Αναζήτηση
Μπακαλιαρόπιτα κεφαλονίτικη
5 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Μπακαλιαρόπιτα κεφαλονίτικη
Ηρθε η ώρα της! Απίστευτης νοστιμιάς πιτούλα, κατεξοχήν Αποκριάτικο, από τα πιο παραδοσιακά φαγάκια στην Κεφαλονιά (μαζί με την κρεατόπιτα, την χταποδόπιτα και την αγκιναρόπιτα), που όμως δεν είναι και πολύ γνωστή στον κόσμο ή τουλάχιστον δεν την φτιάχνουν πολλοί άνθρωποι.
Πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο να τη φτιάξετε!
Κυκλοφορούν αρκετές παραλλαγές της σε όλα τα Επτάνησα, και ακόμα-ακόμα και στην ίδια την Κεφαλονιά. Για να μην πηγαίνουμε μακριά, δύο συγγενείς από το χωριό μου την είπαν διαφορετικά ο ένας από τον άλλο, οπότε καταλαβαίνετε. Εγώ ακολούθησα αυτή που μου έκανε κλικ περισσότερο αλλά θα κάνω και την άλλη κάποια στιγμή για να έχω μέτρο σύγκρισης. Η συγκεκριμένη ήταν αστέρι!
Πάμε να τη δούμε :
Υλικά για το φύλλο
4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
2-3 κ. σ. νερό (όσο σηκώσει το αλεύρι)
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και μετά ανοίγουμε 2 φύλλα μεγάλα (ένα πάνω και ένα κάτω).
Στρώνουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί το ένα φύλλο, τοποθετούμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο, το οποίο επίσης λαδώνουμε στο τέλος.
Υλικά για τη γέμιση
1 φύλλο παστού μπακαλιάρου
1 φλ. ρύζι καρολίνα
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. μαύρες σταφίδες
1 μάτσο μαιντανός ψιλοκομμένος
1 μάτσο άνιθος ψιλ/νος
1 μάτσο μάραθος ψιλ/νος
1 ματσάκι μυρώνια ψιλ/να
1 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλ/νες
1 κεφάλι (ναι σωστά διαβάσατε, μη φοβάστε) σκόρδο ψιλ/νο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ. σ. πελτές ντομάτας
2 φλ. κίτρινη κολοκύθα σε κυβάκια σωταρισμένη σε λίγο λάδι πρώτα
1 μεγάλη πατάτα σε κυβάκια επίσης σωταρισμένη
3 φλ. ζωμός από το βρασμένο μπακαλιάρο
αλάτι αφού τσεκάρουμε το μπακαλιάρο πως είναι
πιπέρι
Εκτέλεση
Ξαλμυρίζουμε το μπακαλιάρο για 2 μέρες, ανά τρίωρο πετάμε το νερό και βάζουμε νέο.
Οταν γίνει αυτό, τον βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό για 15 λεπτά να μαλακώσει και αφού πάρει μία βράση, κλείνουμε τη φωτιά και τον βγάζουμε σε ένα μπωλ να τον ξεκοκκαλίσουμε. ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΤΑΜΕ, κρατάμε 3-4 φλυτζάνια, τα 3 χρησιμοποιούμε αλλά ας υπάρχει και λίγο ακόμα. Πετάμε πέτσα και κόκκαλα, χωρίς να τον λιώσουμε με τα χέρια, να υπάρχουν τα κομματάκια του.
Σωτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο την κολοκύθα και κατόπιν την πατάτα και τα ρίχνουμε στο μπωλ με τα υπόλοιπα υλικά.
Σε μπωλ ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί με το ζωμό του ψαριού και τα ανακατεύουμε να ενωθούν. Στο τέλος ανακατεύουμε ελαφρά και τον μπακαλιάρο και η γέμιση της πίτας μας είναι έτοιμη.
Μη φοβηθείτε τα πολλά μυρωδικούλια, είναι όσα πρέπει για την βαθιά λαμαρίνα του φούρνου, η πίτα μας πρέπει να έχει 2 δάχτυλα πάχος και είναι καλές οι ποσότητες.
Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 περίπου ώρα στην τελευαία σχάρα. Περίπου στα μισά του ψησίματος βρέχουμε ένα κομμάτι όσο είναι το ταψί μας από αντικολλητικό χαρτί και το στύβουμε και σκεπάζουμε την επιφάνεια της πίτας μας για να μην αρπάξει το φύλλο.
Καλή σας όρεξη!
Απ: Μπακαλιαρόπιτα κεφαλονίτικη
Φαίνεται υπέροχη Έφη αλλά με τον παστό μπακαλιάρο δεν τα πάμε καλά καθόλου!Σκέτο τηγανιτό με αλεύρι 25η Μαρτίου και πάλι καθαρίζουμε όλα τα υπόλοιπα και ο παστός μένει!
Απ: Μπακαλιαρόπιτα κεφαλονίτικη
Να σου πω...κάποιο άλλο ψάρι ίσως?? Μεγάλο όμως....είναι μπελάς ο μπακαλιάρος, εμείς τον τρώμε και τηγανητό αλλά μεγάλη βαβούρα...ήδη προσπαθώ να σκεφτώ κάποιο άλλο ψάρι που ίσως θα μπορούσα να βάλω (τουλάχιστον να γλίτωνα τα ξαλμυρίσματα..με νευριάζουν..χαχαχα) αλλά η γεύση του είναι άπαιχτη!
Απ: Μπακαλιαρόπιτα κεφαλονίτικη
Έφη να ψάξεις στα σ/μ να βρείς έτοιμο ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο φιλέτο. Στοιχίζει το ίδιο και είναι μεγάλη ευκολία. Άσε που δεν έχεικι ένα τόνο αλάτι που στο ζυγίζουν μαζί. Ο Σκλαβενίτης έχει σίγουρα γιατί μου φέρνει η μαμά μου από εκεί!
Απ: Μπακαλιαρόπιτα κεφαλονίτικη
Εμένα πάλι με τρέλανε το φύλλο σου. Την πίτα δεν την έχω δοκιμάσει κι αν και έχει ένα σωρό μυρωδικά με φοβίζει λίγο ο μπακαλιάρος γιατί κι εμείς σαν και τη Λίλα Ένα ξεροψημμένο φυλλαράκι όμως άνετα το τσάκιζα.
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: Μπακαλιαρόπιτα κεφαλονίτικη
Λίλα έγραψε:Έφη να ψάξεις στα σ/μ να βρείς έτοιμο ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο φιλέτο. Στοιχίζει το ίδιο και είναι μεγάλη ευκολία. Άσε που δεν έχεικι ένα τόνο αλάτι που στο ζυγίζουν μαζί. Ο Σκλαβενίτης έχει σίγουρα γιατί μου φέρνει η μαμά μου από εκεί!
Αλήθεια ε? Μεγάλη ευκολία. Ευχαριστούμε
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: Μπακαλιαρόπιτα κεφαλονίτικη
Βουτιά στο ταψί θα κάνω. Την έχω δοκιμάσει και την λατρεύω. Μπράβο Έφη για τη συνταγή.
Sevasti- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1095
Registration date : 12/07/2009
Απ: Μπακαλιαρόπιτα κεφαλονίτικη
Εδώ είμαστε. Φέρε το ταψί όπως έχει χαχα. Είδες εμείς οι Κεφαλονίτες?
simerouda- SuperiorMember
-
Αριθμός μηνυμάτων : 358
Registration date : 12/07/2009
Απ: Μπακαλιαρόπιτα κεφαλονίτικη
χαχααααχ!!! Αμ δεν είδα...??? Στο πετσί μου 20 χρόνια έχω έναν...χαχαααχ!!!
Παρόμοια θέματα
» Κρεατόπιτα κεφαλονίτικη
» ΑΓΚΙΝΑΡΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ
» ΡΙΓΑΝΑΔΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ
» ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΕ ΑΛΙΑΔΑ (ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ)
» ΑΓΚΙΝΑΡΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ
» ΡΙΓΑΝΑΔΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ
» ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΕ ΑΛΙΑΔΑ (ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ)
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης