Αναζήτηση
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΣΤΟ ΓΑΛΑ
5 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΣΤΟ ΓΑΛΑ
Μαρινάροντας και στη συνέχεια μαγειρεύοντας με γάλα (ή ξινόγαλο) το κρέας εκτός από νόστιμο παραμένει πολύ μαλακό και ζουμερό ειδικά εάν πρόκειται να ψηθεί στο φούρνο. Ας έχουμε υπόψη μας, όμως, ότι όταν χρησιμοποιούμε γάλα για πιάτα που περιέχουν όξινα υλικά η σάλτσα του φαγητού θα "κόψει" αργότερα εάν έχουμε το φαγητό σε υψηλή θερμοκρασία. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις όπως αυτή η παραδοσιακή ιταλική συνταγή όπου στο τέλος η σάλτσα θα πρέπει να είναι "κομμένη". Αυτό όμως δεν ισχύει για τις περισσότερες συνταγές και πρέπει να προσέχουμε. Επίσης, καλό είναι πάντα σε τέτοιου είδους συνταγές να χρησιμοποιούμε πλήρες γάλα ή ξινόγαλο και όχι λάιτ. Κάτι άλλο που θα μπορούσε να καταστρέψει τη σάλτσα όταν μαγειρεύουμε με γάλα είναι το ωμό ή ελάχιστα μαγειρεμένο κρεμμύδι, γι' αυτό πρέπει να τo σωτάρουμε πρώτα πολύ καλά
Υλικά (για 4-6 άτομα):
Περίπου 1,2 κιλό χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
10-12 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ολόκληρες
1 λεμόνι, μόνο τη φλούδα (ολόκληρη, καθαρισμένη από τη λευκή ψίχα και κομμένη σε λωρίδες)
4-6 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο, χοντροκομμένα
1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
3 φύλλα δάφνης
περίπου 1 λίτρο πλήρες γάλα (αγελαδινό ή κατσικίσιο), ζεσταμένο
1 μικρό κλωναράκι φρέσκο δενδρολίβανο
Εκτέλεση:
Ζητήστε από το χασάπη να σας καθαρίσει το κρέας αφήνοντας όμως μια λεπτή στρώση λίπους στην επιφάνεια του κομματιού.
Μ' ένα μυτερό μαχαίρι χαράξτε διαγώνια, κάνοντας ρόμβους, την επιφάνεια του κρέατος και το τρίβετε καλά γύρω γύρω με αλατοπίπερο. Δέστε το κρέας σε 1-2 σημεία με σπάγγο για να κρατήσει το σχήμα του κι αφήνετε στην άκρη.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σωτάρετε τις σκελίδες σκόρδου ανακατεύοντας συχνά μέχρι απλώς να αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρά –μην αφήσετε να καούν γιατί θα χαλάσουν τη γεύση της σάλτσας.
Αφαιρέστε το σκόρδο με τρυπητή κουτάλα και γυρίστε τη φωτιά στο μέτριο προς δυνατό. Βάλτε το χοιρινό στην κατσαρόλα και σωτάρετε απ' όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει αρκετά και μετά το αφήνετε σ' ένα πιάτο.
Τραβήξτε την κατσαρόλα από τη φωτιά κι αφήστε να κρυώσει κάπως το λάδι. Ξαναβάλτε στη φωτιά, προσθέστε τις φλούδες λεμονιού, το φασκόμηλο, το θυμάρι και τα δαφνόφυλλα και σωτάρετε ελαφρά για 1 λεπτό. Βάζετε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα γυρίζοντας το μερικές φορές στο λάδι και στη συνέχεια περιχύνετε με τόσο γάλα όσο να καλύψει ίσα ίσα το κρέας. Προσθέστε το δενδρολίβανο κι όταν το φαγητό αρχίσει να παίρνει βράση γυρίζετε τη φωτιά στο χαμηλό.
Μαγειρεύετε το κρέας ξεσκέπαστο σε πολύ απαλό βρασμό μέχρι να μαγειρευθεί μέχρι μέσα και να μαλακώσει. Το γυρίζετε κατά διαστήματα, ξύνοντας με ξύλινο κουτάλι τον πάτο της κατσαρόλας για να κρατήσετε τα "πηγμένα" κομματάκια γάλακτος (που μαζεύονται ως αποτέλεσμα της ένωσης του λεμονιού με το γάλα) ώστε να μην καούν στον πάτο γιατί αυτή θα είναι η σάλτσα του φαγητού στο τέλος.
Το μαγείρεμα θα πρέπει κανονικά να κρατήσει 1 ώρα και 15 λεπτά, όπου μέχρι τότε τα περισσότερα από τα υγρά θα έχουν εξατμισθεί. Εάν νομίζετε ότι χρειάζεται, όσο το κρέας θα συνέρχεται σε μια πιατέλα, βράστε τη σάλτσα μόνη της για λίγα λεπτά ακόμα.
Πριν σερβίρετε, βάλτε το κρέας σε μια πιατέλα κι αφήστε το να συνέλθει για 10 λεπτά πριν το κόψετε σε φέτες. Περιχύνετε από πάνω με την "κομμένη" σάλτσα και σερβίρετε αμέσως
Απ: ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΣΤΟ ΓΑΛΑ
Απίστευτη συνταγή! Και οι συμβουλές απαραίτητες. Ευχαριστούμε Σε πρώτη ευκαιρία θα δοκιμαστεί.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΣΤΟ ΓΑΛΑ
Να' σαι καλά Ρένα μου Είναι πράγματι πολύ νόστιμο το κρέας μαγειρεμένο έτσι. Καλή εβδομάδα!
Απ: ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΣΤΟ ΓΑΛΑ
Τι μου θύμισες! Χοιρινο μαγειρεμένο με γάλα ήταν η πρώτη μαγειρική μου απόπειρα σαν νιόπαντρη (πριν 30 χρόνια!) από μια συνταγή της Χρύσας Παραδείση, το βιβλίο μαγειρικής της οποίας το είχα σαν ευαγγέλιο τότε.
Θυμάμαι ότι ήταν πολύ νόστιμο και εγώ πολύ περήφανη για το κατόρθωμά μου, αν και με αποκάρδιωσε λίγο η "κομένη" σάλτσα, μιας και νόμιζα ότι οφειλόταν σε δικό μου λάθος!!
Θυμάμαι ότι ήταν πολύ νόστιμο και εγώ πολύ περήφανη για το κατόρθωμά μου, αν και με αποκάρδιωσε λίγο η "κομένη" σάλτσα, μιας και νόμιζα ότι οφειλόταν σε δικό μου λάθος!!
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΣΤΟ ΓΑΛΑ
Πολύ καλό μου φαίνεται. Το ξυνόγαλο αλλάζει τη γεύση του χοιρινού?
anastazie- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 790
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΣΤΟ ΓΑΛΑ
Γειά σας κορίτσια και καλή εβδομάδα να έχουμε
Λίλα ευχαριστώ, να' σαι καλά!
Ειρήνη και η μαμά μου έχει το βιβλίο της Παραδείση και το φυλάει πως και πως Βλέπεις τώρα μετά από τόσα χρόνια που τελικά η "κομμένη" σάλτσα δεν ήταν λάθος σου! Άντε, ευκαιρία να την ξαναφτιάξεις τη συνταγή
Anastazie, το ξυνόγαλο το αναφέρω γενικότερα για παρόμοιου είδους φαγητά. Στη συγκεκριμένη συνταγή δεν το έχω χρησιμοποιήσει οπότε δεν μπορώ να σου πω με ακρίβεια. Σε άλλες συνταγές με κρέας όμως πηγαίνει θαυμάσια
Λίλα ευχαριστώ, να' σαι καλά!
Ειρήνη και η μαμά μου έχει το βιβλίο της Παραδείση και το φυλάει πως και πως Βλέπεις τώρα μετά από τόσα χρόνια που τελικά η "κομμένη" σάλτσα δεν ήταν λάθος σου! Άντε, ευκαιρία να την ξαναφτιάξεις τη συνταγή
Anastazie, το ξυνόγαλο το αναφέρω γενικότερα για παρόμοιου είδους φαγητά. Στη συγκεκριμένη συνταγή δεν το έχω χρησιμοποιήσει οπότε δεν μπορώ να σου πω με ακρίβεια. Σε άλλες συνταγές με κρέας όμως πηγαίνει θαυμάσια
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης