Αναζήτηση
ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΜΠΑΓΚΕΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ
2 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΜΠΑΓΚΕΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ
Δύσκολη υπόθεση το ψωμί βρε παιδιά.... πολύ λίγες φορές το έχω επιχειρήσει, ας είναι καλά η μανούλα μου που όποτε κατεβαίνουμε Ελλάδα μας φτιάχνει ψωμάκι με τα χεράκια της και το ευχαριστιόμαστε
Υλικά
3 κούπες αλεύρι για ψωμί
1/2 κ.γ. επιτραπέζιο αλάτι
3/4 κ.γ. ζάχαρη
1/4 κ.γ. ξερή μαγιά κλασσική (ή ξερή μαγιά στιγμής)
1 1/2 κούπα κρύο νερό
Επιπλέον αλεύρι
1/4 κούπας ελαιόλαδο
3/4 κ.γ. χοντροτριμμένο αλάτι
Μέθοδος
Σε μια μεσαία λεκανίτσα ανακατέψτε μαζί το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Προσθέστε το νερό και, χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο κουτάλι ή το χέρι σας, ανακατέψτε περίπου για μισό λεπτό, μέχρι να έχετε μια υγρή ζύμη που κολλάει. Σκεπάστε το μπωλ με καθαρή πετσέτα κι αφήστε τη ζύμη να ξεκουρασθεί σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να δημιουργηθούν στην επιφάνειά της φουσκαλίτσες και να έχει διπλασιασθεί σε όγκο (για 12-18 ώρες).
Όταν το πρώτο φούσκωμα έχει γίνει, αλευρώστε την επιφάνεια ενός τραπεζιού με μπόλικο αλεύρι. Με μια σπάτουλα μαζέψτε όλη τη ζύμη από το μπωλ σε μια μπάλα και αδειάστε τη στο τραπέζι. Διπλώστε τη ζύμη δυο ή τρεις φορές και μαλακά δώστε της σχήμα μπάλας, αλλά όχι ιδιαίτερα φουσκωτής. Λαδώστε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και σκορπίστε το 1/4 από το χοντροαλεσμένο αλάτι (αυτό σταδιακά θα διαλυθεί στην επιφάνεια της ζύμης).
Απλώστε στο τραπέζι μια καθαρή πετσέτα και αλευρώστε την με μπόλικο αλεύρι ή σιμιγδάλι. Προσεχτικά τοποθετήστε τη ζύμη στην πετσέτα με την πλευρά που είχατε αλατίσει να κοιτάει προς τα πάνω. Αν η ζύμη σας φανεί ότι κολλάει σκορπίστε επάνω της λίγο αλεύρι. Σκεπάστε την δένοντας τις γωνίες της πετσέτας, αλλά όχι σφιχτά. Βάλτε τη ζύμη προσεχτικά σε ζεστό, χωρίς ρεύματα, μέρος κι αφήστε την για 1-2 ώρες να φουσκώσει.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν σχεδόν θα έχει διπλασιασθεί σε όγκο. Αν την πιέσετε ελαφρά με το δάχτυλό σας θα πρέπει να αφήσει αποτύπωμα. Εάν επανέρχεται αφήστε τη να φουσκώσει για 15 λεπτά ακόμα.
Μισή ώρα πριν το τέλος του δεύτερου φουσκώματος, προθερμαίνετε το φούρνο στους 250ºC-260°C, με τη σχάρα στο κέντρο του φούρνου.
Λαδώστε καλά μια λαμαρίνα διαστάσεων 33 Χ 45 Χ 2,5cm.
Κόψτε τη ζύμη σε τέταρτα. Απαλά τεντώστε το κάθε κομμάτι ζύμης ομοιόμορφα σε σχήμα μπαγκέτας, σχεδόν στο μήκος της λαμαρίνας. Βάλτε τις μπαγκέτες στη λαμαρίνα, αφήνοντας τουλάχιστον 2,5εκ.περιθώριο μεταξύ τους. Λαδώστε τις με το υπόλοιπο λάδι και σκορπίστε το υπόλοιπο χοντροτριμμένο αλάτι στην επιφάνεια.
Ψήστε τα ψωμιά για 15-25 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια και να κάνουν κρούστα. Αφήστε να κρυώσουν στη λαμαρίνα για 5 λεπτά και στη συνέχεια με μια σπάτουλα τις μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσουν πλήρως.
Σημ.: Οι μπαγκέτες υπάρχει περίπτωση να μαλακώσουν λίγες ώρες μετά το ψήσιμο λόγω του αλατιού που ρίξαμε στην επιφάνεια. Εάν συμβεί αυτό, τις ξαναζεσταίνετε σε ζεστό φούρνο για λίγα λεπτά μέχρι να γίνουν ξανά τραγανές.
Υλικά
3 κούπες αλεύρι για ψωμί
1/2 κ.γ. επιτραπέζιο αλάτι
3/4 κ.γ. ζάχαρη
1/4 κ.γ. ξερή μαγιά κλασσική (ή ξερή μαγιά στιγμής)
1 1/2 κούπα κρύο νερό
Επιπλέον αλεύρι
1/4 κούπας ελαιόλαδο
3/4 κ.γ. χοντροτριμμένο αλάτι
Μέθοδος
Σε μια μεσαία λεκανίτσα ανακατέψτε μαζί το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Προσθέστε το νερό και, χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο κουτάλι ή το χέρι σας, ανακατέψτε περίπου για μισό λεπτό, μέχρι να έχετε μια υγρή ζύμη που κολλάει. Σκεπάστε το μπωλ με καθαρή πετσέτα κι αφήστε τη ζύμη να ξεκουρασθεί σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να δημιουργηθούν στην επιφάνειά της φουσκαλίτσες και να έχει διπλασιασθεί σε όγκο (για 12-18 ώρες).
Όταν το πρώτο φούσκωμα έχει γίνει, αλευρώστε την επιφάνεια ενός τραπεζιού με μπόλικο αλεύρι. Με μια σπάτουλα μαζέψτε όλη τη ζύμη από το μπωλ σε μια μπάλα και αδειάστε τη στο τραπέζι. Διπλώστε τη ζύμη δυο ή τρεις φορές και μαλακά δώστε της σχήμα μπάλας, αλλά όχι ιδιαίτερα φουσκωτής. Λαδώστε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και σκορπίστε το 1/4 από το χοντροαλεσμένο αλάτι (αυτό σταδιακά θα διαλυθεί στην επιφάνεια της ζύμης).
Απλώστε στο τραπέζι μια καθαρή πετσέτα και αλευρώστε την με μπόλικο αλεύρι ή σιμιγδάλι. Προσεχτικά τοποθετήστε τη ζύμη στην πετσέτα με την πλευρά που είχατε αλατίσει να κοιτάει προς τα πάνω. Αν η ζύμη σας φανεί ότι κολλάει σκορπίστε επάνω της λίγο αλεύρι. Σκεπάστε την δένοντας τις γωνίες της πετσέτας, αλλά όχι σφιχτά. Βάλτε τη ζύμη προσεχτικά σε ζεστό, χωρίς ρεύματα, μέρος κι αφήστε την για 1-2 ώρες να φουσκώσει.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν σχεδόν θα έχει διπλασιασθεί σε όγκο. Αν την πιέσετε ελαφρά με το δάχτυλό σας θα πρέπει να αφήσει αποτύπωμα. Εάν επανέρχεται αφήστε τη να φουσκώσει για 15 λεπτά ακόμα.
Μισή ώρα πριν το τέλος του δεύτερου φουσκώματος, προθερμαίνετε το φούρνο στους 250ºC-260°C, με τη σχάρα στο κέντρο του φούρνου.
Λαδώστε καλά μια λαμαρίνα διαστάσεων 33 Χ 45 Χ 2,5cm.
Κόψτε τη ζύμη σε τέταρτα. Απαλά τεντώστε το κάθε κομμάτι ζύμης ομοιόμορφα σε σχήμα μπαγκέτας, σχεδόν στο μήκος της λαμαρίνας. Βάλτε τις μπαγκέτες στη λαμαρίνα, αφήνοντας τουλάχιστον 2,5εκ.περιθώριο μεταξύ τους. Λαδώστε τις με το υπόλοιπο λάδι και σκορπίστε το υπόλοιπο χοντροτριμμένο αλάτι στην επιφάνεια.
Ψήστε τα ψωμιά για 15-25 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια και να κάνουν κρούστα. Αφήστε να κρυώσουν στη λαμαρίνα για 5 λεπτά και στη συνέχεια με μια σπάτουλα τις μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσουν πλήρως.
Σημ.: Οι μπαγκέτες υπάρχει περίπτωση να μαλακώσουν λίγες ώρες μετά το ψήσιμο λόγω του αλατιού που ρίξαμε στην επιφάνεια. Εάν συμβεί αυτό, τις ξαναζεσταίνετε σε ζεστό φούρνο για λίγα λεπτά μέχρι να γίνουν ξανά τραγανές.
Απ: ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΜΠΑΓΚΕΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ
Έχω μεγάλη αδυναμία στις ζύμες. Θα τη δοκιμάσω κάποια στιγμή γιατί μπαγκέτες δεν έχω επιχειρήσει ποτέ.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Παρόμοια θέματα
» Ψωμί ΧΩΡΙΣ ζύμωμα
» ΠΑΓΩΤΟ ΧΩΡΙΣ ΑΒΓΑ
» ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ
» γαλακτομπουρεκο χωρις αυγα
» Ρυζόγαλο χωρίς ζάχαρη
» ΠΑΓΩΤΟ ΧΩΡΙΣ ΑΒΓΑ
» ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ
» γαλακτομπουρεκο χωρις αυγα
» Ρυζόγαλο χωρίς ζάχαρη
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης