Αναζήτηση
ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΚΕΙΚ ΣΙΜΝΕΛ
2 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΚΕΙΚ ΣΙΜΝΕΛ
Το "Σίμνελ" είναι ένα ελαφρύ κέικ φρούτων, καλυμμένο με μάρζιπαν που συνηθίζεται να τρώγεται το Πάσχα στη Μ. Βρετανία και στην Ιρλανδία. Υπάρχει μια επιπλέον στρώση μάρζιπαν μέσα στο κέικ και στην επιφάνεια γύρω γύρω τοποθετούν 11 μπαλάκια επίσης από μάρζιπαν τα οποία αντιπροσωπεύουν τους μαθητές του Ιησού, ο Ιούδας παραλείπεται..... το καθεαυτό κέικ ή μια μεγαλύτερη μπάλα μάρζιπαν στο κέντρο του κέικ, αντιπροσωπεύει τον Ιησού. Τα Σίμνελ είναι γνωστά από τη μεσαιωνική εποχή κι αρχικά ήταν ένα γλυκό που το έφτιαχναν την ημέρα της γιορτής της μητέρας που πάντα συνέπεπτε μέσα στη Σαρακοστή (πάντα την τέταρτη Κυριακή). Γι' αυτό και το έβλεπαν σαν μια ευχάριστη διακοπή από τη νηστεία. Εκείνη την εποχή ήταν πολύ σύνηθες τα κορίτσια που εργάζονταν ως υπηρέτριες να μένουν μόνιμα στο σπίτι των εργοδοτών τους. Έπαιρναν άδεια για έξοδο μόνο τις Κυριακές. Την ημέρα της γιορτής της μητέρας, που πάντα είναι Κυριακή, έφτιαχναν αυτό το κέικ και το πήγαιναν στα σπίτια τους περιχαρείς ως δώρο στις μητέρες τους. Με τα χρόνια αυτή η συνήθεια άλλαξε και πλέον το κέικ είναι συνδυασμένο με τη γιορτή του Πάσχα. Η συνταγή από περιοχή σε περιοχή είχε κάποιες διαφορές στα υλικά και στο σχήμα αλλά οι πιο φημισμένες ήταν και μάλλον παραμένουν αυτές του Σριούσμπουρυ (Shrewsbury) και του Λάνκασιρ (Lancashire). Εκείνη την εποχή ήταν μάλλον δύσκολο να φτιάξει κάποιος ένα κέικ Σίμνελ και λόγω υλικών και λόγω της προετοιμασίας του, γι' αυτό και ο κόσμος τότε το εκτιμούσε ιδιαίτερα. Στην εποχή μας, όσοι δεν ακολουθούν ιδιαίτερα την παράδοση, αγοράζουν πλέον έτοιμα τα Σίμνελ στο Σούπερ Μάρκετ...
Υλικά (για 10-12 άτομα):
175γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο επιπλέον
75γρ. καφέ ζάχαρη
2 λεμόνια, το ξύσμα
2 πορτοκάλια, το ξύσμα
1 ½ κ.γ. σκόνη κανέλα
½ κ.γ. σκόνη τζίντζερ
1 κ.γ. μπαίκιν πάουντερ
25γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
75γρ. φιλέ αμυγδάλου, καβουρδισμένο
225γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας (ή 1 βανιλίνη)
3 μεγάλα αυγά
2 κ.σ. γάλα
150γρ. ξανθές σταφίδες
150γρ. σκούρες σταφίδες
150γρ. κερασάκια γλασέ, χοντροκομμένα
ζάχαρη άχνη για ρολάρισμα
1 κιλό έτοιμο μάρζιπαν, απλή γεύση (ή σπιτικό)
4 κ.σ. μαρμελάδα βερύκοκο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώστε μια φόρμα κέικ διαμέτρου 20εκ. με αποσπώμενα πλαϊνά και στρώστε στον πάτο ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπήστε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού μέχρι να γίνουν σαν λεία κρέμα.
Σε άλλο μπωλ ανακατέψτε τα μπαχαρικά μαζί με το μπαίκιν και τα τριμμένα αμύγδαλα και κοσκινίστε στο ίδιο μπωλ το αλεύρι.
Στο μπωλ με την κρέμα βουτύρου προσθέστε 1 από τα αυγά και 3 κ.σ. από τα στεγνά υλικά (αλεύρι κλπ) κι ανακατεύετε. Σιγά σιγά προσθέστε και τα υπόλοιπα αυγά, καθώς συνεχίζετε να χτυπάτε τα υλικά, το υπόλοιπο μείγμα αλευριού και τη βανίλια. Τέλος προσθέστε το γάλα, τα ξερά φρούτα, τα κερασάκια κι ανακατέψτε καλά.
Πασπαλίστε μια καθαρή επιφάνεια με λίγη ζάχαρη άχνη. Παίρνετε 400γρ. από το μάρζιπαν και το πλάθετε σε μπάλα. Με τον πλάστη την ανοίγετε σε δίσκο διαμ. 20εκ.
Στη βουτυρωμένη φόρμα ρίχνετε τη μισή από την ποσότητα του χυλού και στρώνετε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Βάζετε από πάνω το δίσκο μάρζιπαν κι από πάνω καλύπτετε με τον υπόλοιπο χυλό.
Βάζετε στο φούρνο και αρχικά ψήνετε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ½ ώρα, ή μέχρι το κέικ να ροδίσει και να είναι σφιχτό στην κορυφή. Βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει πλήρως πριν ανοίξετε τα πλαϊνά της φόρμας και το ξεφορμάρετε.
Μεταφέρετε το κέικ σε μια μεγάλη πιατέλα και στρώνετε στην επιφάνεια τη μαρμελάδα βερύκοκου.
Παίρνετε ξανά 400γρ. από το μάρζιπαν και πλάθετε μια μπάλα. Πασπαλίστε μια επιφάνεια με ζάχαρη άχνη και ανοίξτε με τον πλάστη ένα δίσκο διαμ. 20εκ. Τοποθετήστε τον προσεχτικά πάνω από τη μαρμελάδα ώστε να κολλήσει στο κέικ.
Με το μάρζιπαν που έχει περισσέψει πλάθετε 11 μπαλάκια ίσου μεγέθους και, χρησιμοποιώντας λίγη μαρμελάδα ακόμα, τα κολλάτε γύρω γύρω στην επιφάνεια του κέικ (βλ. φωτό).
Βάζετε το κέικ κάτω από καυτό γκριλ για 2-3 λεπτά ώστε να ροδίσει το μάρζιπαν.
Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε το κέικ να κρυώσει πλήρως και εάν θέλετε στολίζετε με μια κορδέλα.
Υλικά (για 10-12 άτομα):
175γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο επιπλέον
75γρ. καφέ ζάχαρη
2 λεμόνια, το ξύσμα
2 πορτοκάλια, το ξύσμα
1 ½ κ.γ. σκόνη κανέλα
½ κ.γ. σκόνη τζίντζερ
1 κ.γ. μπαίκιν πάουντερ
25γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
75γρ. φιλέ αμυγδάλου, καβουρδισμένο
225γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας (ή 1 βανιλίνη)
3 μεγάλα αυγά
2 κ.σ. γάλα
150γρ. ξανθές σταφίδες
150γρ. σκούρες σταφίδες
150γρ. κερασάκια γλασέ, χοντροκομμένα
ζάχαρη άχνη για ρολάρισμα
1 κιλό έτοιμο μάρζιπαν, απλή γεύση (ή σπιτικό)
4 κ.σ. μαρμελάδα βερύκοκο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώστε μια φόρμα κέικ διαμέτρου 20εκ. με αποσπώμενα πλαϊνά και στρώστε στον πάτο ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπήστε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού μέχρι να γίνουν σαν λεία κρέμα.
Σε άλλο μπωλ ανακατέψτε τα μπαχαρικά μαζί με το μπαίκιν και τα τριμμένα αμύγδαλα και κοσκινίστε στο ίδιο μπωλ το αλεύρι.
Στο μπωλ με την κρέμα βουτύρου προσθέστε 1 από τα αυγά και 3 κ.σ. από τα στεγνά υλικά (αλεύρι κλπ) κι ανακατεύετε. Σιγά σιγά προσθέστε και τα υπόλοιπα αυγά, καθώς συνεχίζετε να χτυπάτε τα υλικά, το υπόλοιπο μείγμα αλευριού και τη βανίλια. Τέλος προσθέστε το γάλα, τα ξερά φρούτα, τα κερασάκια κι ανακατέψτε καλά.
Πασπαλίστε μια καθαρή επιφάνεια με λίγη ζάχαρη άχνη. Παίρνετε 400γρ. από το μάρζιπαν και το πλάθετε σε μπάλα. Με τον πλάστη την ανοίγετε σε δίσκο διαμ. 20εκ.
Στη βουτυρωμένη φόρμα ρίχνετε τη μισή από την ποσότητα του χυλού και στρώνετε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Βάζετε από πάνω το δίσκο μάρζιπαν κι από πάνω καλύπτετε με τον υπόλοιπο χυλό.
Βάζετε στο φούρνο και αρχικά ψήνετε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ½ ώρα, ή μέχρι το κέικ να ροδίσει και να είναι σφιχτό στην κορυφή. Βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει πλήρως πριν ανοίξετε τα πλαϊνά της φόρμας και το ξεφορμάρετε.
Μεταφέρετε το κέικ σε μια μεγάλη πιατέλα και στρώνετε στην επιφάνεια τη μαρμελάδα βερύκοκου.
Παίρνετε ξανά 400γρ. από το μάρζιπαν και πλάθετε μια μπάλα. Πασπαλίστε μια επιφάνεια με ζάχαρη άχνη και ανοίξτε με τον πλάστη ένα δίσκο διαμ. 20εκ. Τοποθετήστε τον προσεχτικά πάνω από τη μαρμελάδα ώστε να κολλήσει στο κέικ.
Με το μάρζιπαν που έχει περισσέψει πλάθετε 11 μπαλάκια ίσου μεγέθους και, χρησιμοποιώντας λίγη μαρμελάδα ακόμα, τα κολλάτε γύρω γύρω στην επιφάνεια του κέικ (βλ. φωτό).
Βάζετε το κέικ κάτω από καυτό γκριλ για 2-3 λεπτά ώστε να ροδίσει το μάρζιπαν.
Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε το κέικ να κρυώσει πλήρως και εάν θέλετε στολίζετε με μια κορδέλα.
Απ: ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΚΕΙΚ ΣΙΜΝΕΛ
Υπέροχο κέηκ και αυτό που μου αρέσει σε εσένα είναι που έχεις πάντα και ολόκληρη ιστορία πίσω από τη συνταγή σου! Ετσι...να μαθαίνουμε και τίποτα!
Απ: ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΚΕΙΚ ΣΙΜΝΕΛ
Ε ναι, νομίζω κι εγώ πως αξίζει να ξέρουμε λίγα πράγματα γύρω από την ιστορία ή το μύθο μιας παραδοσιακής συνταγής. Βλέπουμε έτσι και το πως σχετίζονταν τα παλιά χρόνια οι διάφορες συνταγές με τους ανθρώπους και τις συνήθειές τους. Όπως γίνεται και με πολλές δικές μας παραδοσιακές συνταγές
Παρόμοια θέματα
» 24 tips για τον πασχαλινό οβελία
» ΓΕΜΙΣΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΡΝΙ Α ΛΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
» Πάσχα: 10 συστάσεις για το πασχαλινό τραπέζι
» κεικ λεμονιου
» ΚΕΙΚ ΜΕ ΒΕΡΥΚΟΚΑ
» ΓΕΜΙΣΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΡΝΙ Α ΛΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
» Πάσχα: 10 συστάσεις για το πασχαλινό τραπέζι
» κεικ λεμονιου
» ΚΕΙΚ ΜΕ ΒΕΡΥΚΟΚΑ
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης