Αναζήτηση
ΓΕΜΙΣΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΡΝΙ Α ΛΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
4 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΓΕΜΙΣΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΡΝΙ Α ΛΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
Αυτός είναι ένας από τους παραδοσιακούς τρόπους για αρνάκι που συνηθίζουν στην Αγγλία το Πάσχα αλλά και σε άλλες περιόδους. Έχει τη δουλίτσα της ως συνταγή αλλά αξίζει τον κόπο. Θα χρειασθείτε στήθος αρνιού και το μόνο που πρέπει είναι να ζητήσετε από το χασάπη σας να σας το ετοιμάσει για να το πάρετε στο σπίτι καθαρό. Στην Αγγλία αγαπούν πολύ το αρνί και η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ καλής ποιότητας και πολύ νόστιμα. Με το αρνί οι Άγγλοι συνηθίζουν να σερβίρουν και μια σάλτσα μέντας. Ακολουθεί μια συνταγή που εάν θέλετε μπορείτε να την ετοιμάσετε κι εσείς για κάτι πιο διαφορετικό
Υλικά (για 6-8 άτομα):
2 στήθη αρνίσια, καθαρά από λίπη και κόκκαλα (αφήνοντας λίγη από την πέτσα του επάνω)
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κ.γ. φρέσκα ψιλοκομμένα φύλλα θυμάρι (ή ξερό)
1 κ.γ. φρέσκο ψιλοκομμένο δενδρολίβανο (ή ξερό)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
100γρ. κιμά αρνίσιο
100γρ. ξερή ψύχα ψωμιού, τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°C.
Για τη γέμιση, σωτάρετε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, το θυμάρι και το δενδρολίβανο για περίπου 3–4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Βάλτε τα σε ένα μπωλ, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, βάλτε μπόλικο αλάτι και πιπέρι κι ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά πολύ καλά.
Βάζετε στον πάγκο το ένα αρνίσιο στήθος, με το δέρμα προς τα κάτω και το κόβετε στη μέση κατά μήκος. Με ένα κουτάλι απλώστε τη μισή από τη γέμιση στο κέντρο του ενός κομματιού και βάλτε το άλλο μισό ακριβώς από πάνω να σκεπάσει. Δέστε το στήθος με σπάγκο κουζίνας γυρίζοντάς το έτσι ώστε να υπάρχουν κενά ανά 3–4 εκ. και σχηματίστε ένα ρολό. Αλατοπιπερώστε και βάλτε το σε ένα μεγάλο ταψί που έχετε βουτυρώσει ελαφρά.
Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και με το άλλο αρνίσιο στήθος γεμίζοντάς το με την υπόλοιπη γέμιση, δένοντάς το ρολό και βάζοντάς το κι αυτό στο ταψί.
Αρχικά ψήνετε το κρέας για 20 λεπτά στην υψηλή θερμοκρασία. Μετά χαμηλώνετε στους 180°C και συνεχίζετε το μαγείρεμα για ακόμα 2 ώρες, μέχρι το αρνί να έχει ψηθεί καλά μέσα κι απ' έξω το δέρμα του να έχει σχηματίσει μια ξεροψημένη κρούστα. Στη διάρκεια του ψησίματος το γυρίζετε 1-2 φορές για να ροδίσει παντού. Εάν χρεασθεί προσθέστε στο ταψί μισή κούπα νερό.
Αφήστε το κρέας να σταθεί για περίπου 10 λεπτά, πριν το κόψετε σε χοντρές φέτες και σερβίρετε.
Για την πράσινη σάλτσα:
Ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό
Ένα μικρό ματσάκι μέντα (ή δυόσμο)
Ένα μικρό ματσάκι βασιλικό
1 κ.σ. κάππαρη
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
Μέθοδος:
Βάζετε τα μυρωδικά, την κάππαρη και το σκόρδο στο μούλτι (ή στο μπλέντερ) μαζί με το μισό από το ελαιόλαδο. Χτυπήστε τα υλικά να γίνουν μια τραχιά πάστα στην αρχή και στη συνέχεια προσθέστε το υπόλοιπο λάδι σιγά σιγά μέχρι να έχετε μια πηχτή σάλτσα.
Υλικά (για 6-8 άτομα):
2 στήθη αρνίσια, καθαρά από λίπη και κόκκαλα (αφήνοντας λίγη από την πέτσα του επάνω)
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κ.γ. φρέσκα ψιλοκομμένα φύλλα θυμάρι (ή ξερό)
1 κ.γ. φρέσκο ψιλοκομμένο δενδρολίβανο (ή ξερό)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
100γρ. κιμά αρνίσιο
100γρ. ξερή ψύχα ψωμιού, τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°C.
Για τη γέμιση, σωτάρετε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, το θυμάρι και το δενδρολίβανο για περίπου 3–4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Βάλτε τα σε ένα μπωλ, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, βάλτε μπόλικο αλάτι και πιπέρι κι ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά πολύ καλά.
Βάζετε στον πάγκο το ένα αρνίσιο στήθος, με το δέρμα προς τα κάτω και το κόβετε στη μέση κατά μήκος. Με ένα κουτάλι απλώστε τη μισή από τη γέμιση στο κέντρο του ενός κομματιού και βάλτε το άλλο μισό ακριβώς από πάνω να σκεπάσει. Δέστε το στήθος με σπάγκο κουζίνας γυρίζοντάς το έτσι ώστε να υπάρχουν κενά ανά 3–4 εκ. και σχηματίστε ένα ρολό. Αλατοπιπερώστε και βάλτε το σε ένα μεγάλο ταψί που έχετε βουτυρώσει ελαφρά.
Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και με το άλλο αρνίσιο στήθος γεμίζοντάς το με την υπόλοιπη γέμιση, δένοντάς το ρολό και βάζοντάς το κι αυτό στο ταψί.
Αρχικά ψήνετε το κρέας για 20 λεπτά στην υψηλή θερμοκρασία. Μετά χαμηλώνετε στους 180°C και συνεχίζετε το μαγείρεμα για ακόμα 2 ώρες, μέχρι το αρνί να έχει ψηθεί καλά μέσα κι απ' έξω το δέρμα του να έχει σχηματίσει μια ξεροψημένη κρούστα. Στη διάρκεια του ψησίματος το γυρίζετε 1-2 φορές για να ροδίσει παντού. Εάν χρεασθεί προσθέστε στο ταψί μισή κούπα νερό.
Αφήστε το κρέας να σταθεί για περίπου 10 λεπτά, πριν το κόψετε σε χοντρές φέτες και σερβίρετε.
Για την πράσινη σάλτσα:
Ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό
Ένα μικρό ματσάκι μέντα (ή δυόσμο)
Ένα μικρό ματσάκι βασιλικό
1 κ.σ. κάππαρη
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
Μέθοδος:
Βάζετε τα μυρωδικά, την κάππαρη και το σκόρδο στο μούλτι (ή στο μπλέντερ) μαζί με το μισό από το ελαιόλαδο. Χτυπήστε τα υλικά να γίνουν μια τραχιά πάστα στην αρχή και στη συνέχεια προσθέστε το υπόλοιπο λάδι σιγά σιγά μέχρι να έχετε μια πηχτή σάλτσα.
Απ: ΓΕΜΙΣΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΡΝΙ Α ΛΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
Η συνταγή και ειδικά η φωτογραφία άκρως δελεαστική αν και γενικά το αρνάκι δεν με συγκινεί ιδιαίτερα και το Πάσχα ίσα που το τσιμπάω λίγο. Η σάλτσα φαίνεται ιδιαίτερα νόστιμη (γνωστή η αγάπη των Άγγλων για το αρνάκι με σάλτσα μέντας) και πολύ ωραία ιδέα για συνοδεία του ψητού κρέατος.
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΓΕΜΙΣΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΡΝΙ Α ΛΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
Ειρήνη, σε κυνηγάω από συνταγή σε συνταγή για να προλάβω να σου απαντήσω...
Νομίζω ότι η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε εκδήλωση, με ή χωρίς τη σάλτσα (που προσωπικά δεν με ενθουσιάζει). Κι εγώ δεν είμαι ιδιαίτερα οπαδός του αρνιού, προτιμώ το κατσικάκι που δεν μυρίζει τόσο πολύ. Αλλά γενικώς με αυτά τα κρέατα είμαι λίγο ιδιότροπη και το Πάσχα τρώω μόνο όσο είναι ακόμα φρεσκοψημένα και ζεστά. Από την επομένη, κάνω ότι δεν τα βλέπω...
Νομίζω ότι η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε εκδήλωση, με ή χωρίς τη σάλτσα (που προσωπικά δεν με ενθουσιάζει). Κι εγώ δεν είμαι ιδιαίτερα οπαδός του αρνιού, προτιμώ το κατσικάκι που δεν μυρίζει τόσο πολύ. Αλλά γενικώς με αυτά τα κρέατα είμαι λίγο ιδιότροπη και το Πάσχα τρώω μόνο όσο είναι ακόμα φρεσκοψημένα και ζεστά. Από την επομένη, κάνω ότι δεν τα βλέπω...
Απ: ΓΕΜΙΣΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΡΝΙ Α ΛΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
T.A.G έγραψε:Ειρήνη, σε κυνηγάω από συνταγή σε συνταγή για να προλάβω να σου απαντήσω...
Μη μου αγχώνεσαι!
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΓΕΜΙΣΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΡΝΙ Α ΛΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
Εγώ πάλι αυτή τη σάλτσα δεν την έχω δοκιμάσει και με εξιτάρει πολύ, αλλά θα φτιάξω μικρή ποσότητα για να τη δοκιμάσω μόνη μου, γιατί οι υπόλοιποι μάλλον θα δυσκολευτούν να μου κάνουν τη χάρη...τόσα ξέρουν
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΓΕΜΙΣΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΡΝΙ Α ΛΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
Ξέρω τι εννοείς Ρένα μου.... Όπως εγώ που χαίρομαι το σπανακόρυζο μόνη μου διότι ο σύζυγος, ενώ του αρέσουν τα περισσότερα ελληνικά φαγητά, το σπανακόρυζο ούτε να το πλησιάσει...
Απ: ΓΕΜΙΣΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΡΝΙ Α ΛΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
πολύ ωραίο το αρνάκι αλλα εμένα προσωπικά θα μου άρεσε για σαλτσα να μαζέψω τα ζουμιά του ταψιού και με λίγο κορνφλάουρ να φτιάξω μια αραιή κρέμα και να περιχύσω το αρνάκι.Η δε σάλτσα μέντας με παραπέμπει στην σάλτσα πέστο αλλα χωρίς κουκουνάρι και νομίζω οτι θα έδενε ωραία με ζεστές χυλοπίτες και τυρί
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Παρόμοια θέματα
» Εσείς πόσο καλά αγγλικά μιλάτε????
» ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΚΕΙΚ ΣΙΜΝΕΛ
» 24 tips για τον πασχαλινό οβελία
» Πάσχα: 10 συστάσεις για το πασχαλινό τραπέζι
» Πέμπτη 24-2-2011-Σήμερα τρώμε..
» ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΚΕΙΚ ΣΙΜΝΕΛ
» 24 tips για τον πασχαλινό οβελία
» Πάσχα: 10 συστάσεις για το πασχαλινό τραπέζι
» Πέμπτη 24-2-2011-Σήμερα τρώμε..
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης