delicieuses
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Καρυδάκι γλυκό

4 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Καρυδάκι γλυκό Empty Καρυδάκι γλυκό

Δημοσίευση από helen Παρ Ιουλ 08, 2011 12:34 am

Καρυδάκι γλυκό Karudaki


Υλικά



50 καρυδάκια μέτρια.
Μία χούφτα ασβέστη
1 κουταλιά της σούπας ξυνό
1 κιλό ζάχαρη
2 κουταλιές γλυκόζη
Μερικά γαρύφαλλα


Μια παραδοσιακή συνταγή ,δοκιμασμένη επί δεκαετίες, για γλυκό κουταλιού, γεμάτο άρωμα και γεύση.



Εκτέλεση


Κόβουμε από καρυδιά 50 καρυδάκια μέτρια.

Τα τρυπάμε κατά μήκος. Με άλλα λόγια τα διαπερνάμε από κορφή μέχρι κάτω με μια χοντρή βελόνα πλεξίματος (ή με κάτι ανάλογο, ένα χοντρό καλαμάκι για σουβλάκια π.χ).

Τα βάζουμε σε νερό για 15-20 μέρες ,αλλάζοντας καθημερινά το νερό.

Αφού περάσουν οι μέρες, τα καθαρίζουμε με ένα μαχαιράκι από τη φλούδα τους.

Παίρνουμε μια χούφτα ασβέστη (από αυτή τη λειωμένη των οικοδομών) και τη διαλύουμε σε έναν κουβά νερό και ρίχνουμε μέσα (όχι έξω) τα καθαρισμένα καρυδάκια μας για μια-δυο ώρες περίπου.

Στη συνέχεια, και αφού πλύνουμε τα καρυδάκια μας, τα βράζουμε 3 νερά. Τουτέστιν, γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό κι αφού αρχίσει να βράζει, βράζουμε τα καρυδάκια μας για τρία λεπτά.

Χύνουμε το νερό και ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία.

Στο τρίτο νερό προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ξινό και αφού βράσουμε τα καρυδάκια μας 3 λεπτά αποσύρουμε απ' τη φωτιά και τα αφήνουμε όπως είναι στο νερό για καμιά ώρα.

Αφού περάσει η ώρα, τα ξεπλένουμε.

Βράζουμε τα καρυδάκια μας με τρία ποτήρια νερό κι ένα κιλό ζάχαρη, μέχρι να δέσει το σιρόπι (μέχρι δηλαδή το σιρόπι να αφήνει σκοινιά αν βάλουμε λίγο σε ένα πιατάκι και το ακουμπήσουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού).

Την επόμενη μέρα (πέστε μετά από 15 με είκοσι ώρες) βράζουμε εκ νέου το γλυκάκι μας με δυο κουταλιές γλυκόζη και λίγα γαρύφαλλα.

Βάζουμε σε γυάλινα βάζα και το διατηρούμε στο ψυγείο.

helen
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 728
Registration date : 26/08/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Καρυδάκι γλυκό Empty Απ: Καρυδάκι γλυκό

Δημοσίευση από EfiK Παρ Ιουλ 08, 2011 1:18 am

Οταν ήμουν μικρή δεν το ήθελα καθόλου....μεγαλώνοντας άρχισα να το εκτιμάω και να το εκτελώ στα 2 μέτρα...όπου το βρω...!! lol!
EfiK
EfiK
Moderator
Moderator

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 4318
Τόπος : Αγ. Ανάργυροι
Registration date : 13/08/2009

http://epipantosepistitou-efik.blogspot.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Καρυδάκι γλυκό Empty Απ: Καρυδάκι γλυκό

Δημοσίευση από Sevasti Παρ Ιουλ 08, 2011 2:55 am

Πολύ ωραίο. Το γλυκό καρυδάκι γίνεται την άνοιξη όταν τα καρύδια είναι ακόμη τρυφερά, πριν σκληρύνουν. Λίγο μπελαλίδικο αλλά αξίζει τον κόπο.
Sevasti
Sevasti
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 1095
Registration date : 12/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Καρυδάκι γλυκό Empty Απ: Καρυδάκι γλυκό

Δημοσίευση από Ειρήνη Δευ Ιουλ 11, 2011 11:11 pm

Παραδοσιακό γλυκάκι του Πηλίου που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Helen πολύ λιμπιστική η φωτογραφία.
Ειρήνη
Ειρήνη
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης