Αναζήτηση
Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια
+3
EfiK
Sevasti
helen
7 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια
Για τα εκλαίρ
250 ml νερό
80 γρ. Βούτυρο
5 αυγά
200 γρ. Αλεύρι
2 κ.σ. σκληρό τυρί τριμμένο
Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
600 γρ. Συκωτάκια πουλιών
100 γρ. Βούτυρο
2 καρότα τριμένα
1 κρεμμύδι τριμμένο
Αλάτι
Μοσχοκάρυδο
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το βούτυρο μέχρι να κοχλάσουν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά και το τυρί με το αλάτι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Πρέπει η ζύμη μας να έχει μια γυαλιστερή και παχύρευστη μορφή χωρίς όμως να είναι νερουλή. Την βάζουμε σε κορνέ και στρώνουμε ένα λαδόχαρτο στο ταψί.. Φτιάχνουμε ροζέτες με το κορνέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω και κάτω αντίσταση) για 20 περίπου λεπτά στους 170ο C. Δεν ανοίγουμε το φούρνο στο ενδιάμεσο για να μην ξεφουσκώσουν.
Για τη γέμιση
Σωτάρουμε τα καρότα με το κρεμμύδι στο βούτυρο να μαλακώσουν και τηγανίζουμε τα συκωτάκια, για λίγο όμως μην στεγνώσουν. Αλατίζουμε και περνάμε τα υλικά μας στο μπλέντερ να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε την κρέμα σταδιακά και ξαναχτυπάμε. Δε βάζουμε όλη την κρέμα από την αρχή γιατί μπορεί να βγει νερουλό το μίγμα. Υπολογίζουμε με το μάτι πόσο θα χρειαστεί κι ανάλογα προσθέτουμε ή αφαιρούμε. Αν τύχει να είναι πολυ υγρή η μους προσθέτουμε λίγο τυρί κρέμα για να δέσει. Τελειώνουμε βάζοντας το μοσχοκάρυδο.
Κόβουμε τα εκλαίρ στη μέση αλλά όχι μέχρι τέρμα και γεμίζουμε με τη μους. Γαρνίρουμε με σπόρους ροδιού που τους στερεώνουμε στα εκλαίρ με λίγη μαγιονέζα ή κρεμώδες τυρί.
helen- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 728
Registration date : 26/08/2009
Απ: Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια
Απίθανα φαίνονται. Η γέμιση με προβληματίζει όμως λόγω του συκωτιού. Με τι άλλο μπορούμε να τα γεμίσουμε?
Sevasti- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1095
Registration date : 12/07/2009
Απ: Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια
Πολύ ωραία πρόταση!
Με κάποιο άλλο ντιπ ίσως? Ούτε εγώ τα πάω καλά με τα συκωτάκια αν και ο Μ. τα θέλει και τώρα στις γιορτές παίζουν σε πολλές συνταγές!
Με κάποιο άλλο ντιπ ίσως? Ούτε εγώ τα πάω καλά με τα συκωτάκια αν και ο Μ. τα θέλει και τώρα στις γιορτές παίζουν σε πολλές συνταγές!
Απ: Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια
Πολύ ωραία συνταγή....τα συκωτάκια μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με μοσχαρίσιο κιμά!
Απ: Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια
Πολύ γιορτινά πράγματι. Αυτό το ρόδι είναι κατεξοχήν Χριστουγεννιάτικο υλικό Λίλα, ο κιμάς δε θα είχε πολύ σπυρωτό αποτέλεσμα? Νομίζω δε θα μπορούσε να γίνει κρεμώδης. Αν άλλαζα τη γέμιζη θα διάλεγα ή μια μους τόνου, ή μους ζαμπόν ή γέμιση με κρεμώδη τυριά-ροκφόρ.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια
Σεβαστή ότι επιλογή και να κάνεις ωραία θα είναι. Έβαλα αυτή με το συκωτάκι γιατί είναι διαφορετική από τα συνηθισμένα. Από κει και πέρα γεμίζουμε με ότι προτιμάμε.
Λίλα τους πάει ο κιμάς αλλά τότε μη βάλετε κρέμα γάλακτος αλλά μια σφιχτή μπεσαμέλ. Θα ψήσεις πρόσεξε μην πάρουν χρώμα εξωτερικά σκέπασε τα με αλουμινόχαρτο γιατί δεν πρέπει να έχουν και υγρασία μέσα. Βγάλε από το φούρνο να κρυώσουν κάνε τσέπες και γέμισε και μετά ξαναψήσε για λίγο.
Λίλα τους πάει ο κιμάς αλλά τότε μη βάλετε κρέμα γάλακτος αλλά μια σφιχτή μπεσαμέλ. Θα ψήσεις πρόσεξε μην πάρουν χρώμα εξωτερικά σκέπασε τα με αλουμινόχαρτο γιατί δεν πρέπει να έχουν και υγρασία μέσα. Βγάλε από το φούρνο να κρυώσουν κάνε τσέπες και γέμισε και μετά ξαναψήσε για λίγο.
helen- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 728
Registration date : 26/08/2009
Απ: Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια
αντί για συκωτάκια μπορούμε εναλλακτικά να βάλομε μαγιονέζα,γιαούρτι,γαριδούλες ,λίγη κέτσαπ και προαιρετικά λίγο καλαμπόκι και αγγουράκι τουρσί
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Απ: Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια
Πολύ εμφανίσιμα. Η αλήθεια είναι ότι με τα συκωτάκια και το ρόδι δείχνουν περισσότερο χριστουγεννιάτικα.
Πάντως εναλλακτικά σας δίνω τη παραλλαγή που κάνει η μαμά μου. Τα γεμίζει με σωταρισμένο κιμά, μπεσαμέλ και παρμεζάνα. Αφού τα γεμίσει αλείφει το καπάκι με λίγη μπεσαμέλ, πασπαλίζει παρμεζάνα και τα γκρατινάρει στο φούρνο. Επειδή τα κάνει στρογγυλά τα λέει "σουδάκια".
.
Πάντως εναλλακτικά σας δίνω τη παραλλαγή που κάνει η μαμά μου. Τα γεμίζει με σωταρισμένο κιμά, μπεσαμέλ και παρμεζάνα. Αφού τα γεμίσει αλείφει το καπάκι με λίγη μπεσαμέλ, πασπαλίζει παρμεζάνα και τα γκρατινάρει στο φούρνο. Επειδή τα κάνει στρογγυλά τα λέει "σουδάκια".
.
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης