Αναζήτηση
Τσουρεκάκια
+5
nikolas
anneta43
Rena
boxeraki
Αsteri
9 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Τσουρεκάκια
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι (και ίσως λίιιγο παραπάνω, το βλέπεις με το
μάτι) για τσουρέκια (ή για όλες τις χρήσεις)
3 φακελάκια μαγιά ξηρή (ή 90γρ νωπής)
250 γρ. φρέσκο γάλα χλιαρό
1 κουτ. γλ. μαχλέπι (κοπανισμένο)
1 κουτ. γλ. μαστίχα (κοπανισμένη)
ξύσμα από μεγάλο πορτοκάλι
200 γρ. βούτυρο (βιτάμ - σε θερμοκρασία δωματίου)
5 αυγά
1 κρόκο αυγού (για την επικάλυψη)
200 ή 300 γρ. ζάχαρη (εξαρτάται πόσο γλυκά τα θέλετε)
Διαδικασία:
Βάζουμε σε ένα μπωλάκι από το αλεύρι τα 200 γρ. με τα 250 γρ. του γάλακτος και τα 3 φακελάκια ξηρής μαγιάς.
Κάνεις έναν πυκτό χυλό τον σκεπάζεις και τον αφήνεις για 20 λεπτάκια, να ανέβει.
Εν τω μεταξύ σε λεκανίτσα, χτυπάς με μίξερ την ζάχαρη, τα αυγά,τα μυρωδικά (να ασπρίσουν, να γίνει σχετικά πηκτός χυλός) και μετά προσθέτεις το αλεύρι και ζυμώνεις (γίνεται μία σχετικά σφιχτή ζύμη).
Μετά προσθέτεις το μίγμα του γάλακτος με την μαγιά και ζυμώνεις να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη (μέχρι να απορροφηθεί καλά).
Προσθέτεις το βούτυρο σιγά-σιγά μεχρι να γίνει μία ζύμη έως ότου να μην κολλάει να ενσωματωθεί καλά. (Το ζύμωμα γίνετε διπλώνοντας την ζύμη και ζυμώνοντας ελαφρά. Παίρνουμε τούφες-τούφες από την ζύμη και διπλώνουμε -- ζυμώνουμε).
Σκεπάζεις (με μία πετσέτα και μία ελαφριά κουβέρτα) και αφήνεις την ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο (κανά 2ωρο με 3 ωρο).
Αφού διπλασιαστεί σε όγκο φτιάχνεις τα τσουρεκάκια σου σε ό,τι σχήμα θες ΔΕΝ ξαναζυμώνεις και τα τοποθετείς σε βουτυρωμένο ταψί (εγώ χρησιμοποίησα χαρτί ψησίματος - Όχι κοντά το ένα στο άλλο γιατί φουσκώνουν και στο ψήσιμο).
Τα αφήνεις πάλι να φουσκώσουν (1 με 1,5 ώρες) και αφού θα 'χουν φουσκώσει τα αλείφεις με τον κρόκο αυγού διαλυμένο με 1 κουτ. σούπας νερό (πασπαλίζεις με ζάχαρη ή ότι άλλο θέλεις) και τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου τρία τέταρτα με αντιστάσεις πάνω – κάτω, ένα – ένα ταψί. Φροντίζουμε να μη τα παραψήσουμε, πρέπει να ‘’κρατάνε λιγάκι. Τα βάζουμε στον φούρνο στην κάτω κάτω σχάρα και προς το τέλος του ψησίματος στην πιο πάνω.
***************************************************************
Αν θέλετε να βάλετε φρέσκια μαγιά η αντιστοιχία είναι: 1 φακελάκι ξηρής - 30 γραμμάρια φρέσκια.
Το μαχλέπι και τη μαστίχα μπορείτε να τα κοπανήσετε στο γουδί ή στο μούλτι, βάζοντας λίγη από τη ζάχαρη μέσα.
Μπορείτε να τα κάνετε και γεμιστά με μερέντα και μαρμελάδα.
Αφού κρυώσουν πάω σε σχάρα τα τυλίγουμε με μεμβράνη ή τα βάζουμε σε σακουλίτσες τροφίμων.
Μπαίνουν ψημένα στην κατάψυξη και όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε τα βγάζουμε νωρίτερα να έρθουν από μόνα τους σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Αsteri στις Παρ Αυγ 28, 2009 4:43 am, 1 φορά
Αsteri- SuperiorMember
-
Αριθμός μηνυμάτων : 334
Τόπος : Μεταμόρφωση Αττικής
Registration date : 27/08/2009
Απ: Τσουρεκάκια
Δεν έχω φτιάξει τσουρέκια ποτέ. Δεν έχω τολμήσει γιατί ακούω διάφορα περί αποτυχίας και τα φοβάμαι σα ζύμη. Αυτά με τη σοκολάτα θα ειναι υπέροχα, όμως πες μου που θα δω τον τρόπο γέμισης? Δεν κατάλαβα. Σε ευχαριστώ.
boxeraki- Beautiful Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 176
Registration date : 26/08/2009
Απ: Τσουρεκάκια
Λοιπόν για τον τρόπο γέμισης θα σε βοηθήσω όσο μπορώ.
Ανοίγεις 3 μακρόστενα φύλλα όχι πολύ λεπτά αλλά ούτε και πολύ χοντρά.
Αλοίφεις με την μερέντα ή μαρμελάδα.
Ρολάρεις τα φύλλα από την φαρδιά πλευρά.
Τα βάζεις το ένα δίπλα στο άλλο και ''πλέκεις'' πλεξίδα.
Ελπίζω να βοήθησα.
Δοκιμασέ τα και θα με θυμηθείς
Ανοίγεις 3 μακρόστενα φύλλα όχι πολύ λεπτά αλλά ούτε και πολύ χοντρά.
Αλοίφεις με την μερέντα ή μαρμελάδα.
Ρολάρεις τα φύλλα από την φαρδιά πλευρά.
Τα βάζεις το ένα δίπλα στο άλλο και ''πλέκεις'' πλεξίδα.
Ελπίζω να βοήθησα.
Δοκιμασέ τα και θα με θυμηθείς
Αsteri- SuperiorMember
-
Αριθμός μηνυμάτων : 334
Τόπος : Μεταμόρφωση Αττικής
Registration date : 27/08/2009
Απ: Τσουρεκάκια
Τσουπωτά τσουπωτά τα τσουρέκια σου. Κούκλα σου έγιναν! Μπράβο αστεράκι μου
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Τσουρεκάκια
Πανεύκολα φαίνονται! Ευχαριστούμε Μαρία Βάζω τη συνταγή στα αγαπημένα.
anneta43- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 652
Registration date : 12/07/2009
Απ: Τσουρεκάκια
Πολύ δελεαστικά τα τσουρέκια σου Μαρία μας.
nikolas- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 910
Registration date : 31/07/2009
Απ: Τσουρεκάκια
Αμαν! Κόλαση, και μαχλέπι και μαστίχα! θα μοσχομυρίζουν!
Κι εγω δεν το εχω τολμήσει ακόμα! Λέτε φέτος να το κάνω το θαυμα??
Κι εγω δεν το εχω τολμήσει ακόμα! Λέτε φέτος να το κάνω το θαυμα??
irene- Moderator
-
Αριθμός μηνυμάτων : 496
Registration date : 12/07/2009
Απ: Τσουρεκάκια
Αsteri έγραψε:
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι (και ίσως λίιιγο παραπάνω, το βλέπεις με το
μάτι) για τσουρέκια (ή για όλες τις χρήσεις)
3 φακελάκια μαγιά ξηρή (ή 90γρ νωπής)
250 γρ. φρέσκο γάλα χλιαρό
1 κουτ. γλ. μαχλέπι (κοπανισμένο)
1 κουτ. γλ. μαστίχα (κοπανισμένη)
ξύσμα από μεγάλο πορτοκάλι
200 γρ. βούτυρο (βιτάμ - σε θερμοκρασία δωματίου)
5 αυγά
1 κρόκο αυγού (για την επικάλυψη)
200 ή 300 γρ. ζάχαρη (εξαρτάται πόσο γλυκά τα θέλετε)
Διαδικασία:
Βάζουμε σε ένα μπωλάκι από το αλεύρι τα 200 γρ. με τα 250 γρ. του γάλακτος και τα 3 φακελάκια ξηρής μαγιάς.
Κάνεις έναν πυκτό χυλό τον σκεπάζεις και τον αφήνεις για 20 λεπτάκια, να ανέβει.
Εν τω μεταξύ σε λεκανίτσα, χτυπάς με μίξερ την ζάχαρη, τα αυγά,τα μυρωδικά (να ασπρίσουν, να γίνει σχετικά πηκτός χυλός) και μετά προσθέτεις το αλεύρι και ζυμώνεις (γίνεται μία σχετικά σφιχτή ζύμη).
Μετά προσθέτεις το μίγμα του γάλακτος με την μαγιά και ζυμώνεις να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη (μέχρι να απορροφηθεί καλά).
Προσθέτεις το βούτυρο σιγά-σιγά μεχρι να γίνει μία ζύμη έως ότου να μην κολλάει να ενσωματωθεί καλά. (Το ζύμωμα γίνετε διπλώνοντας την ζύμη και ζυμώνοντας ελαφρά. Παίρνουμε τούφες-τούφες από την ζύμη και διπλώνουμε -- ζυμώνουμε).
Σκεπάζεις (με μία πετσέτα και μία ελαφριά κουβέρτα) και αφήνεις την ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο (κανά 2ωρο με 3 ωρο).
Αφού διπλασιαστεί σε όγκο φτιάχνεις τα τσουρεκάκια σου σε ό,τι σχήμα θες ΔΕΝ ξαναζυμώνεις και τα τοποθετείς σε βουτυρωμένο ταψί (εγώ χρησιμοποίησα χαρτί ψησίματος - Όχι κοντά το ένα στο άλλο γιατί φουσκώνουν και στο ψήσιμο).
Τα αφήνεις πάλι να φουσκώσουν (1 με 1,5 ώρες) και αφού θα 'χουν φουσκώσει τα αλείφεις με τον κρόκο αυγού διαλυμένο με 1 κουτ. σούπας νερό (πασπαλίζεις με ζάχαρη ή ότι άλλο θέλεις) και τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου τρία τέταρτα με αντιστάσεις πάνω – κάτω, ένα – ένα ταψί. Φροντίζουμε να μη τα παραψήσουμε, πρέπει να ‘’κρατάνε λιγάκι. Τα βάζουμε στον φούρνο στην κάτω κάτω σχάρα και προς το τέλος του ψησίματος στην πιο πάνω.
***************************************************************
Αν θέλετε να βάλετε φρέσκια μαγιά η αντιστοιχία είναι: 1 φακελάκι ξηρής - 30 γραμμάρια φρέσκια.
Το μαχλέπι και τη μαστίχα μπορείτε να τα κοπανήσετε στο γουδί ή στο μούλτι, βάζοντας λίγη από τη ζάχαρη μέσα.
Μπορείτε να τα κάνετε και γεμιστά με μερέντα και μαρμελάδα.
Αφού κρυώσουν πάω σε σχάρα τα τυλίγουμε με μεμβράνη ή τα βάζουμε σε σακουλίτσες τροφίμων.
Μπαίνουν ψημένα στην κατάψυξη και όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε τα βγάζουμε νωρίτερα να έρθουν από μόνα τους σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
aspa- Simple Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 34
Registration date : 16/03/2010
Απ: Τσουρεκάκια
Τι ωραία ποι είναι! Μύρισε το deli μας πασχαλιά. Μαχλέπι και μαστίχα.
Ούτε και εγώ τα έχω επιχειρήσει ποτέ. Βασίζμαι στη καλή μου τη μαμά.
Ούτε και εγώ τα έχω επιχειρήσει ποτέ. Βασίζμαι στη καλή μου τη μαμά.
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: Τσουρεκάκια
Πανέμορφα είναι! Και του χρόνου παιδιά και του χρόνου! Πόσο μου αρέσει το Πάσχα με τις μυρωδιές του δε λέγεται.
simerouda- SuperiorMember
-
Αριθμός μηνυμάτων : 358
Registration date : 12/07/2009
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης