Αναζήτηση
Φραγκόσυκα
5 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Φραγκόσυκα

Υπέροχοι καρποί, προϊόν ενός κακτοειδούς φυτού που έλκει την καταγωγή του από την Κεντρική Αμερική. Συναντάται σε μεγάλη κλίμακα στη Μάνη και γενικότερα σε ξερότοπους, χωρίς ιδιαίτερες προτιμήσεις αρκεί να μην υπάρχει υγρασία.
Το χρώμα των καρπών είναι κίτρινο, πορτοκαλί ή κοκκινωπό και η σάρκα τους γλυκιά και εύχυμη.
Η δυσκολία στο να τα απολαύσουμε είναι να τα συλλέξουμε και να τα καθαρίσουμε. Θα πρέπει πάντα κατά την συλλογή τους, από το φυτό, να φοράμε χοντρά γάντια και να μην υπάρχει άνεμος ή να χρησιμοποιούμε το μακρύ, λεπτό ξύλο στην άκρη του οποίου τοποθετείται ένα ντενεκεδάκι, το οποίο “φοριέται” στο φρούτο της φραγκοσυκιάς και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία καταλήγει στο ντενεκεδάκι.
Ο καθαρισμός τους γίνεται αποκλειστικά χρησιμοποιώντας μαχαιροπίρουνο.
Στα σχήματα παρακάτω φαίνονται τα σημεία που κάνουμε τις τομές και τη χάραξη. Μετά απλά αποφλοιώνουμε.
Φροντίζουμε πάντοτε αφού καθαρίσουμε το φρούτο να το ξεπλένουμε προσεκτικά ώστε να απομακρυνθούν τυχόν αγκαθια και βέβαια να το μεταφέρουμε σε άλλο πιάτο από αυτό στο οποίο τα καθαρίσαμε προς αποφυγή ατυχημάτων.

Ωφέλιμες ιδιότητες
Μερικά φραγκόσυκα το πρωί προσφέρουν εξαιρετική τόνωση ενώ κόβουν το αίσθημα της πείνας.
Σε περιπτώσεις υπερφαγίας αποτελούν ένα εξαιρετικό χωνευτικό
Οι καρποί καθαρίζουν το πεπτικό σύστημα πλήρως αλλά και το ουροποιητικό, νεφρούς κλπ. Εξουδετερώνουν μέρος των τοξινών που εισάγουμε στο σώμα μας με την κατανάλωση αλκοόλ και του καπνίσματος
Είναι ένα θαυμάσιο, εύγευστο αλλά και εξαιρετικά δροσιστικό φρούτο τις ζεστές ιδίως ημέρες του καλοκαιριού.
Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Επίσης περιέχουν βιταμίνη A σε μικρότερη ποσότητα, αμινοξέα, σίδηρο, κάλλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, νάτριο κλπ.
Είναι αγχολυτικά. Επανασυντάσσουν το νευρικό σύστημα, είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό που φέρνει ηρεμία και γαλήνη σε έναν στρεσαρισμένο οργανισμό
Χρήση
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη ζαχαροπλαστική για γλυκά, μαρμελάδες και κομπόστες ενώ δίνουν εξαιρετικής ποιότητας ρακί. Επίσης τα φύλλα της φραγκοσυκιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στη μαγειρική για σαλάτες, ορεκτικά κλπ.

Φραγκόσυκο μαρμελάδα
1 πορτοκάλι μεσαίου
3 φραγκόσυκα
1 / 2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
Αφαιρούμε τη φλούδα του πορτοκαλιού και κρατάμε τη σάρκα του. Κόβουμε τη φλούδα σε λεπτά στικς. Τα σκεπάζουμε με νερό και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Στεγνώνουμε τα στικς βάζουμε νέο νερό και ξαναβράζουμε για άλλα 5 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Στεγνώνουμε για δεύτερη φορά.
Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι νερό και βράζουμε ακόμη 5 λεπτά. Αυτή τη φορά δε στεγνώνουμε. Παίρνουμε τη σάρκα του πορτοκαλιού αφαιρούμε τις ίνες και τη μεμβράνη και κόβουμε σε κυβάκια.
Ξεφλουδίζουμε τα φραγκόσυκα και αφαιρούμε τα σπόρια τους. (μπορούμε να τα φάμε όταν το φρούτο είναι ωμό αλλά όταν μαγειρευτεί δεν έχει ωραία γεύση).
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη σάρκα του πορτοκαλιού, τα φραγκόσυκα πολτοποιημένα , το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού και τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να δέσει.
Βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και σφραγίζουμε.
Έχει μια εξαιρετική και ασυνήθιστη γεύση αλλά διατηρείτε μόνο για 9 μήνες.
Φραγκόσυκα πίκλες
Φραγκόσυκα
3 φλιτζάνια ξύδι
3 φλιτζάνια νερό
6 κ.σ. αλάτι
Άνηθος
1 σκελίδα σκόρδο για κάθε βάζο
1 πιπερίτσα καυτερή για κάθε βάζο
Καθαρίζουμε τα φραγκόσυκα και τα κοβουμε σε φέτες. Τα βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και βάζουμε από μία σκελίδα σκόρδο, μια πιπεριτσα και λίγο άνηθο. Βράζουμε το νερό με το αλάτι και το ξύδι μέχρι να λειώσει το αλάτι. Γεμίζουμε τα βάζα με την άλμη και βιδώνουμε καλά. Η γεύση του γίνεται καλύτερη μετά από 5 μήνες.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Rena στις Τετ Αυγ 05, 2009 10:27 pm, 1 φορά
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Φραγκόσυκα
Τα φραγκόσυκα δεν μου πολυαρέσουν σε αντίθεση με τον άντρα μου που τρελλαίνεται, σε σημείο που φύτεψε στο κτήμα φραγκοσυκιά για να μην ψάχνει να βρει και για να έχει πολλά. Τα κουκούτσια δεν ευκολοβγαίνουν όμως μέσα από τη σάρκα. Πάντως και η μαρμελάδα και οι πίκλες φαίνονται delicious!!!
Απ: Φραγκόσυκα
Λίλα ναι δεν είναι πολύ εύκολο να βγάλεις τα κουκούτσια, όμως αν τα περάσεις από χοντρή σίτα μένουν τα κουκούτσια στο σύρμα και κρατάς τον πολτό. Ούτως ή άλλως δε τα θέλουμε σε κομμάτια τον πολτό χρειαζόμαστε κι αυτό βοηθάει.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Φραγκόσυκα
παγωμενα ειναι φανταστικα αλλα προσοχή στα κουκούτσια γιατί έχω δεί ανθρώπους στο νοσοκομείο με αφόρητους πόνους στα εντερα
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Απ: Φραγκόσυκα
ΡΕΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ, φιλιά πολλάααααααααααα,
,
Στα Χανιά τα λέμε, "παπουτσόσυκα"

Στα Χανιά τα λέμε, "παπουτσόσυκα"
Σφακιανός- Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 75
Τόπος : Χανιά - Κρήτης , (Ανώπολις - Σφακιά)
Registration date : 12/07/2009
Απ: Φραγκόσυκα
Kαλημέραααα
Κυριάκο μου είσαι καλά? Πολύ χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω. Eίσαι Ελλάδα ή έξω? Να τα λέμε
Πρόσφατα κουβεντιάζαμε και το λιμοντσέλο σου
Όσο για τα φραγκόσυκα ή παπουτσόσυκα, δε το ήξερα. Μου αρέσει να μαθαίνω τις τοπικές ονομασίες.


Πρόσφατα κουβεντιάζαμε και το λιμοντσέλο σου

Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Φραγκόσυκα
Rena έγραψε:KαλημέρααααΚυριάκο μου είσαι καλά? Πολύ χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω. Eίσαι Ελλάδα ή έξω? Να τα λέμε
![]()
Πρόσφατα κουβεντιάζαμε και το λιμοντσέλο σουΌσο για τα φραγκόσυκα ή παπουτσόσυκα, δε το ήξερα. Μου αρέσει να μαθαίνω τις τοπικές ονομασίες.
Kαι βέβαι θα τα λέμε Ρενάκι, ακόμα έξω είμαι


Σφακιανός- Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 75
Τόπος : Χανιά - Κρήτης , (Ανώπολις - Σφακιά)
Registration date : 12/07/2009
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης