delicieuses
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΧΑΝΙΑ - Αφιέρωμα

2 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

ΧΑΝΙΑ - Αφιέρωμα Empty ΧΑΝΙΑ - Αφιέρωμα

Δημοσίευση από Σφακιανός Δευ Αυγ 02, 2010 6:51 pm

ΧΑΝΙΑ - Αφιέρωμα Chania

"Εσιγανέψαν οι καιροί κι επάψαν οι γι-ανέμοι,
πάψαν και σένα οι στράτες σου, σουλτάνο, απού την Κρήτη.
Στην Κρήτη μπλιό σου δεν πατείς, στην Κρήτη δε διαβαίνεις
και στα Χανιά ποτέ σου μπλιό δε θα ξανασταθείς".....

ΧΑΝΙΑ, τα Χανιά μας, πόλις μαγική, η πιο ποιητική και ρομαντική πόλη της Κρήτης σου αφήνει μια ευχάριστη γλυκιά γεύση ομορφιάς και έντονου ερωτισμού, όταν την περπατάς με τα πόδια και προπαντός όταν έχουν ανθίσει και τα γιασεμιά της..


Χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας είδε κι έζησε πολλούς επιδρομείς, αλλά γεύτηκε και πολιτισμούς των οποίων τα αποτυπώματα φαίνονται σε προσόψεις κτισμάτων, σε κάστρα, τείχη, αρχαιότητες, μοναστήρια κι εκκλησίες

Τα Χανιά είναι από τις αρχαιότερες πόλεις στην Κρήτη, με πλούσια και πολυτάραχη ιστορία. Σήμερα είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νησιού, μια πόλη που έχει διατηρήσει την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική και διατηρεί τα περισσότερα μνημεία της από την εποχή των Ενετών και των Τούρκων.

Η ιστορία της πόλης των Χανιών ξεκινά από την Νεολιθική εποχή όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα που υπάρχουν (3η-2η χιλιετία π.χ ).

Τα πανέμορφα και ιστορικά Χανιά είναι η μεγαλύτερη πόλις της Κρήτης, μετά το Ηράκλειο, διετέλεσε δε, έδρα της Κρήτης από το 1898 (επί Κρητικής Πολιτείας), έως το 1971

Πολλές είναι οι εκδοχές όσον αφορά την ετυμολογία του τοπωνυμίου της πόλης. Κατά την μυθολογία ιδρυτής της είναι ο Κύδων υιός του Μίνωα και της νύμφης Ακακκαλίδος. Πιθανόν επίσης από παραφθορά του ονόματος Χθονία που ήταν ένα από τα αρχαία ονόματα της Κρήτης, να προέρχονται τα Χανιά.

Γεγονός όμως είναι ότι, η ονομασία Χανιά δεν έχει καμία σχέση με την αραβική λέξη «Ηanim» = πανδοχείο, χάνι, ούτε με την αρχαία Ελληνική λέξη «Αλχάνια».

Αφού δεν λέμε «ταΧάνια» αλλά «τα Χανιά» και την ονομασία Χανιά την συναντάμε από την εποχή των Ενετών και εξής και συγκεκριμένως μα την γραφή «La Canea».

Η Πόλη των Χανίων είναι κτισμένη, σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, πάνω στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας την οποία κατά την μυθολογία ίδρυσε ο Κύδων και αναφέρεται από τον Όμηρο ως μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης, ενώ οι Κύδωνες θεωρούνται ως προελληνικό φύλο. Οι αρχαίοι συγγραφείς θεωρούν την Κυδωνία "μητέρα των άλλων Κρητικών πόλεων".

Ομορφη πόλη τα Χανιά. Η ομορφότερη της Κρήτης, μπορείς μάλιστα να πείς και της Ελλάδας ολάκερης.

Τα Χανιά έχουν ομορφιά φυσική και προνομιούχο, καλά καλοπροστατευμένα. Άγρυπνοι κέρβεροι τους από το Νότο, στέκουν οι θεόρατες Σφακιανές Μαδάρες με το ακατάλυτο πανοραμικό μεγαλείο τους. Από το Βοριά πάλι, η πάγχρωμη απεραντοσύνη του Κρητικού Πέλαγου, αγκαλιασμένη από τα μακροχέρικα πανώρια της ακρωτήρια.[/size]

Και από ολούθε η γή της η κατακόκκινη, πρασινόμαλλη και σπαρμένη με άγρια ασημοχάρακα. Μια γή που σου φαίνεται σαρκωμένη, ψυχωμένη και ζωντανή, τόσο, που το μελετάς αν πρέπει να την πατήσεις.."

Η ΚΥΔΩΝΙΑ

Η πόλις της Κυδωνίας πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της τον Κύδωνα ο οποίος ονομάζεται έτσι επειδή όταν γεννήθηκε τον βύζαινε άνας «Κύων» = Κύ(δ)ων = ο σκύλος.
Ακολούθως και λόγω του ότι στα Λατινικά ο «Κύων», «Κύνας», (Κύδων), λέγεται «La Cane» πληθυντικός «La Canea», οι Ενετοί μετονόμασαν την Κυδωνία σε «La Canea», απ’όπου κατόπιν προφοήλθε στα Ελληνικά «τα Χανιά».

Έχουν βρεθεί ασημένια νομίσματα τηα Κυδωνίας, του 400 π.χ. που απεικονίζουν στην μιά πλευρά την θεά Αθηνά και στην άλλη τον Κύδωνα να θυλάζει «Κύνα», (στά Ιταλικά, Cane).

Κατά τον Στ, Βυζάντιο, οι αρχαίες πόλεις της Δυτικής Κρήτης ήταν:
Η Κυδωνία, η Πολυρρήνια, η Άπτερα, η Φαλάσαρνα, η Μινώα, κλπ. (Μέσα στον κόλπο της Σούδας υπάρχουν δύο πόλεις που ακόμα και σήμερα ονομάζονται Μινώα. Η μία βρίσκεται στην τοποθεσία Μαράθι και η άλλη κάτω από την Άπτερα, περίπου κάτω από την τοποθεσία "Καλάμι").

Από αυτές η Κυδωνία ήταν μία από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης, μετά την Κνωσό και την Γόρτυνα.
Ο Ηρόδοτος, (44 και 59), αναφέρει ότι η Κυδωνία κίστηκε από Σάμιους, οι οποίο έμειναν μόνο πέντε χρόνια διότι μετά εκδιώχθηκαν από τους Κρήτες.

Ο Διόδωρος, (Ε’, 78.21), αναφέρει ότι η κυδωνία ήταν μία από τις πόλεις όπου ίδρυσε στην Κρήτη ο βασιλιάς Μίνως.

Ο Παυσανίας, (μας τα μπερδεύει λιγάκι), αναφέρει ότι οι αρχαίες πόλεις της Κρήτης, Κυδωνία, Γόρτυνα και Κατρέα κτίστηκαν από τα αδέλφια Κύδωνα, Γόρτυ και Αρχήδιο τους γιούς το βασιλιά της Τεγέας (Αρκαδίας – Γορτυνίας Πελοπονήσσου), αυτή η θεωρία όμως δεν στέκει διότι ο Ησίοδος γράφει ότι ο Κύδων είναι γιός της θυγατέρας του Μίνωα, της Ακακαλλίδος, και του θεού Απόλλωνος.

(Και για να γελάσουμε λίγο, ο μπαγάσας ο Απόλλων καθ'ώς πέταγε πάνω από την Κτήτη, είδε την Ακακαλλίδα να κάνει μπάνιο στην θάλασσα σε μιά παραλία των Σφακίων, την μπάνισε, του έρεσε και της έσκασε το μυστικόν, «μικρή θέλεις βανίλλια;», «πώς;», γέλασε η μικρά, «να σε λέω Άκα;» και κάπως έτσι επετεύχθει το...μοιραίον, Εμ! Θεός είν’αυτός, τί νά'κανε η ....Άκα δηλαδή χαχαχχαα).

Αυτά προς το παρόν,


«Μετρώ τ’αστέρια τ’ουρανού μα λείβεταί μου ένα,
φαίνεται πως δε μέτρησα, Χανιά μου και εσένα»


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Σφακιανός στις Τρι Αυγ 03, 2010 3:14 am, 1 φορά
Σφακιανός
Σφακιανός
Member
Member

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 75
Τόπος : Χανιά - Κρήτης , (Ανώπολις - Σφακιά)
Registration date : 12/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΧΑΝΙΑ - Αφιέρωμα Empty Απ: ΧΑΝΙΑ - Αφιέρωμα

Δημοσίευση από nikolas Τρι Αυγ 03, 2010 2:42 am

Ωραία η ξενάγηση φίλε Κυριάκο και η πληροφορία επίσης.
nikolas
nikolas
Supreme Member
Supreme Member

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 910
Registration date : 31/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΧΑΝΙΑ - Αφιέρωμα Empty Απ: ΧΑΝΙΑ - Αφιέρωμα

Δημοσίευση από Σφακιανός Τρι Αυγ 03, 2010 2:58 am

nikolas έγραψε:Ωραία η ξενάγηση φίλε Κυριάκο και η πληροφορία επίσης.

Σ'ευχαριστώ Νιλόλα, θα τα λέμε συχνά Very Happy
Σφακιανός
Σφακιανός
Member
Member

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 75
Τόπος : Χανιά - Κρήτης , (Ανώπολις - Σφακιά)
Registration date : 12/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης