Αναζήτηση
ΛΕΜΟΝΙΑ ΤΟΥΡΣΙ
5 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΛΕΜΟΝΙΑ ΤΟΥΡΣΙ
Για να σας δω τους λεμονολάτρεις!!!
Αυτά τα λεμονάκια καιρό ήθελα να τα φτιάξω χρόνια (είχα δει μία εκπομπή μαγειρικής γαλλικής παραγωγής με θέμα τη μαροκινή κουζίνα και είχε γυαλίσει το μάτι μου με δαύτα....) και μία μου έλειπε το ένα, μία μου έλειπε το άλλο ....και όλο έμεναν! Ηρθε όμως η ώρα τους! Διάλεξα ωραία λεμόνια με μπόλικο χυμό μέσα, συγκέντρωσα τα υλικά μου και ξεκίνησα! Ανυπομονώ να τα δοκιμάσω όταν θα είναι έτοιμα!
Χρησιμοποίησα μία γυάλα με φλάντζα χωρητικότητας 2 λίτρων και μου χώρεσε 11 μεσαία λεμόνια τα οποία βεβαίως τα στριμώχνουμε όσο πιο πολύ μπορούμε.
Πάμε να τα δούμε?
Υλικά
1 καυτερή πιπερίτσα
1 κ. σ. κόκκοι μουστάρδας
1 ξύλο κανέλας
1 κ. γλ. σπόροι κόλιανδρου
1 κ. γλ. μαραθόσπορος
5 καρφάκια γαρίφαλο
2 κ. σ. πιπέρια διάφορα
3 φύλλα δάφνης
Ισως και λίγοι σπόροι κύμινου....την άλλη φορά ...το ξέχασα αυτή τη φορά!
11 λεμόνια
χονδρό θαλασσινό αλάτι-μη βάλετε άλλο
Εκτέλεση
Διαλέγουμε ακέρωτα βιολογικά λεμόνια χωρίς σημάδια και όχι χοντρόφλουδα.
Τα πλένουμε καλά και τα στεγνώνουμε.
Αποστειρώνουμε τη γυάλα που θα χρησιμοποιήσουμε (δείτε εδώ).
Γαντάκια μιας χρήσης βάλαμε??? Να βάλουμε αμέσως!!! Το ίδιο και όταν πάμε να βγάλουμε τα έτοιμα λεμονάκια μας....
Παίρνουμε ένα-ένα τα λεμόνια και κόβουμε κάθετα από το σημείο του κοτσανιού που το έχουμε προσεκτικά αφαιρέσει, μέχρι σχεδόν κάτω στη βάση του. Προσέχουμε να παραμείνει ενωμένο το λεμόνι μας. Το γυρνάμε ανάποδα και κόβουμε κάθετα στο προηγούμενο κόψιμο χωρίς να φτάσουμε κάτω-κάτω και το αποκολλήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε ανοίξει το λεμόνι στα τέσσερα και παραμένει ενωμένο.
Σε κάθε κόψιμο τοποθετούμε από 1 κ. γλ. αλάτι χονδρό και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί μέχρι να τελειώσουμε με όλα.
Γεμίζουμε τη γυάλα μας με τα λεμόνια τα οποία στριμώχνουμε για να ψηθούν ωραία με το αλάτι και σκορπίζουμε τα μπαχαρικούλια μας μαζί με τη μουστάρδα. Οτι αλάτι και χυμός έχει μείνει στο ταψάκι που είχαμε τα λεμόνια μέχρι να τελειώσουμε, τα ρίχνουμε και αυτά μέσα και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι επιπλέον από πάνω και αυτό.
Για τις επόμενες 3 μέρες ανοίγουμε τη γυάλα μία φορά κάθε μέρα και με γαντάκια πάντα, πιέζουμε τα λεμόνια προς τα κάτω να ελευθερώσουν κι άλλο το χυμό τους και ψιλοαναδεύω το βάζο κυρίως για να σκορπίζει το αλάτι. Αυτό τις πρώτες μέρες. Μετά δεν είναι απαραίτητο.
Αν για κάποιο λόγο τα λεμόνια μας, δεν δίνουν ικανοποιητικό χυμό, στύβουμε μέσα στη γυάλα κανά-δυό λεμόνια εμείς, αλλά μόνο σε αυτή την περίπτωση.
Κλείνουμε τη γυάλα μας, την ανακινούμε λίγο πιο πολύ για να σκορπίσει η μουστάρδα κυρίως και να αρχίσει να διαλύεται το αλάτι μαζί με το χυμό λεμονιού στον πάτο και τοποθετούμε σε ντουλάπι για 1 μήνα.
Αν δεν έχουμε σκοπό να τα καταναλώσουμε σύντομα, καλό είναι να μπουν (μετά το άνοιγμα του βάζου) στο ψυγείο. Κάποιοι βάζουν και λίγο ελαιόλαδο από πάνω για περισσότερη σιγουριά, εγώ δεν το έκανα.
Επειδή η φλούδα του λεμονιού είναι λίγο πικρή, μπορούμε όταν γίνουν να τα αφαιρέσουμε προσεκτικά ή μόνο αυτό που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και να ξύσουμε ελαφρά από πάνω τη φλούδα του με ένα μαχαίρι. Ετσι φεύγει η πικρίλα.
Εννοείται ότι ξεπλένουμε τα λεμονάκια μας πριν τα χρησιμοποιήσουμε οπουδήποτε και προσέχουμε το αλάτι που θα βάλουμε στο φαγητό μας γιατί το λεμόνι κρατάει αλάτι από μόνο του. Αν παρόλο το ξέπλυμα τα έχουμε λυσσάξει, μπορούμε λίγο να τα περάσουμε για ένα δεκάλεπτο σε βραστό νερό και τότε σίγουρα θα "ισιώσουν", αλλά με ένα καλό ξέπλυμα μια χαρά γίνονται.
Που μπορώ να τα χρησιμοποιήσω??
Σε dressing, σαλάτες, αγιολί και ταπενάντ και ντιπάκια
Σε γλυκές τάρτες που θέλουν λεμόνι, σε σορμπέ, παγωτό, γρανίτα
Σε ταζίν και μαροκινά πιάτα, σωταρισμένα λαχανικά, κουσκούς
Σε κάρρυ, ρύζι, σούπα, μαγειρευτό, όσπρια
Σε ψητό ψάρι ή στον ατμό και σε καπνιστό σολομό,
Σε σάντουιτς με τόνο, σε ψητό κοτόπουλο
Σε γκρεμολάτα
Ω, ναι!!!Ακόμα και στο Bloody Mary!!!! Και σε όλα τα ποτάκια που σηκώνουν αλάτι και λεμόνι...έρχεται και καλοκαιράκι σε λίγο....χιχιχιχι!!
Στα πάντα δηλαδή που χωράει λεμονένια γεύση!
Καλή επιτυχία!
Έχει επεξεργασθεί από τον/την EfiK στις Πεμ Μαρ 15, 2012 6:53 am, 1 φορά
Απ: ΛΕΜΟΝΙΑ ΤΟΥΡΣΙ
Παρούσα, λεμονολάτρης κι εγώ και η συνταγή σου εξαιρετική. Μια απορία μόνο.. χρησιμοποιούμε όλο το λεμόνι ή μόνο το χυμό κι αν μπει σε γλυκά δεν τα αλμυρίζει?
helen- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 728
Registration date : 26/08/2009
Απ: ΛΕΜΟΝΙΑ ΤΟΥΡΣΙ
Για γλυκά θα το ξεπλύνουμε πολύ καλά και αφού δοκιμάσουμε για να σιγουρευτούμε ότι είναι οκ τότε θα το βάλουμε.
Αν το ψιλοξύσεις με τη λάμα του μαχαιριού από πάνω (το ξύσμα να πάρεις φαντάσου) χάνει την πικρίλα του. Ωστόσο το τσεκάρεις και αυτό χωρίζοντας την πούλπα από τη σάρκα και αφού δοκιμάσεις βάζεις ανάλογα. Από την πούλπα μπορείς να πάρεις και όσο χυμό έχει κρατήσει, την περνάς σε ένα σουρωτηράκι και τη ζουλάς να βγάλει τα υγρά της.
Η φλούδα από την πούλπα αποκολλείται αμέσως γιατί ήδη έχει ψηθεί.
Αν το ψιλοξύσεις με τη λάμα του μαχαιριού από πάνω (το ξύσμα να πάρεις φαντάσου) χάνει την πικρίλα του. Ωστόσο το τσεκάρεις και αυτό χωρίζοντας την πούλπα από τη σάρκα και αφού δοκιμάσεις βάζεις ανάλογα. Από την πούλπα μπορείς να πάρεις και όσο χυμό έχει κρατήσει, την περνάς σε ένα σουρωτηράκι και τη ζουλάς να βγάλει τα υγρά της.
Η φλούδα από την πούλπα αποκολλείται αμέσως γιατί ήδη έχει ψηθεί.
Απ: ΛΕΜΟΝΙΑ ΤΟΥΡΣΙ
Υπέροχη δουλειά, μπράβο Εφάκι! Κατατοπιστικές οδηγίες και μεγάλη ...σιελόρροια
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΛΕΜΟΝΙΑ ΤΟΥΡΣΙ
Εφάκι βάλε αν θες το link για την αποστείρωση στα βάζα γιατί δε φαίνεται. Φιλιά
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΛΕΜΟΝΙΑ ΤΟΥΡΣΙ
Ωραία παρουσίαση Έφη. Τα λεμονια για να καταλάβω τα χρησιμοποιούμε ολόκληρα, δηλαδή τα αλέθουμε στο μούλτι πχ και τα βάζουμε στα γλυκά ή μονο το χυμό και το ξύσμα τους παιρνουμε?
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΛΕΜΟΝΙΑ ΤΟΥΡΣΙ
Καλημέρα. Το ξύσμα καλό είναι να μην το χρησιμοποιούμε, κρατάει πικρίλα (τσεκάρουμε και κρίνουμε). Την υπόλοιπη φλούδα και την πούλπα του τη βάζουμε κανονικά όπου χρειάζεται λεμόνι, στο μούλτι δεν το έχω κάνει, ψιλοκόβουμε και στολίζουμε όπου θέλουμε, αλλά και στο μούλτι αν ξύσεις το "ξύσμα" γιατί όχι?
Παρόμοια θέματα
» Λεμόνια κονφί-Lemons confit (παστά λεμόνια)
» Λεμόνια γεμιστά με κρέμα σαρδέλας
» Σάλτσα ψαριού με λεμόνια κονφί
» Λάχανο τουρσί
» Γαύρος τουρσί
» Λεμόνια γεμιστά με κρέμα σαρδέλας
» Σάλτσα ψαριού με λεμόνια κονφί
» Λάχανο τουρσί
» Γαύρος τουρσί
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης