ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ...

Πήγαινε κάτω

ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ... Empty ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ...

Δημοσίευση από SpIrToKoYto Την / Το Τρι Φεβ 09, 2010 12:00 pm

ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ... 61045518

...ένας άλλος τρόπος μαγειρέματος του γνωστού μας κρύου χοιρινού....
...το οποίο όμως σερβίρεται και ζεστό αν το τραπέζι μας είναι καθιστό και όχι μπουφέ...


ΥΛΙΚΑ

- 1 μπούτι από μικρό χοιρινό
- λίγα κανελογαρύφαλλα και μπαχάρι
- 1 φύλλο δάφνης (αν προέρχεται από Κοιλάδα Κρανιδίου ακόμη καλύτερα )
- 1 1/2 ποτήρι κρασιού Μαδέρα
- ζάχαρη ξανθή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ σε νερό το χοιρινό μπούτι...
Το βγάζουμε - το πρωί - και το βράζουμε σε μπόλικο νερό,προσθέτοντας και τα αρωματικά...
Μισή ώρα πριν τελειώσει το βράσιμό του,το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο το χοιρομέρι,του αφαιρούμε το δέρμα και το πολύ λίπος...

Χαράζουμε μπακλαβαδωτά την επιφάνεια του,το βάζουμε σε γάστρα που ίσα ίσα να το χωράει,προσθέτουμε το κρασί ,σκεπάζουμε ερμητικά τη γάστρα (..ή το πυρέξ με αλουμινόχαρτο αν δεν έχουμε γάστρα..) και ψήνουμε στο φούρνο για μία ώρα...

Βγάζουμε το χοιρομέρι,το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την πατάμε λίγο να κολλήσει,το βάζουμε σε ταψί με σχάρα (..χωρίς τη σάλτσα του ..) και το γκραντινάρουμε για 10 λεπτά στο γριλ,να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα η επιφάνειά του και να καραμελώσει...

Αφήνουμε το ζαμπόν να κρυώσει εντελώς και το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε...
Το παρουσιάζουμε κομμένο σε φέτες,σκέτο σε πιατέλα ανάλογα με το σχήμα του,στολίζοντάς το με φέτες ανανά,κερασάκια γλασέ (..εγώ έβαλα βυσσινάκια γλασέ..) και μαιντανό φριζέ (..δεν βρήκα,έβαλα άνιθο..)...
Συνοδεύουμε με πατατούλες μικρές στρογγυλές σε ξεχωριστή πιατέλα.



ΤΙΠάκια : Μπορούμε να παραλείψουμε το ψήσιμο στη γάστρα με τη Μαδέρα..
Σε αυτή τη περίπτωση,αφήνουμε το χοιρομέρι να βράσει εντελώς πριν το γλασάρουμε..
Η προσθήκη του κρασιού γίνεται μόνο αν θέλουμε αρωματισμένο το ζαμπόν..
Μπορούμε αντί για Μαδέρα να χρησιμοποιήσουμε Μαυροδάφνη ή άλλο ανάλογο κρασί ή και χυμούς φρούτων σκέτους ή σε μίγμα με κονιάκ ή άλλο λικέρ...
Το νερό που βράσαμε το ζαμπόν,το πετάμε..
Τη σάλτσα όμως από το ψήσιμο στη γάστρα - με κρασί ή χυμούς φρούτων - τη κρατάμε για οποιαδήποτε άλλη χρήση,εφ'όσον θα σερβίρουμε το χοιρομέρι κρύο..
Αν όμως το σερβίρουμε ζεστό,τότε περιχύνουμε με αυτή τη σάλτσα,αφού πρώτα το κόψουμε σε φέτες...

...καλή όρεξη... Very Happy
SpIrToKoYto
SpIrToKoYto
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 3109
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 13/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ... Empty Απ: ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ...

Δημοσίευση από EfiK Την / Το Τρι Φεβ 09, 2010 12:01 pm

Ηταν πράγματι πάρα πολύ καλό! Very Happy
EfiK
EfiK
Moderator
Moderator

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 4318
Τόπος : Αγ. Ανάργυροι
Registration date : 13/08/2009

http://epipantosepistitou-efik.blogspot.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ... Empty Απ: ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ...

Δημοσίευση από Rena Την / Το Τρι Φεβ 09, 2010 12:07 pm

Μμμ, αυτό δε το δοκίμασα, από εμφάνιση πάντως είναι άπαιχτο!
Rena
Rena
Admin
Admin

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ... Empty Απ: ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ...

Δημοσίευση από SpIrToKoYto Την / Το Τρι Φεβ 09, 2010 12:11 pm

...ας όψεται η βροχή...μας χάλασε το μπουφέ...ευτυχώς δεν μας χάλασε το χορό... lol!
SpIrToKoYto
SpIrToKoYto
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 3109
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 13/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ... Empty Απ: ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ...

Δημοσίευση από Rena Την / Το Τρι Φεβ 09, 2010 12:38 pm

Μη στεναχωριέσαι και τίποτα δε μας χάλασε, όλα ήταν υπέροχα και τα τσακίσαμε.
Rena
Rena
Admin
Admin

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ... Empty Απ: ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ...

Δημοσίευση από sofia Την / Το Τρι Φεβ 09, 2010 11:51 pm

Τι ωραίο που δείχνει. Ωραίο στήσιμο Βιβή.
sofia
sofia
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ... Empty Απ: ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ...

Δημοσίευση από chefoulla Την / Το Τετ Φεβ 10, 2010 12:11 am

Ζεστό με τη σαλτσούλα του θα το προτιμήσω. Καταπληκτικό!
chefoulla
chefoulla
Beautiful Member
Beautiful Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 259
Registration date : 12/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ... Empty Απ: ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΓΛΑΣΕ...

Δημοσίευση από simerouda Την / Το Τετ Φεβ 10, 2010 2:10 am

Πολύ ωραία συνταγή και ότι πρέπει για τραπέζια. Φιγουράρει πολύ φινετσάτα!
simerouda
simerouda
SuperiorMember
SuperiorMember

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 358
Registration date : 12/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης