Αναζήτηση
Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι με σάλτσα λεμονιού
5 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι με σάλτσα λεμονιού
Υλικά
1 μεγάλο λάχανο
250 γρ. ρύζι
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 φλ. καφέ μαϊντανό
1 φλ. καφέ άνηθο
2 καρότα τριμμένα
2 κ.σ. φυτίνη
χυμός λεμονιού
αλατοπίπερο
Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε σταφίδες και κουκουνάρι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεματάμε το λάχανο μέχρι να μαλακώσουν τα πάνω φύλλα. Βγάζουμε από την κατσαρόλα το λάχανο και παγώνουμε σε τρεχούμενο νερό. Ανοίγουμε τα φυλλα του λάχανου προσεκτικά, αφαιρώντας τα χοντρά μέρη.
Αν το λάχανο μας είναι τρυφερό (χωρίς πολλά χοντρά μέρη) μπορούμε να τα αφαιρέσουμε ένα ένα προσεκτικά μη σπάσουν και να τα ζεματίσουμε σαν φύλλα πια κι όχι ολόκληρο το λάχανο.
Σε ένα μεγάλο μπωλ ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, και όλα τα υλικά της γέμισης.
Τα ανακατεύουμε και ξεκινάμε να τυλίγουμε τους ντολμάδες. Βάζουμε στο φύλλο μας γέμιση στη μία άκρη αυτή που βρίσκεται προς το μέρος μας, ανασηκώνουμε και διπλώνουμε το φύλλο σε εκείνη την πλευρά και στη συνέχεια κλείνουμε τις δύο πλαϊνές πλευρές. Τυλίγουμε ρολλάροντας.
Στην κατσαρόλα που θα τους βάλουμε, απλώνουμε στον πάτο, αρκετά από τα χοντρά κομμάτια του λάχανου, που μας περισσεύουν.
Βάζουμε τους ντολμάδες πάνω στα φύλλα (συνήθως για ένα μεγάλο λάχανο βγαίνουν 2 με 3 στρώσεις) και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα χοντρά φύλλα που περίσσεψαν και δεν τυλίγονται.
Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε 2 κ.σ. επιπλέον φυτίνη και σκεπάζουμε με νερό έως τη μέση των ντολμάδων.
Συνήθως βάζουν από πάνω ένα πιάτο για να μην αναταραχθούν οι ντολμάδες και φύγει η γέμιση. Δε το κάνω ποτέ, δε μου ανοίγουν.
Βράζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά (όχι όμως στο τέρμα) και όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε λίγο κάτω από το μέτριο της θερμοκρασίας και βράζουμε για περίπου 1 ώρα. (Aν βάλετε ρύζι γλασέ μειώστε το χρόνο βρασμού στα 40 με 45 λεπτά).
Σερβίρουμε με λεμόνι ή με σάλτσα λεμονιού που φτιάχνουμε ως εξής
1 λεμόνι
2 κοφτές κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
λίγο λάδι ή φυτικό βούτυρο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού πολύ καλά. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας σβώλος. Προσθέτουμε λίγο από το ζωμό του φαγητού μέχρι να έρθουν τα υγρά στη θερμοκρασία του φαγητού και μετά το λάδι ή το βούτυρο. Ρίχνουμε στο σκεύος και αφήνουμε να πάρει μία βράση και να δέσει η σάλτσα.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Rena στις Δευ Νοε 24, 2014 11:12 am, 3 φορές συνολικά
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι με σάλτσα λεμονιού
Πολύ λαχταριστοί οι ντολμάδες σου και η παρουσίαση βήμα βήμα εντυπωσιακή. Δεν τους έχω δοκιμάσει σε αυτή την εκδοχή, χωρίς κιμά. Καλή ιδέα.
anastazie- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 790
Registration date : 12/07/2009
Απ: Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι με σάλτσα λεμονιού
ΜΜΜΜΜ...είπαμε όπου ντολμάς κι εγώ από δίπλα...και δή λαχανοντολμάς!!!!
Απ: Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι με σάλτσα λεμονιού
Πολύ μου αρέσει αυτό το φαγητό γιατί γενικά μου αρέσει το μαγειρεμένο λάχανο.
Ρένα η παρουσίασή σου επαγγελματική. Βάζεις κάτω Χρύσα Παραδείση και Βέφα μαζί. Δεν ετοιμάζεις και εσύ κανένα βίβλίο σιγά-σιγά όπως η Κική?
Υ.Γ. Η μαμά μου στους νηστίσιμους λαχανοντολμάδες έβαζε και μαύρες σταφίδες και κουκουνάρια.
Ρένα η παρουσίασή σου επαγγελματική. Βάζεις κάτω Χρύσα Παραδείση και Βέφα μαζί. Δεν ετοιμάζεις και εσύ κανένα βίβλίο σιγά-σιγά όπως η Κική?
Υ.Γ. Η μαμά μου στους νηστίσιμους λαχανοντολμάδες έβαζε και μαύρες σταφίδες και κουκουνάρια.
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι με σάλτσα λεμονιού
Και να μην νηστεύουμε θα μας κάνεις εσύ!
irene- Moderator
-
Αριθμός μηνυμάτων : 496
Registration date : 12/07/2009
Παρόμοια θέματα
» ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΙ
» ΨΑΡΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ-ΛΕΜΟΝΙΟΥ
» Σάλτσα κιμά & σάλτσα κρεμμυδιού
» Λαχανοντολμάδες
» λαχανοντολμαδες με ρύζι στο φούρνο
» ΨΑΡΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ-ΛΕΜΟΝΙΟΥ
» Σάλτσα κιμά & σάλτσα κρεμμυδιού
» Λαχανοντολμάδες
» λαχανοντολμαδες με ρύζι στο φούρνο
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης