Αναζήτηση
Ξεροτήγανα Σφακιανά
+2
despoina
Rena
6 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Ξεροτήγανα Σφακιανά
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι
1 κρασοπότηρο τσικουδιά,
1 κουταλιά λάδι
1 κουταλάκι αλάτι
Όσο νερό σηκώσουν, (περίπου 2 φλυτζάνια)
Σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
1/2 κιλό νερό
κανέλλα
5-6 κουταλιές μέλι
1/2 κρασοπότηρο λεμόνι
1/2 κρασοπότηρο ανθόνερο
Κανέλλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τη ρακή, το λάδι, το αλάτι και το νερό. Τραβάμε λίγο-λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνουμε μια σφικτή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε λουρίδα 1 μέτρου, περίπου, και κόβουμε μικρότερες λουρίδες με το ροδάκι, περίπου τέσσερα δάχτυλα πλάτος.
Βάζουμε λάδι σ’ένα τσικάλι. Όταν κάψει το λάδι, τυλίγουμε τις λουρίδες μία-μία χωριστά πιάνοντάς τις από την άκρη με ένα πιρούνι μέχρι να τυλιχθεί όλη η λουρίδα. Κολλάμε την άκρη της και τη ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Με δύο πιρούνια γυρίζουμε τα ξεροτήγανα προσπαθώντας να μην χάσουν το στρογγυλό τους σχήμα.
Όταν ροδίσει το ξεροτήγανο το βγάζουμε και το τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί ενώ συνεχίζουμε με το άλλο κ.ο.κ.
Βράζουμε τη ζάχαρη για 15 λεπτά με το νερό και την κανέλλα και στο τέλος προσθέτουμε το μέλι, το λεμόνι και το ανθόνερο.
Βουτάμε ένα-ένα ξεροτήγανο στο καυτό σιρόπι να πάρει μια βράση και μετά το τραβάμε, το βάζουμε σε μια πιατέλα και το πασπαλίζουμε με κανέλλα.
Αν θέλουμε μαζί με την κανέλλα τα πασπαλίζουμε και με κοπανισμένα καρύδια
Mαρία & Ν. Ψηλάκης
Συνταγή της Κας. Ανδριάννας Μαρκουτσάκη
Από το Καψοδάσος Σφακίων
Photo by Rena
????????- Επισκέπτης
Απ: Ξεροτήγανα Σφακιανά
Πωπω Κυριάκο δέκα δέκα θα τρώγονται αυτά! Και θα ναι και ιδανικά για πρωινό! Ευχαριστώ.
????????- Επισκέπτης
Απ: Ξεροτήγανα Σφακιανά
Λίγο ζόρι μου φαίνεται η διαδικασία τηγανίσματος αλλά η γεύση αποζημειώνει. Μου φέρνουν τακτικά από την Κρήτη, απλά τέλεια!! Μerci Κυριάκο
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Ξεροτήγανα Σφακιανά
Αχ είναι σούπερ. Αν τα πετύχεις καλοφτιαγμένα είναι σκέτη τρέλα!
????????- Επισκέπτης
Απ: Ξεροτήγανα Σφακιανά
Tα έφτιαξα κι έγιναν υπέροχα. Πολύ καλή συνταγή, δοκιμάστε τα. Το φύλλο ανοίγει ευκολότερα αν πασπαλίσουμε με νισεστέ. Και το τύλιγμα γύρω από το πηρούνι πρέπει να γίνει μέσα στο λάδι για να κρατήσουν το όμορφο σχήμα τους.
despoina- Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 68
Registration date : 12/07/2009
Απ: Ξεροτήγανα Σφακιανά
Μπράβο Δέσποινα! Ξελιγωτικά πρέπει να είναι....μακάρι να έπιαναν τα χέρια μου!!
Απ: Ξεροτήγανα Σφακιανά
Mμμ..σα δίπλες ε? Ωραία βρε παιδί μου αλλά μπελαλίδικα δεν είναι?
Sevasti- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1095
Registration date : 12/07/2009
Απ: Ξεροτήγανα Σφακιανά
Μπράβο. Πολύ πετυχημένα.
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: Ξεροτήγανα Σφακιανά
Σήμερα τα έφτιαξα κι εγώ. Εϊναι πράγματι τέλεια. Αυγά δεν έβαλα γιατί δεν έλεγε. Μοιάζουν με δίπλες, δλδ τι μοιάζουν, ίδια είναι. Εξαιρετικά. Μόνο για το τύλιγμα δε τα δίπλωνα στην αρχή όπως λέει ο Κυριάκος ούτε πάταγα το ζυμάρι στην άκρη να κολλήσει. Τύλιγα την μία άκρη στο πηρούνι την έριχνα στο λάδι και σιγά σιγά τύλιγα γύρω σαν κορδέλα το υπόλοιπο κομμάτι γιατί έτσι φούσκωναν καλύτερα. Στο τέλος πίεζα λίγο την άκρη μην ανοίξουν.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Rena στις Τρι Δεκ 23, 2014 11:00 pm, 1 φορά
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Ξεροτήγανα Σφακιανά
Ρένα , τι ώρα να έρθω για καφεδάκι????χαχαχα! Πλάκα κάνω...που να ξεμυτίσω...έχω πήξει στις δουλειές!
Πολύ ωραία σου έγιναν...και του χρόνου!!!!
Πολύ ωραία σου έγιναν...και του χρόνου!!!!
Απ: Ξεροτήγανα Σφακιανά
Ευχαριστώ Σήμερα όλη μέρα φτιάχνω γλυκά, κούραση αλλά χαλάλι. Έλα όποτε χαλαρώσεις λίγο να πιούμε καφέ και να τα τσακίσουμε.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Ξεροτήγανα Σφακιανά
Εγώ έχω πάρει τα υλικά όλα από το Σάββατο και ακόμα τα κοιτάω...Ούτε αύριο παίζει γιατί γιορτάζει ο Διον. Μάλλον το ΣΚ, ελπίζω δηλαδή!
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης