Αναζήτηση
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΨΩΜΟ
+2
helen
T.A.G
6 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΨΩΜΟ
Μια κλασσική, παραδοσιακή συνταγή από την Αμερική. Διαφέρει από τις δικές μας συνταγές καλαμποκόψωμου και μάλιστα φαίνεται πως υπάρχουν δυο σχολές γι' αυτού του είδους το ψωμί. Συναντάμε τις συνταγές που προέρχονται από τις Βόρειες Πολιτείες και τις συνταγές από τις Νότιες Πολιτείες.... Βόρειοι και Νότιοι, λοιπόν, και στο ψωμί!! Και οι μεν και οι δε, όπως φαντάζεστε, ισχυρίζονται ότι η δική τους εκδοχή είναι και η πιο αυθεντική και η πιο νόστιμη..... Οι Νότιοι, είναι λίγο πιο ισχυρογνώμονες σχετικά με το θέμα και το παίρνουν πολύ στα σοβαρά. Οι συνταγές τους συνήθως προσφέρουν ένα λεπτό σε πάχος ψωμί, τραγανό στην επιφάνεια και συνήθως ψημένο σε μαντεμένιο τηγάνι. Η συγκεκριμένη συνταγή έρχεται από τις Βόρειες Πολιτείες και στην υφή του θυμίζει λίγο από κέικ και είναι βέβαια ψημένο σε ανάλογη φόρμα. Είναι ευχάριστα υγρό μέσα χωρίς να λασπιάζει, όχι πολύ ψιχουλιαστό και τα υλικά βέβαια το κάνουν νοστιμότατο. Επίσης, είναι και ιδιαίτερα εύκολο στην ετοιμασία του βοηθώντας να κερδίσετε χρόνο και να θυμάστε ότι το Αμερικάνικο καλαμποκόψωμο τρώγεται πάντα ζεστό
Υλικά (για 16 κομμάτια):
1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα καλαμποκάλευρο
1 κ.σ. μπαίκιν πάουντερ
1 ¼ κ.γ. αλάτι
2 ½ κ.σ. ζάχαρη
2 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
¾ κούπας καλαμπόκι, κατεψυγμένο (χωρίς να χρειασθεί να το ξεπαγώσετε) (ή από κονσέρβα αφού το στραγγίσετε)
1 κούπα άσπρο δυνατό τσένταρ τυρί, τριμμένο (ή άλλο παρόμοιο)
1 ¼ κούπα γάλα (2 % λιπαρά εάν προτιμάτε)
2 μεγάλα αυγά
8 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και όχι πολύ καυτό
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και βάζετε τη σχάρα στο μεσαίο ράφι. Βουτυρώστε καλά μια γυάλινη (ή αντικολλητική φόρμα κέικ), διαστάσεων 23εκ. ***Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε αυτό το μέγεθος σε σχέση με την ποσότητα των υλικών ώστε να ψηθεί το ψωμί ομοιόμορφα.
Σε ένα μεγάλο μπωλ βάλτε μαζί το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το μπαίκιν, το αλάτι, τη ζάχαρη και το θυμάρι και ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν καλά. Στη συνέχεια προσθέστε το καλαμπόκι και το τυρί και ανακατεύετε πάλι.
Σε άλλο μπωλ ρίξτε τα αυγά και χτυπήστε τα ελαφρά με τον αυγοδάρτη. Προσθέστε το γάλα και τότε χτυπήστε τα υλικά πολύ καλά. Ρίξτε το μείγμα αυγών μαζί με το βούτυρο στο μπωλ με τα στεγνά υλικά και ανακατεύετε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να αρχίσουν να ενώνονται μεταξύ τους. Προσέξτε να μην τα χτυπήσετε πολλή ώρα.
Μεταφέρετε το χυλό στη βουτυρωμένη φόρμα και ισιώνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι να φουσκώσει το ψωμί και να ροδίσει ελαφρά στην επιφάνεια.
Βγάζετε από το φούρνο πάνω σε μια σχάρα και το αφήνετε να συνέλθει για λίγα λεπτά μέσα στη φόρμα. Ξεφορμάρετε, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστό.
*** Εάν σας περισσέψει ψωμί μπορείτε να το τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο και να το ζεστάνετε ξανά στους 175°C-180°C για 10-15 λεπτά
Υλικά (για 16 κομμάτια):
1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα καλαμποκάλευρο
1 κ.σ. μπαίκιν πάουντερ
1 ¼ κ.γ. αλάτι
2 ½ κ.σ. ζάχαρη
2 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
¾ κούπας καλαμπόκι, κατεψυγμένο (χωρίς να χρειασθεί να το ξεπαγώσετε) (ή από κονσέρβα αφού το στραγγίσετε)
1 κούπα άσπρο δυνατό τσένταρ τυρί, τριμμένο (ή άλλο παρόμοιο)
1 ¼ κούπα γάλα (2 % λιπαρά εάν προτιμάτε)
2 μεγάλα αυγά
8 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και όχι πολύ καυτό
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και βάζετε τη σχάρα στο μεσαίο ράφι. Βουτυρώστε καλά μια γυάλινη (ή αντικολλητική φόρμα κέικ), διαστάσεων 23εκ. ***Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε αυτό το μέγεθος σε σχέση με την ποσότητα των υλικών ώστε να ψηθεί το ψωμί ομοιόμορφα.
Σε ένα μεγάλο μπωλ βάλτε μαζί το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το μπαίκιν, το αλάτι, τη ζάχαρη και το θυμάρι και ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν καλά. Στη συνέχεια προσθέστε το καλαμπόκι και το τυρί και ανακατεύετε πάλι.
Σε άλλο μπωλ ρίξτε τα αυγά και χτυπήστε τα ελαφρά με τον αυγοδάρτη. Προσθέστε το γάλα και τότε χτυπήστε τα υλικά πολύ καλά. Ρίξτε το μείγμα αυγών μαζί με το βούτυρο στο μπωλ με τα στεγνά υλικά και ανακατεύετε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να αρχίσουν να ενώνονται μεταξύ τους. Προσέξτε να μην τα χτυπήσετε πολλή ώρα.
Μεταφέρετε το χυλό στη βουτυρωμένη φόρμα και ισιώνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι να φουσκώσει το ψωμί και να ροδίσει ελαφρά στην επιφάνεια.
Βγάζετε από το φούρνο πάνω σε μια σχάρα και το αφήνετε να συνέλθει για λίγα λεπτά μέσα στη φόρμα. Ξεφορμάρετε, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστό.
*** Εάν σας περισσέψει ψωμί μπορείτε να το τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο και να το ζεστάνετε ξανά στους 175°C-180°C για 10-15 λεπτά
Απ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΨΩΜΟ
Ιδιαίτερη συνταγή και εντελώς διαφορετική από όσες συνηθίζουμε στην Ελλάδα. Μου αρέσει η προσθήκη καλαμποκιού και τυριού πολύ. Ο χυλός μπορεί να μείνει στο ψυγείο αν περισσέψει και να ψηθεί την επόμενη μερα?
helen- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 728
Registration date : 26/08/2009
Απ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΨΩΜΟ
Γειά σου helen
Το ψωμί το φτιάχνω σχετικά συχνά και με αυτή τη δοσολογία δεν έτυχε να μείνει χυλός. Της κουνιάδας μου όμως, που πολλές φορές δεν ακολουθεί κατά γράμμα τις συνταγές, της έτυχε και μου είπε ότι την επόμενη μέρα ότι περίσσεψε το έριξε σε φορμάκια για μάφινς.
Το ψωμί το φτιάχνω σχετικά συχνά και με αυτή τη δοσολογία δεν έτυχε να μείνει χυλός. Της κουνιάδας μου όμως, που πολλές φορές δεν ακολουθεί κατά γράμμα τις συνταγές, της έτυχε και μου είπε ότι την επόμενη μέρα ότι περίσσεψε το έριξε σε φορμάκια για μάφινς.
Απ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΨΩΜΟ
Ωραία φαίνεται η συνταγή σου. Θα τη δοκιμάσω γιατί μου αρέσει να πειραματίζομαι με ψωμοειδή και διάφορες ζύμες. Τη ζύμη που λες ότι περίσσεψε στην κουνιάδα σου τη φύλαξε στο ψυγείο ή κατάψυξη ;
boxeraki- Beautiful Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 176
Registration date : 26/08/2009
Απ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΨΩΜΟ
Gia sou boxeraki
Sigoura sto psigio o hylos!!
Ean katapsixthi kai meta xepagosi tha katastrafi, tha "kopsi"
Sigoura sto psigio o hylos!!
Ean katapsixthi kai meta xepagosi tha katastrafi, tha "kopsi"
Απ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΨΩΜΟ
Πολύ ωραίο το κολαμποκόψωμο, μου αρέσει η προσθήκη τυριού και σπόρων καλαμποκιού. Πόσο καιρό διατηρείται ψημένο? Παλιότερα μια εντελώς διαφορετική βέβαια συνταγή που είχα κάνει με καλαμποκάλευρο, είχε "ανάψει" μέσα σε 24 ώρες.
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΨΩΜΟ
Sygnomi gia tin kathisterisi na sou apadiso Eirini....
Loipon, epidi i sidagi ehi gala ego to diatiro sto psigio kala tiligmeno me diafani memvrani. Epidi mas aresi idietera den "ftourai" perissotero apo 2-3 imeres. Bori na fagothi kai se thermokrasia domatiou alla ego protimo na kovo oso hriazomaste kai na to zesteno gia ligo sto fourno.
Loipon, epidi i sidagi ehi gala ego to diatiro sto psigio kala tiligmeno me diafani memvrani. Epidi mas aresi idietera den "ftourai" perissotero apo 2-3 imeres. Bori na fagothi kai se thermokrasia domatiou alla ego protimo na kovo oso hriazomaste kai na to zesteno gia ligo sto fourno.
Απ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΨΩΜΟ
Καλησπερα σε ολους, μου γραφετε παρακαλω ποσα γραμμαρια ειναι 8 κ.σ.
βουτυρο? Και ποιο προτεινετε? Δε φανταζομαι το Βιταμ, γιατι αυτο δεν ειναι καν βουτυρο. Ευχαριστω, Κωστας.
βουτυρο? Και ποιο προτεινετε? Δε φανταζομαι το Βιταμ, γιατι αυτο δεν ειναι καν βουτυρο. Ευχαριστω, Κωστας.
good looking- New Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1
Registration date : 21/08/2011
Απ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΨΩΜΟ
Καλησπέρα!
Υπολόγισε ότι η 1 κ. σ. είναι περίπου 15 ml και λογικά μιλάμε για βούτυρο, αν θες περίμενε μέχρι να σου το διευκρινήσει η TAG.
Υπολόγισε ότι η 1 κ. σ. είναι περίπου 15 ml και λογικά μιλάμε για βούτυρο, αν θες περίμενε μέχρι να σου το διευκρινήσει η TAG.
Απ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΨΩΜΟ
Γειά σου Κώστα και καλωσόρισες στο site, μόλις είδα το μήνυμά σου για το καλαμποκόψωμο . Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, η κουταλιά δεν μετράει γραμμάρια αλλά ml... Από κει και πέρα, οι 8 κουταλιές είναι περίπου 112-113γρ. Όσο για το είδος του βουτύρου, αυτό είναι θέμα επιλογής αλλά σίγουρα όχι Bιτάμ ή Κερκύρας. Εγώ ζω στο εξωτερικό και δε βρίσκω ελληνικά βούτυρα οπότε χρησιμοποιώ ντόπια. Άλλα μέλη του site πιστεύω πως σ' αυτό το θέμα μπορούν να σε καθοδηγήσουν καλύτερα. Καλή επιτυχία εάν αποφασίσεις να το φτιάξεις
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης