Αναζήτηση
Ντολμαδάκια γιαλαντζί
+4
SpIrToKoYto
ntina
EfiK
Rena
8 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Νοστιμότατο φαγητό που τρώγεται κρύο ή ζεστό. Σε περιόδους νηστείας προτιμήστε τη νηστίσιμη συνοδευτική σάλτσα λεμονιού
Υλικά
1/2 κιλό κληματόφυλλα
1 κούπα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
2 ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια
1/2 κιλό ρύζι γλασέ
1 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
1/2 κούπα ψιλοκομμένο δυόσμο
2 κούπες λάδι
1/3 κούπας χυμό λεμονιού
2 1/2 κούπες βραστό νερό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλύντε και ζεματίστε για 2'-3' τα κληματόφυλλα, βουτώντας τα λίγα-λίγα σε νερό που βράζει. Ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια σε σουρωτήρι, πασπαλίστε τα με λίγο αλάτι και τρίψτε τα, να μαραθούν.
Ανακατέψτε τα μέσα σ' ένα μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λάδι και το νερό. Προσθέστε το μισό λάδι, αλάτι στην ποσότητα που επιθυμείτε, πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
Βάλτε από ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλλο και τυλίξτε ελαφρά. Στρώστε μερικά κληματόφυλλα στον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας και αραδιάστε τα ντολμαδάκια, το ένα πλάι στο άλλο, σε σειρές.
Στο στάδιο αυτό, μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη. Βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίξτε το υπόλοιπο λάδι, το βραστό νερό και το χυμό λεμονιού.
Σκεπάστε τα μ' ένα βαρύ πιάτο, που να χωράει στην κατσαρόλα. Σκεπάστε την με το καπάκι της και σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά, έως ότου τα ντολμαδάκια πιουν όλο το νερό και μείνουν σχεδόν με το λάδι τους.
Δοκιμάστε και, αν δεν έχει μαλακώσει το ρύζι, ρίξτε λίγο νερό ακόμη και συνεχίστε το βράσιμο. ΄Οταν τα κατεβάσετε από τη φωτιά, βάλτε ανάμεσα στο καπάκι και στην κατσαρόλα μια απορροφητική πετσέτα κι αφήστε τα να κρυώσουν.
Σερβίρονται με λεμόνι ή γιαούρτι ή σάλτσα λεμονιού
Τip
Αν χρησιμοποιήσετε κληματόφυλλα κονσέρβας, ξεβγάλτε τα καλά σε κρύο νερό να ξαλμυρίσουν και μετά ζεματίστε τα. Στη συνέχεια ακολουθείτε την παραπάνω διαδικασία.
Συνοδευτική Σάλτσα αυγολέμονο
1 κουταλιά βούτυρο
3 κρόκους αυγών
2-3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
3 κουταλιές της σούπας κορν-φλάουρ ή αλεύρι
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζωμό από τα ντολμαδάκια
1 κύβο κότας
Αλάτι, πιπέρι
1 φλιτζάνια γάλα
Για να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο με το κορν φλάουρ ή το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβωλιάσει. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Το μίγμα μας θα αρχίσει να ομογενοποιείται. Ρίχνουμε το ζωμό από τα ντολμαδάκια και τον κύβο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα περιμένοντας να λιώσει ο κύβος. Στο τέλος προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο μαζί με το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει η σάλτσα μας μία βράση, συνεχίζοντας πάντα να ανακατεύουμε. Περιμένουμε να πήξει και όταν είναι έτοιμη περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με το αυγολέμονο και σερβίρουμε.
Νηστίσιμη σάλτσα λεμονιού
1 λεμόνι
2 κοφτές κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
λίγο λάδι ή φυτικό βούτυρο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού πολύ καλά. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας σβώλος. Προσθέτουμε λίγο από το ζωμό του φαγητού μέχρι να έρθουν τα υγρά στη θερμοκρασία του φαγητού και μετά το λάδι ή το βούτυρο. Ρίχνουμε στο σκεύος και αφήνουμε να πάρει μία βράση και να δέσει η σάλτσα.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Rena στις Τετ Φεβ 25, 2015 3:25 am, 9 φορές συνολικά
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Ντολμαδάκια γιαλαντζί
ποσο καιρο μπορουν να μεινουν στην καταψυξη?
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Απ: Ντολμαδάκια γιαλαντζί
καλά...δεν τη γλυτώνεις σήμερα...θα σε καρατομήσω...είναι δυνατόν βραδυάτικα να μου το κάνεις αυτό..???
...άσε η κρέμα...ακριβώς όπως μ'αρέσει...
(...ετοιμάσου να φτιάξεις κι αυτά μαζί με το φρικασέ..ούτε αυτά του αρέσουν του λύκου..)
...άσε η κρέμα...ακριβώς όπως μ'αρέσει...
(...ετοιμάσου να φτιάξεις κι αυτά μαζί με το φρικασέ..ούτε αυτά του αρέσουν του λύκου..)
SpIrToKoYto- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 3109
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 13/07/2009
Απ: Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Εγώ αποθηκεύω σκέτα τα αμπελόφυλλα στην κατάψυξη, τα βγάζω και όπως είναι παγωμένα τα ρίχνω στην κατσαρόλα με το βραστό νερό. Γίνονται της ώρας!
Επίσης βάζω και άνιθο και μαϊντανό και δυόσμο!!!!!!
Επίσης βάζω και άνιθο και μαϊντανό και δυόσμο!!!!!!
Απ: Ντολμαδάκια γιαλαντζί
βαλε και λιγο βασιλικο καλιτερα φρεσκο και μια ωριμη τριμμενη ντοματα.αλλη γευση
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Απ: Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Έφη και δική μου, αλλά ότι και να κάνω δεν πετυχαίνω ίδια γεύση με αυτή της γιαγιάς μου.
Ντίνα, μήνα σίγουρα για παραπάνω δεν ξέρω.
Λίλα όλα μαζί ε? Δε το έχω δοκιμάσει.
Βιβή, κρατάω σημειώσεις, σκέψου τι άλλο δεν τρώει
Ντίνα, μήνα σίγουρα για παραπάνω δεν ξέρω.
Λίλα όλα μαζί ε? Δε το έχω δοκιμάσει.
Βιβή, κρατάω σημειώσεις, σκέψου τι άλλο δεν τρώει
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Ντολμαδάκια γιαλαντζί
για να τα φτιαξετε τσιγαριστε τα κρεμμυδια με μια μια κουπα λαδι προσθεστε τα μυρωδικα της συνταγης σας ριξετε την ντοματα και μισο κουταλακι παπρικα λιγο νερο
σιγοβραστε για 10 λεπτα βαλτε το ρυζι ,ανακατεψτε και γεμιστε τα φυλλα.αν θελετε μπορειτε πριν βαλετε το ρυζι να το σωταρετε με λιγο λαδι για να μην λασπωσει
σιγοβραστε για 10 λεπτα βαλτε το ρυζι ,ανακατεψτε και γεμιστε τα φυλλα.αν θελετε μπορειτε πριν βαλετε το ρυζι να το σωταρετε με λιγο λαδι για να μην λασπωσει
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Απ: Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Ωραία ιδέα Ντινάκι.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Κι εγώ Ντινάκι σαν τη Ρένα το βάζω το ρύζι, ωμό!
Την επόμενη φορά θα το σωτάρω!!!!!!!!!!!
Ευχαριστούμε Ντινάκι για το ωραίο tip!!!!!!!!!
Την επόμενη φορά θα το σωτάρω!!!!!!!!!!!
Ευχαριστούμε Ντινάκι για το ωραίο tip!!!!!!!!!
Απ: Ντολμαδάκια γιαλαντζί
ευχαριστω .το ιδιο θα κανετε και για τα γεμιστα
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Απ: Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Κι εγώ έτσι Ντινάκι το κάνω, το σωτάρω, νομίζω γίνετε καλύτερο
Αsteri- SuperiorMember
-
Αριθμός μηνυμάτων : 334
Τόπος : Μεταμόρφωση Αττικής
Registration date : 27/08/2009
Απ: Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Εγω βαζω και κουκουναράκι, σταφίδες επίσης μπορούν να μπουν (πολίτικα)αλλά δεν τις θέλουν οι υπόλοιποι....
Απ: Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Ουουουουουουου σπιτικά γιαλαντζί σκέτη απόλαυση. Και η σάλτσα ακριβώς όπως τη κάνει η μαμά μου.
Και εγώ σωτάρω το ρύζι για τα γεμιστά όπως λέει η Ντίνα, και δεν λασπώνει και νομίζω ότι γίνεται και πιο νόστιμο.
Ντολμαδάκια δεν έχω φτιάξει ποτέ μου και δεν έχω γνώμη.
Και εγώ σωτάρω το ρύζι για τα γεμιστά όπως λέει η Ντίνα, και δεν λασπώνει και νομίζω ότι γίνεται και πιο νόστιμο.
Ντολμαδάκια δεν έχω φτιάξει ποτέ μου και δεν έχω γνώμη.
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης