Αναζήτηση
ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΡΕΓΚΑ
+5
ΝΤΑΙΖΗ
madamsophie
Rena
ntina
EfiK
9 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΡΕΓΚΑ
Να σας κεράσουμε γλυκάκι ????
Η μάνα του λόχου "ζαλώθηκε" άλλον ένα χρόνο στην πλάτη της και ξανά προς τη δόξα τραβά...τραβά...τραβά!!! Φυσικά το κεράκι ήταν ένα μόνο συμβολικά, αν τα βάζαμε όλα θα ψάχναμε...το γλυκό...χαχχαχχα!!
Ναι, εγώ! Και αφού είναι η μέρα μου θέλω να σας κεράσω το αγαπημένο μου λεμονογλυκάκι!
Λεμονόπιτα λοιπόν με ωραία μαρεγκούλα αφράτη-αφράτη!
Υλικά για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
75 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. παγωμένο βούτυρο σε κύβους
1 αβγό
1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα λεμονιού
2 αβγά
ξύσμα 4 λεμονιών (και λίγο λιγότερο....)
1 φλ. χυμός λεμονιού (αν θέλετε και λίγο λιγότερο....γούστα είναι αυτά!)
2 1/2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
6 κ. σ. βούτυρο
1 κ. γλ. corn flour
Για την μαρέγκα
2 ασπράδια
100 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
2 σταγόνες χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Ενώνουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι κοσκινισμένο, τη ζάχαρη, το αλάτι, κάνουμε λακουβίτσα και ρίχνουμε το αβγό και στο τέλος το βούτυρο παγωμένο σε κύβους. Ενώνουμε να απορροφηθεί όλο το βούτυρο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά, κάνουμε μπαλίτσα, τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε και ανοίγουμε φύλλο για τάρτα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί για να μπορούμε να την μεταφέρουμε εύκολα στην ταρτιέρα.
Γεμίζουμε με όσπρια και ψήνουμε για 10-12 λεπτά περίπου στους 190 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Τσεκάρουμε ανάλογα το φούρνο. Αφαιρούμε τα όσπρια και συνεχίζουμε άλλα 5 λεπτά.
Για την κρέμα
Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο, χτυπάμε το αβγό με το σύρμα να διαλυθεί και ρίχνουμε το ξύσμα, το χυμό, τη ζάχαρη, το corn flour και το βούτυρο. Συνεχίζουμε το χτύπημα και ανάβουμε το μάτι. Ανακατεύουμε συνεχώς για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, το βλέπουμε άλλωστε ότι η κρέμα μας δένει. Αυτό γίνεται για 5 λεπτά περίπου και σβήνουμε το μάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Η κρέμα διατηρείται στο ψυγείο (αφού κρυώσει) για 1 1/2 μήνα. Σιγά μη φτουρίσει...χαχαχαχα!!!
Για τη μαρέγκα
Κατά τα γνωστά, στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε τα ασπράδια καλά να γίνουν μαρέγκα και όταν αρχίσουν ρίχνουμε τη ζάχαρη βροχηδόν, τη βανίλια και τις σταγόνες του λεμονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα. Οταν κάνει κορυφές και γυρνάμε ανάποδα το μπωλ και δεν πέφτει, την πετύχαμε! Δύσκολη δεν είναι, αλλά η άτιμη δεν χορταίνεται.....Ε, Κικίτσα???χαχαχαχα!!!
Μοντάρισμα....
Στη βάση της τάρτας, ρίχνουμε την κρέμα λεμονιού και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες να σφίξει.
Βγάζουμε και απλώνουμε τη μαρέγκα μας, είτε κάνοντας μύτες με ένα κουτάλι, είτε με κορνέ ροζέτες ή δακτύλιους. Εμένα μου αρέσει με μυτούλες.
Τοποθετούμε στο γκριλ του φούρνου για 5 λεπτά στους 180 βαθμούς, να χρυσίσουν οι κορυφές ή καίμε με το φλόγιστρο ...το οποίο εγώ μόνη μου στο σπίτι...(η μαρμαροκολώνα του σπιτιού είναι στη δουλειά τέτοια ώρα.....) δεν τολμάω...χαχααχαχ...καλό είναι και το γκριλ, μην πιάσουμε κολλητηλίκια και με την πυροσβεστική ...τώρα...
* Αυτή η κρέμα....αχ...αυτή η κρέμα λεμονιού.......!!!!! Αν δεν σας αρέσουν τα πολύ ξινά...βάλτε στην κρέμα ένα "τσακ" λιγότερο ξύσμα και κυρίως χυμό λεμονιού.
Να προσθέσω ότι μας προέκυψε σκούρα σχεδόν με καραμελόχρωμα η κρεμούλα, διότι είχαμε ένα ψιλομπλεξιματάκι με τα πιτσιρίκια την ώρα που έπρεπε να την κλείσω και παραλίγο να "χάσουμε το κορμί" πατριώτη....Είδατε στο βάζο όμως την πρώτη μου δοκιμή τι ωραίο λεμονένιο χρώμα είχε? Η δόση που δίνουμε εδώ είναι για 2 φορές, γιατί η ταρτιέρα ήταν η μεγάλη και η κρεμούλα μου φάνηκε λίγη.
Η κρέμα είναι της Αργυρούς και η ζύμη από κάποιο φιλικό μπλογκ αλλά ως συνήθως την κατέγραψα σε ένα παλιόχαρτο, την κοτσάρισα στο ψυγείο και δεν κράτησα όνομα. Ας με συγχωρέσει όποια φίλη είναι δική της, έχω μία υποψία για την Royal Coconut αλλά ακόμα δεν κάθισα να το ψάξω....
Καλή σας απόλαυση και να με χαιρόσαστε!
Η μάνα του λόχου "ζαλώθηκε" άλλον ένα χρόνο στην πλάτη της και ξανά προς τη δόξα τραβά...τραβά...τραβά!!! Φυσικά το κεράκι ήταν ένα μόνο συμβολικά, αν τα βάζαμε όλα θα ψάχναμε...το γλυκό...χαχχαχχα!!
Ναι, εγώ! Και αφού είναι η μέρα μου θέλω να σας κεράσω το αγαπημένο μου λεμονογλυκάκι!
Λεμονόπιτα λοιπόν με ωραία μαρεγκούλα αφράτη-αφράτη!
Υλικά για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
75 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. παγωμένο βούτυρο σε κύβους
1 αβγό
1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα λεμονιού
2 αβγά
ξύσμα 4 λεμονιών (και λίγο λιγότερο....)
1 φλ. χυμός λεμονιού (αν θέλετε και λίγο λιγότερο....γούστα είναι αυτά!)
2 1/2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
6 κ. σ. βούτυρο
1 κ. γλ. corn flour
Για την μαρέγκα
2 ασπράδια
100 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
2 σταγόνες χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Ενώνουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι κοσκινισμένο, τη ζάχαρη, το αλάτι, κάνουμε λακουβίτσα και ρίχνουμε το αβγό και στο τέλος το βούτυρο παγωμένο σε κύβους. Ενώνουμε να απορροφηθεί όλο το βούτυρο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά, κάνουμε μπαλίτσα, τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε και ανοίγουμε φύλλο για τάρτα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί για να μπορούμε να την μεταφέρουμε εύκολα στην ταρτιέρα.
Γεμίζουμε με όσπρια και ψήνουμε για 10-12 λεπτά περίπου στους 190 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Τσεκάρουμε ανάλογα το φούρνο. Αφαιρούμε τα όσπρια και συνεχίζουμε άλλα 5 λεπτά.
Για την κρέμα
Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο, χτυπάμε το αβγό με το σύρμα να διαλυθεί και ρίχνουμε το ξύσμα, το χυμό, τη ζάχαρη, το corn flour και το βούτυρο. Συνεχίζουμε το χτύπημα και ανάβουμε το μάτι. Ανακατεύουμε συνεχώς για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, το βλέπουμε άλλωστε ότι η κρέμα μας δένει. Αυτό γίνεται για 5 λεπτά περίπου και σβήνουμε το μάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Η κρέμα διατηρείται στο ψυγείο (αφού κρυώσει) για 1 1/2 μήνα. Σιγά μη φτουρίσει...χαχαχαχα!!!
Για τη μαρέγκα
Κατά τα γνωστά, στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε τα ασπράδια καλά να γίνουν μαρέγκα και όταν αρχίσουν ρίχνουμε τη ζάχαρη βροχηδόν, τη βανίλια και τις σταγόνες του λεμονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα. Οταν κάνει κορυφές και γυρνάμε ανάποδα το μπωλ και δεν πέφτει, την πετύχαμε! Δύσκολη δεν είναι, αλλά η άτιμη δεν χορταίνεται.....Ε, Κικίτσα???χαχαχαχα!!!
Μοντάρισμα....
Στη βάση της τάρτας, ρίχνουμε την κρέμα λεμονιού και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες να σφίξει.
Βγάζουμε και απλώνουμε τη μαρέγκα μας, είτε κάνοντας μύτες με ένα κουτάλι, είτε με κορνέ ροζέτες ή δακτύλιους. Εμένα μου αρέσει με μυτούλες.
Τοποθετούμε στο γκριλ του φούρνου για 5 λεπτά στους 180 βαθμούς, να χρυσίσουν οι κορυφές ή καίμε με το φλόγιστρο ...το οποίο εγώ μόνη μου στο σπίτι...(η μαρμαροκολώνα του σπιτιού είναι στη δουλειά τέτοια ώρα.....) δεν τολμάω...χαχααχαχ...καλό είναι και το γκριλ, μην πιάσουμε κολλητηλίκια και με την πυροσβεστική ...τώρα...
* Αυτή η κρέμα....αχ...αυτή η κρέμα λεμονιού.......!!!!! Αν δεν σας αρέσουν τα πολύ ξινά...βάλτε στην κρέμα ένα "τσακ" λιγότερο ξύσμα και κυρίως χυμό λεμονιού.
Να προσθέσω ότι μας προέκυψε σκούρα σχεδόν με καραμελόχρωμα η κρεμούλα, διότι είχαμε ένα ψιλομπλεξιματάκι με τα πιτσιρίκια την ώρα που έπρεπε να την κλείσω και παραλίγο να "χάσουμε το κορμί" πατριώτη....Είδατε στο βάζο όμως την πρώτη μου δοκιμή τι ωραίο λεμονένιο χρώμα είχε? Η δόση που δίνουμε εδώ είναι για 2 φορές, γιατί η ταρτιέρα ήταν η μεγάλη και η κρεμούλα μου φάνηκε λίγη.
Η κρέμα είναι της Αργυρούς και η ζύμη από κάποιο φιλικό μπλογκ αλλά ως συνήθως την κατέγραψα σε ένα παλιόχαρτο, την κοτσάρισα στο ψυγείο και δεν κράτησα όνομα. Ας με συγχωρέσει όποια φίλη είναι δική της, έχω μία υποψία για την Royal Coconut αλλά ακόμα δεν κάθισα να το ψάξω....
Καλή σας απόλαυση και να με χαιρόσαστε!
Απ: ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΡΕΓΚΑ
πολύ ωραία λεμονόπιτα .Παίρνω ενα κομμάτι ,βάζω τα καλά μου και λέω και το τραγουδάκι ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΕΦΑΚΙ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ,ΠΟΛΛΑ ΓΛΥΚΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΝΤΕΛΙ ΝΑ ΚΕΡΝΑΣ,αντε και πολύχρονη και οχι πολύχρωμη που έλεγα οταν ήμουν μικρή
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Απ: ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΡΕΓΚΑ
Υπέροχη Έφη μου! Να τα εκαατοστήσεις!
Έχω την εντύπωση ότι η κρέμα σου είναι αυτή που μας είχε δώσει η Ρούλα
Κρέμα λεμονιού
Έχω την εντύπωση ότι η κρέμα σου είναι αυτή που μας είχε δώσει η Ρούλα
Κρέμα λεμονιού
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΡΕΓΚΑ
Χρόνια πολλά και καλά Έφη μου!!!
Αλήθεια, πόσοι είστε στην οικογένεια; Κομματάκι μεγαλούτσικη η υπέροχη τάρτα σου!
Καλοφάγωτη να΄ναι,
έχεις τις πιο θερμές ευχές μου
Αλήθεια, πόσοι είστε στην οικογένεια; Κομματάκι μεγαλούτσικη η υπέροχη τάρτα σου!
Καλοφάγωτη να΄ναι,
έχεις τις πιο θερμές ευχές μου
Απ: ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΡΕΓΚΑ
την έχει η Αργυρώ στη σελίδα της Ρενάκο, απλά διπλασίασα για τους γνωστούς λόγους.
Madamsophie, είμαστε αρκετοί... Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!
Ντινάκο μου, σε ευχαριστώ πολύ και από εδώ!
Madamsophie, είμαστε αρκετοί... Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!
Ντινάκο μου, σε ευχαριστώ πολύ και από εδώ!
Απ: ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΡΕΓΚΑ
Τώρα το είδα, παρόμοια ναι, αλλά έχει και άλλη μία που ακολούθησα ακριβώς. http://argiro.gr/recipes/%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%8D
Απ: ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΡΕΓΚΑ
Εφάκι χρόνια πολλά και απο μένα . Να τα εκατοστήσεις και να χαίρεσαι την οικογένειά σου.
ΝΤΑΙΖΗ- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 528
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 16/04/2010
Απ: ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΡΕΓΚΑ
Τρελαίνομαι για lemon pie, την έχω προγραμματίσει για τα Χριστούγεννα, μετά την γαλοπούλα για να μας ξεπλύνει τον ουρανίσκο!
Απ: ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΡΕΓΚΑ
Kαταπληκτική συνταγή, πολύ θέλω να δοκιμάσω αλλά ως συνήθως φοβάμαι τη μαρέγκα. Να κάνω μια χαζή ερώτηση, αν τη βάλω στο γκριλ γιατί δεν έχω φλόγιστρο δε θα λειώσει η μαρέγκα? Θα ψηθεί κανονικά, σαν μπεζές?
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΡΕΓΚΑ
Χρόνια πολλά και καλά Έφη μου. Υπερπαραγωγή η λεμονόπιτα σου
anastazie- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 790
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΡΕΓΚΑ
Ποιός μπορεί να αντισταθεί σε αυτή την ελαφριά αρωματική ταρτούλα? Οπωσδήποτε όχι εγώ!!!
Και του χρόνου Έφη μου να ξαναγιορτάσεις με χαρές και γλυκά!
Και του χρόνου Έφη μου να ξαναγιορτάσεις με χαρές και γλυκά!
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης