Αναζήτηση
Σκόρδο ή κρεμμύδι;
4 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Σκόρδο ή κρεμμύδι;
Δοκιμασμένα, γνωστά και προσφιλή από τους προ- ιστορικούς χρόνους, το κρεμμύδι και το σκόρδο αποτελούν σήμερα περιζήτητα συμπληρώματα διατροφής φαρμακείου.
Οι λαϊκές αγορές, ωστόσο, πωλούν πιο αποτελεσματικά «φάρμακα» σε φθηνότερες τιμές, με πραγματική νοστιμιά.
Περιέχουν πολύτιμα συστατικά, αλλά αιχμή του θεραπευτικού δόρατος θεωρείται μια χημική ουσία τους που περιέχει θείο.
Πολλές θειούχες ενώσεις τροφών λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά (δηλαδή ως αντιγηραντικά) ή, καλύτερα, ως ουσίες που επιβραδύνουν τη φθορά του χρόνου.
H θειούχος ουσία στο φρέσκο ωμό σκόρδο ή κρεμμύδι ονομάζεται αλλιίνη.
Kατά τη μάσηση, με τη βοήθεια ενζύμων του σάλιου, μετατρέπεται σε μια άλλη δραστική ουσία, την αλλισίνη.
Οι ερευνητές διαφωνούν για το αν το μαγείρεμα μειώνει την αποτελεσματικότητα της αλλιίνης.
Συνιστούν, λοιπόν, η αλλιίνη να απελευθερώνεται μέσα στο στόμα, καθώς μασάμε τη σκελίδα του σκόρδου ή τις φέτες από το κομμένο κρεμμύδι.
Tα κρεμμύδια περιέχουν πολύ μικρότερες ποσότητες αλλιίνης συγκριτικά με τα σκόρδα.
Oι απαιτούμενες ποσότητες που πρέπει να καταναλωθούν για θεραπευτικό σκοπό είναι μεγάλες.
H μεσογειακή διατροφή, όμως, προσφέρει ευκαιρίες κατανάλωσής τους με τις άφθονες σαλάτες της.
Ως προς το σκόρδο, η ποσότητα πρέπει να είναι γύρω στις 10 σκελίδες ημερησίως και στα κρεμμύδια πάνω από 120 γραμμάρια.
Tο σκόρδο ελαττώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων πολλαπλώς.
Χαρακτηριστική είναι η πτώση των τριγλυκεριδίων και της κακής (LDL) χοληστερίνης.
Ενώ αυξάνει λίγο και τα επίπεδα της καλής (HDL) χοληστερίνης, λειτουργία που ελάχιστες τροφές ή φαρμακευτικές ουσίες κατορθώνουν.
H κατανάλωση ποσοτήτων σκόρδου ή κρεμμυδιών με το φαγητό ελαττώνει το ινωδογόνο, φυσιολογική ουσία του αίματος που σε υψηλά παθολογικά επίπεδα διεγείρει τον σχηματισμό παθολογικών θρόμβων μέσα στις αρτηρίες, προκαλώντας επικίνδυνες αποφράξεις μέσα σε αυτές.
Παράλληλα, η αλλισίνη διαστέλλει τις αρτηρίες και προκαλεί αγγειοδιαστολή.
Tο φαινόμενο αυτό γίνεται σε εμάς αντιληπτό με τη μικρή, αλλά χαρακτηριστική πτώση της πίεσης που παρατηρείται στα άτομα με υπέρταση που αγαπούν τα σκόρδα ή τα κρεμμύδια στις σαλάτες.
Σε κοινωνίες που περιλαμβάνουν στην καθημερινή τους διατροφή σημαντική ποσότητα σκόρδου ή κρεμμυδιού, έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση εμφάνισης καρκίνου (στομάχου και μαστού).
Tα σκόρδα δρουν ερεθιστικά σε άδειο στομάχι, ενώ με το φαγητό το προφυλάσσουν από σειρά ασθενειών, όπως όλον τον οργανισμό
Το σκόρδο και το κρεμμύδι κάνουν καλό ακόμη και σε μεγάλες ποσότητες, αν το στομάχι του ατόμου που τα τρώει είναι ανθεκτικό.
Πηγή: ethnos.gr
Elli- Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 95
Registration date : 03/09/2010
Απ: Σκόρδο ή κρεμμύδι;
Για φαντάσου..κρεμμυδοσκόρδιον λοιπόν για να διατηρούμε τα νειάτα μας στην όψη τουλάχιστον
nikolas- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 910
Registration date : 31/07/2009
Απ: Σκόρδο ή κρεμμύδι;
Κάτι ξέρω λοιπόν που δεν αφήνω κρεμμύδι για κρεμμύδι...κι ας μυρίζουν τόσο
Ωραίο άρθρο πάντως, ούτε τα μισά δεν ήξερα.
Ωραίο άρθρο πάντως, ούτε τα μισά δεν ήξερα.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Σκόρδο ή κρεμμύδι;
Το ξέρετε ότι αν βάλετε τα κρεμμύδια μέσα σε νάυλον κάλτσες θα διατηρηθούν περισσότερο καιρό?
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Παρόμοια θέματα
» Κρεμμύδι
» Ψωμί με κρεμμύδι και τυρί
» Μελιτζανοκεφτέδες με σκόρδο και σως γιαουρτιού
» ΨΩΜΙ ΜΕ ΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟ KAI ΠΡΑΣΙΝΟ (ΦΡΕΣΚΟ) ΚΡΕΜΜΥΔΙ
» Αρωματική μπαγκέτα με σκόρδο
» Ψωμί με κρεμμύδι και τυρί
» Μελιτζανοκεφτέδες με σκόρδο και σως γιαουρτιού
» ΨΩΜΙ ΜΕ ΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟ KAI ΠΡΑΣΙΝΟ (ΦΡΕΣΚΟ) ΚΡΕΜΜΥΔΙ
» Αρωματική μπαγκέτα με σκόρδο
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης