Αναζήτηση
Λαχανοντολμάδες
5 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Λαχανοντολμάδες
Υλικά
1 μεγάλο λάχανο
500 γρ. κιμάς
2 μεγάλα κρεμμύδια
½ ματσάκι μαϊντανό
1 ½ με 2 φλιτζάνια ρύζι parboiled
3 κ.σ φυτίνη
1/4 κ.γλ. πιπέρι
1 ½ κ.γλ. αλάτι
Χυμός 1 λεμονιού
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
3 λεμόνια
Ζωμός από το φαγητό
Εκτέλεση
Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι από τα λάχανο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεματάμε το λάχανο μέχρι να μαλακώσουν τα πάνω φύλλα. Βγάζουμε από την κατσαρόλα το λάχανο και παγώνουμε σε τρεχούμενο νερό για να μην καούμε. Ανοίγουμε τα φυλλα του λάχανου προσεκτικά, αφαιρώντας τα χοντρά μέρη.
Αν το λάχανο μας είναι τρυφερό (χωρίς πολλά χοντρά μέρη) μπορούμε να τα αφαιρέσουμε ένα ένα προσεκτικά μη σπάσουν και να τα ζεματίσουμε σαν φύλλα πια κι όχι ολόκληρο το λάχανο.
Σε ένα μεγάλο μπωλ ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, και όλα τα υλικά της γέμισης.
Τα ανακατεύουμε και ξεκινάμε να τυλίγουμε τους ντολμάδες. Βάζουμε στο φύλλο μας γέμιση στη μία άκρη αυτή που βρίσκεται προς το μέρος μας, ανασηκώνουμε και διπλώνουμε το φύλλο σε εκείνη την πλευρά και στη συνέχεια κλείνουμε τις δύο πλαϊνές πλευρές. Τυλίγουμε ρολλάροντας.
Στην κατσαρόλα που θα τους βάλουμε, απλώνουμε στον πάτο, αρκετά από τα χοντρά κομμάτια του λάχανου, που μας περισσεύουν.
Βάζουμε τους ντολμάδες πάνω στα φύλλα (συνήθως για ένα μεγάλο λάχανο βγαίνουν περίπου 3 στρώσεις) και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα χοντρά φύλλα που περίσσεψαν και δεν τυλίγονται.
Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε 2 κ.σ. επιπλέον φυτίνη και σκεπάζουμε με νερό έως τη μέση των ντολμάδων.
Συνήθως βάζουν από πάνω ένα πιάτο για να μην αναταραχθούν οι ντολμάδες και φύγει η γέμιση. Δε το κάνω ποτέ, δε μου ανοίγουν.
Βράζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά (όχι όμως στο τέρμα) και όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε λίγο κάτω από το μέτριο της θερμοκρασίας και βράζουμε για περίπου 1 ώρα. (Aν βάλετε ρύζι γλασέ μειώστε το χρόνο βρασμού στα 40 με 45 λεπτά).
Όταν είναι έτοιμο το φαγητό, φτιάχνουμε το αυγολέμονο προσθέτοντας λίγο από το ζωμό του φαγητού και περιχύνουμε τους ντολμάδες. Για να ανακατέψουμε κουνάμε την κατσαρόλα δεξια-αριστερά.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Rena στις Τετ Δεκ 30, 2015 5:58 am, 5 φορές συνολικά
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Λαχανοντολμάδες
Θηρία οι ντολμάδες, περίσσεψε τίποτα ή φαγώθηκαν με το μεζεδάκι χθες?
nikolas- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 910
Registration date : 31/07/2009
Απ: Λαχανοντολμάδες
Σιγά μην έμενε τίποτα. Αυτό ήταν παραγγελιά του γιόκα μου. Τους λατρεύει. Δεν είδες ? Κατακαλόκαιρο και ήθελε λαχανοντολμάδες...Ούτε κόκκος ρυζιού δεν περίσσεψε
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Λαχανοντολμάδες
Πωπω Ρένα σούπερ είναι!!!!!!
Xara- SuperiorMember
-
Αριθμός μηνυμάτων : 316
Registration date : 12/07/2009
Απ: Λαχανοντολμάδες
Τι ωραίοι! Μου αρέσουν και με κρέμα αντί αβγολέμονο
chefoulla- Beautiful Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 259
Registration date : 12/07/2009
Απ: Λαχανοντολμάδες
Η Αννέτα βάζει λίγο κορν φλάουρ με λίγο βούτυρο και το ανακατεύει σε κατσαρολάκι ενώ προσθέτει σταδιακά το αυγολέμονο και φτιάχνει μια ωραία κρεμώδη σάλτσα. Όπως και να φτιαγμένοι όμως μας αρέσουν πολύ
antonis63- Beautiful Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 208
Registration date : 12/07/2009
Παρόμοια θέματα
» ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΙ
» λαχανοντολμαδες με ρύζι στο φούρνο
» Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι με σάλτσα λεμονιού
» λαχανοντολμαδες με ρύζι στο φούρνο
» Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι με σάλτσα λεμονιού
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης