Αναζήτηση
Λαδένια
+3
Λίλα
Ειρήνη
Sevasti
7 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Λαδένια
Υλικά
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 ½ φλιτζ. ζεστό νερό, ή περισσότερο άν χρειαστεί
- 2 φλιτζ. αλεύρι σκληρό
- 2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 1 μεγάλη, σφιχτή, ώριμη ντομάτα καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια
- αλάτι και μαύρο πιπέρι, όσο θέλουμε
- 2 κ.γ. ξερή ρίγανη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, διαλύουμε την μαγιά στο ζεστό νερό και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να κάνει φυσαλίδες. Αναμειγνύουμε τα δύο αλεύρια μαζί με το αλάτι. Προσθέτουμε αργά το μείγμα αλευριού μέσα στο μείγμα της μαγιάς, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη. Προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα, ή όσο χρειαστεί, εάν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή ή προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι, εάν είναι πολύ ρευστή. Ζυμώνουμε μέσα στο μπολ μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική και καθαρίσουν οι πλευρές του μπολ. Μπορούμε επίσης να ζυμώσουμε τη ζύμη και μέσα σε μίξερ με το εξάρτημα της ζύμης σε μέτρια ταχύτητα. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να φουσκώσει.
- Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο σκεύος σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτουμε τις κομμένες ντομάτες, δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και μαγειρεύουμε, μέχρι να πιει σχεδόν το περισσότερο υγρό του. Βγάζουμε από τη φωτιά.
- Λαδώνουμε ένα μεγάλο, κατά προτίμηση τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί. Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια στο μέγεθος του ταψιού και την τοποθετούμε μέσα στο ταψί. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 15 λεπτά να φουσκώσει.
- Απλώνουμε το μείγμα ντομάτας-κρεμμυδιού ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη. Καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη και ψήνουμε τη λαδένια για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να γίνει η ζύμη τραγανή και να καραμελώσει η επικάλυψη. Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι της κ. Νταϊάνας Κόχυλα
Sevasti- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1095
Registration date : 12/07/2009
Απ: Λαδένια
Σεβαστη μου ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση.
Πολύ γαργαλιστική η φωτογραφία σου. Να είχα τώρα ένα κομμάτι θα το τσάκιζα ευχαρίστως.
Πολύ γαργαλιστική η φωτογραφία σου. Να είχα τώρα ένα κομμάτι θα το τσάκιζα ευχαρίστως.
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: Λαδένια
Γιατί εγώ Ειρήνη μου τι θα το έκανα? Δεν θα το τσάκιζα? Πολύ ωραία συνταγή Σεβαστή μου, κάτι σαν Ελληνική πίτσα μου κάνει και θα παρασκευαστεί άμεσα!
Απ: Λαδένια
Ωραία η λαδένια σου. Την είχα δει στην εκπομπή του Μαμαλάκη κάποια στιγμή, είναι παραδοσιακή συνταγή της Κιμώλου. Δεν την έχω δοκιμάσει ακόμη, αλλά σίγουρα θα είναι φανταστική. Κάπως έτσι φτιάχνω φοκάτσια αλλά βάζω και ελίτσες. Ευχαριστούμε Σέβη.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Λαδένια
Kαι ωραία και νηστίσιμη. Μια χαρά μου φαίνεται Σεβαστή. Τα κρεμμύδια μόνο δεν κατάλαβα γιατί τα μαγειρεύουμε πριν αφού έτσι κι αλλιως θα ψηθούν στο φούρνο.
antonis63- Beautiful Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 208
Registration date : 12/07/2009
Απ: Λαδένια
Απλά πεντανόστιμη η πίτα αυτή. Μπράβο Σεβαστή που μας την έγραψες.
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: Λαδένια
Ωωω, να είχαμε λίγη λαδένια για προσφάγι
simerouda- SuperiorMember
-
Αριθμός μηνυμάτων : 358
Registration date : 12/07/2009
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης