Αναζήτηση
ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ...
+2
EfiK
SpIrToKoYto
6 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ...
...ένας άλλος τρόπος μαγειρέματος του γνωστού μας κρύου χοιρινού....
...το οποίο όμως σερβίρεται και ζεστό αν το τραπέζι μας είναι καθιστό και όχι μπουφέ...
ΥΛΙΚΑ
- 1 μπούτι από μικρό χοιρινό
- λίγα κανελογαρύφαλλα και μπαχάρι
- 1 φύλλο δάφνης (αν προέρχεται από Κοιλάδα Κρανιδίου ακόμη καλύτερα )
- 1 1/2 ποτήρι κρασιού Μαδέρα
- ζάχαρη ξανθή
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ σε νερό το χοιρινό μπούτι...
Το βγάζουμε - το πρωί - και το βράζουμε σε μπόλικο νερό,προσθέτοντας και τα αρωματικά...
Μισή ώρα πριν τελειώσει το βράσιμό του,το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο το χοιρομέρι,του αφαιρούμε το δέρμα και το πολύ λίπος...
Χαράζουμε μπακλαβαδωτά την επιφάνεια του,το βάζουμε σε γάστρα που ίσα ίσα να το χωράει,προσθέτουμε το κρασί ,σκεπάζουμε ερμητικά τη γάστρα (..ή το πυρέξ με αλουμινόχαρτο αν δεν έχουμε γάστρα..) και ψήνουμε στο φούρνο για μία ώρα...
Βγάζουμε το χοιρομέρι,το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την πατάμε λίγο να κολλήσει,το βάζουμε σε ταψί με σχάρα (..χωρίς τη σάλτσα του ..) και το γκραντινάρουμε για 10 λεπτά στο γριλ,να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα η επιφάνειά του και να καραμελώσει...
Αφήνουμε το ζαμπόν να κρυώσει εντελώς και το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε...
Το παρουσιάζουμε κομμένο σε φέτες,σκέτο σε πιατέλα ανάλογα με το σχήμα του,στολίζοντάς το με φέτες ανανά,κερασάκια γλασέ (..εγώ έβαλα βυσσινάκια γλασέ..) και μαιντανό φριζέ (..δεν βρήκα,έβαλα άνιθο..)...
Συνοδεύουμε με πατατούλες μικρές στρογγυλές σε ξεχωριστή πιατέλα.
ΤΙΠάκια : Μπορούμε να παραλείψουμε το ψήσιμο στη γάστρα με τη Μαδέρα..
Σε αυτή τη περίπτωση,αφήνουμε το χοιρομέρι να βράσει εντελώς πριν το γλασάρουμε..
Η προσθήκη του κρασιού γίνεται μόνο αν θέλουμε αρωματισμένο το ζαμπόν..
Μπορούμε αντί για Μαδέρα να χρησιμοποιήσουμε Μαυροδάφνη ή άλλο ανάλογο κρασί ή και χυμούς φρούτων σκέτους ή σε μίγμα με κονιάκ ή άλλο λικέρ...
Το νερό που βράσαμε το ζαμπόν,το πετάμε..
Τη σάλτσα όμως από το ψήσιμο στη γάστρα - με κρασί ή χυμούς φρούτων - τη κρατάμε για οποιαδήποτε άλλη χρήση,εφ'όσον θα σερβίρουμε το χοιρομέρι κρύο..
Αν όμως το σερβίρουμε ζεστό,τότε περιχύνουμε με αυτή τη σάλτσα,αφού πρώτα το κόψουμε σε φέτες...
...καλή όρεξη...
SpIrToKoYto- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 3109
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ...
Μμμ, αυτό δε το δοκίμασα, από εμφάνιση πάντως είναι άπαιχτο!
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ...
...ας όψεται η βροχή...μας χάλασε το μπουφέ...ευτυχώς δεν μας χάλασε το χορό...
SpIrToKoYto- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 3109
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ...
Μη στεναχωριέσαι και τίποτα δε μας χάλασε, όλα ήταν υπέροχα και τα τσακίσαμε.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ...
Τι ωραίο που δείχνει. Ωραίο στήσιμο Βιβή.
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ...
Ζεστό με τη σαλτσούλα του θα το προτιμήσω. Καταπληκτικό!
chefoulla- Beautiful Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 259
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ...
Πολύ ωραία συνταγή και ότι πρέπει για τραπέζια. Φιγουράρει πολύ φινετσάτα!
simerouda- SuperiorMember
-
Αριθμός μηνυμάτων : 358
Registration date : 12/07/2009
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης