βρύσης)
1 φλ. του καφέ σπορέλαιο
Εκτέλεση
Ρίχνω τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπωλ με το νερό και αφού τη διαλύσω με ένα πηρούνι, ρίχνω και το αλάτι (μη φοβάστε για τη μαγιά γιατί το νερό είναι βρύσης, όχι χλιαρό για να την κάψει), προσθέτω γύρω στις 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι που το ενσωματώνω και το αφήνω σε μία άκρη σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για να ανέβει, με μεμβράνη για να μην ξεραίνεται.
Οταν ανέβει, προσθέτω το υπόλοιπο αλεύρι (όσο πάρει, τόσο ώστε να έχω σχεδόν μία ζύμη μέτρια, ούτε μαλακή πολύ που να κολλάει, ούτε και σκληρή πολύ, με το χέρι θα το καταλάβουμε αλλά περίπου πάντα πάει στο 1 κιλό το αλεύρι). Μόλις αρχίσει να ενσωματώνεται, ρίχνω από πάνω και το σπορέλαιο και το ζυμώνω ελάχιστα για να το τραβήξει και αυτό η ζύμη.
Αφήνω για μισή ώρα πάλι σκεπασμένη τη ζύμη πάλι με μεμβράνη και όταν φουσκώσει, παίρνω ένα ταψάκι μικρό, ρίχνω λίγο σπορέλαιο, κόβω μικρά κομμάτια ζύμης και τα ανοίγω μέσα στο ταψάκι σε μέγεθος πιτούλας όσο μεγάλη την θέλω (το λάδι βοηθάει να ανοίξουν εύκολα) και όπως τα έχω ανοίξει, τα τηγανίζω ένα-ένα μέχρι να χρυσίσουν παντού.
Αν δεν θέλω να τα κάνω σκέτες πιτούλες, τα γεμίζω με τη γέμιση της αρεσκείας μου και τα κλείνω σαν πιροσκί και τα τηγανίζω κατά τον ίδιο τρόπο.

Εγώ αυτή τη φορά τα είχα με μπιφτεκάκια που είχα ήδη ψήσει, συνοδέψαμε και με τζατζικάκι αλλά δεν πρόλαβα να βγάλω φωτό στην αρχή...μέγα λάθος....στη φωτό είναι ότι απέμεινε...χαχαχα!!
Επεσαν όλοι επάνω τους σαν τις ακρίδες...!!!!

Καλή σας όρεξη!
Τα πρωτογνώρισα πριν από πολλά, πολλά χρόνια...στην Κατερίνη από τη γιαγιά του καλού μου!
Εκτοτε τα λατρεύω, σε οποιαδήποτε μορφή και εννοείται ότι τα τσακίζω....
Είναι περίπου σαν τηγανόψωμα και σαν αφράτη πίτα από σουβλάκι, κάτι ενδιάμεσο αλλά με τόσο μαγική γεύση που σκας και συνεχίζεις να τρως...
Τρώγονται σκέτα, με τυράκι κλεισμένα σαν πιροσκί, με κιμά ή άλλο κρεατικό, με πατάτα βραστή, με σπανάκι και κρεμμυδάκι και φετούλα....και με ότι άλλο κάνετε εσείς κέφι...βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει...
Εννοείται ότι μιλάμε για λαδίλα, δεν είναι στεγνή πιτούλα, γιατί τηγανίζονται, κοινώς Ζήτω η χοληστερίνη!

Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κ. γλ. κοφτό αλάτι
690 ml νερό (όχι χλιαρό, βρύσης)
1 φλ. του καφέ σπορέλαιο
Εκτέλεση
Ρίχνω τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπωλ με το νερό και αφού τη διαλύσω με ένα πηρούνι, ρίχνω και το αλάτι (μη φοβάστε για τη μαγιά γιατί το νερό είναι βρύσης, όχι χλιαρό για να την κάψει), προσθέτω γύρω στις 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι που το ενσωματώνω και το αφήνω σε μία άκρη σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για να ανέβει, με μεμβράνη για να μην ξεραίνεται.
Οταν ανέβει, προσθέτω το υπόλοιπο αλεύρι (όσο πάρει, τόσο ώστε να έχω σχεδόν μία ζύμη μέτρια, ούτε μαλακή πολύ που να κολλάει, ούτε και σκληρή πολύ, με το χέρι θα το καταλάβουμε αλλά περίπου πάντα πάει στο 1 κιλό το αλεύρι). Μόλις αρχίσει να ενσωματώνεται, ρίχνω από πάνω και το σπορέλαιο και το ζυμώνω ελάχιστα για να το τραβήξει και αυτό η ζύμη.
Αφήνω για μισή ώρα πάλι σκεπασμένη τη ζύμη πάλι με μεμβράνη και όταν φουσκώσει, παίρνω ένα ταψάκι μικρό, ρίχνω λίγο σπορέλαιο, κόβω μικρά κομμάτια ζύμης και τα ανοίγω μέσα στο ταψάκι σε μέγεθος πιτούλας όσο μεγάλη την θέλω (το λάδι βοηθάει να ανοίξουν εύκολα) και όπως τα έχω ανοίξει, τα τηγανίζω ένα-ένα μέχρι να χρυσίσουν παντού.
Αν δεν θέλω να τα κάνω σκέτες πιτούλες, τα γεμίζω με τη γέμιση της αρεσκείας μου και τα κλείνω σαν πιροσκί και τα τηγανίζω κατά τον ίδιο τρόπο.

Εγώ αυτή τη φορά τα είχα με μπιφτεκάκια που είχα ήδη ψήσει, συνοδέψαμε και με τζατζικάκι αλλά δεν πρόλαβα να βγάλω φωτό στην αρχή...μέγα λάθος....στη φωτό είναι ότι απέμεινε...χαχαχα!!
Επεσαν όλοι επάνω τους σαν τις ακρίδες...!!!!

Καλή σας όρεξη!
Απ: Ποντιακά πισία
Συγχαρητήρια για τη συνταγή και την εκτέλεση. Φανταστικά σου έγιναν.
helen- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 728
Registration date : 26/08/2009
Απ: Ποντιακά πισία
Τέλειαααααα. Ευχαριστώ πολύ Εφάκι μου 

Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Ποντιακά πισία
Μπαίνει στα αγαπημένα, φαίνονται εξαιρετικά. Σίγουρα θα τα δοκιμάσουμε.
anneta43- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 652
Registration date : 12/07/2009
Απ: Ποντιακά πισία
Θεϊκά πισία!!!!!!! Είδες αργώ αλλά δεν ξεχνώ
Εφάκο μου υπέροχα. Βέβαια προτίμησα να τα γεμίσω αλλά και σκέτα που δοκίμασα με μελάκι όνειρο! Ευχαριστώ για τη συνταγή



Στο τέλος επειδή μου περίσσεψε η ζύμη, έφτιαξα και μερικά στρογγυλά (μπαλάκια που έκοβα στη μέση με σφηνοπότηρο) με μέλι και κανέλλα. Εξαιρετικά επίσης!






Στο τέλος επειδή μου περίσσεψε η ζύμη, έφτιαξα και μερικά στρογγυλά (μπαλάκια που έκοβα στη μέση με σφηνοπότηρο) με μέλι και κανέλλα. Εξαιρετικά επίσης!

Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Ποντιακά πισία
Μπράβο Ρένα!!! Εχουν λίγη διαδικασία αλλά αξίζουν τον κόπο από γεύση!!! Και εγώ τα γεμισμένα αλμυρά τα προτιμώ...!! Μπορείς να βάλεις και πατάτα βρασμένη με κάρυ, ή ότι άλλο σου αρέσει....σαν συνδυασμό...ή με φρέσκο κρεμμύδι την πατατούλα....ή με κιμά...ότι σου κατεβάσει το μυαλό σύμφωνα με τα γούστα σου!!! 

Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης