delicieuses
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια

+3
EfiK
Sevasti
helen
7 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια Empty Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια

Δημοσίευση από helen Τετ Δεκ 01, 2010 3:00 am

Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια Giortinaeklairakia


Για τα εκλαίρ
250 ml νερό
80 γρ. Βούτυρο
5 αυγά
200 γρ. Αλεύρι
2 κ.σ. σκληρό τυρί τριμμένο
Λίγο αλάτι

Για τη γέμιση
600 γρ. Συκωτάκια πουλιών
100 γρ. Βούτυρο
2 καρότα τριμένα
1 κρεμμύδι τριμμένο
Αλάτι
Μοσχοκάρυδο
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το βούτυρο μέχρι να κοχλάσουν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά και το τυρί με το αλάτι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Πρέπει η ζύμη μας να έχει μια γυαλιστερή και παχύρευστη μορφή χωρίς όμως να είναι νερουλή. Την βάζουμε σε κορνέ και στρώνουμε ένα λαδόχαρτο στο ταψί.. Φτιάχνουμε ροζέτες με το κορνέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω και κάτω αντίσταση) για 20 περίπου λεπτά στους 170ο C. Δεν ανοίγουμε το φούρνο στο ενδιάμεσο για να μην ξεφουσκώσουν.

Για τη γέμιση
Σωτάρουμε τα καρότα με το κρεμμύδι στο βούτυρο να μαλακώσουν και τηγανίζουμε τα συκωτάκια, για λίγο όμως μην στεγνώσουν. Αλατίζουμε και περνάμε τα υλικά μας στο μπλέντερ να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε την κρέμα σταδιακά και ξαναχτυπάμε. Δε βάζουμε όλη την κρέμα από την αρχή γιατί μπορεί να βγει νερουλό το μίγμα. Υπολογίζουμε με το μάτι πόσο θα χρειαστεί κι ανάλογα προσθέτουμε ή αφαιρούμε. Αν τύχει να είναι πολυ υγρή η μους προσθέτουμε λίγο τυρί κρέμα για να δέσει. Τελειώνουμε βάζοντας το μοσχοκάρυδο.

Κόβουμε τα εκλαίρ στη μέση αλλά όχι μέχρι τέρμα και γεμίζουμε με τη μους. Γαρνίρουμε με σπόρους ροδιού που τους στερεώνουμε στα εκλαίρ με λίγη μαγιονέζα ή κρεμώδες τυρί.

helen
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 728
Registration date : 26/08/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια Empty Απ: Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια

Δημοσίευση από Sevasti Τετ Δεκ 01, 2010 3:47 am

Απίθανα φαίνονται. Η γέμιση με προβληματίζει όμως λόγω του συκωτιού. Με τι άλλο μπορούμε να τα γεμίσουμε?
Sevasti
Sevasti
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 1095
Registration date : 12/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια Empty Απ: Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια

Δημοσίευση από EfiK Τετ Δεκ 01, 2010 6:54 am

Πολύ ωραία πρόταση!
Με κάποιο άλλο ντιπ ίσως? Ούτε εγώ τα πάω καλά με τα συκωτάκια αν και ο Μ. τα θέλει και τώρα στις γιορτές παίζουν σε πολλές συνταγές!
EfiK
EfiK
Moderator
Moderator

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 4318
Τόπος : Αγ. Ανάργυροι
Registration date : 13/08/2009

http://epipantosepistitou-efik.blogspot.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια Empty Απ: Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια

Δημοσίευση από Λίλα Τετ Δεκ 01, 2010 7:59 am

Πολύ ωραία συνταγή....τα συκωτάκια μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με μοσχαρίσιο κιμά!
Λίλα
Λίλα
Star Member
Star Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 3297
Τόπος : Κρανίδι
Registration date : 12/07/2009

http://lilaspurplethoughts.blogspot.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια Empty Απ: Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια

Δημοσίευση από Rena Τετ Δεκ 01, 2010 11:09 am

Πολύ γιορτινά πράγματι. Αυτό το ρόδι είναι κατεξοχήν Χριστουγεννιάτικο υλικό Smile Λίλα, ο κιμάς δε θα είχε πολύ σπυρωτό αποτέλεσμα? Νομίζω δε θα μπορούσε να γίνει κρεμώδης. Αν άλλαζα τη γέμιζη θα διάλεγα ή μια μους τόνου, ή μους ζαμπόν ή γέμιση με κρεμώδη τυριά-ροκφόρ.
Rena
Rena
Admin
Admin

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια Empty Απ: Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια

Δημοσίευση από helen Τετ Δεκ 01, 2010 11:45 pm

Σεβαστή ότι επιλογή και να κάνεις ωραία θα είναι. Έβαλα αυτή με το συκωτάκι γιατί είναι διαφορετική από τα συνηθισμένα. Από κει και πέρα γεμίζουμε με ότι προτιμάμε.
Λίλα τους πάει ο κιμάς αλλά τότε μη βάλετε κρέμα γάλακτος αλλά μια σφιχτή μπεσαμέλ. Θα ψήσεις πρόσεξε μην πάρουν χρώμα εξωτερικά σκέπασε τα με αλουμινόχαρτο γιατί δεν πρέπει να έχουν και υγρασία μέσα. Βγάλε από το φούρνο να κρυώσουν κάνε τσέπες και γέμισε και μετά ξαναψήσε για λίγο.

helen
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 728
Registration date : 26/08/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια Empty Απ: Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια

Δημοσίευση από ntina Τρι Δεκ 06, 2011 4:34 am

αντί για συκωτάκια μπορούμε εναλλακτικά να βάλομε μαγιονέζα,γιαούρτι,γαριδούλες ,λίγη κέτσαπ και προαιρετικά λίγο καλαμπόκι και αγγουράκι τουρσί
ntina
ntina
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια Empty Απ: Γιορτινά αλμυρά εκλαιράκια

Δημοσίευση από Ειρήνη Τρι Δεκ 06, 2011 11:14 pm

Πολύ εμφανίσιμα. Η αλήθεια είναι ότι με τα συκωτάκια και το ρόδι δείχνουν περισσότερο χριστουγεννιάτικα.

Πάντως εναλλακτικά σας δίνω τη παραλλαγή που κάνει η μαμά μου. Τα γεμίζει με σωταρισμένο κιμά, μπεσαμέλ και παρμεζάνα. Αφού τα γεμίσει αλείφει το καπάκι με λίγη μπεσαμέλ, πασπαλίζει παρμεζάνα και τα γκρατινάρει στο φούρνο. Επειδή τα κάνει στρογγυλά τα λέει "σουδάκια".

.
Ειρήνη
Ειρήνη
Supreme Member
Supreme Member

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης