delicieuses
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Η καλλιέργεια των φυτών εσωτερικού χώρου το χειμώνα

Πήγαινε κάτω

Η καλλιέργεια των φυτών εσωτερικού χώρου το χειμώνα Empty Η καλλιέργεια των φυτών εσωτερικού χώρου το χειμώνα

Δημοσίευση από anastazie Πεμ Νοε 10, 2011 12:01 am

Η καλλιέργεια των φυτών εσωτερικού χώρου το χειμώνα Hoya_Carnosa
Δεν είναι πάντα εύκολο να καταφέρουμε να παράσχουμε σωστές φροντίδες στα φυτά εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου κατά την περίοδο διαχείμασής τους. Η περίοδος ανάπαυσης είναι απαραίτητη, και πρέπει να διασφαλιστεί έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταστροφής των φυτών.
Ας δούμε μερικές συμβουλές και κανόνες για την κρίσιμη αυτή περίοδο.


1.Αλλαγή των συνθηκών καλλιέργειας:
Κατά την ψυχρή περίοδο, η τοποθέτηση σε εσωτερικό χώρο των φυτών που αναπτύχθηκαν στην ύπαιθρο κατά τη θερινή περίοδο, μπορεί να προκαλέσει ένα ξαφνικό σοκ στα φυτό, ειδικά εάν δεν έχετε λάβει κάποια προληπτικά μέτρα.
Όποτε μην περιμένετε την ένδειξη του θερμομέτρου να είναι στο μηδέν για να μεταφέρετε τα φυτά στον εσωτερικό χώρο.
Το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίζετε ακόμα όταν προμηθεύεστε κάποιο φυτό από ένα φυτώριο και προσπαθείτε να το βάλετε στο σπίτι, στο οποίο πολλές φορές οι συνθήκες ανάπτυξης είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες του φυτωρίου. Οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να γίνεται με μέτρο και με ομαλό τρόπο.
Η καλλιέργεια των φυτών εσωτερικού χώρου το χειμώνα Images?q=tbn:ANd9GcTveBH1BaH7dIKgiLAR4y3aLN8CEcgHqRchLMW3y-y21IOjBBlzXw

2.Θερμοκρασία, όχι υψηλή:
Να αποφύγετε θέσεις κοντά σε θερμαντικό σώμα (καλοριφέρ), τζάκι, κτλ. Προτιμήστε μια θέση χωρίς δυνατή ροή του αέρα, στην οποία να επικρατεί μια σταθερή θερμοκρασία μεταξύ 18 και 20°C.
Μια πτώση της θερμοκρασίας μερικών βαθμών τη νύχτα δεν πειράζει.
Μερικά φυτά, όπως η πικροδάφνη, η αζαλέα, η στρελίτζια, η δατούρα, το κυκλάμινο, κτλ. προτιμούν πιο δροσερές θερμοκρασίες το χειμώνα, γύρω στους 10°C. Αυτά τα φυτά, μπορείτε τον χειμώνα να τα σκεπάσετε απλά, ή να τα τοποθετήσετε σε δροσερό μέρος.

3.Υγρασία, απαραίτητη:
Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου είναι τροπικής καταγωγής και προτιμούν ιδιαίτερα την υγρή ατμόσφαιρα. Όμως η θέρμανση, έχει σαν συνέπεια τη μείωση της σχετικής υγρασίας του αέρα στο χώρο, πράγμα που προκαλεί το κίνδυνο μαρασμού των φυτών σας. Σε τέτοια περίπτωση, καλό είναι να ανοιγοκλείνετε σε τακτά διαστήματα τα παράθυρα σας για να ανανεωθεί ο αέρας στο σπίτι, ή ακόμα μπορείτε να τοποθετήσετε μερικά δοχεία με νερό, έτσι ώστε όταν εξατμίζεται το νερό με τη θερμότητα, να εξισορροπείται και η υγρασία του αέρα. Μπορείτε επίσης με ένα σπρέι νερού να ψεκάζετε τακτικά το φύλλωμα. Μια τελευταία επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε υγραντήρες με τα σύγχρονα κλιματιστικά.
Τοποθετώντας τα φυτά σας σε ομάδες, δημιουργείται ένα τοπικό μικρόκλιμα, στο οποίο η υγρασία από την εξάτμιση θα ωφελήσει ομαδικά τα φυτά. Ένα ελάχιστο ποσοστό (60%) υγρασία του αέρα απαιτείται κυρίως για τα φυτά τροπικής καταγωγής, τα οποία αναπτύσσονται σε περιβάλλον κορεσμένης ατμόσφαιρας.
Η έλλειψη υγρασίας στο χώρο παρατηρείται με την ξήρανση στα άκρα των φύλλων.
Η καλλιέργεια των φυτών εσωτερικού χώρου το χειμώνα Images?q=tbn:ANd9GcRQ8L4kpvp4Nsk3f3nipbKQaeiKF1uiSYuVWMWHadfjCzao6IfyOA

4.Πότισμα, σωστή δόση:
Σίγουρα είναι μια από τις πιο ευαίσθητες φροντίδες. Καλύτερα να μην ποτίζετε καθόλου από το να κατακλύζονται τα φυτά σας από νερό! Η περίσσεια του νερού κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπαυσης προκαλεί σήψη των ριζών στην αρχή και όταν θα διαπιστωθεί με την πτώση των φύλλων, θα είναι ήδη πολύ αργά.
Ως εκ τούτου καλό θα είναι να περιορίζετε το πότισμα στο ελάχιστο. Για την παρατήρηση της υγρασίας του εδάφους, απλά βάζετε το δάχτυλο σας στο χώμα, εάν είναι ξερό το χώμα τότε μπορείτε να ποτίζετε.
Προσοχή, στις φτέρες από την άλλη δεν αρέσει η πολύ μεγάλη ξηρή περίοδος. Κατά μέσο όρο ένα ελαφρύ πότισμα την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι μία καλή βάση για την διατήρηση των σωστών συνθηκών στα φυτά.
Να αποφύγετε τις γλάστρες που επιτρέπουν στα νερά να λιμνάζουν και φέρνουν τις ρίζες σε επαφή με το νερό. Αυτός ο τύπος των γλαστρών μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμος κατά τις καλοκαιρινές σας διακοπές, αλλά τώρα έχουμε χειμώνα...
Μην αφήνετε νερό στα πιατάκια των γλαστρών το χειμώνα, θα κορεστεί με νερό το κάτω μέρος της γλάστρας με άμεσο κίνδυνο, την σήψη των ριζών. Για τις ορχιδέες, ανεξαρτήτως εποχής, πάντα να αδειάζετε το πιατάκι.
Το χειμώνα, το νερό από την βρύση είναι συχνά πολύ κρύο. Καλύτερο είναι λοιπόν να γεμίζετε ένα ποτιστήρι και το αφήνετε για 24 ώρες μέσα στο σπίτι πριν το χρησιμοποιείτε. Έτσι, το νερό θα είναι σε θερμοκρασία δωματίου και κατά το πότισμα τα φυτά δεν θα υποφέρουν από θερμικό σοκ. Δεύτερο πλεονέκτημα, το χλώριο μετά από αυτό το διάστημα θα έχει ελαττωθεί ή και απομακρυνθεί εντελώς.

5.Το λίπασμα, όχι το χειμώνα:
Όπως προαναφέρθηκε, τα φυτά βρίσκονται σε περίοδο ληθάργου, οπότε δεν βάζουμε λίπασμα. Όχι μόνο επειδή θα είναι μια απλή σπατάλη, αλλά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διακοπής του ληθάργου, ενώ οι συνθήκες ανάπτυξης των φυτών δεν είναι ακόμα κατάλληλες.

6.Φως:
Επειδή το χειμώνα υπάρχει μείωση του φωτός, καλό είναι να τοποθετείτε τα φυτά σας πιο κοντά στο παράθυρα χωρίς πάντως το φύλλωμα τους να είναι σε επαφή με το τζάμι. Προτιμότερη είναι μια ζώνη των 2 μέτρων από το παράθυρο, κατά προτίμηση με νότιο προσανατολισμό. Φυσικά, μην ανοίγετε τα παράθυρά σας, ή αλλιώς να απομακρύνετε τα φυτά σας εκ των προτέρων, επειδή ένα κρύο ρεύμα αέρα μπορεί να αποβεί μοιραίο για τα φυτά.
Η έλλειψη του φωτός εκδηλώνεται συνήθως με κιτρίνισμα του φυλλώματος των φυτών και πτώση των φύλλων. Επίσης, οι νεαροί βλαστοί επιμηκύνονται και κάμπτονται προς τις ακτίνες του φωτός.
Για να μην προκαλείται κατσάρωμα των φύλλων από τη μία μόνο πλευρά, να στρέφετε τακτικά τις γλάστρες σας.

7.Τεχνητό φως, γιατί όχι:
Ο τεχνητός φωτισμός επιτυγχάνεται με λαμπτήρες φθορισμού ή ειδικού τύπου που αναπαράγουν το φάσμα του ηλιακού φωτός. Συνδέστε το σύστημα φωτισμού σε ένα χρονόμετρο για μία περίοδο των 12 έως 13 ωρών την ημέρα. Συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης όσον αφορά τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται για την αποφυγή καψίματος των φύλλων των πρασίνων φυτών σας. Θα πρέπει πάντως να τηρείται τουλάχιστον μια απόσταση των 50 cm.
Σημειώστε ότι οι κοινοί λαμπτήρες δεν επιτρέπουν αυτό το είδος φωτισμού για φυτά.

8.Σκόνη στα φύλλα:
Το φως προσλαμβάνεται από τα φύλλα των φυτών (το φαινόμενο της φωτοσύνθεσης), γι' αυτό είναι απαραίτητο τα φύλλα να είναι πάντα καθαρά. Χρησιμοποιήστε ένα απλό σφουγγάρι (να μην έχει προηγουμένως κανένα προϊόν καθαρισμού), και σκουπίστε το φύλλωμα των φυτών σας. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα στην περίπτωση των κάκτων.

9.Μεταφύτευση, μόνο την άνοιξη:
Μην μεταφυτεύετε τα φυτά σας αυτή την περίοδο. Όπως το λίπασμα, έτσι και η μεταφύτευση μπορεί να προκαλέσει την διακοπή του ληθάργου, και μια βέβαιη αποτυχία. Για να γίνει αυτό, θα είναι καλύτερα να περιμένετε τον ερχομό της άνοιξης.


Καλένγκ Μουανγκάλ
Γεωπόνος - ΓΠΑ
anastazie
anastazie
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 790
Registration date : 12/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης